193

Hoe passen jongveeopfokbedrijven in het #Fosfaatreductieplan?

Volgens Cees Romijn is het niet gewenst om je jongvee nu "ergens" anders te gaan opstallen:

Deel dit topic

Reacties

Dus jongvee opfokkers moeten ook in aantallen terug ??
Mag je wel vleesvee gaan houden ????
Welke datum telt voor jongvee opfok
+1
Voor deze bedrijven wordt nog een aparte regeling uitgewerkt.
Moraal van het verhaal van jongvee plaatsen bij niet melkleverende bedrijven die voldoende grond hebben:we hebben het liever niet, we weten niet hoe we het tegen moeten gaan, dus het kan.
+1
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Moraal van het verhaal van jongvee plaatsen bij niet melkleverende bedrijven

Deze afvoer van jongvee telt niet mee voor de reductieregeling, dat gaat immers alleen voor slacht of export. Dit gaat dus geen grote vlucht nemen, de gve's blijven tellen op het melkleverende bedrijf ondanks de daadwerkelijke afvoer.
+1
@Jack Rijlaarsdam je kunt ze wel inwissel voor je af kalvende vaarzen kun je toch wat meer melken 2 stuks jong vee voor 1 melk koe ben nu ook gestopt met het insemineren van de pinken dan in maart weer beginnen zo ze pas in 2018 afkalven
@bio boer Toch mooi, iedereen is stiekem aan het denken, schakelen en beslissen. Zal het plan dan toch gaan werken?
@Jack Rijlaarsdam het plan gaat werken zodra AVV er ligt !, er is al gezegd gisteren dat derogatie 2017 niet meer in gevaar is ,[ het plan geeft al krediet] en dan moet er eind 2017 flinke reductie aantallen vee zichtbaar zijn en in een rechte lijn negatieve groei daarheen [dan is derogatie daarna weer veilig ] , ook niet aan het begin veel reductie en eind 2017 weer toename, dat is gewoon verkeerd signaal
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
de gve's blijven tellen op het melkleverende bedrijf

dus als mijn ibr vrij jongvee naar duitsland vertrekt telt het nog steeds mee
@de hoef dat is export toch
Quote Reactie van @Wiebren:
dat is export toch

klopt maar wil het een beetje duidelijk krijgen
als ik ze in ned laat bij opfokker met fosfaat rechten zouden ze bij mij nog blijven tellen dan wiebren
Quote Reactie van @Wiebren:
ja

das best krom of niet
@de hoef hoezo? Als ze in NL blijven produceren ze hier toch nog fosfaat. Dat is nu juist niet de bedoeling
@Wiebren ik betaal toch voor zijn rechten
@de hoef in 2018 zijn er rechten
Quote Reactie van @Wiebren:
in 2018 zijn er rechten

klopt maar word wel gekeken na 2-7-15
@Wiebren In 2018 zijn er rechten.
Weet je dat zeker?
@de hoef Het lijkt er op dat een op fokker met eigen rechten [gestopt met melken in 2016] nu op fokker voor een ander de dieren voor 1 maart weer weg moeten zijn.
@Todi juist en dat gaat niet werken lijkt me
@Wiebren ik ben afgelopen maart gestopt met melken en overgegaan op jongvee.
Ik molk toen 44 op 2 juli. Ik heb nu 85 pinken en benut hier 31 geve/fosfaatrecht mee. Kan ik voor de overgebleven gve's ook meedoen asn de regeling als ik ze niet benut?
@grondlozeboer ik begrijp de vraag niet helemaal, wil je een deel van het jongvee ook weg doen?
En je melkt niet meer?
@Wiebren ik melk niet meer . Ik heb nu ipv 44 melkkoeien, ongeveer 80 pinken van groot naar klein. Omdat je ruim drie pinken kan houden tegen 1 melkkoe hou ik fosfaatrechten/gve's over die ik niet benut. Maar omdat ik niet melk kan ik dan ook aanspraak maken op die gve regeling van 60 euro per maand per gve?
@grondlozeboer zolang alleen de melkleverende bedrijven meegenomen worden in de maatregelen denk ik dat het jouw deur voorbijgaat.
Er wordt nog wel over jongveebedrijven gesproken (omdat de creatievelingen denken daar een nooduitgang te vinden).
Als het nog verandert wordt dat snel gecommuniceerd
@Wiebren dat is jammer. Wij moeten ons dus wel overal aan houden maar kunnen niet van de "voordelen" meegenieten. Dan moet ik maar uitbreiden en alles benutten......
@Wiebren hoe zit het dan als een melkveehouder dit jaar zijn jongvee op een nieuw ubn nummer en nieuw kvknummer heeft gestald op een ander bedrijf waar 2-7-2015 geen vee liep. kan die in 2018 gewoon daar zijn jongvee weer gaan houden. die is dit jaar al onder zijn verplichting uitgekomen door deze truc,hij kon in 2017 daardoor veel meer melkvee op zijn oude bedrijf houden en heeft straks als er een standstill komt van rfc al weer mazzel en straks als de fosfaatwet in werking treed,weer de hoofdprijs?? degenen die dit soort trucjes uitvinden zijn juist de verpesters voor de rest van zn collegas en worden tot nu toe steeds hiervoor beloond. en er zijn echt niet 1 of 2 hoor die het op deze manier omzeilt hebben. pak juist dat soort dan aan zodat er voor degenen die wel altijd netjes geluisterd hebben en ook niet giga zijn gegroeid na 2-7-2015 een beloning kan komen in de vorm van minder korting.
@de jonge snap niet precies wat je bedoelt maar op ieder ubn- nummer waar je melk- of jongvee wilt houden moeten fosfaatrechten bij zijn. Dus een ubn zonder rechten heeft geen zin om jongvee te stallen.
Daarnaast heeft het jongvee stallen elders ten tijde van het reductieplan geen nut gehad, immers daarvoor werd het jongveegetal geïntroduceerd. Dus wat bedoel je nu precies??
@familie pelle In 2017 tellen de p rechten niet voor een op fokker.
+1
@Todi hij heeft het over 2018
@familie pelle Voor 27 april kon je jongvee elders stallen. Vleesveehouders en jongveeopfokkers zijn vrijgesteld op 12 april
@familie pelle dezen hebben dat jongvee voor 1-12-2016 al op jongveebedrijf gezet,waardoor ze op het oude bedrijf meer mv konden houden. dit mocht toen nog en is gigantisch gebruik?misbruik van gemaakt
+1
@de jonge
Gebruik, snel schakelen heet zoiets
+2
@de jonge dat gigantische misbruik zal wel meevallen. Immers, voor 28-4-2017 had je dat allemaal geregeld moeten hebben.
Daarnaast heb je het over vee stallen in 2018 op een ubn-nummer waar op 2-7-2015 geen vee stond. Dat wordt lastig zonder rechten.
@familie pelle dat is dus juist mijn vraag. het zou toch niet zo moeten zijn dat dit soort bedrijven die daar in 2017 dus zo wel mee weggekomen zijn straks als bv knelgeval worden gezien en dan alsnog daar jongvee kunnen blijven houden en op het ""oude"" bedrijf daardoor meer melkkoeien? dat konden ze dus wel in 2017 ondanks dat er op het ""nieuwe "" bedrijf op 2-7-2015 geen vee stond
Quote Reactie van @de jonge:
n 2017

beetje naief lijkt me ,daar was het jongvee getal voor ,
@de hoef lezen valt blijkbaar niet bij iedereen mee. ik heb het over de periode van 1-10-2016 en de dingen die toen vooral voor eind december gebeurt zijn in 2016!!!!!!!! wanneer is het jongveegetal gekomen?? juist ergens in 2017 omdat ze er blijkbaar toen pas achter kwamen dat dit soort trucjes gedaan werden. de bedrijven die in de periode tussen 1-10-2016 en tot het jongveegetal dit uitgevreten hebben,hebben dus als bonus ook nog eens een giga laag jongveegetal gekregen.
+3
Quote Reactie van @de jonge:
1-10-2016 en tot het jongveegetal dit uitgevreten hebben
die waren dus gewoon slim ,niks verkeerd gedaan lijkt me .
maar toen wist nog niemand dat jongvee opfokkers vrij gesteld werden ,hebben zelfs nog een datum van ergens in dec gehad
+2
@de jongeDe Hoef kan prima lezen hoor. Die is een stuk slimmer als hij zich hier voor wil doen. Elke reguliere prikker weet dat ook gewoon.

Je frustratie is groot blijkbaar, je loopt hier doorlopende Wiebren aan te roepen, terwijl die jongen al meer dan een half jaar niet meer met dit gezeik bezig is. De jongens die eind 2016 een jongveebedrijf gemaakt hebben zijn gewoon slim geweest voor het fosfaatreductieplan, maar hebben geen rechten in 2018. Op UBN zonder dieren op 2 juli 2015 kun je in 2018 geen dieren houden, tenzij je rechten koopt. Jij doet net of er ergens een pot is met knelgevallen waar iedereen rechten uit kan halen, maar geloof mij maar dat die pot errug klein is.

Voor wat betreft vervuiling van de sector; je weet toch inmiddels dat je langs alle kanten voorbijgelopen wordt als je je aan de regels houdt. Dat is les nummer 1 op de cursus Anticiperen kun je leren. Er zal binnenkort vast nog wel een cursusdag bij jou in de buurt zijn
Quote Reactie van @robbies:
Die is een stuk slimmer

niet te veel eer war ,in uitik zijn ze nie zo wijs
+1
@de hoef Ik ken er verder niemand. Jij bent mijn graadmeter
@robbies nooit van de vandalen van Van Daalen gehoord?
@vofjagtenberg Nee, maar je maakt me wel nieuwsgierig nu.
@robbies Effe bij Hoef op de koffie, heeft ook nog wel wat beeldmateriaal.
@vofjagtenberg en mezelf bekend maken? ik pas wel op. Bevalt me wel dat anoniem prikken
@familie pelle p rechten worden toegekend aan het rel nr van rvo neem ik aan,niet op een ubn.een rel nr kunnen meerdere ubn's onder hangen nl,dit wordt gewoon tot 1 bedrijf gerekend
@Wiebren zijn er al ideeën over vaste jongveerelaties hoe die beoordeeld worden ?
+1
@de hoef jongvee opfokker zoeken in duitsland
+1
@bio boer heb ik al gedaan
+1
@bio boer maar nog nie gevonden
@Jack Rijlaarsdam Maar de dieren staan op de lijst van de op fokker bij crv, Dus niet op de de lijst van de melk vee houder.
Quote Reactie van @Todi:
op de lijst van de op fokker bij crv

