Heeft Arla de jacht op RFC leden geopend??

Naar aanleiding van ons telefonisch contact, kunnen wij u melden dat we groen licht hebben voor het werven van nieuwe leveranciers in Nederland.
Namens ARLA Foods willen wij u daarom uitnodigen voor een van de twee infomatiebijeenkomsten welke beide gehouden worden op dinsdag 27 December a.s.

De locaties en tijdstippen zijn:

Restaurant d’n Brabander
Ripseweg 2

5424 SM Elsendorp (aanvang 10.00 uur)

Golden Tulip Ambt van Nijkerk
Berencamperweg 4

3861 MC Nijkerk (aanvang 14.00 uur)

Deel dit topic

Reacties

Chocomel
Ik vind 't prima als RFC leden overstappen naar Arla, maar hebben die zich dan al eens verdiept in de jaarcijfers van Arla. Die zijn toch echt een stuk zwakker dan die van RFC. Maar goed, als RFC op deze toer verder gaat met wanbeleid, dan zakken ze snel naar het niveau van Arla.
+4
mlkvhoudr
@Chocomel

Het klinkt mij als t waar is als muziek in de oren.......
+4
de hoef
@mlkvhoudr mij ook lekker de zaak scherp houden
robbies
Is dit voor iedereen toegankelijk?
brabantboer
Ja, is natuurlijk koren op de molen van arla, milcobel en andere fabrieken die de verwerkingscapaciteit wel hebben. Hoe dit heeft kunnen gebeuren bij fc snap ik werkelijk niets van. Ook bij al de andere fabrieken zijn de veehouders toch gegroeid en hier is nog geen centje pijn.
+2
Carola
@brabantboer 20% melk extra op 10 miljard kilogram is 2 miljard kg. Toch wel de moeite. Cono, À-Ware, Vreughdenhil hebben net een nieuwe fabriek, vast een beetje op de groei gebouwd. DOC is een situatie op zichzelf. Arla en Delta kopen bij FC, en zou me niet verbazen als die daarin wat flexibel zijn. Kan dit iets van een verklaring kunnen zijn? Roep ook maar wat
horstink
@Carola Goede analyse Carola.... ze zijn flexibel in de afname terwijl FC leveringsplicht heeft tot 1,2 miljard kg melk per jaar.
wally
Ja ja bij ons zeggen ze op vergadering altijd: zeer weinig flexibel, hooguit klein beetje plus of min @horstink hebben zelfs al enkele keren zevende dag moeten draaien om melk weg te krijgen die afgenomen moest worden, terwijl fabriek eigenlijk maar zes dagen draait.
+1
kaas
@brabantboer het word te groot en niet meer overzichtelijk de ene divisie weet niet meer wat de andere doet dat zie je bij crv ook wel eens terug
+4
horstink
@kaas Als de divisies maar goed aangestuurd worden is het helemaal geen probleem dat een medewerker van de condensfabriek het recept van natuurkaas niet kent.... er zal gerust af en toe wat fout gaan, waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Maar gezien de hoogte van de prestatietoeslag gaat er ook een heleboel goed in vergelijking met andere zuivelbedrijven.
kaas
@horstink dat is nu gewoon het probleem opzich de afzonderlijk divisies zullen wel goed draaien [behalfe kaas] maar het overzicht is schijnbaar weg zodat er geen overzicht is wat er totaal verwerkt kan worden 20 % meer melk moesten de fabrieken verwerken kunnen .maar dat kan dus niet
MTSTAMMINGA
@kaas
Dat verwerken is het probleem niet ,maar er wat aan overhouden gaat wat moeilijk
+1
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Dat verwerken is het probleem niet ,maar er wat aan overhouden gaat wat moeilijk

Dat geldt voor de boeren ook Karst , alleen hebben velen dat niet in de gaten. Als de melkprijs lager is omdat er overaanbod is gaan ze nog meer melken om melkgeld op peil te houden heb ik hier vaak genoeg gelezen. Tja dan zit er toch ergens een kabeltje verkeerd.
Carola
@kaas Zou het mogelijk zijn dat er iemand over de melkaanvoer gaat? Jij bent toch bij À-Ware kaas? Daar hoor ik ook dat de fabriek vol zit en toch kunnen ze melk gebruiken. Wil je zo vriendelijk zijn om dat aan ons uit te leggen?
cjw73
@Carola de fabriek zit op dit moment wel vol maar das allemaal RFC melk vanwege de bekende problemen daar. Maar ze nemen nog wel nieuwe aan om meer eigen te krijgen.
horstink
@kaas 20% extra kan wel verwerkt, maar misschien onderschat je de ambitie van je collega's...
ted2000
Volgens mij alleen voor mensen die op de wachtlijst staan die zijn persoonlijke uitgenodigd.
mlkvhoudr
@ted2000

Hoe kom je daar op de wachtlijst dan ?

Voor zo ver ik weet hebben ze nu nog geen eigen leveranciers
jan is hobbyboer
Ben benieuwd welke boeren er weggaan. Meeste leveranciers vragen op het moment vooral weidemelk producenten, dat zijn nu meestal niet bepaald de boeren die het meest in de knel komen met de voorgestelde regelingen van RFC. Ik zat gisteren al te denken dat door de steeds verdergaande polarisatie tussen weidemelk en binnenmelk (we zullen het een wat vriendelijkere naam geven ), op termijn misschien wel een splitsing van RFC een optie kan zijn. Het permanent hinken op 2 gedachten, zoals nu bijvoorbeeld met die Joosten-vergisters aan de ene kant en het verhogen van de weidepremie aan de andere kant komt marketing technisch ook niet sterk over richting klanten. Weer typisch gevalletje van pappen en nathouden.
familie pelle
@jan is hobbyboer
Ik denk dat je de plank toch behoorlijk misslaat. Alhoewel ik voorstander ben van weidegang ben ik ook niet zo hypocriet om te zeggen dat binnenmelk slechter is. Een beloning voor maatschappelijk gewenst gedrag in de vorm van een goede weidepremie is prima ( mag ook wel wat hoger zijn) maar een totale afsplitsing van weide- en binnenmelk is toch echt een stap te ver.
+2
mlkvhoudr
@familie pelle

Ik denk dat ze heel wat makkelijker doccers en bel leveranciers kunnen overhalen daar te komen leveren dan fc leden. Van fc lid naar arla leverancier .....ik als leverancier aan bel zou maar wat graag lid worden van een coop
+1
meelezer10
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
leveren dan rc leden
Dat smaakt zoeter
de hoef
@mlkvhoudr dat kost geld jonge
cjw73
@mlkvhoudr wat is het voordeel van lid zijn. Denk maar niet dat we ergens echt inspraak hebben.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
wat is het voordeel van lid zijn

Dat boeren met de omvang zoals dat van mijn bedrijf, die ze eigenlijk liever kwijt zijn, toch redelijk ongestoord verder kunnen boeren zonder zich zorgen te hoeven maken dat per 1 januari ineens geen melk meer opgehaald wordt. Een heel groot voordeel. En gezien de aanpassingen in het melkgeldregelement heb ik het idee dat ze juist heel erg goed naar mij luisteren 😄.

Prima bedrijf dat RFC, nu nog een duidelijke stabiele langetermijn visie bedenken en we hebben de beste melk-coöperatie van de hele wereld. Klagen over RFC is niet zo moeilijk (en soms ook heel terecht) maar de rest van de grote coops bakt er veel minder van. Dus ik denk ook niet dat er veel het lef hebben om naar Arla over te stappen. Behalve wat geestelijke genoegdoening heeft het opstappen bij RFC financieel in ieder geval nog nooit veel opgeleverd, wel veel sores vaak.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @familie pelle:
Alhoewel ik voorstander ben van weidegang ben ik ook niet zo hypocriet om te zeggen dat binnenmelk slechter is.

Dat is vanuit een producent geredeneerd, ik weet ook wel dat alle melk wit is. Alleen wil de man die hier melk voor z'n karnemelk komt halen altijd wel melk van koeien die nog echt weiden. Hij zegt dat daar groot verschil tussen zit, maar misschien is dat ook wel mij naar de mond praten omdat ie het hier voor nix mee mag nemen 😄.

Het gaat mij meer om de marketing kant van het verhaal. Het is voor de verkopers van RFC steeds lastiger om een duidelijk verhaal richting de klanten te brengen. Ik schat rond de 90% van de melk van RFC wordt inmiddels als stalmelk geproduceerd, compromis 720 uur-weideregeling is natuurlijk niet veel meer dan een uitloopregeling. terwijl ze toch en weidemelk imago aan het opbouwen zijn. Dat gaat steeds meer wringen denk ik.
+1
spotmelker
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Hij zegt dat daar groot verschil tussen zit,

Dat zegt mijn zelf yoghurt makende buurvrouw ook, dus zal dat wel kloppen. Is ook wel bekend dat weidemelk een andere eiwitstructuur heeft.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Hij zegt dat daar groot verschil tussen zit,

Klopt ook, vooral zelfkazers kunnen verschil in melk wel merken. Eens (melk)stal bij een zelfkazer gebouwd, ging van grup, via doorloopwagen naar de melkstal en dat dan binnen korte tijd. Man kon het verschil in melkbehandeling door de verschillende systemen al goed merken in de kaasbak. Je kan mij niet wijs maken dat de smaak en eiwit/vet-samenstellingen van weidemelk hetzelfde zijn als "stal"melk. Grasboter produceert men ook niet jaarrond
tukker12
Ja iedereen kan naar deze bijeenkomst toe mits ff aanmelden
mlkvhoudr
@tukker12

Waar kunnen we ons aanmelden ?
mlkvhoudr
@tukker12

Ben je heen geweest en was indruk goed?
+1
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
indruk goed?

zo te zien hebben ze hem opgesloten
ontevreden
Vorige week erg veel ontevreden Arla leden op de ledenvergadering cooperatieve gedachte is er bij Arla niet meer let op!!!
mlkvhoudr
@ontevreden

Ik heb altijd moeite met iemand die nog nooit gereageerd heeft.

Om daar wat van aan te nemen......

Dus kun je wat toelichting geven want nu denk ik dat je belang hebt in andere fabrieken en dat iedereen zoet daar blijft
brabantboer1
Gelukkig is er bij fc nog een cooperatieve gedachte!!!!!!!!!!!!!!! Op dit moment is die ook ver weg.
Carola
@brabantboer1 Ik zat te denken aan samen nee zeggen?
de hoef
Quote Reactie van @Carola:
1 Ik zat te denken aan samen nee zeggen?

DE KERST gedachte
+1
josl
Volgens mij is er iets van een fusievoorwaarde campina /friesland van x miljoen kg melk wat RFC beschikbaar moet stellen voor een vastgestelde prijs aan Arla en dat houd een keer op? Friesland wil best leden kwijt want je krijgt zelfs een vertrekpremie. Grijp je kans.
Trouwens je kunt bij geen enkel NZO lid meer aankloppen als je geen weidegang toepast. Dan blijf je dus zitten waar je zit of je koeien gaan naar buiten.
weurding
Quote Reactie van @josl:
krijgt zelfs een vertrekpremie. Grijp je kans.

als je naar een ander gaat of ook bij beeindiging?
+3
horstink
@weurding In de statuten staat een vertrekpremie van € 5/100 kg die je krijgt uitgekeerd wanneer je aan een andere zuivelaar gaat leveren. Bij beëindiging van het bedrijf of wanneer je stopt met levering van gangbare melk, wordt de vertrekpremie naar evenredigheid teruggevorderd...
+1
Teunis D
@josl Nee, dat hier is geen einddatum op. De melk moet geleverd worden onder de condities van DMF. Van de 1,2 miljard die destijds is vastgesteld, gaan alle boeren die vertrekken af. De hoeveelheid wordt daarmee wel iets minder in de loop der jaren. Voor FC maakt het niet zo heel veel uit. Of er gaat een melkveehouder weg of ze leveren de melk aan DMF. Totale hoeveelheid melk die zelf verwerkt moet worden blijft daarmee voor hen hetzelfde.
cjw73
@Teunis D die dmf regeling loopt ook bijna op zijn eind, meende ooit ergens gehoord te hebben dat het 2017 stopt.
Of heb ik dat fout?
KOC1981
@cjw73 wordt om de zoveel jaar geëvalueerd door de Europese instellingen. is geen garantie op beëindiging van de regeling. vorige keer was er een aanpassing van de prijs waarvoor de melk beschikbaar gesteld moest worden: van garantieprijs min x% naar kale garantieprijs.
Koenis
@cjw73 Klopt, hoorde gisteren van de RFC rayonmedewerker dat die pot toch wel zo goed als op is
KOC1981
@Teunis D Voor RFC maakt het volgens mij wel een verschil, ze moeten die melk beschikbaar stellen, dus de zekerheid van afzet is hier niet. (blijkbaar staat er wel een periode voor, maar ik weet niet hoe lang, dat de afnemer moet aangeven of en voor hoeveel melk hij gebruik wil maken van de regeling.) Arla en de Graafstroom hebben voorrang op anderen, omdat die melk bij de fabriek hoort, die ze hebben gekocht bij de fusie tussen FrieslandFoods en Campina.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's elsendorp , groen , jacht , arla en rfc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
45
DEELNEMERS
26
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN