Borging Fosfaatreductieplan probleem ??

Staatssecretaris Van Dam heeft in zijn brief van 18 november 2016 aan de Tweede Kamer de contouren van dit pakket geschetst. Dit maatregelenpakket komt voort uit afspraken die binnen de sector tot stand zijn gekomen. Om te bereiken dat de noodzakelijke fosfaatreductie daadwerkelijk wordt gerealiseerd, zal uitvoering moeten worden gegeven aan de tot stand gekomen afspraken. Hoe wordt dit geborgd?

Meer: boerenbusiness.nl/columnisten/peter-goumans/…

Deel dit topic

Reacties

DutchDairyFarmer
Bedoel je nu JG wat ik denk haha iedereen vol gasssssssss
Coen
@DutchDairyFarmer , eigen plan-B moet boven op de stapel blijven liggen 😄
DutchDairyFarmer
@Coen houd rekening met plan a reductie. Plan B is vol gas haha
+1
George
Quote Reactie van @DutchDairyFarmer:
houd rekening met plan a reductie. Plan B is vol gas haha

Maakt niet uit hoe Coen zijn plan noemt , het is vast een evenwichtig plan.
+9
jan is hobbyboer
Het begon ook al wat rustiger te worden in deze soap. Ik ben niet helemaal op de hoogte van alle gekkigheid rondom dit plan (wie wel, behalve wieberen), maar blijkbaar is het dwingende middels eerst AVV en nu dan een wetje knap gammeltjes en lopen de juristen al warm om er een leuk en langdurig gevecht van te maken. Blijkbaar hebben veel echte boeren deze conclusie ook al getrokken, melkproductie doet allesbehalve dalen, hoe goed RFC ook z'n best doet met paniekerige plannen. Dus 2017 is vol gas melken en 2018 wordt het eerste jaar zonder derogatie. Hoezo met een noodgang op een blinde muur af.
robbies
@jan is hobbyboer Al die bangmakerij werkt alleen maar averechts. Mensen zijn net pubers; als je zegt dat iets niet mag, dan gaan ze het juist wel doen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
Mensen zijn net pubers

je hebt gelijk, pubers zijn mensen en niet alle mensen zijn pubers.
+1
WRV70
Waarschijnlijk weer een of andere jurist opgestaan uit zijn winterslaap en dacht laat ik net de rest ook maar wat roepen. NMV brult er ook maar wat achteraan om buiten die 30 leden die wel wakker zijn misschien de rest ook 30 stuks achter zich te krijgen.
Heren komen zelf ook niet met een ander idee dus dit zal ook weinig voeten in de aarde zetten.
Ik denk dat we maar rekening moeten houden dat wat er is verzonnen gewoon door gaat. Geloof dat we de conclusie maar moeten trekken dat er niet meer koeien in NL gaan komen dat er in 2015 gehouden zijn, harde waarheid maar tis niet anders. Ieder probeert het voor zichzelf maar zo goed mogelijk te regelen maar tis net ieder spel winnaars en verliezers.
puntertje
Quote Reactie van @WRV70:
Heren komen zelf ook niet met een ander idee dus

Het is mijns inziens een misvatting dat je niet kritisch naar een overduidelijk kreupel plan mag kijken als je zelf niet een pan-klaar plan hebt. Het is namelijk al twaalf uur geweest en panklare oplossingen zijn er niet meer, daarvoor is het al te laat.
Als Danny Blind alleen maar De Graafschap spelers op zou stellen zou ik dat ook kritisch bekijken. Dat wil niet zeggen dat ik beter dan de betreffende spelers kan voetballen, maar in interlands zijn we natuurlijk wel kansloos (sorry Doetinchem).
+1
robbies
@puntertje pak een ander clubje aub
jg
Probleem is waarschijnlijk dat groeiers , bijv. 5 % melkvolume tov 2016, na de inhouding van de standstill-maatregelen een hogere garantieprijs overhouden dan in januari 2016. Daarna beuren ze in 2018 over meer liters toch de prestatietoeslag. Mooi startkapitaal voor aankoop fosfaatrechten. Werd er bij een garantieprijs van 25 cent minder geleverd ?
brabantboer
Ja hoor vol gas voor 3 cent bij friesland campina. De stand still kan gewoon verlengd worden tot in elk geval juli 2017.

Dus inderdaad vol gas koeien ruimen.
dwers
Die landbouwwet is volgens mij nog uit de tijd van mansholt, nog even en we vallen weer onder de regels van napoleon.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @dwers:
mansholt,

ook een rooie rakker met warme gevoelens voor communisme
bron ,de graanrepubliek
overstekend wild
@dwers mooi dan kan de ketsplaat er weer achter! 😄
dwers
Quote Reactie van @overstekend wild:
mooi dan kan de ketsplaat er weer achter!

