Melkprijs DOC Kaas nagenoeg onveranderd

DOC Kaas betaalt in januari 33,07 euro per 100 kilo standaardmelk uit, 0,04 cent meer dan in december vorig jaar. Dat is het gevolg van een kleine plus voor de prijs van melkvet en een kleine min voor de prijs van melkeiwit.

Deel dit topic

Reacties

tukker12
Dat is nagenoeg gelijk aan RFC dus
HansBa
Leerdammer doet er over december 2,5 cent bij en komt op dik 35 cent. Geen nabetaling meer.
BernieX2
De schrijver van dit artikel moet beter onderzoek doen, want de melkprijs van januari is 1 cent hoger dan de melkprijs van december.
+1
tukker12
De redaktie van melkvee zit er wel vaker een beetje (veel) naast. Veel kopieeren van anderen en weinig journalistiek onderzoek.
Frits1
@tukker12 tja eerder zat Erik Colenbrander ook wel eens niet op het goede spoor qua DOC.
+3
Erco
Cono:

(klik om te vergroten)

spotmelker
@Erco Mooie prijs, is dit exclusief weidetoeslag? Dan zou ik met m'n 5.32 vet en 3.84 eiwit de 40 cent moeten passeren.
kaas
@spotmelker mooie prijs klopt maar is wel invl wintermelktoeslag dus de basis is voor dec 35,77
daar zat rfc en a-ware boven
koeman
@kaas op mijn rekenmachine is 38,72 - 3,25 = 35,47 en geen 35,77 (als je daar al een rekenmachine voor nodig hebt), maar de wintertoeslag wordt wel uitbetaald en er is geen sprake van zomerheffing
Erco
@kaas toch vangen we de wintertoeslag wel 😉
Erco
@spotmelker uiteraard zonder weidetoeslag van een cent en caring dairy toeslag van 0,75 cent. Denk dat je over de 45 zou gaan, ik had lager vet in november en ving al 44,36 in die maand(incl)
+1
cjw73
@Erco geeft niks beste prijs tov de rest.
Groen1
Doc gaat ook in weidevlees samen met Gosschalk
weideboer
Opstallen en weiders definitief gescheiden, zoals ik het lees zal de korting hoger worden naarmate er meer weiders zijn. Sterfhuisconstructie, was te verwachten. Weiden wordt de norm, opstallen heeft zijn laatste tijd gehad. De inkopers eisen dit straks als norm, geen uitzonderingen meer.

e-pages.dk/lc/1937/…
puntertje
@weideboer Kun je nagaan, bij RFC zijn er veel permanente opstallers die al moord en brand schreeuwen bij een veel kleinere weidepremietoeslag. Nog even en opstalmelk kan alleen nog maar als commodity melkpoeder op de wereldmarkt worden gedumpt. Ik stel voor, koppel de melkprijs van opstallers aan melkpoeder, is de poederprijs hoog dan is dat ze van harte gegund, is ie laag dan graag niet een deel van mijn winst verspillen aan die groep.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
niet een deel van mijn winst verspillen aan die groep

Mooi hè, zo´n coöperatie. Samen sterk.
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Je hebt een bestuur om er voor te zorgen dat individuele belangen niet haaks op het collectieve (lange termijn) belang staan. Laten we vaststellen dat het coöperatiebestuur hier volledig de mist in is gegaan en daarom nu draconische maatregelen af moet kondigen om tijd te winnen tot we in rustiger vaarwater komen.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Laten we vaststellen dat het coöperatiebestuur hier volledig de mist in is gegaan

Ja, dat stellen we bij deze vast. Vervolgvraag is dan of dit moedwillig verzaak is geweest of veroorzaakt door externe omstandigheden. Al ruim voor eind van de quotering werd de toekomstige leverantie gepeild bij de leden middels enquettes, route 2020 werd opgesteld en er werd druk gerekend door allerlei deskundigen. Uitkomst: in 2020 (nu pas over drie jaar) is er 20% meer melk. De enquette is blijkbaar erg voorzichtig ingevuld, de veronderstelde begrenzing op milieugebied is niet of veel te laat ingevoerd en grootste probleem is geweest een overheid die aangaf dat de milieuruimte beperkt was, maar geen lijn trok. Hierdoor is de groei exponentieel aangewakkerd.

Kortom, de top van RFC heeft de plank volkomen mis geslagen. Verzachtende omstandigheid is het feit dat wanneer jij hoogstpersoonlijk zelf de positie van Piet Boer had ingenomen, je nu met de duim in het verband liep.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Je legt de schuld van een verkiezingsnederlaag toch ook niet bij Maurice de Hond met z'n peiling of wel dan?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
de schuld van een verkiezingsnederlaag toch ook niet bij Maurice de Hond met z'n peiling

Bijzondere vergelijking. Wanneer jij hebt aangegeven vier koeien af te willen leveren aan het slachthuis, ben je toch ook niet verbaasd wanneer de veerijder komt en blijkt dat er geen ruimte is om er nog twee extra op de vrachtwagen te zetten.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Maar als jou wordt gevraagd hoeveel koeien jij over pakweg 2 jaar per maand af gaat leveren, wil jij daar dan op vastgepind worden?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
hoeveel koeien jij over pakweg 2 jaar per maand af gaat leveren, wil jij daar dan op vastgepind worden?

