Kingma: tekort aan jongvee dreigt

Het "verplicht" sturen in de veestapel kan inderdaad verassende bijwerkingen veroorzaken:

Voorzitter Andries Kingma van de Leeuwarder veemarkt verwacht snel een tekort aan jongvee in Nederland. Volgens hem worden steeds meer 'topkalfjes' die IBR-vrij zijn voor de slacht verkocht. Door het tekort gaat Kingma ervan uit dat de prijs voor melkkoeien volgend jaar verdubbelt.

'Ook drachtige pinken worden voor weinig geld verkocht omdat ze weinig wegen. De fosfaatnormen voor jongvee zijn funest. Ik maak mij er enorme zorgen over. We zijn een goed bekend landbouwexport land. Straks worden we een importerend land', stelt Kingma, die ook vicevoorzitter is van Vee en Logistiek Nederland.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…

Deel dit topic

Reacties

+1
fendt711variotms
Brussel moet direkt 2.4 gve per ha invoeren en die hele poppekast in de kliko gooien
meelezer10
Quote Reactie van @fendt711variotms:
die hele poppekast in de kliko gooien

Heb net de kringloopwijzer ingediend. Het gedeelte voer alleen maar 1 en 0 ingevoerd. Ammai wat ben ik een slechte boer 3 ton ds per ha. 😛
Huppel
@meelezer10

hehe, als ons wordt gevraagd wat in te vullen, dan vullen we wel wat in!
weideboer
Dus.....???
+1
sil
Helaas voor Kingma, een koe melken brengt meer op dan jongvee opfokken.......
+2
Twentsch Land
@sil

Dat moet de tijd uitwijzen .... bij schaarse kan de prijs nogal flink oplopen, veel denken dat jongvee importeren uit eu landen oneindig is maar ook daar zijn wel regelgevingen, kans is reëel dat boeren in die landen ook liever melken en niet veel meer jongvee aanzetten dan nodig voor eigen vervanging. Voor mijzelf heb ik besloten om juist iets meer jongvee aan te zetten.
+1
Jannus
Stemmingmakerij
+2
weideboer
@Jannus onder het mom van praten voor eigen parochie. Ook deze persoon kan dus onder het rijtje "ik praat voor mezelf, neem me niet te serieus" . Lijkt wel een oude cassettebandje(sorry jeugd, ff googlen wat dat is)die op replay staat. Bij de invoering van de Minas was hetzelfde praat, dit zou nu helemaal anders gaan....niet dus, nu niet, nooit niet. Hoogstens een verschuiving en dat lost zichzelf ook wel weer op.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weideboer:
neem me niet te serieus

Dat zou voor iedereen moeten gelden trouwens. We doen allemaal maar wat.
+6
jan is hobbyboer
Jongvee opfokkers mogen toch ook wel een keertje iets gaan verdienen?
Coen
@jan is hobbyboer , gesloten melkveebedrijven zijn ook jongveeopfokker, gaan dus ook iets meer verdienen 😄
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
gaan dus ook iets meer verdienen

Moeten iets meer belasting gaan betalen omdat balanswaarde van vee nogal wat hoger wordt, slacht- en melkprijzen veranderen er niet door denk ik.
m uut m
@jan is hobbyboer
Er zijn straks geen jongvee opfokkers meer in nederland. De jongvee opfokker van nu gaat zijn fosfaatrechten verzilveren en een voer-mest contract met een melkveehouder aan.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
De jongvee opfokker van nu gaat zijn fosfaatrechten verzilveren

Dat heb ik ook altijd gedacht, wat ze met die rechten in 1x kunnen pakken moeten ze wel 100 jaar jongvee voor opfokken. Voor goed geld beetje mais verbouwen voor zo'n groeier betaalt ook nog beter. Iedereen blij.
Twentsch Land
@m uut m

Dat is te betijffelen !! Denk dat er genoeg melkveehouders zijn die met melken stoppen omdat er geen opvolger is of omdat ze te klein zijn of wat dan ook. Maar om nu alles uit handen te geven willen ze ook niet omdat hun gezondheid nog goed of redelijk is....deze gaan jongvee aanhouden om toch bezig te zijn en hobby hebben aan het boeren, jongvee houden is minder arbeids intensief dan melkvee en zo het nu lijkt vaarzen nog wel eens duur kunnen worden de komende jaren.
+1
m uut m
@Twentsch Land
Daar zijn ze met 2 jaar ook wel achter dat je beter de fosfaatrechten kunt verzilveren.
Mest aanvoeren en voer verkopen levert meer op en je bent voor de belastingdienst nog steeds ondernemer.
Twentsch Land
@m uut m

Oh dat zou goed kunnen als geld nr 1 moet zijn.
m uut m
@Twentsch Land
Als je toch wat wil kun je ook weidekoeien afmesten ben je ook geen fosfaatrechten voor nodig
Twentsch Land
@m uut m

Dat kan, een ieder zijn hobby...ik zou zelf toch kiezen voor vaarskalveren met mooie lijsten groot te brengen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
.ik zou zelf toch kiezen voor vaarskalveren met mooie lijsten groot te brengen

ik niet, wat is daar nu aan, andermans rommel opfokken?
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Nee jan, dat zou ik ook niet zo gauw doen....vaarskalveren met mooie lijsten en gezondheidstatussen kosten weinig op dit moment en dat zal voor dit jaar ook wel blijven en denk zelfs de komende jaren....ik zou ze zelf kopen
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
vaarskalveren met mooie lijsten en gezondheidstatussen

Dat is niet mijn definitie van goed vee, daar is wel wat meer voor nodig. Doordachte fokkerij en goed exterieur bijvoorbeeld. Anders doet het toch zeer aan de ogen, en dat kan ik geen hobby noemen.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Ja exterieur hoort er bij...die mening deel ik....doordachte fokkerij kun je in lijsten weer vinden, dus niet alleen van de moeder maar even wat ruimer.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
a exterieur hoort er bij...die mening deel ik....doordachte fokkerij kun je in lijsten weer vinden

Ik denk niet dat er dan veel vee overblijft in Nederland. Maar misschien zijn mijn criteria wel te streng en te apart.
PIONIER
@jan is hobbyboer dus jij hebt alleen maar goed spul en van een ander is allemaal rommel? Zegt genoeg over hoe goed jij je zelf voelt.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @PIONIER:
dus jij hebt alleen maar goed spul

Nee hoor, selectieruimte genoeg, fokkerij is hardstikke moeilijk (of ik ben er niet zo goed in).
+1
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
weidekoeien afmesten

Succes met de hobby
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
Mest aanvoeren en voer verkopen

Door invoering van fosfaatrechten is de druk van beide markten af,dus geen zak meer te verdienen!
+2
Frans1
Quote Reactie van @m uut m:
De jongvee opfokker van nu gaat zijn fosfaatrechten verzilveren en een voer-mest contract met een melkveehouder aan.

We gaan het wel meemaken,ik fok mijn eigen jongvee gewoon op,wat een ander doet moet hij weten,maar ik geloof jou toch niet op je woord,er blijven echt mensen die zelf beesten in de stal willen ipv alleen auto's stront en paar keer oogsten per jaar
Todi
Jan belasting blij. Niet slim.
dewittemotor
Als die rechten echt duur worden, zullen er niet veel meer jongvee op gaan fokken en/of de opfokvergoeding per dag gaat flink omhoog.
altijd anti-cyclisch denken. Dus hier ook volop jongvee aanhouden. Die worden strontduur over een paar jaar. Vergeet ook niet dat Nederland aan de IBR/BVD vrij mee gaat doen. Dus je kunt ook niet zo maar uit alle landen importeren dadelijk.
+1
Frans1
Quote Reactie van @dewittemotor:
. Die worden strontduur over een paar jaar

En toch komt het altijd weer anders dan je gedacht hebt
jan is hobbyboer
[quote="@Frans1" p="1385034"]En toch komt het altijd weer anders dan je gedacht hebt/quote]
Dat maakt het leven ook weer leuk, lange termijn plannen zijn alleen voor de buhne, komt toch nooit wat van terecht. Vraag maar aan alle stallenbouwers van de afgelopen 10 jaar, ik denk dat in geen van de scenario's de huidige puinzooi voorzien is. Gelukkig is de toekomst compleet onvoorspelbaar, al zijn er hele volksstammen druk met het voorspellen van het onvoorspelbare.
+1
meelezer10
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Gelukkig is de toekomst compleet onvoorspelbaar

toekomst komt nooit.
Pluto
Als je de fosfaatrechten verkoopt kun je ook geen jongvee meer opfokken. Voer/ mest contracten kan wel als je mee bied met de pootaardappel teler al vraag ik me af of de melkveehouder boven de 2300 E per ha gaat . Er gaan meer wegen naar Rome!.
storm
@Pluto de plekken in dit land waar het meeste vee loopt zijn over het algemeen niet geschikt voor rendabele akkerbouw op een paar stukken esgrond na!
+1
dewittemotor
@storm daarom is grondgebondenheid ook alleen van belang voor de weidegebieden. Daar zijn er namelijk geen afnemers van mest buiten de melkveesector. Voor die gebieden is het behoud van de derogatie ook zo van belang. Voor melkveehouders in gebieden nmet veel meer gebruiksmogelijkheden voor de gronden is heel die grondgebondenheid maar een overbodige steen om de nek. daarvoor zijn nu die mest-voer contracten. Dat bestaat al zeer lang, alleen was dat nooit in een contract vastgelegd. Daarvoor worden gewoon de gronden gebruikt die effe 'over' zijn in de vruchtwisseling of van gestopte boieren met grond die een simpel teeltplan nastreven
Pluto
Daarom zie ik ook niks in deze contracten .
Petro Pelgrum
Nou dan gaan we maar weer stoppen met Belgische blauwen inemineren. Dan maar volop Fleckvieh stieren gebruiken. Kunnen we weer exporteren naar Nederland.
meelezer10
@Petro Pelgrum Op die andere site denken ze dat je in een ijsblokje bent veranderd.
m uut m
@Petro Pelgrum
Als ik het goed begrepen heb hebben jullie een maximum aantal melkkoeien per ha maar is het jongvee vrij
+1
Petro Pelgrum
@m uut m Ook dat heb je verkeerd begrepen. Diereenheden per ha.
BertK
Ver-assende? Er gaat toch vee naar de slager en niet naar het crematorium?

Door de aanstaande extra uitstoot van het mindere en oudere vee zal het restant melkvee wel wat langer mee kunnen. In combinatie met efficiëntere jongveeopfok zal het effect wel wat beperkter zijn. Valt het tegen, blijven we makkelijker onder het plafond.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's sturen , veemarkt , pinken , jongvee , melkkoeien , vee en slacht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
0