De stip op de horizon van Johnny Hogenkamp

Een stip die duidelijk door een praktijkman is neergezet!

Akkerwijzer heeft invloedrijke personen rondom de landbouw gevraagd om een stip op de horizon te zetten, een punt dat aangeeft waar de landbouw over tien of twintig jaar zou moeten zijn. Een punt dat beleidsmakers, belangenorganisaties en boeren in hun achterhoofd kunnen houden als ze plannen maken en uitvoeren. Vandaag de stip van Johnny Hogenkamp, varkenshouder in Dalfsen en eigenaar van Farmfocus.

Door Johnny Hogenkamp,

Ruim 30 jaar geleden kocht ik mijn eerste stalcomputer, volgens velen onzinnig, ‘zo’n computer kan toch niet voeren’. Later gelijke reacties met de opkomst van mobiele telefoon en internet, ‘nergens voor nodig’. We staan nog maar aan de vooravond van enorme technologische ontwikkelingen die de boer geen windeieren opleveren. Allereerst schets ik ontwikkelingen die via de oprit van het boerenerf binnenkomen en die vanaf de achterzijde meereizen door de voedselketen. De supermarkt, zo we die vandaag kennen, bestaat over 15 jaar niet meer. We zien dan lachend terug op de tijd dat we ons nog voortsleepten achter winkelkarretjes. De keten tussen producent en consument is fors ingekort en digitale faciliteiten begeleiden het met zorg geproduceerde voedsel pijlsnel richting eindafnemer. Onbemande koeltransportunits verzorgen de distributie tot aan de voordeur. Schakels als grossiers, tussenhandel en winkels zijn compleet verdwenen. Verwerkers blijven, maar enkel nog dienstverlenend. Producenten en consumenten hebben elkaar gevonden en beklinken samen de deal. De aangeroepen technologie schakelt vloeiend alle noodzakelijke stappen om tegen minimale verwerking- en logistieke kosten het voedsel van boerenerf naar huis te krijgen.

Aan de voorkant van dit boerenerf gelijke ontwikkelingen. Akkerbouwers en andere grondstofleveranciers schakelen direct met dierhouders, ook hier worden logistieke diensten technologisch aangestuurd zonder dat deze een eigen stem hebben in dit proces. Handel is uitgeschakeld, handel floreert immers per definitie door gebrek aan transparantie en dat gebrek bestaat over 15 jaar niet meer. Op enkele premixfabrieken na zijn er geen mengvoerfabrieken meer, voermengen gebeurt op de boerderij zelf. Bankiers, accountants en voorlichters zijn voor 90 procent weg geautomatiseerd. In de stallen en op de machines ontzorgen superslimme sensoren de boer en bewaken 24/7 dier en plant. Zij zijn zelfstandig in staat om te analyseren en wijzigingen in bedrijfsprocessen door te voeren. Dierenartsen en teeltbegeleiders behouden een bescheiden rol, op veel plaatsen kunnen ze nog een vertaalslag bieden van deze sensoren, hun analyses en data.

Bovenstaande is geen sciencefiction, de losse technologieën bestaan al, ze moeten enkel nog integreren. Voor zowel de primaire producent als de consument is de nabije toekomst aanmerkelijk beter dan ooit tevoren. Niet langer bepalen anderen wat de producent produceert en de consument consumeert. Niet langer gaan overbodige schakels met de gehele ketenwinst aan de haal. De wal keert het schip, boerenregie voert de boventoon. Het enige gevaar voor diens rendement blijft overproductie. We hebben over 15 jaar echter voedselscheidsrechters aangesteld welke digitaal de complete productie en consumptie in beeld hebben en deze zorgvuldig op elkaar afstemmen. De Autoriteit Consument en Markt mag zich niet langer meer met voedsel bemoeien, dit nadat maatschappij en politici eindelijk ondervonden dat ze de agrarische sector compleet aan het uithollen waren. Dat is over 15 jaar compleet anders, boeren is weer een lucratieve gewaardeerde way of life. Schaalvergroting zal nog 10 jaar doorzetten en dan stagneren. Belevingsboerderijen blijven er, evenals beleving shops. Van het voedselaanbod zal echter 95 procent geproduceerd zijn op hooguit tienduizend boerenbedrijven in Nederland. Landsgrenzen binnen Noordwest Europa zijn vervaagd en vormen geen belemmering meer. Vandaag zullen nog velen dit scenario als onzinnig bestempelen en dat is heel herkenbaar. De jonge generatie boeren ziet een mooie toekomst tegemoet.

Bron: akkerwijzer.nl/nieuws/10628/…

Deel dit topic

Reacties

jorisdriepinter
Kijk, dit nog eens een visie neerzetten. En geen luchtfietserij, het kan. Maar wie neemt de regie. Laten we multinationals dit organiseren of gaan we dit zelf doen. RFC moet in staat zijn om dit te organiseren voor zuivel!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jorisdriepinter:
geen luchtfietserij, het kan.

Lijkt me niets meer aan. Alles digitaal gereguleerd en eenheidsworst. Hoog 'Big Brother is watching you'-gehalte.
Quote:
boerenregie voert de boventoon
, in je dromen, de stap naar communistisch aandoende regie van de overheid om de voedselvoorziening volkomen te kunnen reguleren is nog maar een hele kleine.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Lijkt me niets meer aan. Alles digitaal gereguleerd en eenheidsworst

Was ook mijn eerste idee,niks geen vakmanschap meer nodig,de sensoren vertellen wat er wanneer gebeuren moet
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Lijkt me niets meer aan. Alles digitaal gereguleerd en eenheidsworst. Hoog 'Big Brother is watching you'-gehalte. , in je dromen, de stap naar communistisch aandoende regie van de overheid om de voedselvoorziening volkomen te kunnen reguleren is nog maar een hele kleine.

Of het binnen 15 jr gaat lukken weet ik niet,maar als ik zie hoe hier de boerderij gerund wordt had ik 40 jr geleden niet kunnen bedenken,robotten die de hele dag door melken ,robot die stal schoon maakt ,kalvermelk drink automaat ,censoren die de kwaliteit van de melk meten,robot die elke dag boxen vult met bio bedding.... afkalf ruimtes,die waar ik ook ben met slimme camera,s kan volgen.En we vinden het allemaal nog gewoon ook:😃
Het gaat hard Jackie......
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
als ik zie hoe hier de boerderij gerund wordt

En wat heb heb je er een kostprijsvoordeel mee geboekt... We zullen zien over 15 jaar, als Co op z'n oude dag het prikkebord nog in de lucht heeft.
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
En wat heb heb je er een kostprijsvoordeel mee geboekt... We zullen zien over 15 jaar, als Co op z'n oude dag het prikkebord nog in de lucht heeft.

Niet alles is in geld uit te drukken Jack.
Zag net dat jan cees over 10 jr voor stalmelk 30% lagere melkprijs voorspelde,dat is meer een kostprijsnadeel...
weurding
Quote Reactie van @janv:
Het gaat hard Jackie......

en dat tegen een prijs die je 40 jaar geleden ook niet verwacht had.....
+1
George
Quote Reactie van @weurding:
en dat tegen een prijs die je 40 jaar geleden ook niet verwacht had.....

Je bedoeld voor zowat hetzelfde geld?
weurding
+1
Grasbaal
Maar wie zijn er over 15 jaar nog boer??
+2
weurding
@Grasbaal ik niet meer hoop ik, dan is er ergens wat mis gegaan in mijn planning 😄
Erco
@weurding liever over 1,5 jaar volgens mij ? 😉
+1
mlkvhoudr
@Erco

Heb ooit me laten verleiden door een pot subsidie om een plan op te stellen waar je wilt staan over 5/10/15 jaar.

Nooit meer naar gekeken
weurding
@Erco als jij 10000 per recht aan mij betaald ga ik dat redden
robbies
@weurding voor 10.000 euro per recht ga ik er niet eens meer aan beginnen
weurding
@robbies ach, je moet zoiets als een uitdaging zien 😂
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @weurding:
ik niet meer hoop

Ik ook niet denk ik, nog jaar of 10 en dan is het goed geweest. .
+1
Frans1
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Ik ook niet denk ik, nog jaar of 10 en dan is het goed geweest

vinden wij ook Jan 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
vinden wij ook Jan

Denk niet dat ik het hier nog zo lang volhou, afgelopen jaar al redelijk wat onplezierige dingen gebeurd, tenminste dat vond ik. Eerst dat mensen mij nogal onvriendelijk bejegenden om wat ik hier zei (netjes verwoord he), en laatste tijd paar keer compleet onschuldige berichten verwijderd. Moet natuurlijk niet te gek worden, mooie van prikkebord was altijd dat het nog internet was zoals het volgens mij bedoeld is. Iedereen kon lekker zeggen wat ie wilde zonder dat er een malloot van boven mee keek of de reacties wel politiek correct zijn (zoals bijvoorbeeld bij de veeteelt site, daar was ik ook snel vanaf geknikkerd). Ik hoop dat dat zo blijft en dat niet de tere zieltjes het gaan winnen van de afwijkende meningen. We zullen zien.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Misschien een nieuwe uitdaging voor jou als computerman om een eigen soort van prikkebord op te zetten 😉
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
om een eigen soort van prikkebord op te zetten

Nee joh, dit is een prima prikkebord, alleen Co (en Tinus) moeten blijven doen waar ze groot me geworden zijn. Goede open discussies zonder tere zieltjes.
Frans1
@jan is hobbyboer er is geen censuur hier hoor, maar jouw reactie toen over dat blauwe pilletje, heb ik smakelijk om gelachen, maar ik denk dat iemand betreffende reactie als ongepast heeft gekwalificeerd, en daarom is dat stukje verwijderd. Vond het ook wel wat ver gezocht, maar helaas
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Frans1:
en daarom is dat stukje verwijderd

Tere zieltjes uit de bible belt (kijken hoe lang dit blijft staan). Mijn zeer toepasselijk topic over de depressie van Bassie was ook snel vertrokken. Ze moeten het hier toch vooral niet al te serieus gaan nemen. De sector spartelt, maar aan de meeste regels kunnen wij toch nix doen, of we hoog of laag springen, paar zichzelf zwaar overschattende bobo's bepalen welke richting het uitgaat, dat is toch wel duidelijk geworden in 2016. Wind je er dan ook niet teveel over op zou ik zeggen, probeer je aan te passen of anders te stoppen als je het zat bent. Houdt je ook nog tijd over om hier wat heen en weer te ouwehoeren. Ge leeft maar eene keer.
robbies
@jan is hobbyboer mijn steun heb je
Freriks
@jan is hobbyboer je bent een klein beetje dubbel Jan. Eerst klagen over onplezierige dingen en vervolgens hoop je dat tere zieltjes het niet gaan winnen. Jij zet hier zaken soms ook wel erg strak neer, mag van mij. Maar dan kan het ook gebeuren dat iemand een keer terug mept. En niet iedereen heeft de gave om zaken in passende woorden of licht sardonisch neer te zetten.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Freriks:
dat iemand een keer terug mep

Iedereen mag hier meppen, geloof trouwens ook wel dat ik soms vrij fel weerwoord krijg, prima, maar prive IRL heb ik er toch wat meer moeite mee dat mensen mijn opmerkingen hiero te serieus nemen en mij daar op aanvallen. Dan hou ik er snel mee op. De makkelijkste manier om van mij af te komen 😄.
+3
MTSTAMMINGA
@jan is hobbyboer
Age kerel je geniet veel te veel van je opnaaierij hier ,en je vrouwtje heeft even rust van ja 😀 😃
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Age

AEG laat je niet in de steek.
janv
Quote Reactie van @Grasbaal:
Maar wie zijn er over 15 jaar nog boer??

Dat is toch weer een eind verder,misschien komt de melk dan uit de fabriek...😄
oubi
Johnny kan goed vooruitkijken alleen een termijn van 15 jaar is wat kort De grootwinkelbedrijven laten zich niet zo buitenspel zetten evenals de Unilevers etc.
Belang van de supermarkten kon nog wel eens groter worden als digitale schakel.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , landbouw , supermarkt , europa , schaalvergroting , boerderij , stallen , boer , machines , rendement , voedsel , toekomst , internet , technologie , schakelen , Agrarisch en distributie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
30
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
0