CRV heeft er niets mee van doen. Het draait om I&R. Ja, ze staan op andermans lijst, maar het is uitstekend te traceren waar afgevoerd vee heen is gegaan. Blijft het levend binnen NL, dan gaat het niet van de reductieregeling af. De afvoer-/levensduurcijfers van CRV zijn ook altijd gecorrigeerd voor vee dat voor het leven is verkocht, het I&R-systeem kan deze info dus classificeren. Lijkt me best te controleren.
@Jack Rijlaarsdam
Stel je verkoopt nog dit jaar melkkoeien via een handelaar naar en veehouder die zelf geen jongvee opfokt.
Deze veehouder heeft toch melkkoeien nodig.
Deze koeien tellen toch voor de verkopende veehouder gewoon mee voor de reductie ?
Quote Reactie van @Deutzrijder:
Deze koeien tellen toch voor de verkopende veehouder gewoon mee voor de reductie ?

Ik durf het niet te zeggen. In principe is het de bedoeling van de reductieregeling minder fosfaatproductie in NL te krijgen, deze actie helpt daarvoor niet, dus logischerwijs tellen deze dieren niet mee voor de reductie. Er wordt geteld vanaf referentiedatum 1 oktober, het plan gaat waarschijnlijk pas in werking na verstrekking van de AVV (1 maart?). Er wordt met geen woord gerept over de beoordeling van binnenlandse transacties in de tussenliggende periode, dus voordat het plan echt van start gaat. Misschien durft @Wiebren hier wel een uitspraak over te doen.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik durf het niet te zeggen. In principe is het de bedoeling van de reductieregeling minder fosfaatproductie in NL te krijgen, deze actie helpt daarvoor niet, dus logischerwijs tellen deze dieren niet mee voor de reductie. Er wordt geteld vanaf referentiedatum 1 oktober, het plan gaat waarschijnlijk pas in werking na verstrekking van de AVV (1 maart?). Er wordt met geen woord gerept over de beoordeling van binnenlandse transacties in de tussenliggende periode, dus voordat het plan echt van start gaat. Misschien durft @Wiebren hier wel een uitspraak over te doen.

dieren verplaatsen naar een ander telt niet af van jouw veestapel als het niet slacht of export is
@janv zo was het in 2017 wel hoor. ken er zat die op ander aangekocht bedrijf jongvee gestald hebben,even nieuw ubn nummer aanmaken en kvk nummer. een ander op het nieuwe bedrijf er bij in de maatschap gooien en hoppatee op het ""oude"" bedrijf veel meer melkkoeien houden en het jongvee op het aangekochte bedrijf zonder referentiegegevens van 2-7-2015. en die kwamen er 2017 lachend mee weg
+1
@de jonge ik geloof er geen bal van.
@Nico96 dat mag. ik weet wel 1000% zeker dat het wel zo is
@de jonge van de buitenkant zie je niet alles, maar zonder fosfaatrechten gaat dat niet lukken.
@Nico96 Hij zal er heus wel een paar kennen. Maar niet elke boer heeft toevallig in 2016/2017 een locatie bijgekocht.
@pieta heb wel gehoord van een stopper die zijn vee naar Duitsland heeft verplaatst, en in 2018 alle koeien weer terughaalt. Premie van 1200 euro ontvangen en in 2018 gewoon weer melken.
@Nico96 Moet hij de 1200 weer terug dokken.
+2
@Todi
Nee die mag hij houden.
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ik durf het niet te zeggen

volgens mij werd op de uitlegmiddag in de Meern vertelt dat ze bij de verkoper er wel af gaan, maar bij de koper er bij komen
@Jack Rijlaarsdam Ik denk dat hij de veehandel ook een rustige zondag gunt.
@Deutzrijder nee alleen slachthuis en export en na de mester
Quote Reactie van @sjoerd de melker:
Moraal van het verhaal van jongvee plaatsen bij niet melkleverende bedrijven die voldoende grond hebben:we hebben het liever niet, we weten niet hoe we het tegen moeten gaan, dus het kan.

lto.communicationmaster.nl/uploads/…

Punt 21:
"Aan een melkveebedrijf dat de opfok van jongvee geheel of gedeeltelijk heeft uitbesteed,
wordt standaard een aandeel jongvee (GVE-categorie 101 en 102) toegekend van
minimaal 33% van het aantal melkkoeien (GVE-categorie 100). Tenzij het melkveebedrijf
kan aantonen dat een lager aandeel reëel is."

Helaas...
@Vario512 als ze dat ook met de fosfaat rechten doen mag het anders is het niet eerlijk naar mijn inzien wij laten het al 20 jaar uitbesteden
Quote Reactie van @bio boer:
wij laten het al 20 jaar uitbesteden

Wie doet dat voor jou? Of besteed je het zelf uit?
+1
@pieta een boer die niet meer melkt gaan er heen als ze 7 maand oud zijn
@bio boer Het was eigenlijk maar een grapje. Je besteedt namelijk iets uit of je laat het een ander doen. Iets laten uitbesteden klinkt meer als iets voor een giga bedrijf waar ze overal een mannetje voor hebben om het te regelen.
Quote Reactie van @bio boer:
gaan er heen als ze 7 maand oud zijn

Waarom dan pas? Waarom nie eerder?
@Nick83 om ze zo lang op stro blijven en de boxen anders tegroot zijn en de stal niet groot genoeg
Vanuit de melkveehouder geredeneerd is het me duidelijk. Maar hoe zit het andersom: niet melkleverende bedrijven die voldoende grond hebben, kunnen zij jongvee aannemen van de melkveehouder die weer uitbesteed tot net boven de 33%?
@sjoerd de melker dieren verplaatsen naar een ander telt niet af van jouw veestapel als het niet slacht of export is
@Wiebren

Als in 2017 evenveel vaarzen als op 2-7-15 worden uitgeschaard van 1mei tot 1nov is hier al over bekend hoe dit een invulling krijgt in het reductie-plan ?
@Twentsch Land net als in de wet.
@Wiebren

Oké, maar als ik het goed heb begrepen wordt in de wet iets opgenomen dat uitschaarder en inschaarder 1x een soort bemiddeling zonder korting kunnen maken ?

Houd dit in dat je dan 50% van je uitgeschaarde dieren kunt omrekenen naar gve en dit bij 2-7-15 kunt optellen ?
@Twentsch Land dat is inderdaad de bedoeling. Beide een afspraak maken over herverdeling van de rechten en overdragen vóórdat de wet inwerking treedt. Dan gaat het er bij de een af en bij de ander bij.
We checken dit amendement van ChristenUnie nog bij EZ en RVO maar zo is het vanuit LTO bedoeld
@Wiebren

Wordt dit in de wet ook zo geregeld of moet je de good wil hebben van de inschaarder ( is inschaarder verplicht hier in mee te werken ) ?

Alvast bedankt ook voor de vragen die je net al hebt beantwoordt.
@Twentsch Land je moet het er samen wel over eens kunnen worden
Quote Reactie van @Wiebren:
dieren verplaatsen naar een ander telt niet af van jouw veestapel als het niet slacht of export is

Voor nieuwjaar verplaatsen waardoor je zelf onder het niveau van 2 juli -4% komt. Dan ben je in de gve regeling vrijgesteld.
@meelezer10

en toen bleef het stil
+1
@meelezer10 het is al 1 okt geweest en in I&R staat toch gewoon de bestemming van je afgevoerde dieren?
Verder wordt je ratio jongvee / melkvee meegewogen
@Wiebren ik heb even de voor beeld berekening gve reductieregeling er bij gepakt. Daar beginnen ze met 110 gve op 1 jan. Als je daar 96 in vult is de uitkomst gewoon nul.
Quote Reactie van @Wiebren:
het is al 1 okt geweest en in I&R staat toch gewoon de bestemming van je afgevoerde dieren?

Dus als ik op 3 oktober 10 melkkoeien heb verkocht naar een andere nederlandse boer. Draai ik heel 2017 voor deze koeien op als ze niet geslacht worden.
Quote Reactie van @meelezer10:
geslacht

nee maar je kan ze wel weer aanvullen met vaarzen die kalven
@meelezer10
Volgens mij willen ze iets te graag [sorry Wiebren] de fosfaatrechten wet is er nog niet [1/1/18] alleen een plan voor behoud derogatie 2017.
Maar daar is.. nog geen avv voor afgegeven
Dus op dit moment is er hooguit de bestaande wetgeving die geldig is.
@meelezer10 nee verplaatsingen naar andere melk leverende bedrijven tellen voor de een als afvoer en voor de ander als aanvoer , is geen probleem, normale handel wordt niet gedwarsboomd ,in dit geval blijven de dieren in beeld en zal de koper moeten afwegen wat hij doet om toch reductie te realiseren , bedrijven zonder jongvee moeten toch dieren kunnen kopen ook van melk leverende collegas
Quote Reactie van @meelezer10:
Voor nieuwjaar verplaatsen waardoor je zelf onder het niveau van 2 juli -4% komt. Dan ben je in de gve regeling vrijgesteld.

Dan krijg je er standaard 33% bij opgeteld. Dus bij 100 koeien komt er
0,23 * 17.5 + 0,53 * 17,5 = 13,3 GVE bij op.

Of, je moet geen vee gaan aanvoeren in 2017.

Als het anders is, mag Wiebren het zeggen.
@Vario512 Die 33% is bij uitbesteden. Is volgens mij wat anders dan "verkopen"
Quote Reactie van @meelezer10:
Die 33% is bij uitbesteden. Is volgens mij wat anders dan "verkopen"

Wanneer je deze maand al je jongvee aan een buitenlander verkoopt en vervolgens in 2017 weer afgekalfde vaarzen of koeien gaat aankopen, dan noem je dat volgens mij jongveeopfok uitbesteden.
@meelezer10
Hoe kan rvo dat onderscheid maken?
@Wiebren
Dan moet er toch een premie komen voor export, anders doet dat toch geen een boer met deze huidige lage prijzen voor export vee??
@Wiebren
Dit is toch alleen voor 2017 ?
@Deutzrijder reductieplan bedoel je? Ja
@Wiebren in 2017 kon dat wel. ander ubn aanmaken en kvk nummer en met een ander in maatschap, op een aangekocht bedrijf waar 2-7-2015 geen dieren stonden het jongvee verplaatsen en de vlag kon uit, dezen kwamen overal mee weg. wat gaat hier dan eens aan gebeuren. iedere keer worden degenen die het probleem veroorzaken beloond door dat dit soort trucjes toegestaan zijn. snel nog na 1-10-2016 is dit in meerdere gevallen gebeurt en ze waren allemaal zo slim om het voor december 2016 geregeld te hebben
Het is natuurlijk maar voor 1 jaartje
@wiebren we hebben jongveeopfokbedrijf nu stopt er een bedrijf met de opfok bij ons (melkveehouder gaat drastisch krimpen ) dan kunnen we toch op de vrijkomende plekken jongvee van een ander bedrijf houden? Zo niet kunnen we bedrijf wel sluiten
Quote Reactie van @rniehof:
Zo niet kunnen we bedrijf wel sluiten

