Splitsen bedrijf

Met de KLW in aantocht wordt mag je meer produceren wanneer je de verliezen op de ruwvoerproductie bij de producent neer mag leggen (mest voor mais onzin in Brabant). Voor grotere bedrijven lijkt het me dan ook wel interessant om te onderzoeken of het splitsen van het bedrijf in een bedrijf voor ruwvoerproductie (waar de grond dus in zit) en een bedrijf voor de melkproductie (de rest). Je komt prima efficiënt uit voor deKLW en mag dus veel meer melken. Ik denk dat de Flynths van deze wereld dit advies al massaal aan het geven zijn, ook mooi werk voor hun 😄. Al prikkers ervaring met zo"n splitsing? Legaal sjoemelen met KLW/BEX wordt toch al jaren gedaan?

Deel dit topic

Reacties

meelezer10
Hoe ga je dat doen met je AMVB?
+4
pieta
@meelezer10 Mest-voer contractje? 😁
meelezer10
@pieta oja dat is de nieuwe uitzondering op de regel nog niet aan gedacht.
+16
puntertje
Dat is het business model van de Lullert van Dellens van deze wereld, zich keihard inzetten voor de verplichting van de KLW en vervolgens weer diensten aanbieden hoe je zaak zo kunt inrichten om die hele onzin weer te omzeilen.
+3
George
@puntertje
Alweer een puntje erbij voor puntertje.
Alleen de naam Lullert heb ik bedacht. 😄
+1
weurding
@George octrooi motte aanfraguh 😄
+1
cjw73
Was al langer aantrekkelijk hoor. Heb ook 2 mest nummers.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
Was al langer aantrekkelijk hoor. Heb ook 2 mest nummers

Mijn buurman had ook altijd al zoiets, samen met z'n broer. Snapte nooit de reden, maar ik ben dan ook niet zo'n specialist in dat geschuif. Met de omvang van mijn bedrijf en de intensiteit zie ik voor mezelf geen voordelen, maar in het kader van het faciliteren van de intensieve collega melkveehouder wordt natuurlijk alles uit de kast gehaald. Dit leek me ook weer zo'n truc.
+2
kanniewaarzijn
@jan is hobbyboer Zijn gewoon de MINAS-saldi weer, maar nu heet het BEX. De intensieven wilden al zo lang MINAS weer terug....is gehonoreerd dus!
+2
George
@jan is hobbyboer
Tja dat uitgerekend een computerende hobbyboer het intensiefste deel van melkveehoudend Nederland wakker gaat maken had zelfs een Brabants hobbyboerke zich niet voor kunnen stellen. 😄
+6
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
dat uitgerekend een computerende hobbyboer het intensiefste deel van melkveehoudend Nederland wakker gaat maken

Je merkt toch aan alles dat een groot deel van de melkveehouderij maar een kant op wil, zo veel mogelijk koeien houden, hele trukendoos komt hier de laatste weken voorbij. En sinds mijn vrienden van de ZLTO de KLW in de fosfaatwet gedrukt hebben is alles mogelijk. Totdat de volgende staatssecretaris weer hard ingrijpt. En dan is iedereen weer boos.
+1
George
@jan is hobbyboer
Helemaal eens Jan , je hebt een buitengewoon heldere en nuchtere visie op het geheel.
+1
jg
@jan is hobbyboer Denk dat de quoteringsmaatregelen van RFC dit jaar van kracht blijven. Het systeem staat bij producenten en hun toeleverende omgeving nog steeds op meer meer meer. De bereidheid om buiten de regelgeving te acteren is groot.
Coen
@jg , de laatste 25% van de melkaanvoer moest in 2015 bij RFC met verlies worden afgezet, en nog steeds is er bij de leden maar een denkrichting: nog meer melk aanbieden
George
Quote Reactie van @Coen:
de laatste 25% van de melkaanvoer moest in 2015 bij RFC met verlies worden afgezet, en nog steeds is er bij de leden maar een denkrichting: nog meer melk aanbieden

Volgens mij heb jij ook enkele jaren die denkrichting gehad Coen.
weurding
@Coen heb afgelopen jaar 12 procent minder geleverd, jammer dat ik niet wat hoger ingetekend heb bij de hoganregeling
meelezer10
@weurding Ik zal maar niet zeggen wat ik in december gedaan heb. Want dan wordt ik helemaal voor maloot uitgemaakt. 😀
+4
weurding
Quote Reactie van @meelezer10:
Want dan wordt ik helemaal voor maloot uitgemaakt.

