Intensieve veehouderij is failliet

Twee mensen, twee meningen. Denk zelf dat de waarheid in het midden ligt , maar ja als een vertegenwoordiger van een belangenorganisatie moet je jezelf wel enorm profileren. Dus deze artikel een beetje met een korreltje zout nemen, dunkt mij e-pages.dk/lc/1961/…

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Als ik die voorman van het NAJK, Andre Arfman, zo aanhoor, lijkt mij dat een technisch goede boer met een kijk op de maatschappelijke ontwikkelingen van zo'n 20 jaar terug.
jan is hobbyboer
De foto spreekt boekdelen 😄. Arfman is een potentiële landbouwvoorman, hij polariseert er al lekker op los, 25 euro voor een kg kaas. Zeer talentvol opvolger van Hans en Toon, realiteitszin zit hem in ieder geval niet in de weg. Het gaat zeker goed komen met de landbouw als meneer Arfman het stokje overneemt.
+3
weurding
Verhaal van schaalvergroting meer leveren voor zelfde inkomen klopt wel, iemand in loondienst gaat toch ook niet 60 uur werken voor het zelfde alleen om productiever te worden.... 😅
+1
storm
Die Arfman die komt er wel en heeft als voorzitter van het NAJK een toekomst als landbouwvoorman.
Jorrit Kiwiek vertegenwoordigt een ander segment en zal voordat hij teruggaat naar de boerderij nog heel wat wilde haren verliezen.
In het gebied waar hij zit is ook ruimte voor dat type boeren maar ik betwijfel of hij ooit zelf aan het werk komt op de boerderij.
Het is allemaal leuk al die zorgtakken maar je wordt nog meer afhankelijk van de overheid en ik heb nog niet gezien dat zo'n bedrijf daadwerkelijk overgenomen wordt.
weurding
Quote Reactie van @storm:
e wordt nog meer afhankelijk van de overheid en ik heb nog niet gezien dat zo'n bedrijf daadwerkelijk overgenomen wordt.

gezien zijn leeftijd hoeft hij zich nog geen zorgen te maken over een eventuele overname, en wees eerlijk, hoe afhankelijk zijn we zelf al niet van de overheid?
+1
hobbyboer
@weurding
Heel afhankelijk!
Niet alleen van de overheid, maar van alles en iedereen, van het hele systeem.
storm
@weurding volgens mij moet z'n brein nog wat rijpen😂, Jorrit moet eerst nog een jaar of vijf buiten het bedrijf gaan werken!
Grappig die opmerking over de rode cijfers van z'n fanatieke klasgenoten?? Zouden die nou werkelijk dom zijn of hebben die rode cijfers om de belasting te drukken? Vaak heeft men dan wel een levensvatbaar bedrijf van alle gemakken voorzien!
Jorrit gaat echt niet thuis aan de schop staan daar geloof ik niks van
+3
Twentsch Land
@storm

Uitspraak rode cijfers is grappig, maar zullen de medeleerlingen wel zo eerlijk zijn over rode privé cijfers ? Of is het gewoon een uitspraak ?

In mijn schooltijd heb ik nooit een medeleerling gehoord over cijfers bij hun thuis.
janv
Tot voor kort was er ruimte voor beide denkwijzen ,nu moet zo nodig alles in een hok gezet worden.Jorrit(die eigenlijk geen boer wilde worden) is meer voor het publiek vd grachten gordel,zeg maar nieuw type melkboer,nix mis mee die moeten ook lekkere zuivel eten en Arfman (een geboren boer)moet z,n achterban van allerlei pluimage beetje bijelkaar houden,en zal leiderschap moeten tonen.
2 verschillende mensen met hun eigen idealen!
arie.j
Ze slaan allebei door.
Voor zorgboerderijen en en dergelijk is echt niet voor het dubbele aantal van nu plaats.
En hoe moet het dan met die verbreding voor de rest van de melkveehouders?
Terwijl biologisch voor een beperkt aantal wel aardig is , maar nog altijd helemaal in het niet valt wat betreft productie en aantal bij de gewone bedrijven.
De laatste paar jaar is alleen al de groei van de gewone melkproductie in Nederland een veelvoud van de hoeveelheid die op zorgboerderijen e.d. met daarbij aan biologisch melkproductie in Nederland geproduceerd wordt

Maar ook de ander slaat behoorlijk door, 25 euro voor een kg kaas is natuurlijk onzin en koeien die niet buiten meer komen hebben in Nederland niet de toekomst
+1
koetje 33
@arie.j
Extensieve melkveehouders hebben juist geen enkele toekomst meer als fosfaatrechten doorgaan.
arie.j
Quote Reactie van @koetje 33:
xtensieve melkveehouders hebben juist geen enkele toekomst meer als fosfaatrechten doorgaa

Hoezo? Er zullen steeds strengere eisen voor grondgebonden komen, daar kun je gewoon op wachten.
arjankok
@arie.j ja denk dat de luchtfietsers ook wel keertje hard neerkomen
jg
@arjankok Reken maar dat vanuit LTO en RFC er veel weerstand tegen verdere grondgebondene melkproductie komt. O.a. RFC komt met voorbeelden van gunstige Carbon Footprints op intensieve bedrijven. 150 melkoeien en 75 st jongvee op 46 hectare .
arjankok
Leuke opmerking van kiewik, de fanatiekste klasgenoten hadden vaak RODE cijfers in de boekhouding thuis
+2
j h p
@arjankok Dat zijn ook zorgboerderijen, alleen dan voor de bank.
dirks
Er is in mijn beleving weinig ruimte meer voor nieuwe zorgboerderijen.
Je moet het allemaal met subsidies, premies en gemeentelijke vergoedingen rond zetten.
Die worden echt niet hoger. Wordt overal geknepen.
En dan zelf allerlei certificaten halen en houden, cursus na cursus.
En dan nog veel vreemde arbeid inhuren
pieko
Arfman verdient zijn geld in de accountancy en zal altijd wel een duurbetaalde adviseur blijven. Zal de boerderij in de toekomst wel voortzetten met een zetbaas. Ik heb wel moeite met zo n jongerenvoorman.
+4
puntertje
Quote Reactie van @pieko:
Arfman verdient zijn geld in de accountancy

Dat is een beetje het probleem van dat soort lui, ze benaderen een 'probleem' op bedrijfsniveau, vermenigvuldigen het met het aantal bedrijven en trekken dan een rechte lijn naar de toekomst. En ze vergeten dat als iedereen dan vervolgens doet wat ze adviseren, de toekomst er heel anders uitziet.
groeier
@puntertje
Is gewoon nepnieuws.
+1
pieta
@puntertje Met het probleem van dat soort lui bedoel je ze neem ik aan alle twee. Want als we nou allemaal een zorgtak beginnen en/of zelf gaan kazen en dus ook massaal de grote coop's verlaten dan kun je het succes van de uitkomst wel raden.
Frans1
@pieta idd, allemaal met een tafeltje aan de weg melk proberen teslijten. Gaat helemaal goedgekomen 😕
+2
brabo
Er staat nergens in het verhaal wie nu de intensieve boer is. Er wordt alleen vermeld dat de ene bijna 4 keer zoveel koeien melkt dan de andere, maar dat zegt nog niks over intensiteit toch.
storm
Vraag me af od die Kiewik al eens gewerkt heeft en wat voor werk dat het was? Lijkt mij meer een type van eeuwige student😂
Zou wat zijn als je zo'n jongen als bijv accountant of bankman krijgt😜! Dan rol je toch om van t lachen!
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @storm:
rol je toch om van t lachen