knel geval
@rniehof in 2017 of in 2018?
En op 2 juli 15 waren er wel genoeg voor de rechten? Dan kun je in 2018 ander jongvee houden op de rechten die je krijgt
@rniehof
Als jij niet melkt mag je toch vee houden zoveel je wilt?
De vraag is alleen wie wil ze jou leveren
Quote Reactie van @buorman:
De vraag is alleen wie wil ze jou leveren

Iemand die aan de melkreductieregeling mee doet.
@Vario512 die regeling is nog niet zo gek kun je gewoon zoveel dieren houden dan je wilt gewoon 2,5 kg krachtvoer minderen en dikke liters leveren en kun je zo weer los in 2018 zonder vee te moeten kopen wat er dan niet meer is in nl
Quote Reactie van @bio boer:
die regeling is nog niet zo gek kun je gewoon zoveel dieren houden dan je wilt gewoon 2,5 kg krachtvoer minderen en dikke liters leveren en kun je zo weer los in 2018 zonder vee te moeten kopen wat er dan niet meer is in nl

In jouw situatie zou ik het ook zo doen. Maar ik kies voor de Gve-regeling en ga 9 koeien meer melken dan op 2-7-15.
@Vario512 ik kies ook voor die -4% GVE, net zoveel koeien en meer melk leveren
@Vario512
''Iemand die aan de melkreductieregeling mee doet. ''

Nee dus, dan blijven ze in de gve meetellen bij het mv bedrijf
Quote Reactie van @buorman:
'Nee dus, dan blijven ze in de gve meetellen bij het mv bedrijf

Wanneer het melkveebedrijf aan de melkreductieregeling meedoet, wordt er niet gekeken naar de Gve's van die boer. Hij kan dus zijn jongvee en koeien in Nederland aan een andere boer verkopen. Of hij kan 200 koeien bij kopen. Die koeien melken levert echter maar 90% van de melkprijs op.

Een jongveeopfokker kan van zo'n melkreductieregeling-boer vee kopen.
Quote Reactie van @Vario512:
Wanneer het melkveebedrijf aan de melkreductieregeling meedoet, wordt er niet gekeken naar de Gve's van die boer. Hij kan dus zijn jongvee en koeien in Nederland aan een andere boer verkopen. Of hij kan 200 koeien bij kopen. Die koeien melken levert echter maar 90% van de melkprijs op.

je bedoeld 10% 😁
@bio boer Oh ja...
@Vario512 die @bio boer is wel scherp 😉
@Vario512
Oke, maar waarom zou die dan nu opeens z,n jongvee uitbesteden en koeien gaan melken voor 3 a 4 cent/ltr
Quote Reactie van @buorman:
Oke, maar waarom zou die dan nu opeens z,n jongvee uitbesteden en koeien gaan melken voor 3 a 4 cent/ltr

Ik denk niet dat ie dat doet.

Maar de discussie begon met de vraag waar een jongveeopfokker zijn jonge kalfjes vandaan kon halen.
@Vario512
Snap ik, maar als die mv houder ze afvoert naar een mester tellen ze mee bij de gve afvoer/reductie, afvoer naar een opfokker/hobbyboer telt niet mee
Quote Reactie van @buorman:
Snap ik, maar als die mv houder ze afvoert naar een mester tellen ze mee bij de gve afvoer/reductie, afvoer naar een opfokker/hobbyboer telt niet mee

Wanneer een gve-regeling-boer ze af voert naar een opfokker, telt dat idd niet mee als afvoer.
@buorman zie het maar als super heffing betalen
@bio boer
Superheffing heeft fosfaat rechten opgebracht [en belasting bespaard].
Hoe groot acht je de kans dat volgend jaar om niet melken fosfaatrechten opleverd?
+1
@buorman klein tenzij de derogatie verloren gaat dan zouden de rechten ook niet komen
@bio boer
Van mij mag het dus ook mislukken, heb me altijd al gered met 170 Kg N/ha
@bio boer zouden? Hmm.
@Wiebren zullen! [toch?]
@arjankok zouden ze het hek nog een keer openzetten denk je
@Wiebren geen derogatie geen rechten ! maar zal wel weer te naïef zijn, en politiek is onbetrouwbaar ! hoor wel veel boeren roepen [zelf hele liberale]dat ze sgpboer dijkgraaf gaan stemmen maar of dat echt veel verschil gaat maken?
+1
@arjankok
Wiebren weet en gaat er al in mee dat de politiek onbetrouwbaar is, ze houden er geen rekening mee, ze gaan er al van uit.
En nee Elbert stemmen gaat het verschil niet maken, daarvoor is en blijft z,n partij te klein.
Maar hij/zij blijven wel woord houden en draaien niet bij elke weersverandering
@rniehof komt oplossing voor geloof ik vast , maar mogelijk vragen ze van opfokkers met vaste relatie om ook 4% te reduceren als prijs om in het systeem te passen [ muv grondgebonden aantallen } zou het werkbare oplossing vinden voor iedereen , doen alsof het 1 bedrijf is
Stel je doet in de zomer altijd pinken weiden bij een andere boer. Dan houd het dus in dat je een te lage GVE-referentie hebt, immers op 2-7-15 waren ze niet op je bedrijf. Straks als de regeling in gaat, op 1 maart?, dan nog wel en heb je dus fors GVE's teveel. Moet je daar dan plots dood- of exportverklaringen voor hebben om geen korting te krijgen op je melkgeld?

