29

Wie adviseert jullie over alles betreffende mestbeleid?

Fosfaatreductieplan, mestverwerkingsplicht, AMVBgrondgebondenheid, gebruiksnormen enz enz. Voor een boer amper nog te overzien. Voerleveranciers lijken dit onderwerp te ontwijken. Ook accountants zijn niet altijd op alle vlakken goed op de hoogte. Wie is jullie adviseur in dit regeloerwoud? Wat kost deze advisering en ben je er tevreden over?

Deel dit topic

Reacties

Agra-matic
+1
Zoek je nu al weer een bestemming voor het overtollige melkgeld 😄
Hier geen advies, alleen de aanvullende gegevens even finetunen qua voorraad en plaatsingsruimte verder geen geneuzel hier, het melkreductieplan zie je vanzelf hoeveel je gekort wordt 😄 maar dat weet je zelf ook al wat je leveren kunt
+1
@Frans1 , hoorde vandaag dat de accountancy hier veel potentiele stoppers in het kader van de fosfaatwet-regelgeving direct in contact brengt met de grote groeiers, daarmede geen aanmelding voor de stoppersregeling van LTO-NZO-Rabo.
het gerucht ging hier al een tijdje maar nu gaat het hard, is dat de bom onder de fosfaatreductieregeling ?
@Coen dat RFC heeft nog wel meer raketten achter de hand. Die minderen de melkaanvoer dan wel zover met zo'n hoge boetes, dat de P mindering wel gehaald word. Dan wordt dat vrij melken bij 4% minder GVE wel ingetrokken.
@dewittemotor zo zal het gaan, ze hebben de mogelijkheden daarvoor gekregen,dus wordt zo afgetimmerd
@Coen kijk vandaar al die telefoontjes 😂 hoorde vandaag dat er in drenthe 69 bedrijven te koop stonden, maar of dat veel is op het aantal wat actief is? is zowel vee,varkens en akkerbouw overigens
@Coen Heb er ook iets van opgevangen maar kan het niet bevestigen,wel dat er een aantal leuke bedrijven problemen hebben en er ook beslagen zijn gelegd door voerlevernaciers.

Deze las ik vandaag nog op facebook,vond hem wel toepasselijk in de hedendaagse tijd

(klik om te vergroten)

@Coen snap hem niet helemaal. Stel groeier heeft stal vol. En dat mog tot nu toe en dat zou ook het slimste zijn (meer melkgeld om af te lossen). Dan koopt volgens jou verhaal de groeier de plaatsingsruimte van de stopper. Maar waar laat de stopper zijn koeien? Die gaan dan toch weg? En heeft elke groeier zijn financering rond om in 2018 rechten bij te kopen?
@Rondhus , het gaat hier om samenwerking tussen de potentiele stopper en de snelle groeier met een halfvolle stal 😞

de clou is volgens mij dat er alleen een samenwerkingsovereenkomst tussen die twee komt, dus
. de groeier met een halfvolle stal behoeft geen externe financiering te regelen voor het volzetten van zijn stal en extra grond
. de potentiele stopper krijgt een (vast) winstaandeel / inkomen gebaseerd op zijn inbreng.
Quote Reactie van @Coen:
de clou is volgens mij dat er alleen een samenwerkingsovereenkomst tussen die twee komt

Weet niet hoe je dit bij RVO gaat regelen? Kans is vrij groot dat er een ander relatienummer komt. zeg dan maar dag tegen je melkveefosfaatreferentie
@meelezer10 Geen kans, zekerheidje.
Quote Reactie van @meelezer10:
Weet niet hoe je dit bij RVO gaat regelen?

Dat is al uitgevonden hoe dat moet ,alleen er zitten nog wel wat haken en ogen aan 😀
@Coen een extreme groeier met een half lege stal is geen groeier. Heeft alleen zijn stalcapaciteit vergroot. Denk dat groeier niet zoveel kan betalen als dat de stopper op de vrije markt kan beuren. Anders had hij dat gedeelte van de financering ook al zins de nieuwe stal rond kunnen hebben.
@Coen dat was al een tijdje bekend maar dat maakt voor het reductie plan niks uit, net wat @Rondhus ook al zegt de koeien moet hij toch kwijt. En dan is het ook nog eens zo dat de groeiers voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en de stopper geld wil zien. Dus die worden het vast niet eens.
Quote Reactie van @cjw73:
dat maakt voor het reductie plan niks uit

Ben ik met je oneens. Stoppers die aan het plan meedoen voeren koeien af of exporteren, de ruimte wordt niet meer gevuld. De groeier doet mee aan de reductieregeling. Stoppers die bedrijf/fosfaatruimte overdoen aan groeier voeren de koeien wel af, maar de bijbehorende fosfaatruimte wordt volledig gevuld door de groeier, die dan ook niet mee doet aan de reductieregeling. Netto wordt er dus meer fosfaat geproduceerd.
Quote Reactie van @Coen:
hoorde vandaag dat de accountancy hier veel potentiele stoppers in het kader van de fosfaatwet-regelgeving direct in contact brengt met de grote groeiers, daarmede geen aanmelding voor de stoppersregeling van LTO-NZO-Rabo.het gerucht ging hier al een tijdje maar nu gaat het hard, is dat de bom onder de fosfaatreductieregeling ?

Elke stopper moet vee slachten of exporteren,dus dat zal niet werken,blijkt dat er half 2017 te weinig fosfaat vd markt afgaat dan zal rfc wel aan de productie rem gaan trekken.
Het meeste via crv mineraal.
Zou het kunnen dat braboboerke een schuilnaam is voor een adviesbureau?
@achterhoeker2 vraagt achterdochtig2 😅
@achterhoeker2 Mijn voerleverancier verwijst door naar hun adviesafdeling. Doen hun werk volgens mij wel goed maar mis zo nu en dan wel de nadere uitleg. Nu wordt het er allemaal niet makkelijker op. Vandaar mijn vraag.
@Braboboerke oke; ik zelf zoek veel op internet,en dit onvolprezen prikkebord.
Hier heeft vorig jaar mijn boekhouder daar een ander eenmansbedrijfje voor aangeboden bij me.
Deze heeft alles gedaan wat betreft gecombineerde opgave, mestboekhouding, klw, huur toeslagrechten, VVO's etc. Prijsafspraak van 800 euro.
Is me goed bevallen.
Vooral Agromineraal, finetunen met voerleverancier.
Crv mineraal, exlan doet ook wat. Maar adviesburo is altijd advies dus boer blijft verantwoordelijk.Alles gaat eerst langs mijn hand.
+1
Quote Reactie van @brabantboer1:
Crv mineraal, exlan doet ook wat. Maar adviesburo is altijd advies dus boer blijft verantwoordelijk.Alles gaat eerst langs mijn hand.

Dan moet je veel kennis hebben vd mestwet...
+3
Volgens mij hoeft er hier niet veel geadviseerd te worden. Ik kan tot 15 tellen, gisteren nog geoefend, en dat is het aantal koeien dat ik mag houden waarmee ik buiten alle regeltjes blijf. En al die andere gekkigheid heb ik volgens mij niet veel mee te doen. Dus we gaan 2017 met grote glimlach tegemoet (die glimlach blijft overigens toch wel, je moet het allemaal niet te serieus nemen, het is allemaal materieel geneuzel, je teen stoten is erger).
Crv mineraal en verder alles zelf
+1
Als je alles netjes invult met CRV Mineraal dan kan er niet zo veel fout gaan. Heb je de BEX gelijk te pakken (en het voordeel).
Vervolgens is de Kringloopwijzer een peuleschil (ja, stelt dan niet veel meer voor, dit voor de Kringloopwijzerhaters onder ons 😁).
Laat vervolgens de vertegenwoordiger van voerleverancier er naar kijken en 't is voor elkaar.
+2
@schoppenboer Je kunt zeggen wat je wil maar ze hebben een leuk stukje software gebouwd waar je als eenvoudige leek goed mee uit de voeten kunt om een beetje inzicht te krijgen in hoe je bedrijf er voor staat in de huidige regelgeving.

Men is er mee bezig maar verwacht dat er ook een integratie komt van de kringloopwijzer in het crv pakket en dan is het helemaal toppie,zelfs met mijn ouwe harsens kan ik er iets mee beginnen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's boer , mestverwerkingsplicht en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
29
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0