Antwoorden op nieuwe vragen over #fosfaatreductieplan

In verband met het voornemen van staatssecretaris Van Dam om het Fosfaatreductieplan ZuivelNL te borgen middels een ministeriële regeling, is een aantal vragen uit de vorige versie over algemeen verbindendverklaring achterhaald; deze zijn vervallen:


Deel dit topic

Reacties

+1
Brutus64
Toch klopt deze regeling niet, melkveehouders die 1 koe te veel hebben om grondgebonden te zijn, moeten toch gewoon 4% krimpen, terwijl vanaf 2018 deze bedrijven niet generiek gekort worden, maar ze worden gekort tot ze grond gebonden zijn.
Verder had ik op de peildatum minder koeien dan gem. over 2015, met een heel klein overschot, ook daar wordt in de fosfaatwetgevingrekening mee gehouden en waarom dan niet in de reductie regeling over 2017
Freriks
@Brutus64 waar je grenzen trekt heb je grensgevallen. Blijft wellicht lullig voor jou, aar we hebben afgelopen maanden hiero heel veel verhalen gehoord van collega's die vinden dat het voor hen niet eerlijk is. Voordeel is dat 2017 geen 365 dagen meer duurt, dus is dat zo weer voorbij.
MJvW
In dit zuivelplan houdt grondgebondenheid dus in dat je over heel 2015 geen fosfaatoverschot heb? Terwijl in het fosfaatrechtenstelsel naar je fosfaatproductie/hectares van die dag (2-7-2015) gekeken wordt?
sil
@MJvW zo lees ik het ook, maar heb telkens begrepen dat je de dieraantallen van 2-7-15 moet nemen, en de gronden die je bij de gecombineerde opgave hebt opgegeven.
MJvW
@sil O ja klopt dat bedoelde ik eigenlijk. Maar grote verschil blijft dat RVO naar overschot op 2-7 kijkt en ZuivelNL naar het hele jaar. 2-7 had ik geen overschot, over het hele jaar 10kg, wat mij die 4% korting kan betekenen voor 2017
Brutus64
@MJvW ik ga opnieuw weer mails sturen naar de linkse fracties dat nu deze grensgeval boeren worden vergeten
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Brutus64:
mails sturen naar de linkse fracties

Wat hebben die van doen met het private fosfaatreductieplan?
Brutus64
@Jack Rijlaarsdam volgens mij moet dit plan ook nog door de kamer, bovendien zou dit reductie plan niet tegen de fosfaatwet in gaan en ik kom op voor mezelf.
Van LTO hoef ik het niet te verwachten, die doet niets voor mij, dan klim ik zelf in de pen, ik heb trouwens eind nov. 2016 bedankt voor die club.
3 speen
@Brutus64 komen verkiezingen komt wat links bloed bij en die houden echt van grondgebondenheid niet bang worden
+1
Brutus64
@3 speen wees n bezorgd over mij, ik red me wel, het is nog lang niet rond deze zaak, ik probeer het alleen mijn kant op te duwen.
melktkoeien
Wat ik net van een adviseur begreep die er gister bij overleg was met zuivel nl , is dat die gasten echt niks willen en ook totaal niet meer weten hoe en wat . of jongvee opfokkers nog wat mogen aan voeren ofzo . ze kunnen iedere dag nog de regels aanpassen , hopeloos als je iets wil ondernemen .
+2
rijpkema
@melktkoeien vanmorgen nog gebeld met lto zuivelnl en rvo, maar geen kan antwoord geven op een eenvoudige vraag hoe ze met stieren om gaan. maar wel groot opslaan dat alles in kannen en kruiken is. is een grote bende
delavalboer
@melktkoeien Omdat er bedrijven zijn die zijn opgesplits en nieuwe ubn nr worden aangevraagd worden de regels nog weer aangepast. Dit is gisteren nog weer ter sprake gekomen. De boekhouders geven al aan dat het bijna niet te doen is en te volgen en ..uit te leggen aan de melkveehouders
Deze maatregelen kan ik nog niet vinden op het internet, maar het doel is om mensen die andere constructies bedenken zo wat in te dammen..
+1
jan is hobbyboer
Bij eenvoudige plannen zijn er nooit zoveel vragen. Een systeem van 15.000 liter melk per ha opgegeven bij de gecombineerde opgave is veel eenvoudiger, maar dat houdt ook minder mensen aan het werk (en geeft helaas voor de critici ook nog genoeg groeiruimte, alleen past het onze voormannen die zelf een ander bedrijf hebben niet zo).
Pluto
Melkveehouders die via de fosfaat wet grondgebonden of bio zijn moeten via het fosfaatreductieplan zuivel gewoon inleveren . Van Dam heeft voor dit laatste geen toestemming gekregen van de kamer!.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Pluto:
Van Dam heeft voor dit laatste geen toestemming gekregen van de kamer