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
+3
robbies
In beide verhalen zit een kern van waarheid. Natuurlijk kunnen we allemaal niet een neventak gaan exploiteren. Arfman merkt terecht op dat je dat moet liggen als melkveehouder. aan de andere kant heb ik ook bijzonder veel moeite met de opstelling van het AJK. Ikzelf val nog onder hun doelgroep, maar vindt het een one-issue partij die graag met de grote mensen wil meepraten, maar niets zinnigs in de pap te brokkelen heeft. Ze blijven altijd maar babbelen over bedrijfsovername en dat de lasten van jonge boeren lichter gemaakt moeten worden, om vervolgens volledig achter het kostprijsverhogende initiatief van fosfaatrechten te gaan staan. Als jonge boer zie ik liever het hele stelsel van fosfaatrechten afgeschaft worden en metingen verrichten op bedrijfsniveau naar de kwaliteit van het bodem - en oppervlaktewater. Weg met de forfaitaire normen, maar evenwichtsbemesting toepassen. Dan kan de kringloopwijzer gebruikt worden waar hij voor bedoeld is. Dat pleidooi heb ik volledig gemist. Als jonge boeren moet AJK voor verandering staan. Niet zo extreem als Kiewik het voorstelt, maar weg van dat oude denken dat in LTO zo overheerst. Ze zijn het echter altijd met LTO eens. Voor mijn gevoel is het AJK het stageadres van LTO. Daar mogen ze met zwembandjes oefenen voordat ze in het diepe gegooid worden.
storm
@robbies babbelen over bedrijfsovername is hun kerntaak!!
En ja het is een kweekvijver en een hele goeie want veel goede LTObestuurders zijn ooit bij het NAJK begonnen
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @storm:
goede LTObestuurders

😄
robbies
+1
robbies
@storm nee hoor, het babbelen over bedrijfsovername is 1 van hun kerntaken als belangenbehartiger van de toekomstige veehouder. Ze scharen zich echter achter het fosfaatrechten initiatief, zichzelf niet realiserend dat hier bedrijfsovername bemoeilijkt worden. Veel bedrijven hebben geïnvesteerd voor de volgende generatie en staan nu voor het voldongen feit van extra financiering van fosfaatrechten. Andere bedrijven hebben een waarde in de schoot geworpen gekregen. Komt de waarde vd fosfaatrechten de bedrijfsopvolger toe? Of heeft elk kind recht op zijn kindsdeel daarvan? Leg jij het me maar uit
christo
@robbies Is puur de vraag hoe de overname op papier geregeld is. Als je je daar druk over maakt wordt het hoog tijd een paar centen uit te geven aan een goede juridisch adviseur. Dat kan je leven later een stuk simpeler houden.
+1
robbies
@christo wat kan een juridisch adviseur doen als een bedrijf onvoorzien extra moet financieren? Het gaat er niet om dat het niet opgelost kan worden; het gaat er om dat het probleem er niet had hoeven zijn
christo
@robbies Mijn reactie heeft betrekking op de laatste zinnen.
robbies
@christo het aantal bedrijven uit de eerste categorie is veel groter. Gelukkig geldt dat niet voor mij(wij hebben neventakken), maar ik zie veel jonge boeren in mijn omgeving waar de overname dankzij fosfaatrechten vele jaren naar achteren geschoven zal worden. Als het er nog van komt. Dat kan toch niet de bedoeling van AJK zijn?
christo
@robbies Lijkt mij ook niet. We hebben behoefte aan een landbouw waarbij er veel minder druk is op de mestmarkt. Zolang daar niet op wordt ingezet komt het niet goed. Rechten heb je niks aan, zonder hebben we ook een probleem. Dus focus op datgene wat echt van belang is. Druk van de mestmarkt af, evenwichtsbemesting en de stip op de horizon.
Freriks
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
hij polariseert er al lekker op los,
gelukkig ben jij een zeer verbindend type, zoals we hier elke dag kunnen lezen 😂 😂 😂
robbies
@Freriks Jan representeert alleen zichzelf, godzijdank.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
Jan representeert alleen zichzelf

Wie zegt dat ik in werkelijkheid net zo uitgesproken ben als hier. Ik leef juist een heel gemoedelijk saai leven van een computernerd en ben daar eigenlijk ook nog wel heel tevreden mee. Laat iedereen maar lekker gek doen.
+2
Frans1
@jan is hobbyboer dit is gewoon jan zijn uitlaatklep, effe prikken en hij kan er weer even tegen 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
dit is gewoon jan zijn uitlaatklep

Meeste mensen nemen het veel te serieus hiero. Het is inderdaad zo dat ik veel landbouw voormannen vastgeroeste ideeën vindt hebben waarmee ze in sneltreinvaart de sector naar de kloten helpen, maar mijn mening hiero zal daar niets aan veranderen. Dat blijkt wel, ze gaan allemaal gewoon door. Ik ken mijn plaats en slaap prima. Enige is dat door mijn getyp hiero de mening van mij (en stiekum denk ik nog wel een aantal andere boeren denk ik) ook gehoord wordt, er schijnen er 8000 mee te lezen. Kunnen de wijzen die ons naar de knoppen helpen in ieder geval nooit zeggen dat er geen alternatieven waren. That's all. Voor de rest is het leven een grote grap, we doen maar wat en maken onszelf wijs dat we er ook nog enig grip op hebben. Echt niet.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
er schijnen er 8000 mee te lezen

Naar boven afgerond, denk? Daar droomt de webmaster van, zulke aantallen. Laat staan z'n accountant.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Naar boven afgerond, denk

Lijkt mij ook vrij veel, maar heb het hier volgens mij Tinus ooit eens zien typen, ook niet meest objectieve bron natuurlijk.
+2
meelezer10
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Naar boven afgerond, denk

Ga er maar van uit dat menig voerleveracier, adviseurs en accoutant hier meeleest. Deze groep is groter dan de meelees veehouders.
christo
@meelezer10 Ze moeten toch ergens de input vandaan halen
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
is het leven een grote grap, we doen maar wat en maken onszelf wijs dat we er ook nog enig grip op hebben. Echt niet

Dat ben ik dus niet met je eens,over het verloop van je leven heb je wel degelijk grip,maar als je gezondheid het af laat weten of een ongeval oid,daar heb je idd geen grip op
christo
@Frans1 Als ik de reacties van Jan lees is hij al wat langer de grip op dingen kwijt.
+3
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Als ik de reacties van Jan lees is hij al wat langer de grip op dingen kwijt

Ik denk dat Jan de dingen hier juist wat overdreven prikkelend neerzet,vind ik wel leuk,is ook goed voor discussie,voor sommige hier is het net een rode lap voor een stier 😁 ,geeft wat leven in de brouwerij,maar tussen de regels door ben ik het wel vaak met hem eens,maar zeg het maar niet steeds,wordt hij nog eigenwijs ook op zn oude dag 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
wordt hij nog eigenwijs ook op zn oude dag

Volgens mij was ie dat op z'n jonge dag ook al wel
+2
Frans1
@jan is hobbyboer
Dat weet ik niet Jan,maar ik geloof het op een of andere manier direct 😁
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wie zegt dat ik in werkelijkheid net zo uitgesproken ben als hier

Ik kan me niet voorstellen dat iemand zich hier veel anders voordoet dan in het dagelijks leven. Toneel spelen hou je maar een tijdje vol.
+1
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Voor sommigen is het hele leven een toneel !!
lkool
@Twentsch Land ...die speelt dan toneel als ie geen toneel speelt... 😜
+1
pieta
@Jack Rijlaarsdam Hij zegt het niet in het openbaar maar denkt het wel. 😁
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Toneel spelen hou je maar een tijdje vol.

Ik zie dit hier toch meer als een speeltuin. Je kunt hier van allerlei psychologische proefballonnetjes oplaten en kijken hoe de reactie is. Heb bijvoorbeeld gemerkt dat je zelf soms vindt dat je een hele goede onderbouwde reactie op iets geeft waar helemaal geen respons op komt, terwijl als je beetje op z'n Trumps ongenuanceerd wat schrijft de hele goegemeente over je heen valt. Ook humoristisch en relativerend bedoelde opmerkingen worden nogal eens compleet verkeerd opgevat. Ook is het bijzonder eenvoudig om de gevoelige snaren bij sommigen beetje te kietelen. Werkt ook bijna altijd (ik ken bijv. iemand die een stal voor 200+ koeien wil bouwen).

Als nerd heb ik de afgelopen jaren hier een hoop geleerd hoe de bewoonde wereld in elkaar zit en hoe machtsspelletjes en politieke processen lopen. Zoals jij laatst al schreef, ik ben een hopeloze idealist, en dat wil ik eigenlijk ook wel graag blijven. De bewoonde wereld is een dolgedraaide gekkigheid waar ik toch liefst beetje afstand van hou.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Als nerd heb ik de afgelopen jaren hier een hoop geleerd hoe de bewoonde wereld in elkaar zit

Bijzonder. Juist jij komt met meer regelmaat in de bewoonde wereld dan de gemiddelde prikker die alleen met een koperen draadje met de grote boze buitenwereld is verbonden.

