We mochten toch groeien

Ik vraag mij af wat ik verkeerd gedaan heb? Ik ben na 2 juli doorgegroeid met 10 koeien en 12 pinken boven een jaar en 10 onder een jaar. Ik wou in 2017 fosfaat rechten kopen. Dit kon en mocht allemaal.
Nu komt nzo met een regeling zo dat ik terug moet naar 2 juli.
(Voor de duidelijkheid ik heb nu 80 koeien en heb 35 pinken boven 1 en 32 onder 1 hierbij heb ik 110 ha grond. Dus ook zonder derogatie kan ik groeien. Tevens heb ik een stal voor 120 koeien .) Al dit jongvee heeft geld gekost en die moet ik volgend jaar verkopen om in 2018 fosfaatrechten en weer nieuw schaarse jongvee aan te kopen. Nu moet ik voor de pas 1 juli 120 beesten hebben om mijn vergunning niet kwijt te raken.

Deel dit topic

Loonwerkers1

Reacties

DutchDairyFarmer
Zo heeft iedereen dus wel iets of wat met argumenten. Helaas een plan gekomen en niks vrij (wat ik overigens ook liever had want zijn zelfs nog harder gegroeid) maar als dit het is en wordt goedgekeurd moet er een lijn getrokken worden..
+5
jan is hobbyboer
Welkom calimero nr 7168. Aanschuiven in een lange rij. De mannen die dit plan verdedigen zitten waarschijnlijk nog steeds met z'n vieren achter een tafeltje omdat een boze boer als jij superlijm aan de stoelen geplakt had. Gezien hun postuur houden ze het nog wel een paar daagjes vol. Wordt een soort van glazen huis voor melkveehouders. Het kost ons wat, maar dan heb je ook wat.
+2
verbi
@jan is hobbyboer O ja wat heb je dan behalve gezever en gezeik. Wil je jongvee weg doen moet dat eigenlijk nog in 2016 want in 2017 mag het alleen weg voor de dood,slacht of export dus niet als gebruiksvee in het binnenland en in 2018 kunnen we ze weer terug kopen wat een bananenrepubliek en het buitenland lacht zich te barste om zoveel dommigheid.
brabo
Quote Reactie van @verbi:
Wil je jongvee weg doen moet dat eigenlijk nog in 2016 want in 2017 mag het alleen weg voor de dood,slacht of export

volgens mij ben je dan al te laat, want de datum van verkoop naar ander bedrijf had voor 1 okt moeten liggen.
meelezer10
@brabo Is wel een intresantte vraag als je nu op 3 oktober een aantal vaarzen verkocht hebt aan een collega. Dan kun je daar toch niet meer voor verantwoordelijk worden gehouden.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @meelezer10:
. Dan kun je daar toch niet meer voor verantwoordelijk worden gehouden.

Tegenwoordig kan alles. Bananen zijn best lekker trouwens.
+1
brabo
@meelezer10 waarom zou je daar verantwoordelijk voor zijn ?
het gaat erom dat je eind 2017 in ieder geval onder de aantallen van 2 juli 2015 -4% zit. Daar helpen deze vaarzen volgens mij al aan mee.
+1
christo
@brabo Als er iets juridisch niet houdbaar is dan is het wel straffen zonder dat er een regeling is. Als je als boer nu voorgesorteerd hebt door in rap tempo na 1-10 te krimpen richting je 2-7 niveau dan maak je mij niet wijs dat je dan nog een keer moet krimpen als je melkgevende dieren verkocht hebt aan een nederlandse melkveehouder. Ik snap best dat sommigen vinden dat er een goed plan bedacht is, maar vraag je dan ook even af waarom de referentiedatum 2-7 is. Dat is de datum van de brief. Wat was 1-10 voor bijzondere dag?
brabo
Quote Reactie van @christo:
Wat was 1-10 voor bijzondere dag

het was een zaterdag dus niks bijzonders aan. Maar ik heb begrepen dat ze deze datum geprikt hebben zodat er niemand meer kon anticiperen op de brief die een aantal dagen later verstuurd was.

1 okt is op zich ook niet zo belangrijk. Het is alleen een datum waarop je dieraantal zijn geprikt om te bereken of je wel snel genoeg richting je vereiste dieraantal terug gaat zoals die op 2 juli 2015 waren. Als nu al gewoon terug gaat naar die aantallen dan heb je de datum van 1 oktober helemaal niet nodig.
+1
dwers
Ja ik had ook liever nog 10 koeien erbij gehad,
maar ja nu eerst 3 koeien inleveren en dan maar rustig afwachten.
Een mens lijdt dikwijls het meest van het lijden dat hij vreest.
+1
bio boer
Je kunt ook voor de melkregeling gaan mag je zo veel dieren houden als je wil als je maar niet meer als in 2015 aan melk gaat leveren anders word dat voor 90% gekort op de kale prijs dat ga ik denk ik ook maar doen alle koeien 2.5 kg voer minder dan gewoon weer los in 2018 hoef ik dan niet weer duur vee tekopen en nu niet vee naar de slacht waar je dan niks voor krijt
friesboertje
Zie het niet gebeuren dat ze volgend jaar al die PAS-vergunningen gaan intrekken.
bio boer
@friesboertje daar zeg je wat niet eens aan gedacht
Komelker
@friesboertje dan zijn er wel van die " boervriendelijke verenigingen" die de provincie wijzen op de voorwaarden in de vergunning, en handhaving eisen.
volvragen
Erg sneu idd eerst maar afwachten of Brussel hier mee akkoord gaat en of we in 2018 dan weer om raak mogen melken ??
Wanneer komt dit plan voor in Brussel ??
+2
wally
Er staat in de pers dat zuivel en standsorganisties voor gestemd hebben
Echter het zijn zeeeer kleine meerderheden meestal wel 40 % van de boeren tegen

Dat betekend dat er eigenlijk gewoon geen draagvlak is, zulke ingrijpende maatregelen zouden minimal 2/3 meerderheid moeten hebben

en voor hen die de derogatie willen behouden zou het goed zijn om eens goed te kijken hoe hoog de kostprijs hiervan is. Als er gesteld word derogatie tegen elke prijs kon het draagvlak wel eens snel afbrokkelen

Bovendien is er total geen zekerheid op derogatie en AVV
GVE regeling en melkregeling gaan pas in als AVV rond is kan wel april worden @Loonwerkers1 Zal nog maar niet te veel ruimen
oldhuus
Ook nogal dom van FrCampina en andere melkfabrieken en ook LTO dat ze in de PVDA-val zijn gelopen, zij hebben zich voor het karretje laten spannen en wilden zonodig het vuile werk opknappen, en straks als dank zegt EU de derogatie 2018 gewoon op en zitten wij met een berg extra regels/administratie en die fosfaatrechten en hele slachtpartijen om niks gehad. In Maart nieuwe verkiezingen en Van Dam is er ook weer vanaf, en hij kan zeggen ikke heb niks gedaan, moet je bij LTO /NZO etc. wezen.
Rondhus
@oldhuus dit hele plan gaat over de derogatie tot en met 2017. Vanaf 2018 weer kans voor nieuwe derogatie voor 4 jaar.
Stel we doen niks in 2017 aan verlaging fosfaat. Kan brussel ook wel stellen dat we met terugwerkende kracht geen derogatie hadden mogen krijgen in 2015 en 16 ivm overschreiding fosfaatplafond. Mag je 3 x 80 kg fosfaat nog ff afvoeren in 2017. Wat zijn dan de kosten voor derogatie behouden?
oldhuus
@Rondhus
Als het zo makkelijk is om de derogatie kwijt te raken, met terugwerkende kracht. Dan moet je je ook afvragen of je dat überhaupt wel wilt hebben. Fosfaatplafond word dit jaar ook weer overschreden, dus gaan ze onze derogatie nu dan niet terugdraaien?
Frans1
Quote Reactie van @oldhuus:
Fosfaatplafond word dit jaar ook weer overschreden,

Tendens was al weer dalend dus dat komt helemaal goed
Frans1
Quote Reactie van @Rondhus:
Mag je 3 x 80 kg fosfaat nog ff afvoeren in 2017

Je bedoelt stikstof neem ik aan
oldhuus
@Rondhus
De varkens zijn dit jaar al 1 miljoen en de melkvee als 0,5 miljoen kg fosfaat gezakt, overige sectoen 1,5 miljoen.
cbs.nl/nl-nl/nieuws/…
Alleen de Pluimveehouderij doet niks.. Waarom daar geen reductiepaketten enzo??
overstekend wild
@Rondhus haha jaja mest afvoeren die al is al uitgereden en dan zeker ook nog achteraf repareren met kunstmest die al gestrooid had moeten zijn. Het word steeds krommer! Ze zouden ons dankbaar moeten zijn dat we gebruik van derogatie willen maken minder vervuilende kunstmest en meer duurzame dierlijke mest
oldhuus
@overstekend wild
Derogatiecontroles gaan volgende week nog gewoon door hoor, EU eist dat bepaald percentage ieder jaar gecontroleerd word, hebben ze dat niet gaan ze tot de kerstdagen door met controleren, 10% word afgekeurd hé.
+1
Wimblij
Wegvallen derogatie kost rond de 350 euro per ha. Melkregulering kost veel meer voor driekwart van de boeren.
+1
familie pelle
@Wimblij
Ben benieuwd naar jou onderliggende berekening van 350 euro.
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wimblij:
Wegvallen derogatie kost rond de 350 euro per ha

Dat ligt er wel aan met welke mestafzetprijs je rekent,hier alle mest precies plaatsen,dus bij wegvallen derogatie volle mep boven 170 kg/ha afzetten,vraag is alleen waarheen
oldhuus
Waar is eigenlijk de referentie 01-01-2015 t/m 02-07-2015 gebleven, werd in het begin steeds over gesproken en nu hoor je er niets meer over,. scheelt hier toch 4 koeien en 8 pinken. Extensieve bedrijven zouden ook nog een beetje ontwikkelingsruimte krijgen..
« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kopen , stal , koeien , derogatie , pinken , jongvee , fosfaat , nzo , grond , fosfaatrechten en vergunning geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!