Fosfaatrechten handel gestart?

Fosfaatrechten.nu biedt nu al 120 euro / te leveren kg fosfaat.
Dit voor het jaar 2018.
Dus........ gas erop.

Deel dit topic

Reacties

DutchDairyFarmer
Ga maar lekker kopen als je dat bedoeld. Eerst politieke onrust maar eens afwachten met de verkiezingen die eraan zitten de kopen. Dan kijken wat de melkprijs doet en of er ruimte is. Tenslotte moet de bank ook nog willen financiëren en komen er een x best wat stoppers.
+1
@DutchDairyFarmer Rustig blieven , gewoon door melken, !!!
Freriks
@de tukker oet twente is het gas op? Jij was altijd van het gas d'r op, toch 😁
@DutchDairyFarmer Rustig blieven , gewoon door melken, !!!
+1
weurding
@DutchDairyFarmer daar zitten velen op te wachten die al in de startblokken staan om te sprinten als het zo ver is, de drive naar groei is groter dan de drive te stoppen
+9
jan is hobbyboer
Mooie pries toch, worden weer slapend rijk. Gekkigheid van het quotum is weer terug. Had het niet verwacht maar blijkbaar willen boeren nog steeds liever melken dan geld verdienen.
weurding
@jan is hobbyboer beter dan die 1200 per koe van de rabo in ieder geval
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
beter dan die 1200 per koe van de rabo in ieder geva

Hoge prijzen betekend normaal gesproken dat het goed gaat met een sector (of dat er een zeepbel gecreëerd wordt). Zeepbellen in de landbouw hebben niet de neiging om snel te knappen (zie de grondprijs) dus ik vind het prima zo. T is toch weer gratis eigen vermogen, waar zelfs voor die paar koeien van mij een gewone werknemer heel wat jaren moet werken. Waanzin, maar tot nu toe heeft in de landbouw een beetje doorrommelen nog steeds een prima rendement opgeleverd. De drang tot zelfdestructie (=gigantische groei door hefboomfinanciering met weinig rendement) onder veel boeren is zo groot dat dit feest maar door lijkt te gaan. Heel wonderlijk.
+3
weideboer
@jan is hobbyboer Daarom kan mij alles niet duur genoeg worden, extreem hoge pacht norm....kom please ( dan is er goed verdiend afgelopen jaren), hoge grondprijzen (wordt dus ook gefinancierd, dus wordt er veel verdiend en er is vertrouwen van de bank), hoge prijs voor fosfaatrechten ( dus goede toekomstverwachtingen) .

Simple thinking? Ja en....? Zo boert deze boertje al meer dan 25 jaar en ik moet zeggen, het bevalt me prima. En nog mooier....mijn pensioen is nog glansrijker, bij voorbaat dank aan alle potionele kopers. Bedankt , ook namens mijn erfgenamen!
J.v.G
@weideboer heb je deels wel gelijk in. Wat ik als grootste gevaar zie is dat grond huren het nieuwe melkleasen word. word melken meer grondgebonden dan kun je je al snel rijk rekenen met elke extra hectare grond als je nog ruimte in de stal hebt. Huur je veel grond dan kunnen anderen je huurprijs mooi opjagen en ben je de ... Voor iemand met groot aandeel eigen grond is er weinig gevaar en deze kan een ander dus mooi een hak zetten! En we weten wat voor type's de grotere boeren over het algemeen zijn.
weurding
Quote Reactie van @J.v.G:
En we weten wat voor type's de grotere boeren over het algemeen zijn.

vertel? in het geval ze veel huren zullen ze dus veel betalen moeten?, zie ze geen grond verhuren...
Frans1
Quote Reactie van @J.v.G:
word melken meer grondgebonden dan kun je je al snel rijk rekenen met elke extra hectare grond als je nog ruimte in de stal hebt

Komt me bekend voor,zal wel een stokje voor gestoken worden,is nl al vaker gebeurt laatste tijd
Frans1
Quote Reactie van @J.v.G:
Huur je veel grond dan kunnen anderen je huurprijs mooi opjagen en ben je de ...

