Video: mest beluchten met Iers beluchtingssysteem

Tijdens de afgelopen Noord-Nederlandse Landbouwbeurs in Leeuwarden introduceerde stalinrichtingsbedrijf DSD het Smart Slurry Aeration System. Daarmee is DSD het tweede bedrijf in Nederland die inzet op ammoniakreductie door middel van het beluchten van mest. Het systeem is afkomstig uit Ierland. De jury voor de stimuleringsprijs Gouden Hef, gaf de innovatie een hoge waardering.

Deel dit topic

Reacties

+1
janv
Bouwbesparing bij stal zal tegen vallen roosters moeten op een balk of muur liggen .
+2
jorisdriepinter
Besparing zit vooral in het feit dat je weer met gewone roosters kunt werken!
+3
puddingbroodje
Maar dan zal het wel goedgekeurd moeten worden! @jorisdriepinter
jorisdriepinter
@puddingbroodje Klopt, maar dat is een kwestie van tijd. de beton fabrikanten kunnen het op een gegeven moment toch niet meer keren, want het werkt gewoon.
Bioepz
@jorisdriepinter jij hebt dit systeem op je bedrijf toegepast?
spotmelker
@Bioepz Er zijn al diverse praktijkbedrijven waar het gebruikt wordt omdat die de zeer onaangename gevolgen van gewoon mixen al eens aan den lijve ervaren hebben.
Fendt926Driver
@spotmelker maar elke dag beluchten dan heb je mijn inziens elke dag die gassen in de stal hangen. En de ammoniak vervluchtigd toch met mixen. Dus ook met dit beluchten?
+1
hans1980
@Fendt926Driver
Wanneer drive mest anaerobe wordt bewaard ontstaan rottingsgassen aerobe nagenoeg niet dus dat is het idee
+1
spotmelker
@Fendt926Driver Het is zoals @ hans 1980 zegt; drijfmest in aeroob milieu geeft ca 50% minder ammoniakvorming en vrijwel geen lachgas en methaan.
Juist bij emissie arme stallen waar de gier en mest uiteindelijk toch weer in dezelfde opslag komen is het uitstel van executie/emissie. Maar het feit dat er zulke stallen staan geeft ook het kennisniveau in dit 'kennisland' 😂 weer.
jorisdriepinter
@Bioepz Nee, nog niet.
+1
Dre van Helmond
Ik hoop dat ze het goedgekeurd krijgen ,En een leverancier erbij is ook wel leuk.
spotmelker
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
En een leverancier erbij is ook wel leuk.

bosbenelux.com/producten/bos-aeromix/
Bioepz
Ik zie een mestbassin zonder afdekkleed. Is mi verboden in NL.
jorisdriepinter
Volgens mij meer bedoeld om de werking te tonen!
Petro Pelgrum
Werkt dat ook als er zand wordt gebruikt in de boxen?
buorman
@Petro Pelgrum
Zolang je het zand maar in de boxen weet te houden 😃
Noorderling
@Petro Pelgrum
Het zand blijft vast langer zweven in de mest, als je een keer leeg moet scheppen ben je met zulke buizen op de grond natuurlijk wel aan de beurt. je zou eigenlijk zoiets in de vloer moeten verwerken.
Zandboer.
Dit is dus het beluchten van de mest, een ander systeem wat hetzelfde wil bereiken werkt in ieder geval niet. Dan heb ik het over Agriton met de EM en Agrimest. In het kader van PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) is het onderzocht en de eindconclusie was dat er geen onderbouwing is voor ammoniak reductie zie de volgende link: library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/…
ī€‘ī€…ī€…ī€‡ī€’ī€‡ī€‚ī€˜ī€‚ī€ˆī€Šī€˜ī€‘ī€ˆī€Šī€ī€‰ī€„ī€‡ī€’ī€ƒī€ˆī€Šī€‚ī€‚ī€ˆī€Šī€‚ī€‹ī€‡ī€–ī€–ī€‡ī€‚ī€„ī€‚ī€…ī€•ī€Ŗī€’ī€‡ī€‚ī€Šī€˜ī€‘ī€ˆī€Šī€‘ī€‹ī€‹ī€ƒī€ˆī€‡ī€‘ī€ī€Šī€•ī€‡ī€’ī€Šī€…ī€‚ī€Šī€–ī€’ī€‘ī€†ī€Šī€’ī€ƒī€’ī€Šī€‰ī€‚ī€˜ī€ƒī€†ī€‰ī€Šī€¤ī€‚ī€‚ī€¨ī€’
hans1980
@Zandboer.
Dit is wel onderzocht door imag reductie 51% alleen zijn die waarde te goed het kan niet waar zijn of betonindustrie heeft een sterke lobby op emissie arme vloeren?
jorisdriepinter
@hans1980 Precies. Dit systeem zet de hele ammoniak zaak op de kop als de resultaten kloppen! En dat doen ze. Maar dat is vooral lastig voor de gevestigde orde van onderzoekers en leveranciers wiens verdienmodel op de helling gaat. Dus is de vertragingstactiek ingezet.
buorman
@jorisdriepinter

Beton en kunstmestfabrikanten komen uit 1 en hetzelfde nest?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , innovatie , hef , ierland , melkvee , landbouwbeurs , ammoniakreductie en leeuwarden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nÊt dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
12
WEERGAVES
0