tja, als je dat al met 1 l schrijft 😂
Frans1
@meelezer10
Je maakt me wel heel erg nieuwsgierig
Coen
@weurding , baas boven baas, wij bijna 10% minder
maar niet getreurd want in goede melkprijsjaren moet je meer leveren, wat dat betreft laat in 2018 de melkprijzen van 2013 en 2014 maar terugkomen 😄
jg
@Coen De DLV Studiedag jongveeopfok in het buitenland spreekt voor zich.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jg:
De DLV Studiedag jongveeopfok in het buitenland spreekt voor zich

Goede zaak toch, en splitsen die bedrijven, en rap wat. Hoe eerder de zaak ontploft, hoe meer kans er is dat het ooit nog goed komt (al krijg ik wel steeds meer twijfels of ik dat de komende 10 jaar nog ga meemaken).
+3
robbies
@jan is hobbyboer het gaat goed komen, maar niet met de tunnelvisionairs die nu voor de sector op de trom slaan. NL heeft een prachtig zuivelconcept met weidegang, weidevogels, hoogwaardige zuivel en productie. De varkenshouderij zou enorm blij zijn als ze zo'n concept internationaal zou kunnen verkopen en uit die bulkmarkt te raken. Maar wat is zuivel en LTO aan het doen? Proberen zoveel mogelijk mest op de Nederlandse gronden kwijt te kunnen omdat het alternatief rampzalig is voor topgefinancierde, zelfbenoemde ondernemers met busladingen koeien op 25 ha grond. Die laag wegsnijden en kiezen voor het wegzetten van minder liters in het hogere segment. Laat de bulk maar in het buitenland geproduceerd worden

Dat snappen de huidige bestuurders alleen niet, want hun hoogproductieve jaren lagen in het quotumtijdperk en hun creativiteit reikt niet verder dan het schuiven met UBN/mestnummers/VVO's en voermestcontractjes.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
creativiteit

Dat is een overschatting van Kees, Toon en Hans.
+1
robbies
@jan is hobbyboer Piet is minder schuldig volgens jou?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @robbies:
Piet is minder schuldig volgens jou

Mijn mening over deze kolonie pluche-klevers is meer dan bekend. Hoe help je in een zo kort mogelijke tijd een mooie gezonde sector naar de knoppen. Welkom in de melkveehouderij.
christo
@Coen Ik denk als lid: tijd voor mensen die het beter kunnen vermarkten.
Rondhus
@Coen dat is een verkoop praatje van niks en daar kan je ook niks mee. Laatste 25% verkopen met 5% verlies. En de andere 75% verkopen met 20% winst. Kom je nog steeds positief uit. Kunt alles wel verkopen met winst maar als dat maar 5% winst is dan hebik liever dat ze een deel met verlies verkopen en het grotere deel met een veel hogere winst verkopen

Maar ja zeggen dat er 25% met verlies verkocht word werkt veel beter op de emotie. En dat is er wat er de laatste tijd regeert
Coen
@Rondhus , in een vrije zuivelmarkt geeft een teveel aan melkaanbod een lage melkprijs, nog meer melk dus ons dus een nog lagere melkprijs en integraal in de zuivel meer verlies.
wij hebben met onze kostprijs, vooral dan door hoge vaste kosten, niets te zoeken op de wereldmarkt.
Rondhus
@Coen je luister te veel naar mannen in stropdassen!! Wat is de wereldmarkt en wie levert daaraan? Amerika? Nieuw zeeland? Denk dat de "wereldmarkt" procentueel echt niet veel groter is als de spotmarkt hier. En bepalen die de prijs? Kostprijs op een individueel bedrijf daar gelaten en kijken we naar de nederlandse kostprijs dan kunnen we op zich echt wel mee met de andere omliggende landen
Coen
@Rondhus , luisteren is nooit verkeerd 😄
maar eigen koers bepalen en daaraan vasthouden is veel belangrijker dan meegaan in een hype die wordt gemaakt door maatpakken met stropdassen die allemaal verdienen aan de boer, die dan zelf niets verdient.
wat de wereldmarkt voor zuivel is en wat daar verdient wordt in een periode met een overaanbod van melk is mij wel duidelijk 😄
Frans1
Quote Reactie van @Coen:
wij hebben met onze kostprijs, vooral dan door hoge vaste kosten, niets te zoeken op de wereldmarkt.

Dan moet je links gaan stemmen,NL zelfvoorziend,en de rest opzouten,dus verkoop maar 70% van je veestapel
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @jg:
Denk dat de quoteringsmaatregelen van RFC dit jaar van kracht blijven.

Zou goed kunnen, hebben we echt weer een quotum, hiep hoi. Spotmarkt zakt alweer flink in, nu rond 33 cent, dus die uitweg is er ook niet meer voor RFC. Waarschijnlijk al beetje teveel melk gedumpt daaro, is maar kleine markt heb ik wel eens begrepen (en daarom erg volatiel).
de hoef
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dit leek me ook weer zo'n truc.

je word oud jan
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @de hoef:
je word oud jan
Ik ben vrij oud (bijna 50) maar in een bejaardensector als de landbouw mag je dan nog bijna lid worden van het NAJK 😄. Alles is relatief. In computerland ben je een bejaarde met 50.
+4
brabantboer1
Zijn fantastische mogelijkheden om wet en regelgeving te omzeilen, echter het gevaar schuilt in de complexheid van de materie. Een klein foutje heeft vaak grote gevolgen. Over het algemeen wordt enkel het begeleidend adviesbureau hier beter van. Maar als er echt stront aan de knikker is en de nvwa onvolkomenheden vindt waardoor bijvoorbeeld ineens de derogatie van de afgelopen 5 jaar te niet wordt gedaan en een boete vanwege economisch delict wordt opgelegd, (en die kan flink oplopen) dan staat er toch echt in de kleine lettertjes dat zij als adviesbureau enkel advies geven en geen enkele verantwoording dragen.

Ik ben er voorstander van om het gewoonweg binnen de geldende regels, zoals deze ook bedoeld zijn uit te voeren en overzichtelijk te houden voor je zelf.
+2
spotmelker
Quote Reactie van @brabantboer1:
ineens de derogatie van de afgelopen 5 jaar te niet wordt gedaan

Dat mogen ze niet doen! Daar is al jurisprudentie over. Die borging duurt niet voor niets zo lang, ze weten bij EZ ook wel dat er op bepaalde plekken gewoon doorgedumpt wordt terwijl alles op papier 'perfect' klopt. En er is wel een oplossing voor maar dat wil de sector niet dus zal de geschiedenis zich wel herhalen.
josl
Volgens mij hebben jullie er zelf nooit aan gerekend wat het voordeel is van je mest afzetten op 1ha van derden en de mais kopen tov die ha pachten en bij je bedrijf mee rekenen. Hoeveel mineralen zet je af met de mest, hoeveel mineralen voer je met de mais aan. Bereken het breakevenpoint van de minimale ds opbrengst maar eens zou ik zeggen. (los van kosten grps en vvo)
+1
George
@josl
Jaja Jos dat is duidelijk nog steeds het oude denken.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Jos dat is duidelijk nog steeds het oude denken

Ernstigste is dat ze bij de club van josl zelf nog helemaal niet doorhebben dat ze op een doodlopende weg zitten, elke keer maar korte termijn oplossingen bedenken voor de waan van de dag. Helemaal de varkens manier van denken.
Coen
@josl , dat grondloos melk produceren is toch inmiddels een achterhaalde bedrijfsstrategie, verbaas mij dus hogelijk over de visie van de huidige bestuurders.
+2
jg
@josl Briljant idee.
jg
@josl Voor de hoogste waarde van de fosfaatrechten is jouw keuze de beste. Maar dat zal van latere zorg zijn......
dorpsrandhoeve
@josl Heb je er zelf wel aan gerekend Jos?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
Heb je er zelf wel aan gerekend Jos

Moderne ondernemers denken en rekenen zelf niet meer, die hebben daar goedbetaalde adviseurs voor, je bent immers ondernemer, geen boer, dat is zooooo 2013.
spotmelker

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onzin , advies , Mais , melken , melkproductie , grond en ervaring geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0