Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij wijst sectorplan fosfaatreductie af

De Coalitie Grondgebonden Melkveehouderij keert zich tegen het sectorplan fosfaatreductie van de NZO, LTO en NMV.

Deel dit topic

Reacties

Frans1
Wat me opvalt in dit stuk is dat biologische en grondgebonden veehouders apart genoemd worden.
+2
familie pelle
@Frans1
Wat mij opvalt is dat ze zo verrekte veel aandacht krijgen.
Rubenmeijering
@familie pelle wat doen de grondgebonden boeren verkeerd dan?
+5
BertK
Zou als veehouder niet met deze coalitie in verband gebracht willen worden, reageer daarom ook niet inhoudelijk op dit topic.
+1
cornelissen
Quote Reactie van @BertK:
Zou als veehouder niet met deze coalitie in verband gebracht willen worden, reageer daarom ook niet inhoudelijk op dit topic.

Kan ik mij voorstellen,want ze brengen de niet uitgevoerde visie van NZO/LTO eind 2013 weer in herrinering en borduren er op verder en die past niet iedereen
+1
George
Quote Reactie van @BertK:
reageer daarom ook niet inhoudelijk op dit topic.

Tja dan niet hé....
+4
arie.j
Ben wel voor grondgebonden.
Maar een club waarin o.m. Wakker Dier, Milieudefensie, de Dierenbescherming en ook nog de Triodosbank zitting hebben heeft mijn vertrouwen niet.
Verder gaat het sectorplan naar ik dacht alleen over volgend jaar en één jaar, en dat zullen alle normale bedrijven, zeker als de melkprijs weer wat beter is, wel doorkomen.
+3
pieta
Quote Reactie van @arie.j:
Ben wel voor grondgebonden.

Ik ook. Maar dan komt de hamvraag: wat is nou grondgebonden? De een vind dat je dan alle mest op eigen grond moet kunnen plaatsen, de volgende dat je het ruwvoer van eigen grond moet hebben, de volgende werkt met contracten in de omgeving enz enz.
Alle mestplaatsing op eigen land gaat wat mij betreft te ver. Dat is zoiets als een fabriek die het gehele jaar met 100% bezetting moet draaien.
+1
zwier
@pieta Nee hoor dat is een fabriek die zoveel capaciteit heeft dat ze ten alle tijde hun producten zelf kunnen maken en dit niet hoeft te uitbesteden
pieta
@zwier Wat je nou precies bedoelt weet ik niet maar mijn stal moet te groot zijn bedoel je?
+1
j h p
@zwier Nee hoor, jij snapt het geloof ik niet, netwerk grondig wil dat we onze restproducten ook volledig zelf verwerken, dat is in geen enkele andere bedrijfstak zo.
Ik ben voor grondgebondenheid, heb ik zelf altijd voor gezorgd maar er moet wel flexibiliteit in zitten.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Ik ook. Maar dan komt de hamvraag: wat is nou grondgebonden?

Vermoeiend hoor, eindeloos die zelfde vraag, terwijl je best het antwoord weet.
Maar dat zin je niet.
Toen de 2e kamer bij de fosfaatwet de grondgebonden bedrijven van korting vrijstelde was er helemaal geen grote discussie waar dan de grens van grondgebonden lag,en welke bedrijven er bij hoorden, dat was ze zelfs daar duidelijk.
pieta
@arie.j Nee Arie, dat is helemaal niet vermoeiend. Van Dam heeft zelfs ergens in zijn politieke reactie's aangegeven dat iedereen grondgebonden niet gewenst is. Waar ga je bijvoorbeeld je overschot met gras laten? We zijn allemaal grondgebonden dus een koper is niet te vinden. Vrijwillig dan maar afscheid nemen van de derogatie zodat je een ander bouwplan kunt nemen? Of zou jij zeggen zie wat minder voer van je grond te halen zodat je je duurste productiemiddel niet benut?
+1
arie.j
@pieta Of ieder grondgebonden gewenst is? Dat was je vraag niet.
Je wist niet wat met grondgebonden werd bedoelt.
pieta
@arie.j En dat weet iki nog niet. Wat grondgebonden voor de meststoffenwet betekent weet ik wel. Maar mijn bedrijf voldoet aan de AmvB grondgebondenheid en zometeen ook aan de melkveewet. Daarin is ook grondgebondenheid geregeld. Vandaar dat ik bij mijn vraag blijf: wat is grondgebonden? En hou daar eens een goede discussie over.
+1
arie.j
@pieta Grondgebonden is heel simpel, wanneer je dat bent dan kun je de eigen mest op land dat je zelf in gebruik hebt plaatsen.
pieta
@arie.j Oke, we weten jouw mening nu. De mijne is wat anders. De grondgebonden boeren worden bij het vaststellen vd fosfaatrechten niet gekort omdat ze geen fosfaatoverschot hebben. Nou is bij mij de grondgebondenheid eerder bereikt als ik alleen de fosfaat zelf kan plaatsen. Mijn stikstofoverschot is relatief hoger. Dus als ik alle fosfaat zelf kan plaatsen ben ik voor de wet grondgebonden ook als ik nog mest afvoer vanwege een stikstofoverschot.
+2
WRV70
Nog even en Volkert vd G gaat zich bemoeien met melkend Nederland.
sjoerd de melker
@WRV70 is dat een kopstuk van de triodosbank dan?
+2
m uut m
Geen plan geeft geen derogatie geeft geen fosfaatrechten.
verwijderd
BertK
@Roverheid Alle groei, grondgebonden of niet, heeft meer fosfaatproduktie door melkvee tot gevolg gehad. Alle mest vond en vindt een plaats, op eigen grond, in de vergister of bij een akkerbouwer (enz.). Het gaat voor de bühne om het milieu, maar Brussel en andere overheden willen gewoon de omvang van de Nederlandse melkveehouderij onder controle hebben en de wijze van produceren kunnen sturen.

Ieder boer zijn manier van produceren en de kwaliteit die hij leveren wil. Extensief en grondgebonden is niet per definitie dan intensievere veehouderij waar een maximaal rendement uit de schaarse productiefactoren wordt gerealiseerd. Intensief heeft vaak een betere benutting door meer speelmogelijkheden met het aan te voeren voer. En ja, dan moet er weer mest retour naar een akkerbouwer, mestscheider, fransman, verzin maar wat meer.
+1
Coen
@BertK , de derogatie en het daaraan geketende fosfaatplafond gaat over de NL-mestproductie en dus niet over de mestplaatsing, verdere verwerking en mestexport.
dat mestplaatsing op eigen grond (via GO) wordt voorgetrokken is logisch.
+1
BertK
@Coen liggen afspraken over productie, maar derogatie kan alleen als grondwater kwaliteit er niet onder leidt. Op slechtere grond (met GO of niet) kan dat wel eens problematischer zijn dan mest elders benutten, bijv akkerbouw. Verantwoord bemesten, daar gaat het uiteindelijk om. Grondgebondenheid is niet zaligmakend!
jorisdriepinter
@BertK grondgebondenheid wordt zelfde discussie als weidegang.
Koeien binnen hoeven het absoluut niet slechter te hebben, maar je wint de discussie niet!
+1
pieta
@jorisdriepinter Grondgebondenheid is nogal een wat vager iets als koeien die wel of geen weidegang hebben. Ik denk ook dat het een veel minder sterk verkooppunt is. Alsof de melk van iemand die de laatste tonnen mest afzet naar akkerbouw, buitenland of deze verwerkt anders is als die van iemand die dat niet doet/hoeft.
storm
Ja en nu verwacht ik hier wek een commentaar van JC vogelaar! Hoort ook bij deze club!!!
storm
Ja en nu verwacht ik hier wek een commentaar van JC vogelaar! Hoort ook bij deze club!!!
+1
Roverheid
Jah bertk. Iedereen na 2 juli die gegroeid is verantwoordelijk. Daar heeeft aandeel grond geen invloed op het plafond. Netwerj grondig kan ik niet serieus nemen met milieu defensie en wakker dier erbij! Die moet je proces aan hun broek doen net als bij wilders minder minder minder boeren. Voel me voort gediscrimineerd en crimineel, in dit land dat je veehouder bent. Waar gaat het allemaal naartoe
+3
janv
We hebben nu al voldoende geluisterd naar elkaar denk ik,tijd om wat ter regelen is kort .
Maar het is een schaamteloze vertoning van ECO holland om met wakker dier die zich alleen met leugens over de veehouderij probeert de hard werkende sector een hak te zetten.
Ik kan mij niet voorstellen dat je nu als gewaardeerde groep biologisch melkveehouders nog serieus genomen wordt.!
Twentsch Land
@janv

Zo is het maar net, een bij elkaar geraapte club die nu wel 1 belang willen uitstralen maar in vervolg gesprekken ook weer elkaars tegenstander kunnen worden door nogal uiteenlopende meningen op andere punten.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Twentsch Land:
bij elkaar geraapte club die nu wel 1 belang willen uitstralen maar in vervolg gesprekken ook weer elkaars tegenstander kunnen worden door nogal uiteenlopende meningen op andere punten.

tja.....

wat dat betreft begint dat clubje al aardig op lto te lijken
Twentsch Land
@KuikenenKoe

Nee, die hebben een bepaalde visie waar je het mee eens kunt zijn of niet mee eens kunt zijn.

Club gebonden is een verzameling van clubs die het eens zijn over een visie tegen de voorgestelde plannen.....voor de rest lopen hun meningen nogal uit een...
Frans1
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Nee, die hebben een bepaalde visie waar je het mee eens kunt zijn of niet mee eens kunt zijn.

Wat er vervolgens met die visie gedaan wordt is vraag 2,maar daar had jij het niet over verder
+1
cjw73
@Twentsch Land Nou die visie van lto is net zo veranderlijk als de wind. Net wat ze zelf het beste uit komt.
+3
puntertje
Ze komen voor de eigen belangen op. Net zoals de ZLTO dat doet, en dat vinden vele prikkers hier geweldig. En die hebben niet in de gaten dat er een andere grote groep met kromme tenen zit als Hans of Toon weer iets doms naar buiten blaast.
melluk
@puntertje helemaal eens!
Het zijn gewoon collega's die net als iedereen opkomt voor eigen belang ontstaan uit een enorm gevoel van onrechtvaardigheid.
Ik had ook liever gezien dat lto OOK voor onze belangen opkwam maar helaas en ja dan wordt het een inderhaast bij elkaar geraapt clubje die 1 ding voor hebben ze zijn het over 1 onderwerp eens.
Helaas nergens een clubje te vinden in onze sector deze positieve eigenschap
burg
@puntertje Krijg steeds meer de indruk dat het niet voor eigen belangen opkomt maar de geliefde term van deze club intensieve benadeeld word. Als je in een jaar tijd gegarandeerd boeren tot verkoop van hun bedrijf dwingt spreek ik niet meer van collega"s @melluk
melluk
@burg Als je nu de schuld van deze enorme puinzooi in de schoenen van grondig schuift dsn durf ik wel te stellen dat je heel erg veel gemist hebt de laatste paar jaar!!
Als je gewone boeren met een gezinsbedrijf (130 mk) net als ik niet als je collega's ziet.
?????????
+2
pieta
@melluk En ik ben ook een gewone boer met een 120 melkkoeien met een zestig-70 hectare land en ik moet wel inleveren. Ik vind jullie club ook meer activisten en amper als collega te beschouwen in deze kwestie.
melluk
@pieta ik moet ook gewoon inleveren hoor en beschouw jullie wel als collega's
de laatste aktie van grondig ben ik het ook niet mee eens er moet een keer wat gebeuren
+2
burg
@melluk grondig heeft de puinzooi zeker niet veroorzaakt maar die is er op een gegeven moment en dan gaat t erom hoe ga je er mee om. En de wijze waarop,grondig daar nu nog mee omgaat vind ik niet collega waardig nee
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @burg:
En de wijze waarop,grondig

Ze reageren gewoon als tegen pool van intensief ,op de zelfde manier als dat intensief reageert 😀
Maar zijn poltiek gezien aardige slimmer heb ik het idee
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Ze reageren gewoon als tegen pool van intensief ,op de zelfde manier als dat intensief reageert Maar zijn poltiek gezien aardige slimmer heb ik het idee

Goede analyse. Hebben ze je nog nooit gevraagd voor Voetbal Inside?
burg
@MTSTAMMINGA klopt politiek draait op emotie en daar zijn de bondgenoten van grondig in getraind.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Maar zijn poltiek gezien aardige slimmer heb ik het idee

daar begint het wel op te lijken omdat ze vanuit hun standpunten al meer hebben klaar gekregen dan ik van tevoren had ingeschat
en als ze zich er echt in gaan bijten om de melkreductie list van tafel te krijgen kunnen ze ook nog wel eens een heel eind komen
er wordt door hun beweerd dat er wel enkele juridische mogelijkheden aanwezig zijn
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
als ze zich er echt in gaan bijten om de melkreductie list van tafel te krijgen kunnen ze ook nog wel eens een heel eind komen

Je kunt nog lid worden, samen optrekken tegen het reductieplan en dus tegen de derogatie en dus tegen de fosfaatrechten. Het doel heiligt alle middelen, toch?
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Je kunt nog lid worden,

wou eigenlijk een stapje verder gaan, we hebben nog een kavel pad zonder naam
als het grondig lukt ga ik foppe vernoemen
ik koop dan een straatbord met de tekst : de foppe nijboer laan
en zet hem bij het pad
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
zet hem bij het pad

Wie, Foppe? Om het verkeer te regelen?
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam
nee, daar wou ik kees voor vragen lijkt mij wel een gepaste functie
Jack Rijlaarsdam
@KuikenenKoe Pas op, hè. Voor je het weet treedt de censuurcommissie weer op. Het dertiende gebod: Ge moogt Kees niet plagen.
BertK
@Jack Rijlaarsdam wat is het elfde en twaalfde?
Frans1
Quote Reactie van @BertK:
wat is het elfde

Red oe, de twaalfde geef ik door 😄
+3
melluk
@MTSTAMMINGA komt volgens mij niet door slimmigheid maar meer door het feit dat het verhaal nogal wat makkelijker ligt .
+1
puntertje
@burg och och, de stap van 'echte' ondernemer naar het kruipen in de slachtofferrol is blijkbaar heel klein
burg
@puntertje ach wat is een echte ondernemer? Mij zul je niet n de slachtofferrol tegenkomen, gaat je nie helpen en is ok nie nodig zijn optie's genoeg met 115 koeien op 75 ha. En jou?
+1
verbi
Ik vindt dat geen collegas maar activisten maar dat terzijde. Laten we hopen dat NZO plan doorgaat daar ben ik ook niet blij mee maar het minst slechte voor ALLE melkveehouders.Denk dat we uiteindelijk niks overhouden geen derogatie geen rechten. Wel 1 voordeel we worden allemaal intensief.
+2
m uut m
@verbi
Waarom wil je dat het plan doorgaat als je ervan uit gaat dat het nergens toe leidt.
melluk
@verbi het zijn wel collega's
dat er zich allerlei randfiguren bij aan sluiten ben ik ook niet blij mee
derogatie eraf word ik echt niet intensief alleen jullie groepje wordt wat groter
+1
vrije boeren
Het woord derogatie kan wel in de geschiedenis boeken kalf is al verdronken het toneel spelletje gaat alleen nog even door. en wij mogen nog even toekijken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , melkvee , nmv , nzo en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
2.984