Coulanceregeling voor derivaten boeren

Boeren die in het verleden een derivaat bij hun bank hebben afgesloten ontvangen medio 2017 een compensatievoorstel van hun bank. De derivaten/renteswaps zorgde jarenlang voor een gevecht tussen tienduizenden ondernemers en hun banken. Bij een lening van 1 miljoen bedroeg de schade al snel 200.000 euro.

Deel dit topic

Reacties

+1
jan is hobbyboer
D'r gaat elke keer wereld voor mij open, wat moet je als boer met zo'n derivaat.
J.v.G
@jan is hobbyboer Wij maar denken dat die snelle computer jongens alles weten!
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @J.v.G:
Wij maar denken dat die snelle computer jongens alles weten

Ik ben een simpele nerd, bepaald niet snel en flitsend. En van goochelen met geld hou ik al helemaal niet.
+3
puntertje
Eerst iets onderteken wat men niet begrijpt, vaak met advies van de accountant, en dan weer een beroep doen op de zorgplicht van banken. En de accountant wil graag weer adviseren. Maar we mogen het met z'n allen betalen, ook diegenen die zoiets niet wilden omdat ze het niet snapten. Het is in de eerste plaats vrij onnozel een product van een bank af te nemen waar zgn. alleen maar voordelen in zitten, dat moet een beetje ondernemer weten want zo werken banken niet. En je kunt wel zeggen dat het komt omdat de rente ontwikkelingen anders zijn gelopen dan je verwachte, nou dat was nou juist de essentie van het product. En ja, het kan dus 2 kanten op.
+4
brabo
@puntertje
he puntertje, je bent deze keer vergeten er nog bij te vermelden dat het weer vooral de extensieve zijn die er last van hebben.
+2
puntertje
@brabo zielepoot
+2
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
zielepoot

Je bent echt mild vandaag. Was het maar elke dag kerst 😄
+3
brabo
@puntertje
Oh sorry dat ik met mijn zielepoot op je teentje ging staan
Erco
@puntertje ja heb ook de keus zal ik laten zeggen laat die ton maar zitten want het was mn eigen keus of zal ik denken een leuk extraatje ? Wat zou jij doen?
+2
kuilhapper
Quote Reactie van @puntertje:
Maar we mogen het met z'n allen betalen,
Breng je nou elk jaar de kerst door achter de computer met het plaatsen van zure zeur reacties puntertje? Is je leven werkelijk zo sneu?

Je maakt maar een ongelukkige indruk, boos op alles en iedereen...
+1
Erco
@puntertje zelfmedelijden is t ergste he?
puntertje
Quote Reactie van @Erco:
zelfmedelijden is t ergste he?

Ik weet niet, maar het lijkt toch meer op dat jij voor een paar centen graag toe wilt geven dat je behoorlijk dom/ontoerekeningsvatbaar bent geweest. En vervolgens een beetje de slimmerik uit wilt hangen omdat je misschien wat terug krijgt.
Erco
@puntertje vooral die eerste drie woorden die kloppen bij meestal al je reacties. Als we die allemaal nou even onthouden hier.... En ik ben nog steeds dom en ontoerekeningsvatbaar, nooit een saai moment 😜
verwijderd
+1
puntertje
Quote Reactie van @Rondhus:
Was een harde eis

Tja, als je verplicht een financiering moest nemen, dan valt het je niet aan te rekenen natuurlijk.
+1
meelezer10
@puntertje

Rabo komt dit jaar ook hier met een verplichting aanzetten. Jaarcijfers mogen niet meer in een pdf je worden aangeleverd maar in een ander format. Doe je dat niet mag je even 250 euro behandelingskosten betalen.
Freriks
@Rondhus je had ook een deel van de hypotheek vast kunnen zetten
+3
Erco
@Freriks als hadden komt is hebben te laat
pieta
@Freriks Dat is niet waar. Ik ken iemand die verplicht een deel van zijn financiering in zo'n derivaat moest zetten anders ging de financiering niet door.
+1
Coen
@pieta , er was een periode dat ze geen vaste rente wilden verstrekken omdat de provisies op renteswaps voor hen (en dus niet voor de klant!) zeer aantrekkelijk was.
die bovenmatige provisies zijn ze met deze coulanceregeling (denk ik) meer dan kwijt 😄
Pluto
Wat mij opviel na het libor schandaal dat de bankmedewerkers die er bij betrokken waren en ontslag kregen weer aan het werk kwamen bij de belastingdienst en bij accountants organisaties .
+1
Greidboer
Het schijnt dat de juridische (advocaat) kosten die benadeelden tot nu toe hebben gemaakt ook worden vergoed. Daar alleen al kan ik een luxe vakantie van houden. maar zij hebben mij met dit walgelijke product ook heel wat vakanties door de neus geboord. Wij zaten in hetzelfde schuitje als Rondhus.
LB Bona
Als je na 5 jaar procedure's uiteindelijk denkt te kunnen beginnen en dan geconfronteerd wordt met een verplichte Swap van 75% Dan voel je wel dat je met de rug tegen de muur staat, en letterlijk gezegd wordt dat anders de financiering niet doorgaat in welke vorm dan ook.Dit is geen zorgplicht maar maffia van de bovenste plank, en daarmee grote bonussen opstrijken.
achterhoeker2
Als de bank je renteswaps aan bieden, betekend dat je te veel leent.
Eerst iets stoms doen, dan gaan jammeren ,en als je maar door blijft drammen krijg je toch je zin.
Ik wordt soms zo moe van dit land....
Greidboer
@achterhoeker2 Onzin. Wij konden en kunnen prima aan onze verplichtingen voldoen.
achterhoeker2
@Greidboer waarom teken je dan voor iets wat je niet begrijpt?
Greidboer
@achterhoeker2 Wij konden de druk niet weerstaan. Gewoon dom. En er is ons nooit verteld dat de waarde positief if negatief zou kunnen zijn. Je kon de derivaten altijd meenemen naar een andere bank.......
verwijderd
Coen
@Nick83 , dat blindelings kunnen vertrouwen op het advies van een bankman is ongeveer 10 jaar geleden verloren gegaan, toen kregen ze elk jaar targets om een bepaald rendement te scoren in hun klantenbestand en dat was heel erg gemakkelijk scoren met renteswaps.

die targets halen was vanaf toen HET ultieme doel van de bankman, want dan kon er wel tot 15% bonus worden behaald en ook daar was het een onderlinge competitie wie het meeste kon graaien in de provisiepot.
+2
harke
Renteswap werd bij ons gewoon verplicht anders kreeg je de lening niet.
niet overmatig geleend maar er gewoon ingeluisd.
enn ik ben echt niet de enige...
alleen wie durft hier nog eerlijk te reageren.
dus ik ben blij met de coulance regeling
koeman
@harke Ik ben wel benieuwd wat het verschil zou zijn geweest als je gekozen had voor een normale vaste rente periode van 5 of 10 jaar in plaats van de euribor met swap?
Coen
@koeman , een normale vaste rente was (nagenoeg) altijd 0,1% goedkoper dan euribor + renteswap, en die werden dus vaak verkocht met een veel langere looptijd dat dat er een vaste rente zou zijn gekozen. .
maar dan moest je wel de bestaande euribor-lening afkopen, en dat koste dan weer 1% dus ......

de bijkomende voorwaarden zijn schijnbaar altijd onvoldoende verteld:
. voor de mogelijk negatieve waarde van de renteswap werden extra zekerheden gevraagd
. een afkoop van de renteswap bij voortijdige bedrijfsbeëindiging was extreem duur
. in een aantal gevallen werden gedurende de looptijd van de renteswap de renteopslagen verhoogd
. en zo zijn er schijnbaar nog een aantal zaken, met gevolg reeds veel rechtszaken en nu dus voor die banken een dikke straf in de coulanceregeling 😄
+4
koeman
@Coen hier was het andersom, swap 0,1% goedkoper dus voor de swap gekozen. Als er geen swap had bestaan had ik gewoon 5 of 10 jaar vast gehad, en dan had men ook ''teveel'' rente betaald dus ik snap de commotie niet zoals Harke omschrijft. Ook een 5 of 10 jarige lening kost veel geld als je die eerder wil aflossen! Net als Erco heb ik ook nooit te maken gehad met extra lasten of kosten en nu wel recht op de coulance vergoeding. Eigenlijk onterecht voor degenen die destijds wel voor een normale vaste rente hebben gekozen.
+1
KOC1981
@koeman Hoi ik zit in dezelfde situatie als jullie, heb er geen last van gehad, was een eigen keuze, alhoewel ik niet zeker weet of ik toen alle nadelen die het product had kon benoemen/overzien. heb ook nooit een klacht ingediend. Gaan jullie er nu vanuit dat sinterklaas bij mij in 2017 2 x langs komt?
+2
puntertje
Quote Reactie van @harke:
Renteswap werd bij ons gewoon verplicht

Werd je gedwongen een handtekening te zetten?
De korte rentes waren (en zijn) extreem laag, de lange rente iets hoger wat historisch gezien al heel vreemd is. De meeste plannen waren mega, en met een rente van zeg maar 6% niet eens uitvoerbaar geweest. En zou de rente iets oplopen zouden de meesten ook al op een exploitatie tekort zijn gekomen. Maar de meesten waren zo hebberig om voor de echt allerlaagste rente optie te gaan en dan moet je je indekken. Je 'was dom' omdat niet te doen omdat de rente immers bijna niet lager kon....
En goh, wat een verrassing, de banken blijken geen filantropische instelling te zijn.
+5
Erco
@harke hier met overname zwaar gefinancierd en teveel vertrouwen gehad in onze eigen bankman, weet nu natuurlijk wel beter, zie ze nu als de vijand met wie ik onderhandelen moet 😄😉 renteswap werd aangekondigd als vaste rente en risicoloos. En al de eigenlijke risicos werden niet opgenoemd, zelfs niet in de kleine lettertjes. En een vaste rente Is het voor mij ook gebleken want geen opslagen verhoogd e.d. Gewoon een soort van vaste rente. Daarom vind ik het een beetje raar dat ik recht op coulanceregeling heb maar ja om nou nee te zeggen tegen die tienduizenden euro's.? Het is altijd makkelijk zeggen vanaf de zijlijn dat iemand dom of naief is nietwaar? Helemaal als je zijn of haar beweegredenen niet kent. Maar anoniem is zo lekker makkelijk reageren.
+1
puntertje
Quote Reactie van @Erco:
teveel vertrouwen gehad in onze eigen bankman .Het is altijd makkelijk zeggen vanaf de zijlijn dat iemand dom of naief

Je zegt het zelf volgens mij.
+1
Erco
@puntertje stuur Co even een berichtje met je adres en naam, wil hij van zon goede boer als jij vast wel een filmpje maken. Jij die alles goed doet daar kunnen we heel veel van leren. Iemand met zo'n goede vooruitziende blik, iemand die alles goed doet omdat ie gewoon geweldig is... Het meest overhoud van ons allemaal.... Ik ben wel benieuwd
+1
puntertje
@Erco Poeh, wat een eer, omdat ik dingen niet snap en er dan ook geen handtekening onder zet maakt mij opeens een topper? Het doet wel erg veel pijn zeker?
weurding
@puntertje als je ergens echt goed in bent mag je dat wel zeggen hoor 😂
+2
puntertje
@weurding ik ben redelijk goed in het vertellen van zaken die mensen liever niet horen 😬
harke
Half agrarisch Nederland heeft een renteswap

.
+1
Coen
@harke , dat geloof ik niet
Greidboer
@harke Verschilt per bank. In het westerkwartier 75%.
verwijderd
+1
achterhoeker2
@Rondhus ik zal nooit zeggen dat iemand dom is, zo heb ik zelf in oktober 2008 de rente vast laten zetten voor 5 jaar daarna ging ie zakken, ik heb gewoon de rit uit moeten zitten .
Dat is het leven , you win some you lose some,
harke
Nee heb daar geen cijfers van
verwijderd
George
Quote Reactie van @Nick83:
En heb je weleens uitgerekend welk rentetarief je nu betaald alles bij elkaar incl. opslag?

Wat een ingewikkelde materie. Renteswap , opslag , euribor , 0,1 % goedkoper , wat een geleur op niks allemaal. Wat ben ik een gelukkig mens dat ik daar helemaal geen verstand van heb.
koeman
@Nick83 dat hoef ik helemaal niet uit te rekenen, dat is gewoon een vast percentage 10 jaar lang, ja en dat is meer als wanneer ik het niet had vast gezet maar daar ga je nu toch niet over lopen klagen! Dat is wat ik toen op kon brengen. Ik wilde geen risico lopen dat de rente nog hoger zou worden. Ik ben het bedrijf begonnen toen rentepercentages van 7-8% nog heel gewoon waren.
Dus heb ik gekozen voor spreiding, deel 5 jaar vast, deel 10 jaar vast (swap) en deel variabel.
+1
ek
Helemaal met je eens. Hier ook gekozen voor een vaste rente die 0,1% hoger was, en een deel variabel. Betaal met de vaste rente nu nog 4,7%, is bijna afgelopen. Met een swap had ik iets minder betaald en nu nog geld gekregen vanwege schade die er nooit geweest is. @koeman
+2
arie.j
Bij een rechtszaak deze zomer (van deRabo met een boer) was de rechtbank van mening dat een renteswap in haar meest eenvoudige vorm geen complex product is.
Hier werd een boer dus in het ongelijk gesteld en de Rabo in het gelijk.
Overigens zal ieder die op de klassieke manier zijn rente vastzet ook boeterente moeten betalen bij vroegtijdig aflossen binnen de rentevaste periode. Net doen of dat bij een swap een vuile streek is, dat is onzin.
Lees dit vonnis
uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , schade , bank en lening geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
48
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN