Roelof Joosten waarschuwt: ‘Melkprijs uiterst fragiel’

Voor de FrieslandCampina-directeur is het zeker dat ‘de melkmarkt in 2017 minstens zo dynamisch wordt als in 2016.’ Toen begon de garantieprijs net iets onder de 30 cent. Van mei tot en met augustus lag het niveau op 25 cent. Daarna steeg de melkprijs in vier maanden tijd als een speer naar 37,5 cent in december.

Meer: veeteelt.nl/economie/nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

weurding
We zullen zien, sturen kunnen we toch weinig 😃
+3
Brutus64
Joosten heeft nogal kritiek op de collega zuivel bedrijven, volgens mij is er nog genoeg werk aan de winkel binnen eigen concern.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Brutus64:
Joosten heeft nogal kritiek op de collega zuivel bedrijven

Wij als RFC leden hoeven ons geen zorgen te maken, dankzij Joosten hebben wij Mestvergisters, geld stroomt binnen. Melk produceren is zoooo 2016.
+1
sorry
Quote Reactie van @Brutus64:
heeft nogal kritiek op de collega zuivel bedrijven,

narcist
+1
@Brutus64 Pas op brutus , niet teveel commentaar leveren , straks word je melk niet meer opgehaald door FC .
Brutus64
@de tukker oet twente de melk wordt hier nog gewoon opgehaald door Rfc, maar ze moeten echt eens weer minder arrogant worden, je weet dat ik altijd een trouw volgeling ben geweest van hun beleid, maar nu ff wat minder.
+1
Freriks
@Brutus64 hij heeft wel een punt. We weten allemaal dat de melkprijs van DMK/DOC nou niet direct heel hoog is. En het is ook niet moeilijk te achterhalen dat die club wat weinig investeert in toegevoegde waarde. Ik gun RFC wel een paar stevige concurrenten. Goed voor onze garantieprijs en wat meer uitdaging voor de directie.
devaluwe
Net zo dynamisch... In ieder geval uitdaging genoeg met het fosfaatspook en een haperende melkprijs
+4
hans1980
Dus 25 cent komt weer in beeld?

Zou goed zijn om bestuurslonen eens dynamisch te maken
Freriks
@hans1980 ja, 25 cent komt in beeld en 40 cent ook. Maar wanneer weet niemand 😁
+1
sil
Roelof, als je nu eens alleen met onze eigen toko bemoeit zonder uitspraken te doen wat anderen moeten doen. Aan RFC alleen hebben jullie de handen vol om een goede melkprijs voor de leden neer te zetten!!!!!
kaas
@sil en wat voegt de mestvergister toe aan het resulaat kost alleen maar geld
jop456
@kaas Daar zijn ze al mee gestopt. Dus ze promoten de vergisters al niet meer.
robbies
@jop456 is dat zo? Waar staat dat?
KOC1981
@robbies is ondergebracht in een aparte coöperatie Jumpstart. Denk dat dit altijd al de intentie geweest is. Om dat niet onder de RFC vlag uit te voeren.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @KOC1981:
Jumpstart

Misschien is de naam dan inmiddels wel gewijzigd in JumpEnd.
robbies
@KOC1981 dat wist ik wel. Maar liever had ik gehoord dat RFC had gezegd dat ze stopte met monovergisting en ze zich volledig gaan focussen op vermarkting van zuivel en optimalisatie van de fabrieken.
joop zwf
@robbies Dirk Jan was de man die de kar trok maar is er afgehaald
j h p
Alleen jammer dat die 37,5 ct het resultaat was van inschattingsfouten en een gedeelte sus centen.
Ik zal niet raar opkijken ( hoop het niet) als de melkprijs weer wat daalt, dus Joosten aan het werk.
@hans1980Heb het al vaker gezegd, bonus bij de coop melkprijsafhankelijk maken en niet winstafhankelijk.
+9
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @j h p:
bonus bij de coop melkprijsafhankelijk

Dat nooit !! Ben dan bang dat we VION achter na gaan dan
Moet gewoon een gezonde fabriek over blijven voor nu en later
brabantboer1
Roelof moet afscheid nemen. Ik ben compleet klaar met die man. Dit is geen boerenbestuurder maar een paniekzaaier. Afscheid nemen in de agro food sector van deze man.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @brabantboer1:
Dit is geen boerenbestuurder

Dat klopt. Joosten is door de coöp FrieslandCampina ingehuurd om de onderneming te runnen. Blijkbaar zijn in z'n contract geen of ruime afspraken gemaakt over het te voeren communicatiebeleid.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
het te voeren communicatiebeleid

Beetje op z'n Trumps, schijnt het goed te doen in 2017.
m uut m
@jan is hobbyboer
Dat was 2016 of Trump het goed doet in 2017 moet nog blijken.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @brabantboer1:
Ik ben compleet klaar met die man.

