Vervuiler

Voorzitter ZLTO geeft interview in Boerderij en zegt oa het volgende: 'Koeien schijten stront, allemaal. De sector als geheel vervuilt en betaalt'. Ik vindt dat hij hiermee de sector negatief neerzet en tekort doet. Er is geen vervuiling: een boer bemest zijn grond volgens de norm en het overschot wordt afgevoerd en/of verwerkt. Voorzitter onwaardig. Wat moet een burger wel niet denken als een voorzitter zo negatief over de eigen sector is.

Deel dit topic

Reacties

+2
groeier
Mee eens, erg stom jezelf zo geheel onnodig in een slecht daglicht te plaatsen, mest is onmisbaar.
+6
cjw73
Is volgens mij meer iets in de richting van. Iedereen moet maar wat inleveren omdat wij zlto'ers te veel mest hebben.
+18
jorisdriepinter
Hans redeneert achterstevoren, in het belang van zijn leden wel te verstaan.
Door als eerste te stellen dat alle stront gelijk is zegt hij eigenlijk dat grondgebonden mvh niet nodig is. Maar dat is nu juist wel nodig!
Waarom, omdat dat de enige verdedigings linie is om mvh in NL te houden.
Als dat niet gebeurd wordt de sector steeds intensiever, krijgt daardoor steeds meer regels opgelegd, en wekt steeds meer tegenstand op onder de bevolking.
En daarmee verdwijnt het draagvlak.
achterhoeker2
@jorisdriepinter heel goed verwoord!
Groen1
@jorisdriepinter Sluit me hierbij aan
robbies
Rondhus
+1
newholland6640
@Rondhus ik wel
hooivork
@newholland6640 applaus voor jorisdriepinter
+24
dorpsrandhoeve
Nou, Hans, ik vind dat je houdbaarheidsdatum wel is verstreken na dit interview in de Boerderij. Als jij stellig overtuigd bent dat niet groeiers evenveel aan het probleem hebben bijgedragen als groeiers dan is het de hoogste tijd dat je weer ophoepelt richting Wintelre. En rap.
pieta
@dorpsrandhoeve En heb je het dan over niet groeiers in mestoverschot of niet-groeiers in fosfaatproductie?
+3
dorpsrandhoeve
@pieta uhm, leg me even het verschil uit? Bij iemand waar de fosfaatproductie niet groeit, groeit het mestoverschot toch ook niet? Of wel?
pieta
@dorpsrandhoeve Het verschil zit hem in grondgebonden gegroeid. Die zijn wel in productie gegroeid en niet in mestoverschot. Vrij simpel. Naar mijn mening heeft eenieder die gegroeid is in productie bijgedragen aan het overschrijden van het fosfaatplafond.
dorpsrandhoeve
@pieta Ja, maar ik bedoelde dus (en ik ken er toch een paar) de boeren die niet zijn gegroeid ten opzichte van 2014.
+2
melluk
@pieta je vind dus gewoon dat die 100 ha grond van mij door jouw koeien ondergescheten mag worden, je vindt dat je daar recht op hebt zeg maar??
+1
pieta
@melluk Tut tut. Niet alles uit zijn verband rukken. Ze willen in NL dieraantallen begrenzen omdat we over een grens heen zijn gegaan. Dan moet je in mijn beleving de koeien eigenlijk weghalen bij degene die er meer is gaan houden.
+9
Coen
Quote Reactie van @pieta:
Dan moet je in mijn beleving de koeien eigenlijk weghalen bij degene
die zelf onvoldoende plaatsingsruimte heeft
pieta
@Coen Als ze de dieraantallen willen beperken dan mag je als boer toch verwachten dat dat wat je altijd gehouden hebt mag blijven houden. De discussie moet gaan over de vervolgstap. Hoe gaan we de richting bepalen en invullen? Wat wordt het doel? Welke overgangstermijn?
+2
melluk
@pieta bij verantwoorde groei was er helemaal nooit een P-plafond geweest
Ik moet mij er maar bij neerleggen dat ik de verkeerde keus gemaakt heb eerst grond kopen en dan uitbreiden , het is niet anders blijkbaar , maar zuur , ZUUR!!!!!
+1
hooivork
@melluk melluk..het is zuur maar ook enorm oneerlijk...
+5
zwier
@pieta De oorzaak van alles is dat we mest zijn gaan produceren zonder plaatsing ruimte.
Als je de basis van de oorzaak niet wilt onderkennen kom je nooit tot overeenstemming.
pieta
@zwier Ik wil de oorzaak wel erkennen. Maar bij mij is de oorzaak dat ik te weinig van mijn eigen mest mag plaatsen maar wel kunstmest mag kopen. 😁
robbies
@pieta daar zitten we allemaal mee. Grondgebonden of niet
pieta
@zwier Volgens mij ligt dat probleem er al sinds de jaren 80. Toen zat ik nog op de lagere school. Dus daar neem ik geen verantwoordelijkheid voor. Wij hebben door de jaren heen al flink getrokken aan grondgebondenheid. Qua ruwvoer zijn we al een paar jaar zelfvoorzienend. Nu moet ik nog grond kopen voor een akkerbouwer om ook voor de mest grondgebonden te worden.
+1
zwier
@pieta Mooi te weten dat je het wel met me eens bent maar niet de verantwoordelijkheid wil nemen:::😃
pieta
@zwier We zijn het wel redelijk eens over waar het naar toe moet. Maar niet over de manier waarop en waar het vandaan moet komen. 😁
zwier
@pieta Ben er wel mee eens dat grondgebonden/extensief op dit moment het maximale heeft bereikt wat redelijk is/kan. Terug kijken heeft niet zoveel zin, alleen om er wat van te leren evt.
Ik vindt dat de volgende stap moet zijn (extra?) afromen bij verhandelen, en dit verdelen onder??
En daar moet de discussie mi overgaan.
pieta
Quote Reactie van @zwier:
Ik vindt dat de volgende stap moet zijn (extra?) afromen bij verhandelen, en dit verdelen onder??

Hier ben ik het dus structureel mee oneens. Afromen mag maar niet herverdelen. Gewoon teruggeven aan elke melkveehouder die in heeft moeten leveren. Of niet afromen. Bij aankoop strakke grondgebondenheid hanteren.
+3
cornelissen
Quote Reactie van @pieta:
Bij aankoop strakke grondgebondenheid hanteren.

Zelfs dat wil K.Romijn niet,misschien in 2018,daarom is m.i.deze man een ramp voor de sector en ook nog sterk polariserent;
+1
zwier
@pieta Ik wil herverdelen onder strakke grondgebondenheid ,en jij ook dus zijn het eens::::::😃
pieta
@zwier Zijn we dus niet. Die grondgebonden rakkers hoeven al niet in te leveren. Die hoeven er niets bij te krijgen. Gewoon marktwerking. Als de fosfaatrechten toegekend worden tot het plafond dan hoeft er niet afgeroomd te worden. Voor de rest ben ik voor een grondgebondenheid van ommenabij de 3 - 3.5 GVE/ha. En dan geen fosfaatreferenties meer.
+7
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
rakkers

Het woord rakkers betekend iets van deugniet, het is wel beetje omgekeerde wereld om de boeren die de boel wel voor elkaar hebben tot deugniet te bestempelen. Past wel in het betoog van Hans Huijbers overigens.
pieta
@jan is hobbyboer Inderdaad, deugnieten omdat we met zijn allen meer fosfaat zijn gaan produceren en zij nu niets in gaan leveren.
klompen
@pieta de plaat blijft hangen
melluk
@pieta heel erg beetje de weg kwijt denk ik dan
pieta
@melluk Wie? Iemand die de hulp inroept van Wakker dier en consorten? Je weet wel die club die vindt dat de ene boer wel koeien naar het slachthuis moet doen en een andere niet? 😁 En dan ook nog willen zeggen dat ze de belangen van de dieren behartigen.
melluk
@pieta behoorlijk de weg kwijt dus
pieta
@melluk Schrijf ik hier iets wat niet klopt dan? Dat het je niet past is wat anders. En nee, ik ben de weg niet zo vaak kwijt.
melluk
@pieta lees maar eens even rustig na wat je in de voorgaande bijdrages allemaal zegt en lees het nog een keer , neem een stukje geschiedenis mee en een stukje toekomstvisie en kijk dan nog eens eerlijk of je denkt dat je gelijk hebt.
Wat betreft je laatste bijdrage zit je er weer naast.
Het ontstaan van grondig en het veel later aansluiten van allerlei groeperingen heb je blijkbaar ook niet erg gevolgd anders zou je dit niet zo tegen mij zeggen
pieta
@melluk Lees jij de mijne dan ook? Ik had het geeneens direct tegen jou maar blijkbaar voelde je je aangesproken. Het ging over rakkers. Dat waren vlgs Jan is Hobbyboer dus deugnieten. Wetende wat deugnieten zijn haalde ik er Grondig bij dat die mooi onder de korting uit zijn gekomen terwijl daar ook bedrijven bij zitten die gegroeid zijn. En dat Grondig ontstaan is zonder WD weet ik wel.
+1
melluk
@pieta wij gaan het niet eens worden denk ik
jij vindt dat iedereen gelijk gekort moet worden en ik niet en velen met mij
Er zit nl nogal wat verschil in groeiende bedrijven en ik vind dat die ook verschillend in zouden moeten leveren.
Ik heb jouw bijdrages echt wel gelezen hoor maar als je het steeds over grondgebonden rakkers en deugnieten en zgn dierenvrienden hebt dan provoceer je nogal en gaan bij mij de haren in de nek overeind staan en vraag je om een wat felle reactie.
voor de rest even goeie vrienden hoor maar wel met een meningsverschil
brabo
Quote Reactie van @melluk:
jij vindt dat iedereen gelijk gekort moet worden en ik niet en velen met mij

dat laatste betwijfel ik toch
melluk
@brabo komt omdat je in brabant zit denk ik
+1
brabo
@melluk
zou kunnen maar jouw gedachte komt dan waarschijnlijk omdat je in een extensief gebied zit.
In NL is volgens mij nog niet een kwart van alle bedrijven grondgebonden, dus kan me niet voorstellen dat meer dan een kwart achter een ongelijke korting staat
+1
melluk
@brabo een kwart is ook best wat toch
+1
brabo
@melluk
je hebt het over velen met mij, als of het meer dan de helft zou zijn. Dan betwijfel ik ten zeerste
Misschien wordt er door diegene hier op het forum wel het hardste geroepen en geschreeuwd maar dat wil nog niet zeggen dat ze in de meerderheid zijn
melluk
@brabo ik heb het niet alleen over boeren maar ook beleidsbepalers ed
brabo
@melluk
ja je verzint er elke keer weer wat nieuws bij om je verhaal in takt te houden.
Ik geloof er in ieder geval niks van
melluk
@brabo helaas, geloof kan ik je niet schenken
+1
puntertje
Quote Reactie van @brabo:
je hebt het over velen met mij, als of het meer dan de helft zou zijn

Wat heb jij nou voor vreemde gedachtekronkel, meer dan de helft zou het slecht uit komen dus dan kan het niet? Dat is zoiets als in de VS waar meer dan de helft een vuurwapen heeft en vindt dat niet een gevaar voor de maatschappij dus concluderen we dat het niet gevaarlijk is? Met de Amerikaanse Hans Huijbers als wapenindustrielobbyist.
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
vreemde gedachtekronkel,

lijkt me toch niet ze vreemde gedachte dat de meeste stemmen zoals het hun het beste uit komt.
en als er maar een kwart voordeel bij zou hebben dan gaat echt niet drie kwart voor stemmen

Je vergelijking met het wapensyteem geeft me daarin toch ook gelijk. Geen enkele presidentskandidaat durft het wapenbezit aan te pakken in de VS, want zoals je zelf al zegt heeft meer dan de helft een wapen dus die zijn sowieso dan al tegen je.
+1
puntertje
@brabo Onzin, de meerderheid wil ook geen belasting betalen, ga je dan zeggen : ok, we heffen geen belasting meer. Je zit nog wat te veel in de ZLTO-modus: dit willen we en dat drukken we er wel even door.
+1
brabo
Quote Reactie van @puntertje:
ZLTO-modus

