Een ode aan de boerin, de stille kracht achter elke boer

Er zijn ontzettend veel verschillende boeren; kippenboeren, buffelboeren, fruitboeren, varkensboeren, nertsenboeren, bomenboeren, kamelenboeren, champignonboeren, fazantenboeren en niet te vergeten de koeienboeren. “Iedere soort boer is net een ander slag”, zo citeer ik mijn boer. Maar hoe zit dit met de boerinnen?

Deel dit topic

Reacties

+5
arjankok
Een ode aan de boerin, de stille kracht achter de boer

Er zijn ontzettend veel verschillende boeren; kippenboeren, buffelboeren, fruitboeren, varkensboeren, nertsenboeren, bomenboeren, kamelenboeren, champignonboeren, fazantenboeren en niet te vergeten de koeienboeren. “Iedere soort boer is net een ander slag”, zo citeer ik mijn boer. Maar hoe zit dit met de boerinnen?
Zonder de boerin geen boer, geen eten, geen schone was, geen zorg, geen kritische vragen, geen weekend, geen uitstapjes en geen melk. Als agrarisch coach zit ik geregeld bij boeren aan tafel. Wat mij opvalt is dat de er naast een boer altijd een boerin staat die de zaken regelt als er dingen niet goed gaan op het bedrijf of in het gezin. De boerin verzorgt veelal onzichtbaar werk, maar is daardoor wel onmisbaar op een boerderij.
Wat maakt een vrouw nou tot boerin? Natuurlijk ben je boerin als je een partner hebt die boer is. Maar dat is niet alles. Het meest moeilijke voor een boerin is de zoektocht hoe zij zich wil verhouden tot haar boer en alles wat daarbij komt kijken. Waar men vroeger bij het trouwen met een boer op de boerderij ging werken en verantwoordelijk was voor het huishouden, ligt dat nu anders. De moderne boerin heeft heel wat keuzes te maken.
 "Ik maak nog steeds iedere dag keuzes die betrekking hebben op de relatie die ik heb met mijn boer"
Laat ik mijzelf als voorbeeld nemen, opgegroeid in de stad. Zeven jaar geleden kreeg ik een relatie met boer Willem. Vanaf die dag werd ik boerin. Gedurende de jaren die volgden, transformeerde ik mijn rol als boerin. Van een op afstand wonende kunstacademiestudente veranderde ik in een moeder van twee boerenzonen. Ik leerde mij verhouden tot alles wat bij een boer hoort. Ik maakte en maak nog steeds iedere dag keuzes die betrekking hebben op de relatie die ik heb met mijn boer.
Vragen die aan mij passeerden de afgelopen jaren: Kan ik nu niet meer op vakantie? Wil ik iedere dag op vaste tijden eten? Moet ik ook iedere dag vroeg op? Is er nu geen verschil meer tussen werkweek en weekend? Mag ik op de bank hangen en nietsdoen als ik moe ben? Gaan we nu niet meer tot laat op stap omdat de wekker om 05.30 uur gaat? Ben ik verantwoordelijk voor het huishouden omdat het op de boerderij al druk genoeg is? Ga ik minder werken nu ik moeder word en mijn partner geen vrij kan nemen?
Ik wil een ode uitbrengen aan alle boerinnen
Aan de boerin die ervoor kiest om haar fulltimebaan te behouden en kiest voor haar eigen carrière. Zij zorgt voor een verbreding van de belevingswereld van haar boer.
Aan de boerin die haar eigen baan opzegt en volledig meewerkt op de boerderij. Dat zij zich met volle overgave stort op het werk en leven van haar partner, vind ik getuigen van moed en liefde.
Aan de boerin die naast het werk op de boerderij ook buitenshuis werkt. Zij heeft een druk bestaan met twee banen en het huishouden dat nooit af is.
Aan de boerin die besluit zich volledig te richten op het huishouden. Zij staat te allen tijde klaar met koffie en warm eten voor iedereen op de boerderij.
Aan de boerin die leert samen te werken en te leven met haar schoonfamilie. Een opgave die veel doorzettingsvermogen en aanpassing vraagt.
Aan de boerin die werkzaamheden van haar man opvangt omdat hij wegens ziekte, of uitval niet kan werken. Zij draagt een zware last en verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van de boerderij.
Aan de boerin die met haar kennis en ondernemerschap besluit om naast de boerderij een tweede tak op te zetten. Zij houden de boerderij in leven met een landwinkel, zorgboerderij of een vorm van recreatie.
Aan de boerin die om erkenning vraagt door hun boerderij meer op de kaart te zetten middels sociale media.
Aan de kersverse boerin die de stap durft te zetten om te gaan samenwonen met hun boer. Zij maakt hiermee een start met de zoektocht naar de rol die zij gaat innemen als boerin.
Aan de ex-boerin die haar werk overdraagt aan een nieuwe generatie, waarmee zij overtuigingen en ideeën over ‘goed’ boeren los moet laten.
Aan de boerin die haar man verloren is en besluit om de boerderij te verkopen en een nieuw leven op te bouwen. Zij staat voor een moeilijke periode waarin zij niet alleen afscheid moet nemen van haar geliefde maar ook van haar land, beesten, werk en passie.
Aan de boerin die probeert te bemiddelden tussen vader en zoon bij een overname of conflict. Het getuigt van lef om in discussies zowel de kant van partner als zoon te kunnen verdedigen en daarbij haar eigen gevoel aan de kant zet.
Aan de boerin die ervoor zorgt dat er na een dag hard werken een warme maaltijd op tafel staat.
Aan de boerin die in tijden van tegenslag haar boer weet over te halen om toch even een kop koffie te gaan drinken bij de buren.
Ik wil de boerin namens de boer bedanken voor al haar harde werk, haar inzet en de zorg die zij heeft geleverd en in de toekomst nog gaat leveren.
Zonder de boerin geen boer!
+1
devaluwe
arjankok
@arjankok heb 1 ode geschrapt van de ex boerin , zonder nu te zeggen dat sommige ex boerinnen geen ode waard zijn , maar dat misstaat m.i. nogal in het rijtje
+8
DeBoerin
Als 18 jarige maakt ik mijn eerste keuze, als 20-jarige zette ik mijn handtekening om deze keuze aan mijn man en de buitenwereld te bevestigen. Nog steeds met een goed gevoel BOERIN.
+1
de hoef
@DeBoerin ik zeg zonder boeren geen boerin
+3
meelezer10
@de hoef zeg dat morgen vroeg nog eens aan de keukentafel
+4
Frans1
@de hoef en zonder boerin geen nieuwe boer(in)
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Frans1:
en zonder boerin geen nieuwe boer(in)

je hebt wel een punt
maar gaat mij wat te ver dat jij vrouwen ook nog de schuld er van wilt geven dat er teveel boeren in nederland zijn
+1
friesboertje
De vrouwelijke boeren worden hier wel wat te kort gedaan. Net alsof het alleen een mannenberoep is.
+3
weurding
@friesboertje ken vrouwen die onmeunig boeren kunnen 😂
weideboer
Maakt het wat uit of het een man of vrouw is? Positieve discriminatie is ook discriminatie! De één kan niet zonder de ander, ongeacht het geslacht in een zakelijke en/of privérelatie. En zo hoort het. Zal nu wel wachten zijn op een ingezonden stuk over de alleenstaande boer die de boerderij runt. Dat geleuter altijd over de niet erkende/ ondergeschoven/stille/op de achtergrond zo belangrijke persoon.....

oke, ik ga al...;-)
+1
vrije boeren
Ode aan de boer die geen boerin heeft
weideboer
@vrije boeren of geen boer heeft
delavalboer
@vrije boeren vandaar de naam vrije boeren haha
klant
Of 2 boerinnen
+1
storm
Ode aan de vrouw van de boer die een volledige baan buiten het bedrijf heeft! Bouwt pensioen op naast het bedrijf en staat meer midden in de maatschap(pij).
Boer maakt dan ook meer van de kinderen mee
+1
George
Quote Reactie van @storm:
Bouwt pensioen op naast het bedrijf en staat meer midden in de maatschap(pij).

Je bedoeld dus eigenlijk dat ze gewoon de kostwinner is en werkt om manlief zijn hobby te kunnen bekostigen. 😄
dewittemotor
@George Ik begin stiekem het idee te krijgen dat er die steeds meer komen. Trek dan toch de stekker uit het bedrijf.
+1
mlkvhoudr
@dewittemotor

Waarom inkomen van de sjef naast haar werk hier was afgelopen jaar welkom en het verrijkt je leven
George
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
het verrijkt je leven

Wat bedoel je? Je kan beter leven door het geld dat ze binnen brengt? 😄
+1
mlkvhoudr
@George

Haar collega's 😅
Frans1
@mlkvhoudr gewaagd 😁
+3
weideboer
@George stukje maatschappelijke betrokkenheid buiten je eigen stronthoop om, daar is toch niks mee. Mijn friends bestaan alleen maar uit niet-agrariërs en zij zijn zo verschillend dat je tenminste weet dat er meer is dan Klara 2 of Coba 246
Erco
@weideboer George wil.het graag altijd slechter.maken dan het is 😄😉 maar daar doen we niet aan mee 😜
achterhoeker2
@Erco en jij maakt het altijd mooier dan het is , en daar doen wij mooi niet aan mee😅😅
George
Quote Reactie van @weideboer:
stukje maatschappelijke betrokkenheid buiten je eigen stronthoop om, daar is toch niks mee. Mijn friends bestaan alleen maar uit niet-agrariërs en zij zijn zo verschillend dat je tenminste weet dat er meer is dan Klara 2 of Coba 246

Maatschappelijke betrokkenheid?
Dan ga je toch vrijwilligerswerk doen. Ik heb ook genoeg vrienden buiten de landbouw hoor en heb niet veel met Klara's of Coba's
weideboer
@George was dus geen stoere uitspraak van je en dat realiseer je nu ook?
George
Quote Reactie van @weideboer:
was dus geen stoere uitspraak van je en dat realiseer je nu ook?

Wat moet ik me realiseren?
Melkmeisje
@George bijvoorbeeld dat je flink achter loopt op de maatschappelijke ontwikkelingen anno 2017 en dat je erg weinig respect voor anderen lijkt te hebben. Maar het kan altijd beter, dus we zijn benieuwd wat je er in 2017 van gaat maken.
+1
storm
@George de tijd dat de vrouw van de boer thuis bleef en op de kinderen paste en ook nog voor de inwonende of bijwonende ouders ging zorgen is toch echt voorbij hoor George! Ja het is er leuk bij en wat is er dan mis mee?
In onze kennissenkring werken bijna alle vrouwen buiten de deur. Gewoon omdat de hypotheek van het huis betaald moet worden en twee keer per jaar op vakantie te gaan en ook nog een onbezorgde oude dag.
Waarom zou dat nou in de landbouw anders moeten zijn en het is in elk geval beter dan dat ze thuis achter de pc gaan zitten en zemelen en kwekken en commentaar gaan leveren op dingen waar ze toch geen verstand van hebben. Herkenbaar George😂😂😂😂
+4
sjoerd de melker
@storm zemelen en kwekken op prikbord bedoel je?
+3
George
Quote Reactie van @storm:
Gewoon omdat de hypotheek van het huis betaald moet worden en twee keer per jaar op vakantie te gaan en ook nog een onbezorgde oude dag.Waarom zou dat nou in de landbouw anders moeten zijn en het is in elk geval beter dan dat ze thuis

Gewoon omdat het wel beter is dat er iemand van de ouders op de kinderen past en het met zo'n miljoenenzaakje niet nodig zou mogen zijn dat een vrouw buitenshuis gaat werken.
Mijn vrouw heeft altijd voor de kinderen gezorgt en heeft ook heel veel voor mijn moeder gedaan die jarenlang aan diabetes leed. Verder altijd samen de boerderij gedaan en nog steeds eigenlijk , alleen hebben we het nu lang niet meer zo druk als vroeger met de melkkoeien. Ik zeg niet dat een vrouw niet buitenshuis mag gaan werken maar het mag niet nodig zijn vanwege de financien
storm
@George mijn niet agrarische kennissenkring hebben ook kids en ouders en die kinderen gaan ook soms naar de BSO! Hulpbehoevende ouders daar scheep je je partner toch niet mee op! Beetje uit de tijd om je vrouw als goedkope poetsmiep en thuiszorg te misbruiken😳
Mijn miljoenen bedrijf dat is mijn/ons ding en daar weet mijn vrouw veel vanaf en ze is niet te beroerd om soms hand en spandiensten uit te voeren.
Zoals robotboertje het hier schrijft daar sta ik volledig achter!
George
Quote Reactie van @storm:
Beetje uit de tijd om je vrouw als goedkope poetsmiep en thuiszorg te misbruiken

