Toename aantal weidende bedrijven door 300 nieuwe weiders

Dit jaar nam het aantal weidende bedrijven met 0,6 procent toe naar 78,9 procent. Dit meldt de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Deel dit topic

Reacties

+2
dwers
120/6 noemen ze tegenwoordig al volledige weidegang, op landbouwschool leerden wij volledige weidegang was dag en nacht weiden, andere was beperkte weidegang.
Je moet kijken naar % koeien die nog weiden, en niet naar bedrijven die weiden dan ben je eerlijk.
% bedrijven dat weidt gaat straks toch hard onderuit.(stoppers)
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dwers:
Je moet kijken naar % koeien die nog weiden

Ik heb afgelopen herfst met de relatiebeheerder (of zoiets) van RFC gesproken, en daar zijn ze zich absoluut bewust van het probleem. Bij RFC zijn ze niet voor niets ineens weer gek geworden op die klungelboertjes als ik. Het percentage koeien dat weidt neemt heel snel af, boeren dat koeien weidt stuk minder snel, merendeel van de weidende boeren zijn kleine (potverterende) stoppers, niet best voor imago naar toekomst toe.
+1
dwers
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
klungelboertjes als ik

Ben ik ook in ogen van andere melkveehouders, maar ja ze kunnen beter over mijn fiets lullen dan over mijn lul fietsen.
+1
weurding
Quote Reactie van @dwers:
over mijn lul fietsen.

ge zijt geen neger war? 😂
+1
Frans1
@jan is hobbyboer
Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen 😄
dewittemotor
@jan is hobbyboer

Dat geeft gewoon de economische realiteit van dit moment weer. Weidegang kost gewoon veel geld, dat onvoldoende vergoed wordt via de weidepremie (uit de markt gehaald wordt).

De marges zijn zo smal geworden, dat je gewoon betaald moet worden voor toegevoegde waarde.

Al die opstallende boeren zijn financieel echt niet gek (alhoewel?? soms denk ik ook wel eens)

Daarbij als ik bijvoorbeeld ga weiden, wordt al mijn grond blijvend grasland. Dat lijkt me in mijn regio nog niet eens zo'n verstandige keuze. Aantal melkveebedrijven neemt hier de komende tien jaar sterk af. Dan weet ik wel wat de prijs van grasland gaat doen. Akkerbouw/tuinbouw zijn hier de grondkopers en niet de melkveehouders

Dus mijn onroerend goed waarde komt ook onder druk.
Dus de overhead helpt er zelf ook aan mee.

Dat RFC daar maar eens aandacht aan besteedt.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @dewittemotor:
als ik bijvoorbeeld ga weiden, wordt al mijn grond blijvend grasland.

Welnee. Grasland wordt pas na vijf jaar continu gras als blijvend grasland aangemerkt. Of je er wel of niet op weidt heeft er zelfs niets mee van doen.
+1
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
kleine (potverterende) stoppers

Maar die passen doorgaans wel goed op de winkel.
jan is hobbyboer
Dit is trouwens wel weer mooie marketing prietpraat. Er zijn 300 boeren extra die weiden. Volgens mij hebben we nog ongeveer 17.000 melkveehouders, dus 300 is ongeveer 1,6% van de boeren. Het totale percentage is maar met 0.6 procent toegenomen, dus 1% (ongeveer 170 boeren) zijn gestopt met weidegang. Heb zo'n vaag vermoeden dat de gestopte weiders meer koeien hebben dan de nieuwe weidende boeren.
weurding
De toename is mede veroorzaakt door het oplopende aantal deelweiders denk ik, de melkkoeien blijven meer binnen heb ik het idee
cjw73
Hier in de buurt zijn toch een paar grotere bedrijven die weer zijn begonnen met weidegang. De 1 heeft 250 en past weer volledige weidegang toe en een andere heeft er meer dan 300 en die heeft nu een groot gedeelte van de koeien een paar uur per dag buiten.
+1
spotmelker
Hier blijven ze mooi weiden. Gewoon een goed kavelpad houden en bij verhuur voor bollen levert het extra geld op omdat de structuur van beweid grasland veel beter is dan van maailand. En ik laat die Brusselse rattenkolonie echt niet bepalen wat ik met mijn grond doe.
weurding
Quote Reactie van @spotmelker:
Brusselse rattenkolonie

heb je daar een licentie voor? 😉
Frans1
Quote Reactie van @spotmelker:
En ik laat die Brusselse rattenkolonie echt niet bepalen wat ik met mijn grond doe.

Zeg dat maar niet te hard 😄
hobbyboer
@spotmelker Huh? Dat heb ik hier nog niet kunnen waarnemen.
Heb je daar ook een verklaring voor?
spotmelker
@hobbyboer Mijn bollenlandhuurder vertelde het zelf. Op het oog zie je het ook niet maar na een flinke bui regen zie je hier wel verschil op de lichte grond. Verklaring, vastere grond, meer bodemleven/activiteit geeft korreliger structuur, is hier minder slemp. Maar kan op zwaardere grond anders zijn.
+3
dwers
Wil er niet eens over rekenen of weiden uit kan, koeien gaan zomers dag en nacht naar buiten, puur genieten voor boer en koeien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , zuivel , nzo en nederlandse zuivel organisatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
18
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
932