De Kamer gaat helemaal niet over het fosfaatreductieplan, dat is privaat. Verder wordt grondgebonden ontzien in het plan doordat zij geen 4% korting aan de broek krijgen, groei na 2 juli 2015 dient uiteraard wel gereduceerd te worden, ook door grondgebonden/bio. Dit is beiden in overeenstemming met de voorgenomen Melkveewet.
+6
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De Kamer gaat helemaal niet over het fosfaatreductieplan, dat is privaat. Verder wordt grondgebonden ontzien in het plan doordat zij geen 4% korting aan de broek krijgen, groei na 2 juli 2015 dient uiteraard wel gereduceerd te worden, ook door grondgebonden/bio. Dit is beiden in overeenstemming met de voorgenomen Melkveewet

Ik verbaas me elke keer over jouw politieke correctheid. De klojo's hebben jouw hele toekomst/droom vernaggeld en jij blijft braaf dit soort nette antwoorden produceren. Deze murw-geslagen reacties kenmerkt wel veel boeren die volledig genaaid zijn door hun voormannen die alleen belangstelling hebben voor de belangen van de grote intensieve groeiers.
+1
achterhoeker2
@jan is hobbyboer stockholmsyndroom
+2
pieta
@jan is hobbyboer Er zijn wel wat grote groeiers Jan maar het overgrote deel vd groei is volgens mij gerealiseerd door de gewone boer. We hebben allemaal wat koeien meer. En dat blijkt niet te kunnen.
+1
cornelissen
@pieta Bij echte grondgebonden groei, zoals voorgesteld in de visie van LTO/NZO was er niets aan de hand geweest, maar nou gaan wij van de ene crisis naar mogelijk weer een andere.
weurding
@cornelissen diegene die de meeste crisissen overleeft "mag" blijven 😄
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
diegene die de meeste crisissen overleeft "mag" blijven

Net de varkenshouderij, de overlevers zijn vaak niet de leukste mensen, maar spijkerharde 'ondernemers'. De vraag is of je daar bij wilt/kunt horen. Voor ons trouwens al geen vraag meer 😄
pieta
Quote Reactie van @cornelissen:
Bij echte grondgebonden groei

Ook dan had het niet lang geduurd. Wij zijn ook grondgebonden gegroeid. Een koe of 10 meer 5 ha land meer. Ik zal ze wel gewoon weer in moeten leveren.
+2
zwier
@pieta Denk toch als iedereen na 2 juli echt grondgebonden gegroeid zou zijn zoals jij net schrijft dat het lang goed zou zijn gegaan
pieta
@zwier Ik dacht eigenlijk dat we in 2014 al over ons eigen deel vh fosfaatplafond heen waren of er hooguit een fractie onder zaten. Dan mag jij me vertellen hoeveel grond er extra is opgegeven op de meitelling en dan doen we dat maal bijv 80 kg plaatsingsruimte.
+3
cornelissen
@pieta Jij wilt het ook niet snappen. In 2014 was het ongeveer in evenwicht. Maar in 2014 hebben ook melkveehouders zonder latente ruimte rustig kunnen uitbreiden en die zitten ook in deze cijfers. Ik blijf bij mijn stelling : als uitbreidingen na 2013 alleen waren gedaan door melkveehouders met latente ruimte was er nu weinig aan de hand geweest en hebben we nu geen fosfaatrechten nodig. Plannen van J.C. Vogelaar en bv Netwerk Grondig komen ongeveer op dezelfde ,manier uit
pieta
@cornelissen De als als als methode. Daar ben ik het wel mee eens. Maar zo is het eenmaal niet. In 2014 hadden we het fosfaatplafond gewoon vol. En ik denk ook nog eens dat jij de vindingrijkheid van de gemiddelde boer onderschat. Het zou allemaal wel wat verschil hebben gemaakt maar volgens mij zeker geen afstel opgeleverd.
zwier
@pieta Ik bedoelde eigenlijk na einde quotering, was er geen 40000 ha extra opgegeven na de AMVB? Dit zou dan ongeveer 800000 koeien zijn? Er moeten er nu 180000 weg volgens mij.
pieta
@zwier Volgens mij mogen we in NL zelfs extra melkvee gaan houden als we plan van 2.3 GVE/ha uit gaan voeren obv wat we nu als sector aan grond in gebruik hebben.
klompen
@pieta krijgt tukker toch gelijk?
Frans1
Quote Reactie van @zwier:
Dit zou dan ongeveer 800000 koeien

Nulletje minder denk ik
zwier
@Frans1 ja foutje
Coen
@cornelissen , ik hoorde gisterenavond dat er na de gezamenlijke presentatie van de grondgebonden visie (in december 2013) een grote machtstrijd is begonnen tussen RFC en LTO wie DE BELANGENBEHARTIGER voor de primaire zuivel moest worden --> daarna is de bedrijfsontwikkeling in de melkveehouderij uit de hand gelopen, iedereen keek er naar en niemand deed wat 😞
belangenbehartiging voor de primaire melkveehouderij is toch geen taak voor RFC?

nadat alles volledig uit de hand is gelopen moesten ze beiden starten met beleidsbepaling voor de melkveehouderij voor de Overheid, voor beiden toch geen primaire taak?

ik ben onvoldoende ingevoerd in de bovenste gelederen van LTO / RFC om te kunnen bevestigen dat deze machtstrijd zich over onze hoofden heeft afgespeeld, de gevolgen zijn wel redelijk desastreus 😞
Todi
@Coen Dat was toch al bekend.
Coen
@Todi , jij hebt je ogen en oren dus open, die machtstrijd over onze hoofden heen was voor mij een eye-opener.
+2
de Tank
@Coen Beter outlooken Coen
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
We hebben allemaal wat koeien meer. En dat blijkt niet te kunnen.

Dus we zijn allemaal schuld? Geeft wel een band.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Geeft wel een band

Precies,een belangenbehartiger moet verbinden,dus doen ze dat op die manier 😁
+2
de Tank
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik verbaas me elke keer over jouw politieke correctheid

Ik denk dat Jack vooral emotioneel wat volwassener is.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de Tank:
Ik denk dat Jack vooral emotioneel wat volwassener is

Ik ben blij voor hem, maar ik ben ook blij dat ik me nog mag gedragen als een kind. Is toch de mooiste onbezorgde tijd van je leven, en blijkbaar duurt die bij mij nu al bijna 50 jaar. Als je volwassen bent kun je alles nog wel een keer heel serieus gaan nemen, nu zie ik de wereld nog steeds als een gekke dolgedraaide bende 😄
j h p
@jan is hobbyboer Welkom in de bewoonde wereld. 😄
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @de Tank:
emotioneel wat volwassener

Ik heb me jaren verhuurd als zzp-er in de grond-/wegenbouw. Kom je nieuw op een klus en ruim je je spullen niet al om 15:30 uur op, zoals de rest, dan krijg je binnen een week alle sleutels van hekken en containers. Een week later krijg je een handjevol mensen mee om aan te sturen. Rotwerk overigens, dat leiding geven.

Wanneer het niet lekker loopt ben je geneigd de schuld hiervan af te schuiven op anderen, dat is vrij menselijk. Op een dag nam de hoofduitvoerder van een project me apart. Moraal van z'n verhaal was dat m'n inzet zeer gewaardeerd werd, maar als leiding gevende ben je altijd zelf verantwoordelijk, nooit de schuld afschuiven, maar verantwoordelijkheid nemen. Die boodschap is me altijd bij gebleven. Eerst kijken naar wat je zelf anders had kunnen doen, het is tè gemakkelijk alles op een ander af te schuiven.

Sindsdien probeer ik daarnaar te handelen. Het lukt wel eens een dag niet, maar het motto blijft dat ik zelf verantwoordelijk ben voor hetgeen me overkomt. Ik heb in de korte post-quotumperiode forse inschattingsfouten gemaakt, maar moet en ga nu gewoon verder. Voor @jan is hobbyboer geldt in feite hetzelfde als hij het in wil zien. Direct na 1 april 2015 had hij z'n veestapel op droomniveau kunnen brengen, dat heeft hij nagelaten en vlot daarna ging de deur in het slot. Hij had het zelf in handen en heeft de verkeerde keuzes gemaakt. Gelukkig krijg je in het leven altijd weer herkansingen. Na 1 januari 2018 kan iedereen fosfaatrechten bijkopen en de plannen weer oppakken.
+1
de Tank
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Die boodschap is me altijd bij gebleven. Eerst kijken naar wat je zelf anders had kunnen doen, het is tè gemakkelijk alles op een ander af te schuiven.

Mooi dat je zo'n duidelijk signaal hebt gekregen en er ook wat mee doet en nu anders naar dit soort zaken kan kijken. Het lost namelijk ook niets op, dingen veranderen echt niet door de schuld bij een ander neer te leggen. Succes in ieder geval met het oppakken van je plannen. Als ik zo in de context lees is de huidige ontwikkeling een behoorlijke streep door je rekening. Een ieder krijgt zijn portie te verstouwen in zijn leven, zolang het nog zakelijk is is het feitelijk nog te overzien hoewel het wel anders kan voelen.
christo
@Jack Rijlaarsdam Zet in de laatste zin " in principe " er maar tussen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Voor @jan is hobbyboer geldt in feite hetzelfde als hij het in wil zien.

Ik denk dat het grootste verschil tussen ons 2-en is dat ik wat slechter tegen flagrant machtsmisbruik kan dan jij. Ik ben wat meer een einzelganger die ongelooflijke afkeer heeft van mensen die weten wat goed voor mij is. Voor de rest heb ik een prima leven, mijn droom was minder ster en minder extreem dan de jouwe, het is überhaupt al een wonder dat ik nog steeds koeien melk, en als ik wil zullen die paar extra koeien er heus wel komen. Qua verantwoordelijkheid denk ik dat er niet zoveel verschil zit, met mijn computerprogramma's wordt ook elke maand voor miljoenen gefactureerd en als er iets niet goed gaat mag ik ook acuut opdraven. Op 1 jan was ik ook om 1 uur 's nachts in touw omdat meeste vaste collega's dronken waren.
puntertje
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik denk dat het grootste verschil tussen ons 2-en is dat ik wat slechter tegen flagrant machtsmisbruik kan dan jij.

Ik denk dat Jack graag in de ledenraad wil en daarom graag ruimdenkend en zelfkritisch over wil komen. Beetje doorzichtig maar ja.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Ik denk

Doe je dat vaker?
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Wil je zeggen dat we een streep door jou als potentieel ledenvertegenwoordiger kunnen zetten? Of begin je ook al trekjes te vertonen om alle opties open te houden. 😁
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Wil je zeggen dat we een streep door jou als potentieel ledenvertegenwoordiger kunnen zetten?

Ik ambieer zo'n functie niet, denk ook niet dat ik er voldoening uit haal, dus wat mij persoonlijk betreft kun je me afstrepen. Eén kanttekening: ik ben van mening dat je soms je verantwoordelijkheid moet pakken, alleen maar roepen langs de kant dat iedereen het fout ziet, zoals jij doet, is wel erg gemakkelijk. Gelukkig zijn er genoeg andere verstandige melkveehouders in Noord-Holland die zo'n functie kunnen en willen invullen.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam vrij vertaald, als ik gevraagd wordt dan doe ik het graag 😁
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
als ik gevraagd wordt

hou ik weer de boot af.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam interessant, dus mocht je opduiken in een vertegenwoordigend orgaan, dan waren er dus in heel Noord-Holland geen capabele kandidaten beschikbaar.....😀
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
geen capabele kandidaten beschikbaar

Ik ben voorzitter van de plaatselijke veeteeltstudieclub. Van armoede. Ik insemineer met 5 euro stieren, kom op een keuring om te ouwehoeren en geef geen fluit om exterieur. Wanneer niemand zo'n bestuursfunctie oppakt, dan is het over met de club, dat vind ik jammer, dus pak ik een paar jaar m'n verantwoordelijkheid. Ook een andere functie zal ik niet aannemen ter meerdere eer en glorie van mezelf of onder het veelgehoorde motto "het is zo leerzaam". Als het echt niet anders kan, wil ik het overwegen. Voorlopig zijn er nog ruim 1200 melkveebedrijven in Noord-Holland, dus de kweekvijver met talent lijkt me groot genoeg. Je weet toch, m'n ego oppoetsen doe ik hier.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
grootste verschil tussen ons 2-en

Ik ben opportunist, jij idealist.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
jij idealist

Mijn mening is inderdaad niet te koop, dat is een heel groot goed bij mij, dan maar iets minder commercieel succes. Leeft wel ze prettig, beetje bij jezelf in de buurt blijven. Vraag maar na bij je coöperatieve vrienden van CRV, ben daar 20 jaar geleden nog tijdje 'most hated person' geweest 😄. Prachtige tijden. Precies dezelfde clash, inhoudelijke vs. commerciële standpunten. Kan heerlijk uit de hand lopen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
'most hated person'

Je gelooft toch niet dat er in zo'n organisatie iemand wakker ligt van een dwars krummelboertje? Ik gun je best je lol hierover, maar je overschat jezelf.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
maar je overschat jezelf

Toen was ik geen boer, en iedereen overschat zichzelf wel eens, niets menselijks is mij vreemd.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Als de melkprijs binnen kort weer zakt ??
Kan de inschatting fout uit het verleden ,weleens heel anders uitpakken denk ik
+1
MJvW
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Direct na 1 april 2015 had hij z'n veestapel op droomniveau kunnen brengen, dat heeft hij nagelaten en vlot daarna ging de deur in het slot. Hij had het zelf in handen en heeft de verkeerde keuzes gemaakt

Waarom kan een kleinere veestapel niet aan iemands droomniveau voldoen? Waarom heb je 'verkeerde keuzes' gemaakt als je niet gegroeid ben tussen 1/4 en 2/7? Als we allemaal die 'verkeerde keuze' gemaakt hadden om niks te groeien was er nu wellicht niets aan de hand..
Jack Rijlaarsdam
@MJvW Jan had de droom om met 25 koeien de kost te verdienen en het computerwerk dan op te geven, daar refereer ik aan.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Op een dag nam de hoofduitvoerder van een project me apart. Moraal van z'n verhaal was dat m'n inzet zeer gewaardeerd werd, maar als leiding gevende ben je altijd zelf verantwoordelijk, nooit de schuld afschuiven

Ben het er zeker mee eens,maar hier is toch iets anders gebeurt,wat zou die hoofduitvoerder doen als hij betreffende weg bijna klaar had en de opdrachtgever verandert het traject waar de weg moet komen tijdens de aanleg,zou hij dan ook de schuld op zich genomen hebben?
Ik geef collega boeren niet de schuld,maar ik neem het degenen die betrokken zijn geweest bij het beleid de afgelopen jaren dit wel kwalijk,dat zijn nl degenen die gefaald hebben.
Maar je conclusie deel ik,dit jaar uitzingen en volgend jaar weer oppakken
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
wat zou die hoofduitvoerder doen als hij betreffende weg bijna klaar had en de opdrachtgever verandert het traject waar de weg moet komen tijdens de aanleg

Dan zou hij de vlag uitsteken. In de bouw wordt werk aangenomen volgens een zeer strak bestek waarbij ook tarieven voor meerwerk zijn opgenomen. Doorgaans wordt er vlijmscherp ingeschreven op een opdracht en gokt men er op dat uit te voeren meerwerk tegen royale tarieven bepalend is voor de winstgevendheid van een project.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam hier gaat je vergelijking met het fosfaatgebeuren dus volledig mank
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
hier gaat je vergelijking met het fosfaatgebeuren dus volledig mank

Sjakie probeert gewoon recht te lullen wat krom is. Volgens mij kun je de fosfaatdiscussie beter vergelijken met een bestek (grondgebonden) waar door de aannemer (Sjakie) een aantal jaren aan gewerkt is en dat er 3 maanden na de oplevering ineens, volledig voor kosten van de aannemer, een compleet nieuw bestek op tafel komt dat onder dwang door de bouwer uitgevoerd moet worden, zonder dat de kosten bij de opdrachtgever verhaald kunnen worden. Dat is beetje de situatie waar Sjakie in verzeild geraakt is. Daarom vind ik het ook nog steeds heel wonderlijk dat ie het allemaal schouderophalend af doet als 'eigen schuld, dikke bult'. Je reinste roofkapitalism, Russische toestanden, hebben zich in zomer van 2015 hier afgespeeld.
pieta
@jan is hobbyboer Is niet waar Jan. We zijn het nooit eens geworden over de inhoud van het bestek. Er zijn een paar zienswijzen gepresenteerd en de politiek heeft het omgesmeed tot een AmvB die gewoon een jaar te laat was en zeker niet voor 100% grondgebonden was. Niet meer en niet minder.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
We zijn het nooit eens geworden over de inhoud van het bestek.

Daar heb je ook weer gelijk in. Volgens mij zijn we het nog steeds niet eens over het bestek maar wordt het aangepaste bestek doorgedrukt. De denkfout bij Sjakie en mij is gewoon geweest dat wij dachten dat de mensen met een fosfaatoverschot hun eigen probleem op zouden moeten lossen en dat degene zonder fosfaatprobleem buiten schot zouden blijven. Dom natuurlijk dat iemand zo kan denken, zekers als alle belangenbehartigers die nu achter het aangepaste bestek staan toen nog andersom lulden. Dom, dom, dom.
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dom natuurlijk dat iemand zo kan denken

Tja, daar moet ik je gelijk in geven. 😁 Maar ik had het ook zo niet verwacht hoor. Wij hebben ook nog wel overwogen om wat vee aan te schaffen. Ook niet gedaan. Geen zin in. Ik vind het in moeten leveren ook maar een hard gelag omdat ik het beetje vee wat ik extra had ook nog met extra mestplaatsing had.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
kun je de fosfaatdiscussie beter vergelijken met een bestek (grondgebonden) waar door de aannemer (Sjakie) een aantal jaren aan gewerkt is en dat er 3 maanden na de oplevering ineens, volledig voor kosten van de aannemer, een compleet nieuw bestek op tafel komt dat onder dwang door de bouwer uitgevoerd moet worden, zonder dat de kosten bij de opdrachtgever verhaald kunnen worden.

Die vergelijking klopt beter. Helaas was het bestek niet bindend, anders kon er een schadevergoeding geëist worden.

Ik heb ook de kans gehad als een moderne roofridder op tijd een paar combi's koeien aan te laten voeren om rechten veilig te stellen, net als jij. Misschien maakt het gevoelsmatig verschil dat jij dit waarschijnlijk niet eens serieus hebt overwogen, omdat het 'Jan is hobbyboer'-type koeien nu eenmaal schaars is. Ik heb het wel overwogen, zelfs met de boekhouder overlegd, maar me door uitspraken van belangenbehartigers en hun secondanten in slaap laten sussen. Duur tukje geworden.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
omdat het 'Jan is hobbyboer'-type koeien nu eenmaal schaars is.

Die zijn heel schaars, en omdat iedereen aan kon zien komen dat de eerste paar jaar na het loslaten van het quotum de melkprijs in elkaar zou donderen (is ook gewoon voorspeld) was de druk om ineens alles vol te zetten bij mij helemaal niet aanwezig. Ik heb grond genoeg, dus de opvolgende jaren kon dat allemaal makkelijk door eigen aanfok geregeld worden. Hoe kan iemand zo dom zijn 😄.

Vanwege de crisis zijn de paar vrachtwagentjes koeien inmiddels bij veel veehouders ook al niet meer helemaal gratis geweest. Zij die er ook nog een jaar superheffing over betaald hebben hebben gewoon netjes vooraf voor de fosfaatrechten betaald 😄.
Coen
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Vanwege de crisis zijn de paar vrachtwagentjes koeien inmiddels bij veel veehouders ook al niet meer helemaal gratis geweest. Zij die er ook nog een jaar superheffing over betaald hebben hebben gewoon netjes vooraf voor de fosfaatrechten betaald

jan, vergeet niet dat in die periode de melkprijs ruim hoger was dan de quotumkosten, de variabele kosten over die liters werden toen vaak ook nog goedgemaakt 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
jan, vergeet niet dat in die periode de melkprijs ruim hoger was dan de quotumkosten, de variabele kosten over die liters werden toen vaak ook nog goedgemaakt

Man zanik toch niet , er zijn er nog steeds waar de hypotheek van het quotum en superheffingskosten niet afbetaald zijn!
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
niet dat in die periode de melkprijs ruim hoger was dan de quotumkosten

Vanaf januari 2015 is er niet veel meer dan goeie 30 cent betaald voor liter melk. Bij 27 cent quotum kosten ben je dan knappe jongen als je daar de variabele kosten van kunt betalen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
je vergelijking

Het is geen vergelijking. Het verhaal van @Frans1 was een slechte vergelijking met de fosfaatsoap, dat wilde ik maar aangeven.
+2
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
was een slechte vergelijking

In lijn met de uitvoering zullen we maar denken
de Tank
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Deze murw-geslagen reacties

Jack is juist niet murw geslagen.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de Tank:
Jack is juist niet murw geslagen

Ben nog steeds benieuwd naar de dag dat de schop werkelijk in de grond gaat bij hem voor dat grote hok, z'n droom, van 240 koeien. Kan het hem ook niet aanraden maar geloof er ook geen bal van dat dat megalomane hok er nog komt. Maak er gewoon een gezellig leuk leven van met vrouw en kinders zou ik zeggen, wie doet je wat.
+1
de Tank
@jan is hobbyboer je maakt de fout die veel mensen maken, nl dat je voor een ander kan bepalen hoe zijn of haar leven er het beste uit kan zien.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de Tank:
dat je voor een ander kan bepalen hoe zijn of haar leven er het beste uit kan zien

Ik bepaal helemaal nix, ik geef alleen mijn idee daarover. Ik weet ook wel dat heel veel mensen heel goed gedijen bij heel veel zelf gecreëerde sores en vervolgens over van alles en nogwat lekker kunnen klagen. Komt onder boeren ook voor.
de Tank
@jan is hobbyboer en er zijn mensen die goed gedijen om over alles en iedereen een oordeel te hebben. Of ze nu wel of niet de feiten kennen.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de Tank:
Of ze nu wel of niet de feiten kennen

Door alle bijdragen hiero en verder in de pers is het gedachtengoed van Sjakie vrij goed bekend bij de gemiddelde prikker. Zelfde geldt voor mij, George, Tamminga, Cornelis (die nu bang weggelopen is) en nog een hele rij figuren. En als we geen mening meer mogen hebben hier op het prikkebord kunnen Co en Tinus (en de 8000 meelezers) een andere hobby gaan zoeken. Het is gewoon cabaret hiero, waarmee we een hoop mensen vermaken (en een paar ergeren). We doen er verder toch ook niemand kwaad mee, dus laat ons lekker zou ik zeggen.
de Tank
@jan is hobbyboer zoals ik al zei, er zijn mensen die daar goed bij gedijen. Ik zal de laatste zijn die jouw behoeftes wil ontnemen.
+1
Cornelis
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
(die nu bang weggelopen is

Of verstandigerwijs even zijn mond houdt. Ouder worden heeft zo veel voordelen 😄
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ben nog steeds benieuwd naar de dag dat de schop werkelijk in de grond gaat bij hem voor dat grote hok, z'n droom

Die dag komt steeds dichterbij. Verder droom ik gelukkig van heel andere dingen dan van veel koeien. Plan is hier om een levensvatbaar gezinsbedrijf te hebben en houden in plaats van bewust de laatste generatie zijn zoals in jouw situatie. Beperkende factor was daarbij de huisvesting, spantjes erbij prutsen werd helaas verhinderd door ruimtelijke ordening. Daar gaan we nu verandering in brengen.

Eigenlijk is deze hele fosfaatsoap voor jou vervelender dan voor mij. Ik vind het leuk om wat plannen door te rekenen en aan een strategie te werken. Het doel is hier een volwaardig gezinsinkomen uit het bedrijf halen en tegelijk het bedrijf op mijn manier te blijven ontwikkelen, dat blijft gewoon mogelijk. Jij zag een toekomst (droomde ervan?) voor je met 25 koetjes zodat je de zzp-activiteiten kon afbouwen. Ik zie niet in waarom dat niet alsnog zou kunnen, maar jij lijkt de moed bij voorbaat al opgegeven te hebben. Ik vind het sneu dat je jezelf zo in de weg zit. Gelukkig heb je het prikkebord nog om je af te reageren op sectorvertegenwoordigers die de belangen van de gevestigde orde verdedigen tegen de dromen van hobbyboertjes.
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Die dag komt steeds dichterbij.

De dag dat ik de kist in ga ook, alleen weet ik zeker dat het gaat gebeuren, met jouw hokkie moet ik het eerst nog zien Verder vond ik het wel een mooie reactie met vele wijze levenslessen voor mij. Dank je wel, wie weet ga ik mijn gefrustreerde standpunten wel herzien.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
ga ik mijn gefrustreerde standpunten wel herzien

Ik maak me geen illusies, een oude hond leer je geen kunstjes.
pieta
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
een oude hond leer je geen kunstjes

Nieuwe kunstjes. 😁
Grietje62
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
sectorvertegenwoordigers die de belangen van de gevestigde orde verdedigen

Niet van iedereen Jack! Tegenspraak wordt niet gehoord en hun standpunt is de enige juiste!! Lid of geen lid..... triest is het....
+1
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Grietje62:
triest is het

Ja hier ook koud en nat en vies ,een mens wordt er gewoon triest van 😀
+2
Grietje62
@MTSTAMMINGA hier scheen net gewoon de zon....;-)
MTSTAMMINGA
@Grietje62
Triest dat ze wel na jou luisteren die weermannen en niet na mij 😀
+3
Druk
@MTSTAMMINGA
Ede Staal: 't Het nog nooit, nog nooit zo donker west of 't wer altied wel weer licht
weurding
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
die de belangen van de gevestigde orde verdedigen tegen de dromen van hobbyboertjes.
mag je uitleggen aan die bedrijven die 50 mk of meer moeten inleveren door de behaalde resultaten.......... 😞
Grietje62
@weurding gevalletje Knelgeval misschien?
+1
friesboertje
Ik had op 1 oktober 2016 nogal wat meer koeien dan op 2 juli. Ik was al gekrompen tot de 2 juli datum, maar als ik het goed begrijp mag er gefaseerd over het jaar gekrompen worden. Dus ik kan eerst weer een koppeltje koeien laten komen.
Frans1
@friesboertje
Ja,nu melkkoeien kopen van 1200 en over een half jaar voor krap de helft weer verkopen,dat is lekker binnen lopen 😁
friesboertje
@Frans1
Ik heb nu een paar weken een NB-vergunning. Als ik er nu nog een paar koeien bij koop heb ik in ieder geval aan de voorwaarde voldaan dat de aantallen binnen 2 jaar gerealiseerd moeten zijn. En er lopen nog wel wat tussen die voor 1 maart weer weg kunnen.
buorman
@friesboertje
Staat dat bij jou in de voorwaarden?
Zo ja; Fryslan? en wanneer aangevraagd?
Of heb je PAS ontwikkelingsruimte gekregen?
achterhoeker2
@friesboertje ik zou eerst maar eens goed gaan rekenen ,en het hele plan goed doorlezen. Het kan ook nog meevallen
Groen1
@friesboertje MVB moeten in maximaal 4 stappen (van 2 maanden) voor zorgen dat het aantal GVE's kleiner of gelijk is aan de GVE referentie (aantal GVE's op 2 juli 2015 min 4%). Er wordt per bedrijf per periode een taakstelling bepaald. Bedoeling is dat de 1e periode start op 1 mrt 2017.
Taakstelling (max. aantal te houden GVE's in de betreffende maand) wordt bepaald obv aantal gehouden GVE's op 1 okt. 2016. Per periode van 2 mnd. wordt een reductiepercentage ingesteld. Deze percentage loopt iedere periode op tot max. 40% in de periode 4. In periode 5 (nov-dec) mag max. hetzelfde aantal dieren worden gehouden dan in periode 4. Een bedrijf hoeft nooit meer GVE's te verminderen dan de GVE-referentie van het bedrijf. Als het huidige aantal dieren (GVE's) hoger is dan het aantal op 1 okt. 2016 zal deze extra aantal direct bij de start van 1 maart 2017 moeten worden verminderd. GVE's reductie vindt plaats via dood, export, slachtverklaring. Afvoer nuchtere kalveren naar vleeskalfhouderij geldt ook als reductie. MVB waarvan de gemiddelde veebezetting in GVE's in een maand hoger is dan de maandreferentie/taakstelling worden gekort op melkgeld. Korting wordt berekend door aan elke tevele GVE 800 kg melk per maand te hangen (jaarproductie 9600/12 mnd. = 800 kg melk per mnd. Het aantal GVE's wordt berekend over het aantal GVES's dat wordt gehouden boven de GVE referentie (2juli 2015 min 4%) en dus niet tov de maanreferentie. Over de berekende melkproductie wordt een korting berekend van 90% van de melkprijs van die maand. Als een bedrijf in de eerst maand van de periode niet aan taakstelling van die maand voldoet wordt over die maand een korting opgelegd. Als in de tweede maand wel aan de taakstelling wordt voldaan, dan wordt de korting van de 1e maand terugbetaald. Als in de 2e maand niet aan de taakstelling wordt voldaan, dan krijgt het over de 2e maand ook een korting. MVB die wel aan de taakstelling voldoen, maar in deze maand meer GVE's hebben dan GVE referentie (2 juli 2015 min 4%) krijgen geen korting maar moeten een solidariteitsbijdrage betalen. Deze wordt berekend op basis van het verschil tussen de GVE referentie en het daadwerkelijke aantal gehouden GVE's welke wordt omgerekend in kg melk. Standaard wordt 800 kg melk per maand toegekend. Over de berekende melkproductie wordt een bijdrage berekend van 20% van de melkprijs van die maand. MVB die het aantal GVE's in 2017 reduceren of al hebben gereduceerd tov de GVE referentie (2 juli 2015 min 4%) krijgen een bonus welke afhankelijk van de beschikbare middelen (uit kortingen en solidariteitsbijdragen) en bedraagt t/m sept. max. €60 per GVE per maand. In okt. t/m dec. is dit max. €200 per GVE per maand. De bonus wordt uitgekeerd tot een reductie van 2 juli 2015 min 10%.
+1
Brutus64
@Groen1 wat ingewikkelde regeling, voorlopig is er nog niets besloten, hiero melken we vrolijk verder voorlopig, het is al vaker uitgesteld.
Todi
Groen1 Als ik ver onder 2015 min 4 % zit hoef ik toch niet een plan mee te doen?
Grietje62
@Todi je kunt meedoen melkreductieregeling, dan krijg je bonus voor de niet geleverde melk
Todi
@Grietje62 Klopt wel. Maar die melk is nog nooit geleverd omdat het jongvee weg is gegaan dus in plaats jongvee meer koeien kan hebben.
Grietje62
@Todi Oké. Succes met meer melken.....zal RFC wel blij mee zijn..hahaha
achterhoeker2
Stel europa zegt bij een nieuwe derogatie: iedereen 250 N op grasland behalve die op zandgrond in zuid-oost nederland zij mogen maar 200 N wat denken jullie ,(melkveehouders in zuid-oost nederland) wat de rest van nederland dan zegt..... ????

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's zuivelnl , dam en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
105
DEELNEMERS
32
WEERGAVES
0