100% voor.
Pluto
Die wet is uit 1934 en later in 1942 door de bezetter gebruikt of misbruikt en in 1955 weer aangepast. Een staatsecretaris die zon wet gebruikt om zijn zin door te drukken is wel even slikken.
christo
@Pluto Jij wordt wel laat wakker als je nu pas door hebt waar we mee te maken hebben. Zijn linkse opvolger mag de klus en de landbouw afmaken.
Wiebren
@Pluto '33 en '57, toen maakten ze nog eens robuuste wetten.

En wat schrijft Goumans nu echt?

Quote:
Of deze optie reëel is en juridisch houdbaar, zal dus pas beoordeeld kunnen worden als de ministeriële regeling wordt gepresenteerd. Maar vraagtekens zijn er nu al.
jg
@Wiebren Die door jou geprezen robuustheid zorgt iig niet voor snelheid en duidelijkheid. Mededinging schijnt voor Europa nog wel een belangrijk item te zijn. Daarnaast : welke garantie op daling van de fosfaatproductie geeft het huidige voorstel ?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
'33 en '57, toen maakten ze nog eens robuuste wetten

Die wetten uit 1933 bij onze duutse buren willen de meeste toch liever niet aan herinnerd worden.
vrije boeren
@jan is hobbyboer was wel een goeie tijd voor de boeren ,kon je nog boer zijn zonder papieren rompslomp
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @vrije boeren:
was wel een goeie tijd voor de boeren

Wel eens van de crisis van 1928 gehoord? Armoede troef in de tijd. Zonder moderne voorzieningen zo'n winterperiode doorkomen......, iedereen wil onmiddellijk terug naar die tijd. Er selectief geheugen heb je.
meelezer10
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
de crisis van 1928 gehoord?

dat is ver voor mijn tijd gelukkig. Maar heb weleens vernomen dat in die tijd ook het ene regeltje naar het andere werdt verzonnen. Klopt dat?
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wel eens van de crisis van 1928 gehoord?

Nee eigenlijk niet, of het zou de onderdrukking van de boeren door Stalin in Rusland moeten zijn.
Maar dat zul je niet bedoelen.
Dus vertel eens, was die crisis alleen bij jullie in oost-Nederland?
Frans1
@arie.j Ja @jan is hobbyboer vertel eens wat er op die rode lap staat 😁
Brutus64
@arie.j omstreeks die tijd was er toch een enorme beurscrash en de volgende jaren een enorme economische crisis, ik dacht jij dat we wist
arie.j
Quote Reactie van @Brutus64:
omstreeks die tijd was er toch een enorme beurscrash en de volgende jaren een enorme economische crisis, ik dacht jij dat we wist

Fris je historische kennis op, 1928 was in de roaring twenties, economie en beurskoersen gingen in de VS omhoog, crisis volgde eind 1929 op beurs, en in de economie werkte dat weer wat later pas door.
In Nederland was er in 1928 en 1929 ook hier nog hoog conjunctuur pas in 1931 begon de werkloosheid van enige betekenis op te lopen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Fris je historische kennis op

Ik heb begrepen dat door de daling van de voedselprijzen de landbouwcrisis een paar jaar voorliep op het werkelijk knappen van de Wall street zeepbel in 1929. Een van de redenen waarom veel boeren zich in duitsland rond 1927/1928 aansloten bij Hitler was de economische crisis van die tijd. Maar ik ben inderdaad geen historicus.

Ik heb dit filmpje nog gevonden, niet echt alleen maar welvaart waar ik nu wel wil ruilen.

mrodijk.blogspot.nl/2011/10/…
+1
dwers
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
filmpje nog gevonden, niet echt alleen maar welvaart waar ik nu wel wil ruilen.

De hûne kârre nou dan hebben de honden nu een ander leven, ze krijgen kleren aan, mogen naar de kapper, mogen mee op vakantie, staan er bij in een rouwadvertentie, en krijgen zelf ook nog een begrafenis en steen.
diezel
Quote Reactie van @dwers:
, en krijgen zelf ook nog een begrafenis en steen.

Ze moeten hier in de grensstreek enkel wat uitkijken voor "het vrouwtje". 😄
nos.nl/artikel/…
dwers
Quote Reactie van @diezel:
enkel wat uitkijken voor "het vrouwtje".

moet je ook met die vechtershonden(zullen ze zelf wel zo getraind hebben)
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @diezel:
Ze moeten hier in de grensstreek enkel wat uitkijken voor "het vrouwtje"

Ik vond het meest wonderlijke aan het verhaal wel dat de vrouw even naar huis ging en met een geladen geweer terug kwam en de honden doodschoot (die de man aanvielen). Zie mijn vriendin dat nog niet snel doen (gelukkig niet), ook geen geweer hier in huis. Kreeg het idee dat veel vooroordelen over mensen met dit soort honden wel weer beetje bevestigd werden.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
heb begrepen dat door de daling van de voedselprijzen de landbouwcrisis een paar jaar voorliep op het werkelijk knappen van de Wall street zeepbel in 1929. Een van de redenen waarom veel boeren zich in duitsland rond 1927/1928 aansloten bij Hitler was de economische crisis van die tijd. Maar ik ben inderdaad geen historicus.Ik heb dit filmpje nog gevonden, niet echt alleen maar welvaart waar ik nu wel wil ruilen.

Jan, filmpje gaat niet over boeren, maar over arbeiders in de arme zandgebieden en ook in Friesland of Groningen, daar was het vroeger voor een arbeiders niet alles, Troelstra en de communisten kregen niet voor niets juist daar voet aan de grond.
Voor een gedeelte was het ook de schuld van de boeren in die streken daar, de verhouding en de afstand tussen arbeiders en boeren was daar veel groter dan hier in het westen.
Verder ook nog wat over stadse bleekneusjes in dat filmpje, die zien er overigens heel wat beter uit, zelfs (hebben zelfs een stropdas om 😉 )
In de landbouw, voor de boeren dus, waren de regionale verschillen toen ook groot, en natuurlijk ook wat betreft hoe groot een bedrijf was.
Een rijke grote Groninger akkerbouwer en een keuterboertje in de zandstreken van die tijd dat was werkelijk een verschil van de dag met de nacht.
Ook gingen de prijzen nogal op en neer, dat is echt niet iets van heden, sinds de EEG zijn we dat wat ontwend, maar vroeger was dat ook zo.
Boeren die over een Nexit praten weten niet waar ze het over hebben.
Maar over het algemeen waren de opbrengstenprijzen pas laag in de jaren 30tig niet eind jaren 20tig.
Hieronder een staatje uit een dikke grote pil'Tweehonderd jaar geschiedenis van de Nederlandse Landbouw" uitgegeven 1987

(klik om te vergroten)

Opbrengsten per ha 1928/29 tot 1932/33
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Boeren die over een Nexit praten weten niet waar ze het over hebben.

Belangrijkste conclusie van jouw verhandeling, waar zelfs Nexit bijgehaald wordt, is dat wij het volgens mij nergens over eens zullen worden, in onze discussies zijn de loopgraven uit WOI nog steeds aanwezig, vrij zinloos dus. Ik raaskal voorlopig vrolijk verder en jij mag je daar aan blijven ergeren 😄. Ook de groeten nog van @George, die van die fietsenmaker.
+1
arie.j
@jan is hobbyboer Verschil tussen ons?
Jij probeert vooral te provoceren en er tegenaan te schoppen.
Terwijl ik meer probeer het serieus en met argumenten te benaderen.
+1
puntertje
Quote Reactie van @arie.j:
Terwijl ik meer probeer het serieus en met argumenten te benaderen.

Och Arie, je moet wel zo eerlijk zijn dat als de argumenten van anderen niet met die van jou overeen komen, dat jij het o.h.a. afdoet als: raaskallen, provoceren, er alleen maar tegen aanschoppen etc.
arie.j
Quote Reactie van @puntertje:
raaskallen, provocere

Jan is nog wel zo eerlijk dat hij aangeeft dat soms te doen, is niet met een ieder zo. 😄
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
Jij probeert vooral te provoceren en er tegenaan te schoppen.Terwijl ik meer probeer het serieus en met argumenten te benaderen

Volgens mij is dit wel een eenzijdige benadering van onze standpunten. Maar gelukkig is een grote meerderheid van de prikkers het meestal met jouw visie op de werkelijkheid eens, dat leeft voor jouw wat makkelijker, en mij maakt het niet uit. Ik kom toch in de hel (om maar een provocerende opmerking te plaatsen 😄 .
puntertje
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik kom toch in de hel

Wordt waarschijnlijk wel wat druk daaro, zeker als arie j. daar een beetje naast Petrus gaat staan.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
daar een beetje naast Petrus gaat staan

Dat doet de ledenraad van RFC ook al, beetje voor Petrus spelen, dus wordt wel druk op het trappetje, als ze maar geen ruzie krijgen, hebben we dat weer.
+1
christo
@jan is hobbyboer Zet het bier maar vast koud. Ben een paar jaartjes jonger.
vrije boeren
@jan is hobbyboer o ja allemaal stakkers in die tijd weet t allemaal nog heel goed . mijn opa had een hoop lol en gezelligheid in die tijd ondanks dat er toen geen zogenaamde moderne voorzieningen waren
verwijderd
Frans1
@huub ook? Alleen 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tweede kamer , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
0