'Niet elk kalf kan 4 liter biest aan'

Niet ieder kalf is in staat om in een keer vier liter biest op te nemen. Dat zegt dierenarts Rik Hendriks in het vakblad Veearts.

Deel dit topic

Reacties

paul1
Dat wist ik allang, hier krijgen ze 1 liter de eerste keer
+3
Grensboertje
Krijg er nooit meer dan 2 liter in, laat ze altijd zelf zoepen werkt mooier dan dat gefoceerde met een sonde. En een beetje geduld :d
+1
boerkuh
Heb geleerd dat ze niet meer dan 1.8 - 2 liter opkunnen. Als ze meer opdrinken gegarandeert diaree
hans van toos
Soms lijkt het wel of we onder een steen vandaan komen,dat we een stel zombies zijn die vandaag voor het eerst het licht zien. Begrijp wel, het blad moet ook gevuld worden.
sorry
@hans van toos het stukje is gekopieerd en er is (helaas)in geknipt
er stond ook nog wat in over melkpoeder

veearts.nl/2016/…
cjw73
Ik geef ze bijna allemaal minstens 2.5 liter de eerste keer. Alleen heb nu 1 waar bijna niets in wil maar dat ter zijde.
+2
jan w
De droogstands of transitieperiode is een van de belangrijkste periode's van een koe. Dit gaat 1 op 1 over naar het kalf. Het gros van de kalveren drinkt hier 4 liter biest direct na de geboorte, je moet niet eerst een paar uur wachten tot het kalf wil gaan staan. We geven ze met een speedy feeder fles. De meesten zijn te bang voor diarree om de kalveren veel melk te geven. 2e dag krijgen ze hier aangezuurde melk en de meesten zitten op dag 3 op 12 liter melk per dag. stierkalveren krijgen dit in de vorm van koemelk en de vaarskalveren gaan op de kunstmelk, maar ook 12 liter per dag.
Geef de kalveren bij diarree nooit langer dan 1 dag water. Van water kan een kalf niet groeien.
Drentsboertje
@jan w helemaal mee eens
Petro Pelgrum
@jan w Ook hier net zo Jan
cjw73
@jan w Hoe zuur je de melk aan?
+1
jan w
@cjw73 wij zuren de melk aan met citroenzuur. moet je eerst ook wel leren. als je citroenzuur aan de warme melk toevoegd, dan gaat het vaak schiften en krijg je klonters. Wij gebruiken 25 gr. citroenzuur op 4 ltr. koemelk. Selco het zuur voor door het voer heeft ook een kalvervariant om door de melk te doen. krijg je minder "vuil" van in de emmers en kun je makkelijker nadien schoonmaken. Je moet ongeveer een Ph in de melk zien te krijgen van 4.5.
De melk wordt hierdoor ook langer houdbaar.
m uut m
@jan w
Een verhaal met een hoog zwam gehalte.
12 liter op dag 3 zelfs met kunstmelk wie hou je voor de gek. Al zou het kunnen wat moet het voordeel zijn.
pieta
@m uut m Het zal wel cumulatief zijn. 😁
m uut m
@pieta
Tot hoe ver ga jij met jouw mestkalveren.
pieta
@m uut m Tot slachtrijp. 😁 En het zijn geen mestkalveren maar vleeskalveren. 😁 Maximaal 6 liter daags, kunstmelk 30% mmp.
jan w
@m uut m
Gewoon de waarheid, vaarskalveren 6 wkn kunstmelk, dan hebben ze 500 ltr kunstmelk op en vreten dan dan voldoende brok en ruwvoer
jan w

(klik om te vergroten)

m uut m
@jan w
Wat wil je hier mee aantonen?
jan w
@m uut m
Dat de kalveren het er gewoon goed op doen en als je weinig trammelant hebt het ook nog eens plezierig werkt.
gemiddeld zijn de kalveren die weg gaan rond de 60 kg. ( tussen 2 en 3 wkn oud )
Alleen mochten de kalveren in verhouding wel wat duurder zijn.
cjw73
@jan w enige punt is dat er weinig rendement in die vele liters zit. Heb net even gekeken en de meeste stieren brachten bij mij in november 100-105 euro op maar jullie voeren er ook ongeveer 35 euro meer melk door dan mij.
jan w
@cjw73
Het enigste nadeel van de aangezuurde melk is, dat ze het wel moeten leren drinken. De eerste keren gaat het veelal niet van harte. Meestal wordt de melk opgespaard. door het aanzuren is de melk zoals in deze periode wel een dag of 3 houdbaar. alleen op een gegeven moment kun je er wel veel melk hebben staan. En als er weer een andere koe gekald heeft, krijgen ze daar weer melk van.
meelezer10
Quote Reactie van @jan w:
at ze het wel moeten leren drinken. De eerste keren gaat het veelal niet van harte

En dan toch 12 liter de derde dag? Wat kost een liter poedermelk?
jan w
@meelezer10
Ik heb geluk dat mijn vrouw de kalveren meestal voert, zei heeft meer geduld dan mij!
Heb net weer melkpoeder gehad, weet nog niet wat het kost. Dit voorjaar koste het € 158.00 / 100 kg. . zal nu wel een stuk duurder zijn. 160/1000 ltr = 16 cent. x 500 ltr. = € 80.00 per kalf
drinkautomaten zijn veelal afgstemd op 325 ltr. scheelt 175 x 0.16 = € 28.00 per kalf meer. Maar dit haal je in het latere stadium makkelijk weer terug.
Maxilac Flex No Limit
+1
Petro Pelgrum
@cjw73 Wij voeren net zoveel liters als Jan W maar we krijgen gem. 200 € voor een stierkalf. Dus die extra liters kan ook makkelijk uit. En de afnemer wil deze kalveren ook graag hebben.
cjw73
@Petro Pelgrum dan mag @jan w wel op zoek naar een nieuwe koopman. Mits jullie ook gewone zwartbonte hebben
jan w
@cjw73
Verschil is dat de ene in Nederland en de andere in Denemarken woont.
Petro, krijgen jullie nu al of nog extra betaald voor kalveren die voldoende biest hebben gehad?
cjw73
@jan w ik wist dat petro in Denemarken zit alleen normaal gesproken zijn het flut kalveren daar vandaan volgens mij buurman.
achterhoeker2
Met een uur 2 liter biest en de rest bewaren als het niet drinkt dan met een sonde.
De eerste biest er snel in is mijn manier
Boovngrunn
Gallon per kalf, doet mijn oom al jaren. Afgelopen jaar van de 300 kalfjes geen 1 dood... Je zou bijna zeggen dat het ze goed doet al dat biest..
m uut m
@Boovngrunn
Geen 1 maar wel meer.
Ruben-Wind
Hier sinds een aantal jaar ook binnen een uur 4 liter. En veel minder problemen met de kalveren!
frank-luyben
De kleine krijgen hier 3 of 4 keer 1 liter, de grote krijgen 3 keer 1,5 liter per dag
milkman2
Hier 2 liter biest binnen uur na geboorte en binnen etmaal na de geboorte totaal 6 liter 1e biest maal.
spotmelker
Als ik dit zo lees begrijp ik niet waarom er dan zoveel geoh over kalveren bij de afnemer(s) is. Iedereen doet het gewoon geweldig.
Meeste winst zit in het direct na geboorte verstrekken. Maar ook hier worden ('s nachts) kalfjes geboren die zichzelf zo vol drinken bij de koe dat je een dag moet wachten voordat ze weer drinken willen.
simpel
@spotmelker je kan zo aanvragen hoeveel uitval er is onder jouw kalveren bij van Drie. geeft je ook enig inzicht in hoe je scoort tov andere boeren
alpurobreeding.nl/alpuro/contact/…
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @simpel:
onder jouw kalveren bij van Drie.

Moeten je kalveren wel naar Van Drie gaan natuurlijk.
simpel
@Jack Rijlaarsdam ik ga ervan uit dat er van de meeste bedrijven wel wat kalveren naar van Drie gaan, tenzij je een andere vaste afnemer hebt. er staat ook een overzicht van je eigen opgefokte kalveren met uitval bij.
Jack Rijlaarsdam
@simpel En wanneer je dit formulier invult heb je de volgende ochtend een Alpuro-verkoper op het erf?
+1
simpel
@Jack Rijlaarsdam nee hoor! duurt ongeveer drie weken 😃
Zoeiton2
Is natuurlijk logisch dat een kalf na 2 liter biest de maag vol heeft en geen trek meer heeft. Soms is er nog weinig gevoel in de tong. Maar een kalf heeft 4 magen en als die vol zijn stroomt de biest door naar de darmen. Die zijn steriel bij een pas geboren kalf dus dat is geen bezwaar. In de darmen moet de IG's opgenomen worden dus dat is ook alleen maar gunstig. Hoeveel kalveren zou dokter Rik Hendriks opgefokt hebben? Stuk of 0 ? Gaat een boer snachts 3 x zijn bed uit om kleine porties te geven? Gaat een boer zijn werk op het land of in de stal 3 x onderbreken om zijn kalf(jes) te voeren? Nee inderdaad niet. Dat is een leuk model in de stuatie van een kleiner melkveebedrijf waarbij de boerin de kalfjes verzorgt. Anno 2016 komt dat niet veel meer voor daar de boerin uit werken is om voor een inkomen te zorgen. Zo snel mogelijk 4 liter erin dus, binnen uiterlijk 4 uur. Daarna heeft het geen zin meer. Ga anders vanavond even in zo'n zuipkeet kijken en oordeel dan of jeugd in staat moet worden geacht te bepalen hoeveel of hoe weinig zij moeten drinken.
gprumo
Hier eerder altijd twee liter en niet veel problemen, maar wel altijd een periode in het jaar waar het heel slecht ging. Nu gewoon zoveel als het kalf wil drinken gemiddeld drinken ze zo'n 4/5 liter en als het kalf niks wil drinken 4 liter met de sonde.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , kalf , dierenarts , biest en veearts geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
2.220