Er werd gevraagd naar de jaarleverantie, daar is toch best iets zinnigs over te zeggen. Hoe zou jij als bestuurder een extra investering van meer dan 100 miljoen willen verantwoorden wanneer de leden zelf aangeven dat die extra capaciteit niet nodig is?
+1
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Dat is het punt, als je roept dat je met geen enkele regulering komt, alles afneemt en leden voor extra te leveren melk geen cent extra hoeven te investeren, krijg je een vreemd aanvoer patroon. En gaat bijna iedereen snel als een gek groeien, voor het te laat is. En als je het niet doet, wordt je toch wel gedupeerd door hen die wel heel veel extra melk leveren.
Nee, je wilt niet investeren in loze capaciteit, maar als je het op deze manier 'aan stuurt' is de kans op een mismatch natuurlijk levensgroot. En op deze manier is ook zeer veel kapitaal vernietigd en de sector nog meer verdeeld geraakt.
cjw73
@puntertje Gelukkig zijn er nog landen genoeg in de wereld waar het hun geen fuck interesseert of de koeien binnen of buiten lopen en het meeste moet nl toch uit.
puntertje
@cjw73 klopt, maar dat zijn oha geen premium markten
cjw73
@puntertje die fabriek waar ik aan levert maakt kaas en daar hebben ze geen premium markten of hoe je het maar wil noemen.
puntertje
@cjw73 Maar de stalmelk kaas wordt een vecht/dump markt. Daarom wil DMK met hun fabriek in Hoogeveen nu een andere kant op, stalmelk bulkkaas hebben zij immers zelf al genoeg in Duitsland.
cjw73
@puntertje ben blij dat ze er in Heerenveen anders over denken.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cjw73:
blij dat ze er in Heerenveen anders

Hoe lang nog.
cjw73
@Jack Rijlaarsdam werd deze herfst gewoon gezegd zolang er geen plus uit de markt komt verandert het niet. Bij RFC en doc is het gewoon bij de opstallers weg stelen ipv uit de markt halen.
puntertje
@cjw73 probeer maar eens een batterij ei te slijten tegenwoordig. Ik denk niet dat ik het verschil zou proeven, maar toch zijn ze niet meer te koop. En als een supermarktketen batterij eieren uit bijv. de Oekraïne importeert worden ze aan de schandpaal genageld dus dat gaan ze heus niet doen.
Dus naast 'uit de markt' halen (gebeurt ook), is er nog de toegang tot de markt. En Jan Anker hoeft ook geen nieuwe leveranciers die niet weiden itt de populistische praatjes die misschien op een leveranciersbijeenkomst worden verteld.
cjw73
@puntertje 2 tipjes. Er worden bergen eieren uit de Oekraïne geïmporteerd in Europa.
En er komen nog steeds opstallers bij hoor.
weideboer
@cjw73 de keuze om te veranderen kan reuze snel gaan bij de afnemers dus ook bij je melkfabriek. Aware heeft nu ook een weideregeling, als dat geen nut had deden ze het ook niet. We kunnen het weiden veroordelen maar ook accepteren alsware het een ontwikkeling is die in elke branche aanwezig is. Geluk bij een ongeluk, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Over de uitvoering kun je verschillen maar het weiden gaat een algemeen iets worden, simpel!
cjw73
@weideboer voor die 0.75 zijn er niet veel die de deur extra open doen bij aware hoor. En gelukkig heb ik in 2012 ook nog traditioneel gebouwd en zit er dus een deur in die open kan. Dus wie weet.
weideboer
@cjw73 nu de deurklinker elk jaar even smeren met kruipolie 😄 voor het geval dat
cjw73
@weideboer er moet ook wel eens een koe naar de slacht dus hij moet soms even open. Maar de koeien zijn net als de boer zelf koukleumen. Ze zien wel eens even door de deur maar willen altijd weer binnen.
+1
Rondhus
@weideboer zolang weidemelk niet uit de markt komt word het niet de norm. Stoppers worden herverdeelt over de rest van de boeren. Worden groter en word het minder aantrekkelijk om ze buiten te laten. Die ontwikkeling houd geen fabriek of politiek tegen. Daardoor word de stem groter om weidepremie die niet uit de markt gehaald word groter om het af te schaven
+1
weideboer
@Rondhus weidemelk wordt de norm, kwestie van tijd. Geen extra voor de melk uit de markt, klopt!!! Zal ook niet gebeuren, wordt gewoon een eis van de afnemer. Vergelijk het maar met de extra BOVAG garantie van 6 maand ipv 3 maand. Auto is niet duurder geworden maar de afnemer eist het. En zo gaat het in alle branches, ongemerkt. De ene keer zit jij aan de ene kant van de lijn en de andere keer de aan andere kant.
Rondhus
@puntertje januri nieuwe grote boer erbij gekregen uit duitsland bij aware. Volle auto per dag er vandaan. En die koeien komen daar niet buiten. Weidemelk is puur voor de buhne
rijpkema
@cjw73 bijna goed cjw 0.75 uit herverdeling melkgeld doc en 1 cent voor de wieders extra van dmk dat ook uit de markt wordt gehaald
cjw73
@rijpkema ik had het over aware hoor.
3 speen
Doe ze voor mezelf buiten dat moet los staan van de premie

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , melkvee , kaas , doc en melkeiwit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
46
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
0