Ik weet niet of Roelof en z'n medebestuursleden dit argument zwaarwegend genoeg vinden om meteen op te stappen. Denk het wel overigens.
+1
amor
@brabantboer1 de heer Joosten valt niet onder de categorie LANG HOUDBAAR van Campina
+1
weurding
@amor lang lekker wel? 😉
+1
meelezer10
@weurding als het maar geen lange viese nasmaak wordt.
+1
Frans1
@weurding moeten we@melkmeisje vragen?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @amor:
categorie LANG HOUDBAAR van Campina

Smaak van dat lang houdbare spul is ook vrij dubieus.
+1
klant
Lekker positief het nieuwe jaar beginnen
+1
brabantboer1
Dat ik vind dat de directie van RFC zijn conclusies moet trekken heeft overigens weinig te maken met bovenstaande uitspraken, dit zijn een bevestiging dat dit inderdaad geen boerenbestuurder is en geen snars begrijpt van wat er speelt in de sector. Maar als je het in 1 jaar tijd voor elkaar krijgt om de melk van diegene die risicodragend vermogen in een onderneming hebben zitten niet verwerkt krijgt dan heb je grote fouten gemaakt en dien je je conclusies te trekken.
WRV70
@brabantboer1 Toegeven doen ze nooit. Wordt veel te veel verdiend door die gasten dus lekker elkaars handje boven het hoofd houden. Eerst de boeren de schuld geven, lukt dit niet dan komt de ledenraad nog eens aan de beurt. Deze zijn trouwens ook niet meer dan schijnbaar afgevaardigd door de leden en bedoelen het enkel goed voor hun collega s . Meer dan het handje openhouden en ja knikken zit er jammer genoeg ook niet in en hopen dat ze in functie blijven, meer vuurwerk komt er ook niet van die kant.
Bioepz
Wat stil houden?Mooi dat een ieder weer wakker wordt.De bomen groeien blijkbaar nog lang niet tot in de hemel.
+1
WRV70
@Bioepz Wordt tijd dat we eens wakker worden. Misschien dat er nog eens een tijd komt dat stilzwijgend het wanbeleid van de top goedpraten/keuren door onze leden niet meer gepikt wordt . Het interesseert de top niets wat de leden willen/denken. Tijd dat we niet pikken wat de top over onze rug ons zaken flikt wat gewoon niet door de beugel kunnen. Als die mannen in het reguliere bedrijfsleven gewerkt hadden waren ze al lang buiten gezwierd.
3 speen
@WRV70 daarom zoeken ze ook een veilige haven
+1
KOC1981
@WRV70 Als ze in het reguliere bedrijfsleven zaten, dan hadden ze contracten met leveranciers voor max 90% van de verwerking, rest kochten ze bij als het interessant was en anders niet. Bij te veel groei bij de leveranciers zouden ze er al lang hebben buiten gezwierd, dit om te voorkomen dat wat jij beweert (ze zelf worden buitengezwierd) zou gebeuren.
+1
Begint de melkprijs net weer ergens op te lijken , kletsen die malloten van FC hem weer naar beneden, wanneer vergaderen de jaknikkers weer (ledenraad) zal die nog wel verder zakken.. Vandaag ook weer donders veel methaan en lachgas in de lucht of niet TOPPERS van LTO RABO RFC, kom er eens in , amoniak ook zo n verzonnen kul verhaal schamen jullie je niet ??? O ja en dan de erfafspoeling is nu al voor de kust van Marrokko gemeten, onvoorstelbaar .
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
kletsen die malloten van FC hem weer naar beneden

Normaal deden wij dat altijd hier op het forum, maar ze worden ongeduldig in de bestuurskamer. Ik ben trouwens wel benieuwd naar de winst over afgelopen jaar, zeker na alle gekkigheid die er is gebeurd. Een status update over Borculo kon ook geen kwaad, maar Cornelis en Hookwood zijn, bang voor juridische consequenties, hier gevlucht.
hookwood
@jan is hobbyboerDat vluchten dat valt mee hoor. Begin maart weten we precies wat de winst is en de eventuele nabetaling is.
+1
Coen
@hookwood , maar waarom wordt er aan ons als eigenaren geen mededelingen gedaan over de bezettingsgraad van locatie Borculo?
en hoe staat het daarmee en met de investeringsuitloop in locatie Lwden?
het lijkt een grote doofpot te worden op onze fabrieken 😞
+1
brabantboer
Kan allemaal wel waar zijn dat de winst van het concern goed is, maar de winst voor 2017 pakken ze in elk geval voor mij al af met de stand still regeling. Maar ja dit komt niet in het jaarverslag te staan. Ze hebben goedkope grondstoffen ingekocht!!!!!!!!! Want dat is de manier waarop de directie van rfc naar de leden kijkt. Als grondstofleverancier en daar mee gaat hij compleet voorbij aan de grondgedachte van een cooperatie. Voor mij heel duidelijk, winst of niet, er moeten koppen rollen bij de top van RFC. Zij zijn als directie verantwoordelijk voor het tot waarde brengen van de melk en zij hebben hier in gefaald. Wat mij betreft weg wezen dus........
+1
hookwood
@brabantboer Dat klopt niet zoals je het hierboven neerzet. De onderneming betaalt nog steeds hetzelfde voor alle melk die ze binnenkrijgen. De 90% die je niet ontvangt als je boven de referentie levert wordt verdeeld onder diegenen die onder hun referentie zitten en komt dus niet ten goede aan de onderneming.
de Tank
@hookwood Komt al het ingehouden melkgeld ten goede van de onderleverende bedrijven? Dus ook als er meer overgeleverd wordt als ondergeleverd? In dat geval kan de ondergeleverde melk meer opbrengen dan de melkprijs. De binnendienst kon/wilde mij daar geen antwoord op geven.
+3
Freriks
@de Tank mag van mij. Ik behoor blijkbaar tot de uitzonderingen die met minder werk meer willen verdienen. Gaat misschien nog lukken ook op deze manier 👍
+1
j h p
@de Tank Voor de ondergeleverde melk beur je max de garantieprijs, als je minder dan 75% levert kom je er niet voor in aanmerking en vergoeding over max 10000 kg/maand, staat wel op melkweb.
De eventuele rest wordt later verdeeld dacht ik.
Freriks
@j h p 10000 liter garantieprijs, 0 kosten, besparing mestafvoerkosten, en minder werk. Wat mij betreft mag de rest doormelken.
hookwood
@de Tank Ik meen dat je maximaal de garantieprijs kan beuren voor de melk onder de referentie. Als er meer is dan er op die manier uitgekeerd kan worden dan weet ik niet precies hoe we dat gaan verdelen binnen de coöperatie.
meelezer10
Quote Reactie van @hookwood:
maximaal de garantieprijs

plus het dubbeltje van de dubbeltjesregeling toch?
hookwood
@meelezer10Voor zover de dubbeltjes niet op zijn loopt die regeling ook nog ja.
Frans1
Quote Reactie van @hookwood:
Voor zover de dubbeltjes niet op zijn loopt die regeling ook nog ja.

Het mag toch wel gouden handel zijn zoals er met geld gesmeten wordt voor melk die zelfs niet eens geleverd wordt 😁
Straks beur ik meer voor de niet geleverde melk dan die wel geleverd is 😁
meelezer10
@Frans1 Ik heb alvast maar een zooitje koeien opgeruimd. Het is nu even afwachten hoeveel we voor de minder geleverde liters gaan krijgen.
In feb en maart kalven er nog een zooitje vaarzen dan heb ik mijn aantal weer op pijl.
brabantboer1
@hookwood kijk maar eens na, dat klopt niet. Er blijft een flink aandeel plakken.
hookwood
@brabantboer1 Waar blijft dat plakken dan?
+1
Freriks
@brabantboer jaarverslag van 2016 is nog niet klaar en je klaagt nu al dat er iets niet in het jaarverslag van 2017 komt te staan. Wel erg ongeduldig 😁
+3
brabo
Quote Reactie van @brabantboer:
tot waarde brengen van de melk en zij hebben hier in gefaald.

je kunt allemaal wel liggen schuppen tegen de directie en verontwaardigd zijn over de standstill, het feit is gewoon dat FC over afgelopen 2 jaar gewoon een goede prijs heeft uit betaald tov van de meeste concurenten.
brabantboer1
@brabo ze hebben een marktconforme prijs uitbetaald. de garantieprijs, en hier bovenop een leuke winst. Dat is de gedachte van een cooperatie. Er zijn ook jaren geweest dat rfc onder de waarde uitbetaalde. Wij dragen gezamenlijk het risico en mag dus wat opbrengen ook.
Frans1
Quote Reactie van @brabantboer1:
Er zijn ook jaren geweest dat rfc onder de waarde uitbetaalde

Wanneer dan? Sinds de fusie hebben we steeds een leuke plus op de garantieprijs gehad,dus waar je deze wijsheid vandaan haalt is me een raadsel
de hoef
Quote Reactie van @Frans1:
Wanneer dan?

de laatste jaren gaat het prima ,maar voor die tijd was het matig hoor ,was doc knap beter ,
en cono doet ze nu ook de das om
+1
Frans1
@de hoef de das om is wat zwaar aangezet, maar die laten idd wel zien dat het beter kan
brabantboer1
@brabo En daarbij komt dat dit mijn persoonlijke mening is en dat jouw mening anders is, dat kan.
de hoef
Quote Reactie van @brabo:
goede prijs heeft uit betaald

zoveel wijsheid in brabant

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , melkmarkt en garantieprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
63
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0