Ja en ze moet ook nog eens mijn eten koken 😄
+1
storm
@George dat dacht ik al! Je vindt de sex zeker niet belangrijk😂😂
George
Quote Reactie van @storm:
dacht ik al! Je vindt de sex zeker niet belangrijk

Waar staat dat?
+1
de hoef
@George dat proeven we een beetje aan je verhaal
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
dat proeven we een beetje aan je verhaal

@George Vertelde laatst anders nog vol trots dat hij wat gapends gevuld had 😁
MTSTAMMINGA
@Frans1
Zou hij alles niet begrijpen dan ,omdat hij te weinige nachtrust krijgt bedoel je ? 😀
George
Quote Reactie van @de hoef:
dat proeven we een beetje aan je verhaal

Proeven?
Frans1
+4
m uut m
@storm
Dat is toch niet best dat je alletwee een betaalde baan MOET hebben om de hypotheek te kunnen betalen.
Mijn vrouw hoeft gelukkig geen baan buitenhuis. Wij hebben geen kinderen om ze door een ander te laten opvoeden. En ja dat is een bewuste keuze waar we alletwee volledig achter staan.
storm
@m uut m beetje ouderwets, maar als dat een bewuste keuze is dan is daar niks mis mee! Maar er is ook niks mis mee dat allebij een baan hebben in deze tijd! Ik vind het heerlijk dat we allebij ons ding hebben en samen voor de kinderen zorgen
+3
m uut m
@storm
Dat is niet ouderwets maar een luxe die wij ons kunnen permitteren. Ik vind het eigenlijk heel sneu voor de kinderen dat ze thuis komen en dat er niemand voor ze is.
+3
George
Quote Reactie van @storm:
beetje ouderwets,

Wat ouderwets , lult toch niet man. Als je voor kinderen kiest moet je ze ook maar opvoeden. Tegenwoordig moet alles maar gedumpt worden in een kinderopvang en naschoolse opvang en dergelijke en men durft het ook nog goed voor de kinderen te noemen omdat ze zich dan beter maatschappelijk ontwikkelen en ander blabla. En moeders moet gaan werken voor de sociale contacten , nou ik kan je vertellen dat er daarvoor weinig gaan werken want als ze gratis moesten gaan werken of gratis vrijwilligerswerk moeten gaan doen dan is het sociale aspect er voor de grootste groep er snel weer vanaf.
storm
@George jij bent blijven hangen in de jaren 70 George! En zelfs toen was het in onze familie niet ongebruikelijk dat vrouw ook haar baan had al dan niet vrijwilligerswerk! Ben er zelf niet slechter van opgevoed?!
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @storm:
Ben er zelf niet slechter van opgevoed?!

Dat vind je zelf?!
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Dat vind je zelf?!

😄
+2
weurding
Quote Reactie van @storm:
jij bent blijven hangen in de jaren 70

de melkprijs ook 😉
+1
Frans1
Quote Reactie van @storm:
Ben er zelf niet slechter van opgevoed?!

HAHA,wou reageren maar Jack had het gras al voor de voeten weggemaaid
Wilbert
Nog meer boerinnen nieuws
m.telegraaf.nl/prive/article/…
sjoerd de melker
@Wilbert Ik hoop dat de dames een stevige boer tegenkomen ipv dat geneuzel met dames onderling.
BernieX2
@Wilbert Op elke pot past een deksel(tje)
+6
Frans1
@BernieX2 op sommige potjes past zelfs een ander potje 😄
weurding
@BernieX2 behalve die met linkse draad ? 😀
+1
achterhoeker2
Sorry hoor, maar ik wordt zo emotioneel....
Ha ha tuurlijk niet; hou toch op dit soort sentimenteel geneuzel ga de libelle lezen of anders staat er nog wel een afwas te wachten.
+9
robotboertje
Ode aan de boerin die geen boerin wil zijn...
Mijn vrouw is geen boerin, maar wel een super begripvolle vrouw van een boertje
Ze werkt lekker 3 dagen per week buitenshuis, waarvan van 2 dagen loon zo'n beetje linea recta naar de gastouder gaat (3 kids)....Zij kan dus, net als ik, haar eigen arbeidsvreugde kiezen en niet alleen aan geld denken. De kids worden wat wereldser dan altijd maar bij paps en mams zijn na schooltijd en haar werk buiten de deur maakt dat wij ook sociaal veel meer contacten hebben te onderhouden dan enkel agrarische bekenden!

En dat ze geen boerin wil zijn, wil niet zeggen dat:
- ze niet helpt met kuil dichtleggen na het inkuilen in het donker
- ze niet wil helpen als een koe zwaar kalft
- ze geen kijkje wil nemen in de stal als manlief weer eens een avondje met zn maten op stap wil
- ze klaagt dat we later naar een feestje kunnen 'omdat het tegenzit in de stal'

Voor mij zorgt zij er mede voor dat wij aan tafel ook over andere dingen kunnen praten dan fosfaatrechten, pesvoer, melkprijzen en ander onzinnig, maar door ons nogal belangrijk gemaakte onderwerpen!

Kortom, ik ben er blij mee...
storm
@robotboertje je haalt me de woorden uit de mond!
mlkvhoudr
@robotboertje

Kortom ook jij zit onder de plak 😉
+3
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr
Is voor sommige getrouwde mannen ook de oplossing 😁
+1
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA
Je bent wel op dreef vandaag tamminga 😃
delavalboer
Mijn buurvrouw werkt buitenshuis en op het melkveebedrijf en maait met front en achtermaaier.....respect!!! haha. Ik doe veel op het bedrijf van kalfjes tot aan boekhouding en wat trekker en shovelwerk ...maar ik kan niet maaien ..
storm
@delavalboer as je maar naaien kan!
+2
delavalboer
@storm waar hart vol van zit....
+1
mlkvhoudr
@storm

Ik had een slechte: ach als je de boel maar beetje bijhoud 😉

Vond die al te slecht om te plaatsen maat jij bent wel heel erg 😀
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @storm:
maar naaien kan

Da's lastiger dan maaien. Heb eens geprobeerd zelf een verstelstuk op een overal te zetten met de naaimachine, maar uiteindelijk is het toch maar een poetslap geworden.
de hoef
Quote Reactie van @delavalboer:
maar ik kan niet maaien

en het gazon dan
meelezer10
@storm jongens houdt het wel een beetje netjes hier. Het gaat over voor en achter. Maaien en naaien. Wat moet ik hier van denken 😝
de hoef
@meelezer10 is toch een nette vraag jonge mijn vrouw maait ook nooit, behalve de tuin
meelezer10
@de hoef ja van jou wel maar ik had het tegen storm.
de hoef
@meelezer10 zo onderscheid je de echte boeren
+1
meelezer10
@de hoef Het valt me wel altijd op als er hier vraag gesteld wordt door een vrouw dat jij meestal als eerste reageert.
de hoef
@meelezer10heb geen hekel aan vrouwen war
achterhoeker2
@de hoef ik soms wel , ze kunnen ook vreselijk drammen over gevoelens en wat ik er van vind ,dat het haar een naar gevoel geeft, en dat dat mij dan schijnbaar niet interesseert en dat ik alleen maar met de boerderij en feyenoord bezig ben ,en dat we ook nooit meer een keer wat met ons tweeën doen enz enz....
+2
mlkvhoudr
@achterhoeker2

Altijd trio tjes 😇🤔😜😁
+1
achterhoeker2
@mlkvhoudr moet de buurvrouw ook nog willen 😇
+2
sjoerd de melker
@achterhoeker2 of de buurman
+3
weurding
Quote Reactie van @achterhoeker2:
feyenoord bezig ben

begrijpelijk dan 😉
sjoerd de melker
@achterhoeker2 dit voor jaar seamen naar de coolsingel
+1
de hoef
Quote Reactie van @achterhoeker2:
tweeën doen enz enz....

we willen wel alles weten war
+5
jan is hobbyboer
Ode aan Karst, die het zelfs voor elkaar krijgt om zonder vrouw en een groot melkveebedrijf nog tijd voor ons vrij te maken. Hulde.
KuikenenKoe
Hebben ook nog wat goed te maken,wordt nog wel eens vergeten

stiekum van de verboden vrucht snoepen terwijl dat ten strengste verboden was en ons mannen er daarna ook nog toe overhalen
was anders geen gek leventje daar tussen de tigris en de eufraat
sjoerd de melker
[@KuikenenKoe geen gezeik over fosfaatplafond daar ws

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's varkensboeren , boer , boerin en milkstory geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
83
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0