daar zit ik al lang niet meer in.
maar goed als jij en melluk denken dat de meerderheid iets denkt wat slechts een minderheid goed uitkomt dan wil ik je dat genot niet ontnemen.
puntertje
@brabo Een meerderheid die een lot koopt doet dat omdat hij/zij de hoofdprijs wil winnen. In jouw logica zou dat dan ook zo moeten zijn?
melluk
@brabo ik heb het nooit over een meerderheid gehad brabo
pieta
@melluk We hoeven het niet eens te zijn. En het woord rakkers heb ik maar gebruikt om JIH wat te prikkelen. Blijkbaar prikkelde het jou wat meer. 😁
En de terechtheid van de kortingen is en blijft natuurlijk discutabel. Een boer die niet gegroeid is maar wel een mestoverschot heeft moet in gaan leveren en een met grond gegroeide melkveehouder met een mestoverschot moet in gaan leveren en een die (net) geen mestoverschot heeft hoeft niets in te leveren.
Zelf zou ik eerlijker vinden om de niet-groeier niet te korten of een soort van verdeling te maken waarbij elke boer over zijn grondgebonden deel niet of minder gekort zou worden.
melluk
@pieta klinkt al heel wat genuanceerder en ik ben het op die punten best redelijk met je eens
Wat vindt je van iemand die wel een beetje gegroeid is en dat grondgebonden heeft gedaan, dus eerst grond gekocht en dan een stal en net niet vol op de teldatum maar nog volop ruimte heft op eigen grond?
pieta
@melluk Daar heb ik geen andere mening over als iemand (ikzelf dus) gegroeid is met eigen plaatsingsruimte maar wel een mestoverschot heeft.
melluk
@pieta daar verschillen we dus van mening
melluk
@pieta je laatste opmerking over de korting ben ik het eigenlijk helemaal mee eens maar besef wel dat het dan om andere % korting zou gaan 50 ofzo ik noem maar wat
pieta
@melluk Als je het mij persoonlijk vraagt zeg ik dat de overheid maar schadeloos moet stellen door de gevolgen van dit wanbeleid. Dat zal wel niet gebeuren. En dan is er niets meer te bedenken wat eerlijk is.
+4
George
Quote Reactie van @pieta:
Die grondgebonden rakkers hoeven al niet in te leveren

Dat is toch niks meer dan normaal , jij begint onderhand ook al gehersenspoeld te worden.
+3
George
Quote Reactie van @pieta:
Voor de rest ben ik voor een grondgebondenheid van ommenabij de 3 - 3.5 GVE/ha. En dan geen fosfaatreferenties meer.

Nu lijk je als twee druppels water op ene Coen , die lult ook alles naar wat zichzelf het best uitkomt. 😄
pieta
@George Nee, ik ben voor ruwvoer zelfvoorzienend en ik moet wat mest afvoeren. En ik ben in de loop der jaren flink extensiever geworden.
+2
zwier
@pieta Het hele gebeuren gaat over fosfaat/mest, heeft dus niks qua zelfvoorzienendheid met je ruwvoer te maken.
pieta
@zwier Het feit dat ik zelfvoorzienend ben qua ruwvoer heeft wel met mijn grondpositie te maken.
jorisdriepinter
@pieta Ha, ken brabanders met 30.000 kg melk die zelfvoorzienend zijn met ruwvoer. Mais, bedoelen ze dan natuurlijk.
pieta
@jorisdriepinter Wij zitten op ong 20.000 kg melk per ha.
Coen
@pieta , op goede cultuurgronden kan binnen de derogatienormering van 80-20 die 20 ton melk per hectare zelfvoorziening ruwvoer gerealiseerd worden.
op super cultuurgronden nog wel hoger, maar in zuivere weidegebieden zijn er ook gronden waar het met 15 ton schoon ophoudt.

met een 100%-snijmaisrantsoen kan misschien meer, maar dan moet er heel veel eiwit uit Verwegistan bijgehaald worden, en daar heeft de maatschappij en politiek onderhand problemen mee en dus zal dit bedrijfssysteem zijn langste tijd wel hebben gehad.
pieta
Quote Reactie van @Coen:
daar heeft de maatschappij en politiek onderhand problemen mee en dus zal dit bedrijfssysteem zijn langste tijd wel hebben gehad.

Of juist de toekomst gezien de betrouwbaarheidn ervan. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
ik ben voor ruwvoer zelfvoorzienend

Met een heel erg intensief bouwplan en aankoop van bijproducten, wat minder geld en energie er tegenaan gooien (stoppen met beregenen, minder N strooien, weiden ipv 6x maaien, alleen gras en mais en beetje brok voeren) en je bent mooi met 2.3 GVE per ha zelfvoorzienend, iedereen blij en jij minder werk. Jouw manier van boeren is nog zoooooo 2017.

Ik zie het probleem ook niet zo, volgens mij heb je inmiddels 60 ha grond voor goede 100 koeien, dan kun je met die 2.3 GVE/ha toch ook wel uit de voeten?
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
jij minder werk.

?
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
?

O ja, jij noemt koeien weiden extra werk, ik noem dat ultieme hobby 😄.
+1
puntertje
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
jij noemt koeien weiden extra werk

Dat is wel grappig ja, de zgn. echte ondernemers verdubbelen, waar ze overigens niet meer aan verdienen maar dat ter zijde, en vervolgens hebben ze het te druk en is weiden weer te veel werk.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
echte ondernemers verdubbelen

Pieta is alleen verdubbelt in grond de laatste jaren, dat siert hem onmeundig, alleen denkt ie nog steeds als z'n intensieve Brabantse roots. De relaxedheid van extensief boeren waarbij niet alles tot de laatste vierkante millimeter doorgerekend is moet ie nog beetje leren. Komt goed, hij is nog jong.
+1
pieta
@puntertje Er zijn er ook die de weidemelkvergoeding voor een deel zien als vergoeding voor de extra arbeid. 😁 Wij moeten ons bedrijf er enigszins voor herinrichten. Daar zijn we mee bezig. We zijn ook bezig met extensiveren. Door omstandigheden hebben we melkrobots aan moeten schaffen. Dit maakt volledige weidegang moeilijker.
brabo
Quote Reactie van @pieta:
Dit maakt volledige weidegang moeilijker.

en dat is dan ook weer onzin
meelezer10
@brabo tussen weidegang en uitloop zit ook nog een heel verschil.
+1
brabo
@meelezer10
ja en ?
Het maakt echt niet uit als je wilt beweiden hoe je melksysteem is. Mijn standpunt is dat het zelfs met een robot nog wel makkelijker is dan met een melkstal.
meelezer10
@brabo heel het jaar in de zelfde wei dan lukt het wel. Maar o we dat je ze een keer in een andere wei doet waar lekker gras in staat. Dan zie je ze de eerste 10 uur niet meer terug.
brabo
Quote Reactie van @meelezer10:
Dan zie je ze de eerste 10 uur niet meer terug.

koeien komen altijd terug, gewoon niet zo bang zijn. Laat ze maar lekker hun eigen ritme bepalen en niks proberen te helpen / sturen.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
k zie het probleem ook niet zo, volgens mij heb je inmiddels 60 ha grond voor goede 100 koeien, dan kun je met die 2.3 GVE/ha toch ook wel uit de voeten

Klopt. Ik kan daar mee uit de voeten.
+2
George
Quote Reactie van @pieta:
Klopt. Ik kan daar mee uit de voeten.

Wat zit je dan telkens te miepen? Gewoon zoals Jan zegt 2,3 GVE en verder geen gehoerzak en dat zeg ik. 😄
hooivork
@dorpsrandhoeve in de roos..meneer de dorpsrandhove
+7
puntertje
Je hoeft Hansje ook niet meer af te branden, dat doet hij zelf in al zijn onnozelheid uitmuntend. En zich maar afvragen waarom burgers en politiek zich in Braboland van de intensieve turbo landbouw afkeren. Hij leeft in z'n eigen parallelle wereldje denk ik.
groeier
@puntertje
Fosfaatrechten en melkquotum is een reuze slecht idee, GVE per ha is waar we heen moeten, maar van mest is toch ook groene kunstmest te maken.
+1
Twentsch Land
@groeier