Verder is digitaal discussiëren meestal iets meer over de top als in het echte leven, maar het zou me zwaar teleur stellen als in het dagelijks leven je mening wordt bepaald door de sociale gewenstheid ervan.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Juist jij komt met meer regelmaat in de bewoonde wereld

Ik bedoelde de bewoonde landbouw-wereld, dat is toch wel een afgezonderd wereldje met hele aparte en unieke gebruiken en regels. Daar heb ik nooit veel contact mee gehad en heb dat eigenlijk in de bewoonde wereld nog steeds niet, behalve zo nu en dan een babbeltje met de buren.

Verder hoef je je geen zorgen te maken, de dingen die ik hier opschrijf, zo nu en dan inderdaad behoorlijk over de top, komen prima overeen met mijn ideeen over hoe het gaat in de landbouw, mijn mening is absoluut niet te koop, nooit geweest. Idealistische sukkel zoals jij aangeeft 😄. Alleen heb ik geen enkele behoefte om mijn mening actief uit te dragen in het gewone leven, hier zie ik het nog steeds als een groot gedeelte amusement, neem nu de huidige actieve discussie over de SGP of die kastjes voor aardstralen, zoiets bedenk je toch niet in de werkelijkheid.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
groot gedeelte amusement, neem nu de huidige actieve discussie over de SGP of die kastjes voor aardstralen,

Inderdaad geweldig. En dan komt er in het ene topic een mening voorbij dat iets eerst wetenschappelijk onderbouwd moet worden voordat het kan worden aangenomen, in het andere topic geldt blijkbaar een andere toetsing.
christo
@Jack Rijlaarsdam Vind dat ook wel grappig, hoe inconsequent het soms is. Soms hameren op bepaalde waarden en daarna 1% groene stroom normaal vinden.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
dan de gemiddelde prikker die alleen met een koperen draadje met de grote boze buitenwereld is verbonden.

😄 Je hebt geen hoge dunk van je medeprikker 😁
meelezer10
Quote Reactie van @Frans1:
prikker die alleen met een koperen draadje met de grote boze buitenwereld is verbonden

hoho eerst een stukje draadloos en dan via glasvezel. 😂
christo
Beide mannen zien de stip op de horizon niet.
Freriks
@christo nou, vertel eens. Waar ligt de horizon en hoe ziet de stip er uit? Ik ben benieuwd!
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Freriks:
Waar ligt de horizon en hoe ziet de stip er uit? Ik ben benieuwd

Bij Arfman is het wel duidelijk, die denkt nog dat de wereld plat is, die flikkert er dus gewoon af aan de horizon. Kansloze vorm van ondernemen staat de beste man voor.
Freriks
@jan is hobbyboer nou nou nou. Wat een taal voor een gemoedelijke saaie computernerd 🙃
+1
christo
@Freriks Een ding wil ik wel verklappen. Voor beiden ziet die er hetzelfde uit en ligt op dezelfde plek. Ze weten dat alleen zelf nog niet. Hoe we nu met onze sector omgaan gaan beiden het moeilijk krijgen. Mag jij raden waarom.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @christo:
Mag jij raden waarom

LTO-Freriks zit nog in de tunnel, die heeft nog helemaal niet door dat het mis gaat met de sector. Is alleen nog maar boos op mensen met een afwijkende mening, hoe die zo dom kunnen zijn niet te zien wat zij zien.
christo
@jan is hobbyboer Excellent Jan. In 1 keer goed. Zolang het sectorbelang niet nadrukkelijker wordt onderstreept wordt het niks. We hebben de weiders, grote groeiers,stalmelkproducenten, mensen die als neventak anderen melken en ga maar verder. Overboord kieperen die onzin. Boer werkt, en hoort boterham te verdienen. Moeilijker is het niet. Geef je onderhandelingspartners geen kans selectief te gaan shoppen en doe ze maar eens een beetje pijn.
Frans1
Quote Reactie van @christo:
Zolang het sectorbelang niet nadrukkelijker wordt onderstreept wordt het niks

Vertel,wat is het belang van de sector?
christo
@Frans1 Een boterham kunnen verdienen. Door al het gezemel raakt dat steeds maar op de achtergrond. Beide ondernemers liggen aan het subsidie-infuus. Maar wat als het slangetje verstopt komt te zitten?
+1
Frans1
Quote Reactie van @christo:
slangetje

Wordt hier met de steekwagen gebracht
Freriks
@jan is hobbyboer oooh, ik zit in een tunnel! Ik dacht al, wat is het donker hier 😁
Maar waar gaat het nou meer mis dan in 1984 toen de superheffing werd ingevoerd? Volgens mij zelfde discussie, alleen nu wat heftiger door internet en social media. We zijn nu veel beter in staat elkaar op te naaien.

Ik vond trouwens je bijdrage dat het leven een grote grap was wel wat beter. Ik heb al wel eens gezegd dat de mens een emotioneel wezen is die denkt dat hij rationeel is.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Freriks:
Ik heb al wel eens gezegd dat de mens een emotioneel wezen is die denkt dat hij rationeel is

Hier is volgens mij al veel onderzoek naar gedaan, mensen lullen rationeel maar handelen irrationeel. Boeren zijn echt net als gewone mensen 😄.

Verschil met superheffing is dat we destijds van een ultra communistisch systeem (produceer maar onbeperkt voor een vaste prijs) naar een communistisch systeem (produceer een bepaalde hoeveelheid voor vaste prijs) gingen, zowel in NL als in onze belangrijkste exportlanden, afgedwongen en gehandhaafd door EU om een afzetprobleem van alle melk in EU op te lossen.

Nu gaan we van een vrije markt (jawel 3 maandjes) terug naar een communistisch systeem, maar dan alleen in NL en (poging tot) afgedwongen door LTO en friends, om een milieuprobleem van een beperkt aantal veehouders in NL op te lossen. Dat is nogal een groot verschil. Heeft verder niets met internet te maken, enige verschil is dat door internet de tegenstanders niet onmiddellijk monddood gemaakt kunnen worden door, zoals in goed communistisch systeem, de informatie alleen door de partijleiding te verstrekken. Lang leve internet, maakt achterkamertjes gerommel toch ietsje lastiger. Niet dat het uiteindelijk veel uitmaakt hoor, de old-boys drukken toch wel door.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
om een milieuprobleem van een beperkt aantal veehouders in NL op te lossen.

Die groep zet zijn mest gewoon verantwoord af richting akkerbouw. Het mestprobleem is een NL-probleem. Er is geen enkele boer die vindt dat ie te veel koeien heeft en/of het milieuprobleem veroorzaakt. Maak regels waar je naar werken moet. Het ontbreken daarvan heeft de sector in deze positie gebracht.
+1
puntertje
@pieta Je hebt te lang naar de 33-toeren grammofoon van duo 'Hansje en Toontje' geluisterd.
robbies
@puntertje Die draaien we hier alleen nog mee carnaval 😁 😁
pieta
@puntertje 😁 Een milieuprobleem wordt je aangepraat. Ik heb wat mest over. Deze mest gaat naar de akkerbouw toe. Heb ik dan een probleem? Nee dus. Je moet het NL-breed zien. Blijkbaar is er volgens "godweetwieallemaal" te veel melkvee in NL. Dus moeten er minder komen. Individueel heeft niemand dat probleem veroorzaakt.
christo
@pieta Volgens Dammetje is er met de verhoging van de verwerkingsplicht evenwicht bereikt op de mestmarkt. Volgens het WU rapport het moment om de kringloopwijzer er in te slingeren. Kunnen we tenminste weer uitbreiden door efficient te voeren.
+3
Ohzo
Ja Freriks, in 1984 deed heel Europa mee, nu alleen Nl.. Polen en Oost-Duitsland lachen zich een ongeluk.
vrije boeren
Hoe meer ellende die de Nederlandse boer over zich heen krijgt des te makker wordt hij . Als een lammetje die na het slachthuis wordt gebracht...............

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , veehouderij , zout en failliet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0