Ik ben toch wel heel benieuwd welke instantie gaat uitrekenen straks in 2017 of elke boer zich wel aan de regels voldoet en zo nee, hoeveel korting die dan op zn melkgeld gaat krijgen. volgens mij heb je daar nog een behoorlijk complex stuk software voor nodig ...
+1
@Wiebren
Wat is der mis als je als melkveehouder een stoppende melkveehouder of jongvee bedrijf kan vinden, die voor je borg wil staan in 2017
@Nick83 dat vraag ik me ook af. @Wiebren wie doet de fysieke handhaving? Het is geen wet, dus in principe geen taak van NVWA. Gaat de rayonadviseur van RFC controleren dan? Of zijn het alleen papieren controles?
Ach, we moeten hier heel niet meer inhoudelijk reageren, want alles wat u zegt/schrijft kan tegen u gebruikt worden.
Alle opties die hier passeerden zijn in het nieuwe plan dichtgespijkerd, hoe zou dat nou kunnen.
Het zal toch niet zo zijn dat er een 'mol' onder ons is ?????
Laat ze eerst het net maar eens zetten [de avv voor deze regeling binnenhalen, en het invoeren], gaan we dan de mazen die er nog in zitten wel eens benoemen/opzoeken
Kees ehhh de hakkelaar
Als je dan Piet z,n verhaal beluisterd is het wel duidelijk waarom wie waar zit
@buorman
Je Slaapt wel kort tegenwoordig!
+1
@groeier
Slapeloze nachten, maar jij weet niet hoe vroeg [of laat] ik vanmorgen was
Quote Reactie van @buorman:
Kees ehhh de hakkelaar

Ik heb niet goed genoeg opgelet op school. Als de vraag naar Cees doorverwezen wordt vertelt zijn oogopslag boekdelen. Op 8 sec. Weet iemand hoe dat ook alweer precies was?
@buorman Ja en dan te bedenken dat dezelfde 2 mannen ongeveer 3 jaar geleden ons verteld hebben dat grond gebonden veehouderij de toekomst was. Nu zitten ze weer gebroederlijk naast elkaar, werken beide bij een bedrijf/organisatie waar ik lid van ben, en komen nu doodleuk vertellen dat ik ondanks volledig grondgebonden toch maar even 15% van mijn veestapel moet ruimen. Leuker kan ik het niet maken.
+1
Ik vind het best dat de gve van mijn opfokker mee tellen vorm het totaal gve in Nederland. Maar dan wil ik er dus ook mee kunnen salderen. Dus jongvee op export van uit mijn opfokken. En dan ik gve er voor terug. Maar dat mag dan weer niet al ik mijn fabriek beluisterde
We verkopen anders nog wel eens nukas (met lijsten) via handelaar aan opfokker. gelukkig laatste tijd niet anders bleven ze wel bij onze GVE's tellen.
@jent Jent, ik heb vanaf 1 oktober alle vaarskalveren, nuka' s, verkocht aan een opfokker.
Leg mij eens uit wat dat voor mij betekend.
Ik dacht dat ik net onder 2-7. -4% zat.
Nu dus niet?
+1
@vaak die vaarskalveren zijn dus niet doodgegaan, naar slacht of export. Dus tellen ze bij de melkveehouder niet mee als afvoer in het kader van de reductie....tenminste als ik het goed begrijp....
Quote Reactie van @jent:
tenminste als ik het goed begrijp.

zo begrijp ik het ook ,maar deze kromme regel zal nog wel geschrapt worden
+1
@vaak
Daar zal idd nog wel een mouw aan gepast worden,het is natuurlijk niet te verkopen dat er dieren bij jou meetellen die je niet hebt
+1
@Frans1
Dit soort regels kan echt niet.
Wij verkopen vaarzen via een handelaar aan een veehouder die geen jongvee opfokt.
Dit zou dan ook niet mogen.
Zou erg raar zijn.
Iedereen moet zorgen dat hij 4% onder de peildatum zit.
+3
Wat toch een onzin allemaal weer. Een dier welke je niet (meer) hebt hoort niet mee te tellen op jouw balans. Simpel zat. Waar dat dier wel loopt, dat lost diegene maar op, die moet dan toch ook gewoon "rechten" hebben.
Quote Reactie van @cs-agrar:
Waar dat dier wel loopt, dat lost diegene maar op, die moet dan toch ook gewoon "rechten" hebben.

Als het dier niet meer op jou UBN en I en R registratie staan zou het gewoon niet meer mee mogen tellen. Als het dan ergens anders staat mag je veronderstellen dat degene ook rechten heeft om deze dieren te houden. Anders wordt het toch wel een ingewikkelde materie.
@George
Er zijn in 2017 nog geen rechten, en een jongveeopfokker kun je niet korten op z,n melkgeld.
Maar ze bedenken steeds meer gekkigheid, kennelijk twijfelen ze zelf in het slagen.
@buorman Maar waar moet ik dan naar toe met mijn nukas, vaars, als ze niet naar de opfokker mogen.
In het mesthok willen ze ze momenteel niet.
@vaak
Groene energie, krijg je van Rendac bewijsje/rekening.
Maar als er maar genoeg [drachtige] koeien worden opgeruimd komen er vanzelf minder kalveren, van 3 zweet al peentjes
@vaak Als ik er nog eens beter over nadenk dan Is het toch zo dat als je onder nivo 2-7-2015 -4% zit dan geldt de reductie regeling toch niet en mogen de nukas naar de opfokker.
Help me er eens mee verder.
+1
Quote Reactie van @vaak:
Help me er eens mee verder

Niemand weet nog hoe het zit of moet, is ook nog niets aangenomen.
Zoals nu lijkt moet rendac je grootste afnemer worden, wil je ergens onderuit komen.
Gaan ze straks de verhoogde kalversterfte weer niet begrijpen..
+1
Quote Reactie van @cs-agrar:
Gaan ze straks de verhoogde kalversterfte weer niet begrijpen..

Dat mag en kan de bedoeling toch ook niet zijn.
Nutteloos dieren laten sterven om misschien een derogatie voordeeltje er door te krijgen voor een paar jaartjes.
Quote Reactie van @George:
Dat

tja, heb je gelijk in, maar kijk niet vreemd als het zo af gaat komen
@George er staat duidelijk in het plan "De reguliere afvoer van nuchtere kalveren naar de kalvermesterij telt ook als vermindering. "
Jammer dat men slecht leest en eigen conclusies gaat trekken.
@Wilbert
Jij denkt dat van3 al die extra [vaars]kalveren wel opzet, en ook nog betaald?
Quote Reactie van @vaak:
als je onder nivo 2-7-2015 -4% zit dan geldt de reductie regeling toch niet

klopt als je daar onder zit en blijft dan is er niks aan de hand
Quote Reactie van @brabo:
klopt als je daar onder zit en blijft dan is er niks aan de hand

Nu om het nog een beetje moeilijker te maken 😄 1 jan zit je onder je referentie. Referentie wordt bepaald uit code 100 101 en 102. Gedurende het jaar zet je koeien naar code 120. Je zorgt daarbij wel dat code 100 101 en 102 onder je referentie blijft. Volgens mij doe je niets fout volgens de voorwaarde zoals ze nu op papier staan.
Quote Reactie van @meelezer10:
Gedurende het jaar zet je koeien naar code 120

verplaatsen naar code 120 helpt niet in fosfaatreduktie, of te wel die blijven gewoon meetellen
@brabo waarom niet? Wordt code 120 ook meegeteld in de GVE?
Quote Reactie van @brabo:
code 120 helpt niet in fosfaatreduktie

Als je onder je referntie zit of je niet te reduceren.
@meelezer10
Telt niet mee, staat in het plan.
@brabo
Maar dan loop je wel de extra premie mis
@vaak exporteren naar België of Duitsland en dezelfde dieren weer door je opfokker laten importeren. Dat is gewoon mogelijk.
@vaak kreeg nog 5 euro maar dan moet er ook geld bij
Quote Reactie van @buorman:
Er zijn in 2017 nog geen rechten, en een jongveeopfokker kun je niet korten op z,n melkgeld.Maar ze bedenken steeds meer gekkigheid, kennelijk twijfelen ze zelf in het slagen.

Ze zullen niet allemaal zo braaf zijn dan ik , maar ik heb niet meer dieren dan 2 juli 2015. Vanaf 2018 zul je waarschijnlijk ook niet meer kunnen houden.
+1
@George Mits je rechten aanschaft. Kijk er niet raar van op, als van het geëxporteerde vee, 80% weer vrolijk terug komt 1 januari 2018.
Quote Reactie van @cs-agrar:
Waar dat dier wel loopt, dat lost diegene maar op, die moet dan toch ook gewoon "rechten" hebben.

Dat is dus de crux,er zijn nog geen rechten volgend jaar
Vaak,

Ik weet het ook niet meer . We hebben al 10 jaar 30 stuks jongvee bij een opfokker (vanaf 4 maand tot 14 maand ) Dan komen ze naar huis en worden gedekt en blijven dan hier .
Mag dit dan ook niet meer ??
Ik mest mijn eigen stierkalveren en een enkel vaarskalf af tot rosekalveren en nu kan ik als ik harder selecteer meer vaarskalveren naar mijn reguliere mester (ikzelf) sturen?????????
+1
Vraag aan Wiebren,
onze opfokker stopt ermee en krijgen al het jongvee(circa 35 gve) binnenkort weer terug op ons bedrijf.Hoe (,als de maatregelen doorgaan) gaan we dat in ons bedrijf rondzetten of is dit een oplossing voor ons bedrijf. ,lto.communicationmaster.nl/uploads/… "Aan een melkveebedrijf dat de opfok van jongvee geheel of gedeeltelijk heeft uitbesteed,
wordt standaard een aandeel jongvee (GVE-categorie 101 en 102) toegekend van
minimaal 33% van het aantal melkkoeien (GVE-categorie 100). Tenzij het melkveebedrijf
kan aantonen dat een lager aandeel reëel is."
Graag jouw reactie,
@mtsjansen hier dezelfde situatie. krijgen wij nu ook een deel van zijn rechten? wat het zijn vanouds onze rechten..\
@jaco-cromwijk ga er maar niet vanuit
Quote Reactie van @jaco-cromwijk:
het zijn vanouds onze rechten..\

heb wel een vermoeden waarom het jongvee terug komt....
@sorry vertel
+1
Quote Reactie van @jaco-cromwijk:
wat het zijn vanouds onze rechten..\

hoezo ,jou keuze was uitbesteden met als risico dat hij nu rechten heeft opgebouwd ,het zijn zijn rechten niet de jouwe .
tis wel kut dat begrijp ik ,maar in duitsland staan ze in de rij om optefokken
@de hoef dat is het probleem. Creativiteit op de korte termijn kan op de lange termijn een nadeel opleveren. Ik heb in het verleden meermaals overwogen om een akkerbouwbedrijf te starten en met het melkveebedrijf in de derogatie te gaan. Kon ik wat extra mest aanvoeren, volgens adviseurs. Ik ken meerdere boeren die dat gedaan hebben, die nu 8,3% gekort zijn.
+2
Quote Reactie van @robbies:
die nu 8,3% gekort zijn.

ik ken er ook
@robbies Dat is eigenlijk ook de ellende van het hele gedoe. Vantevoren duidelijkheid had veel ellende kunnen voorkomen.
+2
Quote Reactie van @pieta:
Vantevoren duidelijkheid had veel ellende kunnen voorkomen.

Nee jonguh , quotum moest weg anders konden we niet profiteren van die enorme groeiende markten door welvaart en bevolkingsgroei in de wereld en anders melken ze het wel ergens anders. Sorry hoor ik blijf het toch zeggen hé. 😂
@George Jij bent druk met het ontkennen van de groei die we als sector konden maken. Het echte jammere is dat ze door het ontbreken van (deugdelijk) beleid een hele boel bedrijven keuzes gemaakt hebben die ze wellicht beter niet hadden kunnen maken en sowieso dat er heel wat meer melkveeplaatsen zijn gebouwd als nodig.
+1
Quote Reactie van @pieta:
Jij bent druk met het ontkennen van de groei die we als sector konden maken

Die groei was nergens voor nodig. Poederopslagen liggen nog vol van jullie overproductie. Na april 2015 is er nergens een zuivel consumerende planeet ontdekt. Dus allemaal bullshit , en iedereen praatte elkaar maar na en ze waren allemaal bang de boot te missen want ze willen o zo graag met een bootje midden op zee. Nou en daar is het inmiddels druk op het water. Bijna een totaal troosteloze trieste chaotische sector. Nu wordt ik weer weg gezet als zwartkijker maar dat kan me nauwelijks schelen. Had ik maar ongelijk , zo jammer.
@George Ik zal niet beweren dat we perse die groei nodig hadden. Maar er zijn heel veel bedrijven toch een 20% opgeschaald in productie. En dat was gratis. En de melkprijs is gewoon al weer hetzelfde als eerst. Maar voor mij persoonlijk had het niet gehoeven. Ik was dik tevreden met mijn melkquotum. Nu krijg ik fosfaatrechten en ook dat stemt me redelijk tevreden. Zeker gezien de waarde-ontwikkeling. Nog een paar jaar werken en dan kan ik ook lekker gaan Sjorsen. 😁
Quote Reactie van @pieta:
Nog een paar jaar werken en dan kan ik ook lekker gaan Sjorsen.

Iets klopt er niet in die zin.
"Sjorsen" is toch ook een werkwoord? 😄
+1
@diezel Ik heb geen hekel aan "een beetje" werken. 😁
@robbies
Hebben ze wel een leuke melkveefosfaatreferentie voor gekregen. Toen kon de vlag in top.

Je zou het jongvee onder akkerbouw kunnen zetten, zit je ook niet met mestafvoer op je eigen bedrijf en verwerkingsplicht etc.
@Noorderling Als ze mij niet korten lever ik vrijwillig mijn melkveereferentie in.
+1
Quote Reactie van @pieta:
Als ze mij niet korten lever ik vrijwillig mijn melkveereferentie in.

je ziet het verkeerd om pieta. Ik heb geen melkveefosfaatreferentie en ze korten mij ook niet. 😁
@pieta
Ze korten jou ook niet verder dan ggb.
@m uut m O jawel hoor.
@pieta
Waarom bij jou wel en bij een ander niet?
@m uut m Dat heb ik al een keer uitgelegd.
@pieta
Maar dan vergeet je ook de mestkalveren erbij te tellen.
@m uut m Je bedoelt de vleeskalveren? Maar ik verkoop net als jij mijn nuchtere kalveren gewoon aan een ander (bedrijf). Wat is het verschil volgens jou?
@pieta
In een ander topic geef je aan dat jouw kalveren het bedrijf niet verlaten.
@jaco-cromwijk als je ze van hem koopt dan krijg je ze toch. Min 10%
Quote Reactie van @mtsjansen:
minimaal 33% van het aantal melkkoeien

denk het ook ja ,hij mag ze verkopen ,en jij krijgt ze als knelgeval gratis
Ik snak naar X gve/hac.....eenvoud

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's jongvee , fosfaatrechten en fosfaatreductieplan geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
193
DEELNEMERS
48
WEERGAVES
3.525