Met alleen gve is er nog steeds te veel groei van melkvee en jongvee mogelijk.....dierrechten of fosfaatrechten in combinatie met gve moet toekomst worden. Nog meer groei heeft al genoeg narigheid aangegeven ....slechte melkprijs, nu zelfs bij rfc een referentie periode, vaarskalveren onder de 45 kg kom je moeilijk van af en kom je er toch van af dan is het tegen een nop prijs enz enz ....,
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Met alleen gve is er nog steeds te veel groei van melkvee en jongvee mogelijk

Nou en? Mest hoort op land, simpel zat
Twentsch Land
@cs-agrar

Klopt, ik heb ook niet geschreven dat het in een bloempot moet !!!
+2
spotmelker
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Met alleen gve is er nog steeds te veel groei van melkvee en jongvee

Zie plan A-ware (Vogelaar). Er is maar één manier afdoende om én de groei te beperken waar men het niet meer wil en om de (toekomstige) milieudoelen te halen en dat is Plaatsingsruimte!
Metal ap
Mensen schijten ook stront,dus hij vervuilt ook
jg
Bestuurder zijn en boos en emotioneel worden is geen goede combinatie.
dorpsrandhoeve
@jg Ik heb Hans vroeger (kan wel 20 jaar of meer geleden zijn) ook eens gezien op een vergadering (volgens mij in boekel), toen was hij voorzitter van ki zuid. (verbeter me als ik er naast zit) Op een gegeven moment schoot hij ook voorzitter onwaardig uit zijn slof tegen een lid op de vergadering. (ha ha toevallig hadden we het er laatst nog over )
Dat soort emotionele uitspattingen en het op een emotionele/verhoogd stemniveau manier leden stil krijgen op een vergadering daar heeft Hans patent op.

Hoe sneller deze man weg is bij ZLTO hoe beter. Anders denk ik dat mijn lidmaatschap en dat van verschillende mede leden niet lang meer zal duren.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Hoe sneller deze man weg is bij ZLTO hoe beter.

Hansie gaat niet weg. Laatst had ie toch ook al een emotionele brief aan alle ZLTO leden gestuurd met een heel betoog dat ie onheus bejegend was door de provincie (die alles op slot gooide) terwijl Hansie er zelf bij gezeten had en ja geknikt had (of was het knikken omdat ie toevallig in slaap gesukkeld was, al die vergaderingen en borrels na afloop zijn natuurlijk ook een zware beproeving). Alles voor het pluche (sorry sjakie, ik kan het nog niet laten 😄.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
ik kan het nog niet laten

Gelukkig.
+1
jan is hobbyboer
Hansie doet wel weer op een Trumpiaanse manier aan het uit de wereld helpen van de tegenstellingen in de melkveehouderij. Hulde dat zo'n mooi sector zulke capabele belangenbehartigers heeft voortgebracht.
dewittemotor
Er zijn er toch een hoop hier, die het maar niet willen snappen. Wat rundvee betreft heeft het NOORDEN een groter mestprobleem dan het ZUIDEN. Hier in het zuiden is er de laatste tien jaren al krimp van de rundveestapel geweest en in het noorden een forse groei. Heel dat derogatie behouden , is alleen maar gunstig voor de graslandbedrijven in het Noorden. Hier in het Zuiden kunnen veel melkveehouders goed zonder. Hier worden de gronden veel diverser gebruikt. Nl. volop akkerbouw, tuinbouw, bomenteelt en dat op alle mogelijke manieren. Dit betekent dat er in het zuiden ook heel veel melkveehouders SAMENWERKEN met deze andere sectoren. Zij krijgen zuivere grond voor hun teelten en een natuurlijke bemesting met enige vergoeding en als melkveehouder zijn wij de mest kwijt en krijgen we vaak geld of mais (wat eigenlijk maar een overgangsteelt is) terug.

Dit is ook de reden dat wij heel anders in dat mestverhaal staan dan onze noordelijke collega's.
Wij zetten onze mest ook verantwoord af en voeren onze koeien verantwoord. Alleen dit loopt over meerdere schijven middels samenwerking met college-agrariers.

Alleen is dit alles schijnbaar nogal moeilijk te begrijpen voor sommigen. Je hoeft toch niet alles in eigendom te hebben om duurzaam te produceren, dat is gewoon flauwekul. Het gaat erom dat je je bij- en afvalprodukten netjes en verantwoord afzet.

Daarbij profiteren we hier natuurlijk van de opgedane kennis in mestverwerking door onze intensieve collegaboeren en de gunstigere ligging tov het buitenland.

Daarbij zullen er hier in het Zuiden de komende jaren relatief veel meer boeren stoppen dan in het Noorden. dat gaat in sommige gebieden gigantisch zijn en die grond wordt echt niet gekocht door melkveehouders, maar wordt allemaal opgekocht door akkerbouwers, tuinbouwers, etc.
dorpsrandhoeve
@dewittemotor Daar ben ik het grotendeels met je eens. Toch sta ik in zijn geheel achter mijn mening in dit topic over Hans.
vrije boeren
@dewittemotor dus met andere woorden er is een mest tekort en dat tekort gaat nog groter worden door sukkels als van dam en lto zlto
dorpsrandhoeve
@vrije boeren Op de grond wel. Daar zit hem het probleem.
puntertje
Quote Reactie van @dewittemotor:
Er zijn er toch een hoop hier, die het maar niet willen snappen. Wat rundvee betreft heeft het NOORDEN een groter mestprobleem dan het ZUIDEN. Hier in het zuiden is er de laatste tien jaren al krimp

Ja, jou logica is creatief te noemen. De uitstoot van industriegebieden is (althans in Nederland) de afgelopen jaren niet meer toegenomen. Maar het zou raar zijn als industriëlen vervolgens naar bijv. de waddeneilanden zouden gaan wijzen als prioriteit bij luchtkwaliteit-verbetering omdat daar nog weinig aan reductie is gedaan.
Maar jij zal het neefje van Hansje H. wel zijn.
dorpsrandhoeve
@puntertje Op zich is zijn logica niet creatief. Er is hier wel heel veel mest. Dat kun je niet ontkennen. Maar veel varkensmest wordt verwerkt en ook veel rundveemest wordt verwerkt. Het is zelfs zo dat ik relatief meer en makkelijker hier in de omgeving mest af kan zetten. Feit is wel dat er ook in het Noorden tegenwoordig meer melkveehouders meer dan velfvoorzienend zijn dan extensieve melkveehouders.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Feit is wel dat er ook in het Noorden tegenwoordig meer melkveehouders meer dan velfvoorzienend zijn dan extensieve melkveehouders

Niet vergeten dat Brabant de bewoonde wereld is met mondige stadse bewoners terwijl in het Noorden het bijna onbevolkt is met een merendeels agrarische bevolking. Dat maakt ook nogal een verschil, zowel op de omgevingsdruk door de agrarische sector als door de samenstelling van het gemeente- en provinciebestuur. Midden in Amsterdam hoef je ook geen aanvraag te doen voor een varkensschuur voor 5000 varkens om maar een voorbeeld te noemen.
+2
spotmelker
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Midden in Amsterdam hoef je ook geen aanvraag te doen voor een varkensschuur voor 5000 varkens

Waarom niet? Er wonen al bijna 1 miljoen 😄
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @spotmelker:
Waarom niet? Er wonen al bijna 1 miljoen

Ik denk dat de gemiddelde middenstander dit niet over z'n klanten durft te zeggen.
kanniewaarzijn
@spotmelker Den Haag was het toch?
+1
spotmelker
@kanniewaarzijn Nee daar zijn de ratten gehuisvest. 😁
jorisdriepinter
@jan is hobbyboer Jij komt nooit buiten de achterhoek zo te horen!
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
komt nooit buiten de achterhoek

Niets zo mooi als de achterhoek.
Herbert
@jan is hobbyboer die paar dagen zwarte cross per jaar ja. Rest van het jaar kun je toch beter een paar kilometer omhoog gaan naar het mooie twente 😀
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Herbert:
naar het mooie twente

Kom regelmatig in Almelo........ 😄 .
+1
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Laat dat nou juist net even een minder mooi stukje zijn van Twente !! 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boerderij , grond , boer en zlto geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
112
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN