Rabo verwacht aanhoudend prijsherstel melk

De wereldwijde melkproductie van de belangrijkste exportregio’s is in de tweede helft van 2016 stevig gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Voorraadvorming is hierdoor nagenoeg stil komen te liggen. Door de aantrekkende vraag is het wereldwijde handelsoverschot zelfs met 4,5 miljoen ton teruggelopen, blijkt uit het vandaag verschenen Kwartaalbericht Melkvee 2016 van de Rabobank.

Deel dit topic

Reacties

+1
weurding
Mooi, kan het voorschot op de rechten ook omhoog 😄
DutchDairyFarmer
Melkprijs in januari met klein pluisje weer omhoog 2,50 👍🏼
j h p
@DutchDairyFarmer Dan ben ik benieuwd wat jij een dikke pluis vind? 😉
DutchDairyFarmer
@j h p alles boven 2,50 haha 😜
+7
jan is hobbyboer
Niet best, als de Rabo iets vind gebeurd vaak het tegengestelde 😄
vrije boeren
Nieuwe melk crisis 😃
wally
Rfc kan melk niet kwijt en lanceert nieuw sort quotum 9 januari en prijs stijgt
snapt u het nog
als spot melk zo duur is kan rfc toch zat kwijt
m uut m
@wally
In januari is er geen vraag naar spotmelk is altijd al zo geweest.
Zo rond de kerst valt de spotmarkt stil.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
n januari is er geen vraag naar spotmelk is altijd al zo geweest.Zo rond de kerst valt de spotmarkt stil.

Als dit waar is, dan is RFC net een gemiddelde boer. Pffff. Anticiperen is ook een mogelijkheid, in november en december wat meer op de spotmarkt, rond kerst even wat extra blokjes kaas, boter en half januari weer terug naar de spotmarkt. Kan toch allemaal niet zo moeilijk zijn
+1
J.v.G
Er word veel over Spotmarkt gesproken. Heeft iemand enig idee hoeveel liters omgezet worden op de spotmarkt? Ik niet namelijk. Maar als dit bijv maar 1% van de fc liters is zou het natuurlijk dom zijn om hier melk te gaan dumpen. Het is beter onderhandelen met de Appie met een hoge spotprijs dan met een lage.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @J.v.G:
Maar als dit bijv maar 1% van de fc liters is zou het natuurlijk dom zijn om hier melk te gaan dumpen.

Ik ook niet, maar RFC doet elke keer maar voorkomen dat het zo'n verrassing is dat er flink gemolken wordt, terwijl de leden van de ledenraad, waarmee toch intensief contact zou moeten zijn in deze hectische tijden, hun toch heel eenvoudig de stemming bij de boeren kunnen weten (vooral gas erop ivm onzekerheid over toekomstige peildata en cash flow). Het is altijd wel beetje naief om op een extern iets (fosfaatrechten in 2017) te gokken. Was toch wel aardig geweest als onze RFC managers een plan b (en c en d) hadden gehad voor het geval het toch weer eens anders zou lopen. Wat er nu gebeurd is compleet paniekvoetbal. Het gaat ze wel lukken omdat ze zo ongeveer monopolist zijn in Nederland en daarmee flink wat machtspolitiek kunnen bedrijven, maar het is natuurlijk een zotte toestand. Een week vooraf een quotum instellen met lukraak wat peildata uit een tijd dat het crisis was (2016) en een normale ondernemer met enig economisch benul juist z'n productie wat getemperd zou hebben. Da's het voordeel van machtspolitiek, het gaat wel lukken. Helaas komt alleen vertrouwen te voet en gaat te paard, daar gaat RFC komende jaren ook last van krijgen, ze worden nu toch als een minder betrouwbare partner gezien, ondanks dat ze eigendom zijn van diezelfde boeren die nu voor een voldongen feit staan (in minder net nederlans: erbij genaaid worden 😄 . Vrolijk Kerstfeest allemaal 😄.
+1
J.v.G
@jan is hobbyboer Ik ga er nog vanuit dat ze gewoon t beste met ons voor hebben. Hier in de buurt moeten de meesten met nog normale aantallen koeien wel een beetje mest afvoeren derogatie is van groot belang. Ik zie het als een pluspunt als er nauwelijks voldoende verwerkingscapaciteit is. Straks met een paar% minder alles optimaal benut. Ik blijf de komende jaren nog wel!
Noorderling
@J.v.G
Dit heeft 0,0 met derogatie te maken. Voor de derogatie hebben we een fosfaatprobleem, hiervoor moeten we snijden in dieren. Wat heeft deze regeling daar mee te maken?

Die melk gaan ze gewoon krijgen van iedereen die onder 2juli zit, met de huidige melkprijs kost nu remmen nog maanden geld. Enige kans om komend jaar 2016 te compenseren is zoveel mogelijk melk leveren met zo weinig mogelijk dieren. Elke kg krachtvoer betaald zich momenteel makkelijk terug.
J.v.G
@Noorderling Volgens mij heeft dit er wel degelijk mee te maken. Als de helft van de boeren er nu vast een paar weg doet hoeft dit niet allemaal in maart april of mei nog. Zeg maar een zachte landing. Ik heb nog wel een paar guste koeien van 20 l zoveel zal dat ook wel niet kosten om ze 6 weken eerdet weg te doen. En ik ben vast niet de enige.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
een normale ondernemer met enig economisch benul

tja....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkvee , melkproductie en rabobank geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
1.471