Precies,hier hebben @mlkvhoudr @pieta en ik het al eens over gehad,ging over vaste pacht,maar trekt elkaar wel allemaal mee
+2
puntertje
Quote Reactie van @J.v.G:
Huur je veel grond dan kunnen anderen je huurprijs mooi opjagen

Het bedrijfsmodel van vele intensieve groeiers was dat grond kopen veel te duur was in dat werd dus veelal niet gedaan, het geld werd in een (te) grote stal gestoken. Als je dan nu wijst op het gevaar dat grond te duur wordt is dat dus niet een gevaar, maar simpelweg een gevolg van. Moet je ook geen krokodillentranen over huilen als je nooit in grond wilde investeren.
klompen
@jan is hobbyboer en als de rente nu toch werkelijk eens gaat stijgen+ de banken die toch wat terughoudender zijn ?
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @klompen:
en als de rente nu toch werkelijk eens gaat stijgen+ de banken die toch wat terughoudender zijn

Dan zakt de prijs. Verkopen tegen een goede prijs is ook een onderdeel van het ondernemen, of het nu melk, koe, grond of quotum is, het is allemaal fictief bezit dat pas geld is op het moment dat er voor betaald wordt.. Daarin maakt iedereen z'n eigen afwegingen. Alles is te koop zeiAl Capone, als je maar genoeg biedt. Zie die voetballers die nu met plezier naar China vertrekken. Je kunt het ook gewoon te gek maken (net zoals 2 euro/kg quotum terug verdienen in 9 jaar -).
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
het is allemaal fictief bezit

Niet mee eens,alleen rechten zijn fictief bezit,dit is niks,alleen op een bepaald moment een bepaald recht.
Een koe of grond zijn tastbaar en is dus werkelijk bezit,de waarde kan wel verschillen
achterhoeker2
@klompen de rechten worden in 2023 geëvalueerd, dat betekent aflossen in 5 jaar. Immers aflossingen in lijn met de afschrijving.
klompen
@achterhoeker2 daar zullen er genoeg moeite mee hebben denk ik zo dus vraag ik me af of de prijs wel zo hoog wordt
m uut m
De prijs gaat nog veel harder omhoog als de klw wordt afgeschoten
Jack Rijlaarsdam
@vaak Staat niet op de site. Heb je Bert zelf gesproken?
Grasbaal
@Jack Rijlaarsdam Op Quotum.nu is de laagste vraagprijs NU 112,50: quotum.nu/fosfaatrechten/aanbod/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Grasbaal:
Quotum.nu

Er is nog erg weinig handel en de advertenties op quotum.nu zijn over het algemeen erg gedateerd. Ik kan me absoluut niet voorstellen dat de handel mailtjes rond stuurt met een bieding van € 120,-. De meeste handelaren leggen momenteel weinig tot niets op voorraad, dus dat betekent dat er een potentiële koper achter zit voor € 120,- + provisie.
vaak
@Grasbaal Die is nog van vroeger.
vaak
@Jack Rijlaarsdam Er zijn mails rondgestuurd vanuit hun.
brabo
@vaak
dan zul je wel tot hun doelgroep behoren 😄
+1
S Nel kopen tis zo op !!!
fendt711variotms
Morons
verwijderd
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Koetjes:
grond aflossen in 50 jaar

Over 50 jaar heb ik allang tussen 6 planken gelegen en ben opgestookt door een crematie-vuurtje.
+5
pieta
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
ben opgestookt door een crematie-vuurtje.

Jij wilt toch ook altijd de boel maar opstoken he. 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Jij wilt toch ook altijd de boel maar opstoken he

Als je dingen maar shocking genoeg opschrijft is er bijna niemand die erop reageert, dat is iets wat ik afgelopen jaren ook ontdekt heb.
Jack Rijlaarsdam
@Grasbaal Er zijn wel zaken gedaan en dat zal gestaag door gaan. Momenteel is men bezig productieruimte voor 2017 te verhandelen: landbouwgrond.nu/aanbod/details.php/… en landbouwgrond.nu/aanbod/details.php/…

Hoe dit precies werkt, is mij nog wat duister.
oubi
@Jack Rijlaarsdam dure grond (landbouwvrijstelling) en 'goedkoop fosfaat'.
Jack Rijlaarsdam
@oubi Dat begrijp ik, vanuit verkopers oogpunt. Vraag is hoe de productieruimte 2017 (melkrechten bij RFC) wordt overgedragen, dat is pas interessante materie.
jg
@Jack Rijlaarsdam Als de melkproductie per kilo fosfaat stijgt zoals gepromoot en verwacht wordt zal de melkverwerkingscapaciteit van Rfc in 2017 e.v. niet voldoende zijn . Een melk referentie per leverancier zal nodig blijven.
Jack Rijlaarsdam
@jg On topic, het ging over gve- of melkreferentie voor 2017 die middels aankoop van grond volgens deze makelaar overgedragen kan worden om het fosfaatreductieplan op bedrijfsniveau te ontlopen. Heb je daar iets zinnigs over te melden?
jg
@Jack Rijlaarsdam De omzet voor de toeleveranciers is per kilo fosfaat bij melkproductie veel groter dan bij bijvoorbeeld jongveeopfok of vleesproductie. Hun doel is duidelijk.
vrije boeren
Weet niet hoeveel boeren er nog een zak geld onder de vloer hebben liggen . maar als dat niet het geval is ,is de bank die de prijs gaat bepalen voor de fosfaatrechten .en als de prijs 120 kg is dan snap ik niet dat er boeren zijn die klagen dat de melkprijs zo laag was
+1
brabo
Quote Reactie van @vrije boeren:
is de bank die de prijs gaat bepalen

ik hoorde afgelopen week dat de Rabobank voorlopig geen geld wil gaan uitlenen voor fosfaatrechten. Als dat waar is dan zullen ze nooit duur worden
3 speen
@brabo doe momenteel in sexrechten daar geven ze wel geld voor
vrije boeren
@3 speen wat kost 1 sexrecht ? ....sta al tijdje droog
weurding
@vrije boeren ook met 1 speen? 😅
weideboer
@brabo hoorde....1op1 geloof ik het, in combinatie met andere investering, wat een rendementsverbetering op kan leveren, geen reden tot weigeren
jg
@brabo Ook de stoppersregeling is niet uitnodigend. Dus weinig stoppers en is het ieder voor zich zonder bemoeienis van banken.
de hoef
@brabo heb ander gehoord
weurding
Quote Reactie van @brabo:
ik hoorde afgelopen week dat de Rabobank voorlopig geen geld wil gaan uitlenen voor fosfaatrechten. Als dat waar is dan zullen ze nooit duur worden

daarom bieden ze zelf zeker 1200 per recht aan stoppers, zo doorzichtig dat clubje
achterhoeker2
@weurding die 1200 is een richpunt voor de nabije toekomst, als het meer wordt moet de koper het zelf betalen .
weurding
@achterhoeker2 maar als het minder wordt mag verkoper het houden, raar toch?
weideboer
@weurding warme (gedwongen)sanering. Het geheim zit hem in het feit dat hun bepalen wie er mee mag/moet doen.
Pluto
Wat een vreemde verhalen hier op toppic . Gisteren mijn accountant gesproken en deze was er heel kort over ; niet verkopen voor 4000 euro , een waanzinnig bedrag gebaseerd op de 1200 die de bank garandeert !!.
achterhoeker2
@Pluto gebaseerd op die 1200€? Leg eens uit
Pluto
Volgens hem maken de nieuwe bankregels dat ze tot 25 % willen gaan.
achterhoeker2
Als je meerdere jaren royaal boven het gemiddelde draait en niet al te zwaar zit, wordt er gewoon gefinancierd .Zze zeggen er wel even bij ,dat ze je niet komen helpen als het mis gaat( maar daar rekende je toch al niet op)
+1
bgboer
@Grasbaal en @Jack Rijlaarsdam Om even duidelijkheid te scheppen: (we proberen zo transparant mogelijk te zijn) Dit verhaal komt bij mij vandaan, wij hebben vanochtend een mail rondgestuurd. De website is alleen door @vaak verkeerd genoteerd, het is fosfaatrecht.nu.

We hebben inderdaad geen kilo's meer op voorraad en we vinden het ook niet verantwoord om dat te doen. Er zijn klanten die ons vragen naar optiecontracten fosfaatrechten voor 120 euro per netto overgeschreven recht. Je kunt 1001 theorieën op de prijs loslaten, maar voor dit moment wordt de prijs gemaakt door vraag (en aanbod) vanuit de markt.

Er is sinds Oktober 2016 bij ons één contract afgesloten, meer niet. Ook de komende maanden loopt het waarschijnlijk niet storm met optiecontracten, maar vanuit de vraag gedreven zullen het er vast wel weer een paar zijn. Wanneer we contracten afsluiten publiceren we deze ook op facebook.com/landbouwstart/ en zo nu en dan in de nieuwsbrieven. Informatie delen uit onze emails mag altijd, maar dan wel graag onder verwijzing van de juiste naam, dan komen er geen spookverhalen de wereld in. 😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bgboer:
voor dit moment wordt de prijs gemaakt door vraag (en aanbod) vanuit de markt.

Da's altijd zo, toch? Succes met de handel.
vaak
@bgboer fosfaatrechten en fosfaatrecht,
Klopt aardig. Typ fout maar iedereen weet welke site er bedoeld wordt.
Ik heb de mail zelf gelezen bij mijn zwager.
Hoezo spookverhalen?
Jullie geven hierin aan hoe de mogelijkheid tot verkoop geregeld wordt.
Direct een aanbetaling van 25% en de rest bij werkelijke overdracht in 2018.
+4
BoerBart
@vaak Helaas bepaalt de 'gek'die het meeste biedt(onverantwoord als je het mij vraagt)de prijs.
Wanneer je alleen wil kopen omdat je rendement verwacht, dan bied je altijd te weinig.

Met deze wetenschap in het achterhoofd roep ik eenieder op tegen fosfaatrechten te zijn.

Oplossing:
Mestfraude hard aanpakken en de mestoverschotboertjes hun eigen boontjes laten doppen.
De markt doet de rest, en we kunnen weer eerlijk verder.
+2
weurding
Quote Reactie van @BoerBart:
mestoverschotboertjes hun eigen boontjes laten doppen.

een van de redenen van de komst van fosfaatrechten, en alle neuzen dezelfde kant op zal je niet meevallen, van mij mogen ze duur worden, kopen doe ik ze toch niet 😉
BoerBart
@weurding Ik was ook niet van plan om veel te kopen. De vraag is hoeveel worden we gekort? Wanneer je dadelijk i.p.v. 100 koeien er nog maar 80 mag hebben, lijkt het me bitter noodzakelijk om wat bij te kopen. Met grote principieele tegenzin uiteraard.
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
De vraag is hoeveel worden we gekort?

Jij was toch grondgebonden? Dan komt er geen korting
BoerBart
@Frans1 Ik was niet grondgebonden op de peildatum. Nu wel, maar dat telt niet. Logica...
christo
@BoerBart Vreemde keuze.
BoerBart
@christo Wat vind jij vreemd? Grond eind 2015 kopen? Meer grasland nu?.....
+1
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Ik was niet grondgebonden op de peildatum

HAHA, en jawel, een tweede coen valt hier door de mand 😁
BoerBart
Quote Reactie van @Frans1:
HAHA, en jawel, een tweede coen valt hier door de mand

@Coen wat een zwamverhaal man,hij heeft 63 ha grond en gaat een stal bouwen voor 120 koeien, waarvoor zou hij in hemelsnaam een adviseur in de arm nemen buiten de vergunningsaanvraag en het bouwtechnische deel om? De sectorvisie in 2013 was dat grondgebondenheid de gewenste richting was, en die heeft hij, waarom zou. Je dan nog zo'n kletskous in de arm nemen die ook niet meer weet dan jij zelf?

Fransje, als jij denkt dat 60 ha en 120 koeien per definitie grondgebonden is, dan lach ik je uit.
Oogkleppen afzetten. 95 koeien met 73 Ha was op 2 juli 2015 niet grondgebonden.
We boeren niet allemaal in de polder.
+1
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Fransje

Kun je me wel denigrerend Fransje gaan noemen,is niet erg sterk 😞
Gaat in dit geval over Cornelissen,die man heeft in eigen beheer een stal gebouwd voor 120 koeien en heeft 63 ha in gebruik,hij wilde er in groeien als ik het verhaal goed begrepen heb,dus wat is het probleem?
+1
pieta
Quote Reactie van @BoerBart:
Oogkleppen afzetten. 95 koeien met 73 Ha was op 2 juli 2015 niet grondgebonden.

Als je wat meer met derogatie op had gehad was je wel grondgebonden geweest. 😁
pieta
Quote Reactie van @BoerBart:
als jij denkt dat 60 ha en 120 koeien per definitie grondgebonden is

Volgens één definitie is dit niet grondgebonden. Volgens vele andere (praktijk)definities wel.
Frans1
@pieta Hij schrijft dat het niet grondgebonden is,maar Cornelissen wil er in groeien,dus die 120 koeien zijn er nog niet,dat bedoel ik Piet
BoerBart
@Frans1 frans. Ik vond jouw reaktie denigrerend. Daarom noem ik je voortaan Fransje. Trek het je niet aan en gun mij een lolletje (😁)
+1
KuikenenKoe
@BoerBart
boertje bartje bid niet veur brune bonen
mag dan ook wel toch ?
buorman
@KuikenenKoe
Oke, die droge bonen kan ik me wat bij voorstellen....
Dus eigenlijk moet er nog wat van het varken bij.
En dan mag Bartje wel principieel in de droge bonen om vreten, ik wacht wel even op het spek en het spekvet
+2
de hoef
Quote Reactie van @BoerBart:
Daarom noem ik je voortaan Fransje. T

coen 2 is op zijn pik getrapt zeker
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Trek het je niet aan

Maak je geen zorgen,slaap er prima om 😁
Vond het wel weer frapant dat er wederom iemand die te vuur en te zwaard intensieve bedrijfsvoering te lijf gaat de afgelopen paar jaar naderhand zelf toch niet zo extensief te zijn als hij zichzelf voorgedaan heeft,maar verder vind ik het prima Bart(je) 😁
En het voorbeeld wat je aanhaalde wat ik destijds tegen coen zei sloeg meer op het adviseursgebeuren dan over de mate van intensiteit,maar dat zul je wel niet goed begrepen hebben
+2
pieta
@Frans1 Je kunt het ook nog anders bekijken. Hij is slechts intensief door zijn bouwplan. Het gebrek aan regie is dus weer funest in deze. Hadden ze nou gewoon wettelijk duidelijk gemaakt wat ze wilden dan had je daar op in kunnen spelen. Dat vind ik het grote manco in dit hele gebeuren. Wij hadden zelf ook voldoende grond in gebruik om in 2015 grondgebonden te kunnen zijn. Maar dan hadden wij een ander bouwplan moeten hebben.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Het gebrek aan regie is dus weer funest in deze.

Dit duidt wel weer op een sterke drang naar communisme.
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dit duidt wel weer op een sterke drang naar communisme

Flauwekul Jan,het gebrek aan regie heeft jou jouw toekomstplannen om wat uit te breiden op je eigen grond gekost,niks met communisme te maken
+1
Frans1
Quote Reactie van @pieta:
Hij is slechts intensief door zijn bouwplan

Dat had ik al begrepen Piet, ben het ook volledig met je eens dat de gebrek aan duidelijkheid een boel bedrijven parten speelt,het is gewoon een schandalig zooitje,een grote minachting voor onze sector
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Volgens één definitie is dit niet grondgebonden.

Bij de nieuwe 2.3 GVE/ha norm van JanCees en z'n vriendjes moet ie wel het jongvee de deur uitgooien, anders is ie niet grondgebonden denk ik.
+2
weurding
@BoerBart ik weet het is allemaal vervelend, maar we zullen het ermee moeten doen, over 25 jaar is het aantal mvh zo gekelderd in nl dat de hele fosfaatzooi de boeken in gaat als historisch foute beslissing
+4
BoerBart
@weurding Volledig eens. Ik ga er niet kapot aan, maar het zaakje stinkt. Daar heb ik grote moeite mee.
+1
weurding
Quote Reactie van @BoerBart:
maar het zaakje stinkt.

meer dan de mest zelf, heb dat ook al eens gezegd 😃
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @BoerBart:
maar het zaakje stinkt

Dat is vaak zo met die stront dingen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @BoerBart:
lijkt het me bitter noodzakelijk

Eerst rekenen, toch?
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
De markt doet de rest

Dus dan wel
+3
BoerBart
@Frans1 De markt van nu is kapot gemaakt door peiljaren/referentiedata/peildatum.
Dit noem ik geen markt, maar een loterij.

Vanaf nu iedereen zijn eigen mestprobleem eerlijk laten oplossen, zorgt wel voor een echte marktwerking. Dit zul je toch wel met me eens zijn, frans?
Frans1
Quote Reactie van @BoerBart:
Dit zul je toch wel met me eens zijn, frans?

Ik heb mijn idee over dit geheel hier een paar keer neergezet,dus je weet het antwoord wel
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vaak:
Typ fout maar iedereen weet welke site er bedoeld wordt

Niet dus. www.fosfaatrechten.nu is een andere makelaar als fosfaatrecht.nu/
buorman
@Jack Rijlaarsdam

Waarbij .nu staat voor de vergankelijkheid/het tijdelijke karakter.
Tzt zullen beide sites wel eindigen op .toen
vaak
@Jack Rijlaarsdam Inderdaad Jack je hebt gelijk.
Maar het Is van deze makelaars niet erg slim om nagenoeg dezelfde naam te nemen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @vaak:
van deze makelaars niet erg slim

Als makelaar in onder meer fosfaatrechten lijkt het mij juist best slim om de naam van een website vast te leggen die genoemd is naar de handelswaar die je aan de man probeert te brengen.
vaak
@Jack Rijlaarsdam Klopt helemaal maar dan maakt de conculega wel de fout om een bijna gelijknamige aanduiding te nemen.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
juist best slim om de naam van een website vast te leggen die genoemd is naar de handelswaar die je aan de man probeert te brengen.

klopt maar wel behoorlijk slordig van diegene die het eerste was. Hij had toen gelijk ook die andere domeinnaam moeten vastleggen zodat er niemand anders mee van door gaat. Hier heeft mijn ega ook minimaal 100 domeinnamen vast gelegd, want dat kost toch geen drol.
buorman
@brabo

brabo en Brabo.nl, .eu, .com, .brabant, .frl enz zijn dus allemaal geclaimd ?
Dan word het nu tijd om te gaan melken, de vraag zal wel overweldigend zijn
brabo
@buorman
ja ik zou vooral naar de site brabo.nl gaan 😄
buorman
@brabo
Ben je gek geworden...........
Google adviseert Rabobank en voor de rest ook bloedjelink
Aan beiden geen enkele behoefte
cjw73
@vaak je kan ook meerdere sites nemen in de hoop dat het de prijs wat op drijft.
In het verleden met het quotum vonden ze ook van alles uit om de prijs omhoog te krijgen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
vonden ze ook van alles uit om de prijs omhoog te krijgen

Daar hoeven ze niks voor uit te vinden, daar zijn melkveehouders zelf prima toe in staat. Uiteindelijk bepaalt de markt, kijk bijvoorbeeld naar de handel in VVO's of koop en lease van varkensrechten in 2016. Emotie heeft een flinke invloed, maar uiteindelijk bepalen vraag en aanbod de prijs.
achterhoeker2
@Jack Rijlaarsdam emotie maakt onderdeel uit van de prijsvorming; de waarde van een goed of een dienst is de vervangswaarde+de emotionele waarde
jongveehouder
Ik heb volgend jaar nog wel 10 koerechten over om te verhuren....wat zullen daar de prijzen van zijn?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gas , quotum , fosfaat en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
102
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0