Betaalrechten

Ik huur een perceel grasland met een 3 jarig contract liberale pacht. Het contract loopt af en wordt weer verlengd. Nu wil de verpachter ( een belegger in onroerend goed ) dat in het nieuwe contract komt te staan dat bij beëindiging van de pacht de betaalrechten naar de verpachter gaan. Ik heb sterk mijn twijfels of dit wel kan. Wie kan duidelijkheid geven ?

Deel dit topic

Reacties

arjankok
Dat maakt waarschijnlijk weinig uit tegen de tijd dat je de grond dan eventueel niet meer hebt is er wel weer een nieuwe GLB en niemand weet hoe dat er weer uit komt te zien ,als hij geen hoofd beroep in de landbouw heeft kan hij ze nu ook niet verzilveren , en jij ook niet als je het land niet hebt , maar je kan ze ook niet meer doorverkopen [ ong 1,5 x de waarde heb ik me laten vertellen ]
jan w
Gaat het om alleen de toeslagrechten of ook om het eventueel fosfaatrechten die er op kunnen gaan komen?
vaak
@jan w fosfaatrechten komen niet op de grond
jan w
@vaak
Dat weet ik, maar er zijn instantie's zoals Natuurmonumenten die dat wel proberen.
+2
J.v.G
Is in 2019 of 20 niet elke ha gelijk. en valt er niks meer te verhandelen?
elke ha die je gebruikt en extra verwerft krijg je dan premie en elke die je kwijtraakt krijg je geen premie meer voor. toch????
+1
Nico96
@J.v.G Niet helemaal, je zult de rechten moeten hebben om premie te ontvangen.
janv
Als het er niet in staat bij het begin van de pacht periode kan je het er nu ook niet in zetten,als er verder nix op papier staat.
Maar wel ff een jurist raadplegen.
Nico96
@janv lijkt mij ook, de rechten zijn al toegewezen, verpachter kan niet opeisen wat niet van hem is lijkt me.
+3
paul1
@janv het raadplegen van een jurist slaat al een behoorlijke deuk in je betaalrechten
janv
Quote Reactie van @paul1:
het raadplegen van een jurist slaat al een behoorlijke deuk in je betaalrechten

Ja,geen rechten ook.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
ff een jurist raadplegen

Zal wel het verschil zijn tussen een ondernemer en een boer, maar ik zou er samen uit proberen te komen en elkaar wat te gunnen. Ik gebruik van diverse mensen land en maak nooit afspraken over de rechten. Ik krijg ze op naam en schuif de uitbetaling direct door wanneer ik uitgekeerd krijg. Wie goed doet, goed ontmoet.
de hoef
@Jack Rijlaarsdam ze kunnen alleen aanspraak maken op de basis premie verder niet
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Zal wel het verschil zijn tussen een ondernemer en een boer, maar ik zou er samen uit proberen te komen en elkaar wat te gunnen. Ik gebruik van diverse mensen land en maak nooit afspraken over de rechten. Ik krijg ze op naam en schuif de uitbetaling direct door wanneer ik uitgekeerd krijg. Wie goed doet, goed ontmoet.

Je begrijp mij verkeerd Jack,ingeval er geen afspraken gemaakt zijn is het handig om te weten waar je staat,kan je daar geen meningsverschil over krijgen ,is het ook niet waard.
Verder is zo jij het doet gebruikelijk als er al rechten op liggen die vd verhuurder zijn.
Wilbert
Je hebt nu toch al de rechten op jouw naam staan? Als je niet akkoord gaat met de nieuwe eis heeft de verpachter nu geen rechten, dus lagere pachtopbrengsten bij een andere pachter.
brabo
Quote Reactie van @Wilbert:
dus lagere pachtopbrengsten bij een andere pachter.

wat je hier vaak merkt dat als er ergens grond te huur komt dan er dan al vooraf de betaalrechten bij ingerekend worden, dus kon je hem in het verleden huren voor 1000 euro dan kun je er het beste maar van uit gaan dat ze bij de volgende afspraak minimaal 1400 is
+1
Jack Rijlaarsdam
@zeppmann
Quote:
dat bij beëindiging van de pacht de betaalrechten naar de verpachter gaan

Zolang verpachter geen actief landbouwer is, heeft hij daar weinig aan, hij kan deze toch niet verzilveren. Gebruikelijk is de clausule dat pachter de rechten op naam krijgt bij ingaan van het pachtcontract en de rechten mag verzilveren, maar bij beëindiging van de pacht de rechten rechtstreeks overdraagt aan de volgende pachter.

Vraag is nu welke afspraken in het aflopende contract stonden, op wiens naam de rechten nu staan en hoe je relatie is met de verpachter. Heb je de grond voor een prikje en is deze kwestie hem ontgaan, dan kun je overwegen de relatie goed te houden door mee te werken aan z'n wens zodat de grond je gegund blijft. Uiteindelijk vang je met stroop gemakkelijker vliegen dan met azijn.
zeppmann
@Jack Rijlaarsdam De grond heb ik van voor 2014 in gebruik, er zaten bij aanvang geen toeslagrechten op en niets over TR in het pachtcontract. Je hebt ook wel gelijk dat als je kijkt naar de waarde van de betaalrechten het belangrijker is dat dit land langdurig gebruikt kan worden. Het gaat mij meer om het principe dat de betaalrechten directe inkomenssteun zijn voor een agrariër en niet om de kas van een belegger te spekken.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @zeppmann:
om het principe

Van principes kun je geen brood kopen. Zonder onderliggende grond kun jij de rechten ook niet verzilveren. Ik zou proberen een zesjarig contract er uit te slepen in ruil voor deze clausule. Iedereen blij, jij de grond zes jaar in gebruik, hij z'n rechten (over zes jaar).
Nico96
@Jack Rijlaarsdam Inderdaad, ik zou niet te moeilijk doen over de eigendom van de rechten, er zijn er genoeg. Wel zou ik voorstellen om de opbrengst in de jaren dat je de grond hebt, te delen, jij moet de aanvraag doen, en loopt ook het risico dat het wordt afgewezen.
zeppmann
Ik heb die grond al jaren in gebruik en hoop dat ook nog jaren te doen. De rechten die er op zitten zijn van mij. Toen ik die grond in gebruik nam zaten er geen rechten op. Daarom zei ik al dat ik de grond van voor 2014 in gebruik heb ( Toen had/kreeg je nog toeslagrechten). Gezien de ligging denk ik niet dat de grond zomaar aan iemand anders verpacht wordt. Ik maak er ook niet zoveel zorgen over.
+1
de hoef
Quote Reactie van @zeppmann:
Gezien de ligging denk ik niet

met een zeplin na de maan
mlkvhoudr
@zeppmann

Ik zou ook weigeren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's grasland en pacht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN