Staatssecretaris van Dam staat nu een jaar aan het roer


@JacoGeurts: Hebben wij nog wel bestaansrecht? Die vraag leeft bij vele boeren en hun gezinnen. Een terechte vraag en een noodkreet, die ik heel goed snap. Staatssecretaris van Dam (PvdA) staat nu een jaar aan het roer van de agrarische sector. En in dat jaar is een chaos ontstaan rondom de invoering van fosfaatrechten. Het wetgevingsproces is ontspoord. De grote onzekerheid, de ingrijpende gevolgen voor familie- en gezinsbedrijven, die gaan mij door merg en been.

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Verkiezingsretoriek
+2
verbi
@demelkboer Hij heeft wel gelijk.
bella
Huichelaar.
jordi 1455
@bella bij het CDA wordt niet gewaardeerd om tegen de partijlijn in te stemmen, net als andere partijen.
+5
Freriks
We maken ons nu nog druk over fosfaat. Snap ik ook wel, doe ik ook aan mee. De vraag waar we ons echt eens mee bezig moeten houden is hoeveel melk, vlees etc. we kunnen produceren waar we leuk aan kunnen verdienen. Bij 25% minder melk kan RFC de producten waar geld achteraan wordt gegooid de deur uit doen. Betekent met doorgaande schaalvergroting wel de helft van de boeren er uit. En individueel op ons eigen bedrijf zijn we bezig met melk produceren tegen steeds hogere kosten.
De Nederlandse politiek gaat ons daar niet bij helpen. Dus onze landbouwcrisis zal nog wel ff duren, ook al loopt de melkprijs nu weer even leuk op.
pieta
Quote Reactie van @Freriks:
Bij 25% minder melk kan RFC de producten waar geld achteraan wordt gegooid de deur uit doen.

Probleem is dat het nog wel eens wisselt wat het geld opbrengt. En 25% is wat aan de hoge kant denk ik.
cs-agrar
Quote Reactie van @Freriks:
De vraag waar we ons echt eens mee bezig moeten houden is hoeveel melk, vlees etc. we kunnen produceren waar we leuk aan kunnen verdienen. Bij 25% minder melk kan RFC de producten waar geld achteraan wordt gegooid de deur uit doen.

joh
overstekend wild
@Freriks hahahah ooit wel eens van de global dairy trade gehoord... melk is een wereldmarkt product.
+3
Twentsch Land
@overstekend wild

Haha dat betekent niet dat het overal in de wereld volop wordt geconsumeerd. Landen waar men opgroeit met kokosnotenmelk en sojamelk krijg je niet zo snel aan koeienmelk. En tegen de wereldmarkt kunnen we toch niet concurreren ...... dus dan ook niet doen, ik hoop dat de zuivelbereiders er toch nog uitkomen en dat er een reductie plan wordt doorgevoerd, melkprijs zal weer iets gaan stijgen en het saldo beter uitpakken dan bij een gas er op verhaal.
overstekend wild
@Twentsch Land lage prijs voor je product geeft grotere toegankelijkheid voor je eindproduct in opkomende economieën. Hoge prijzen lijden tot vraag uitval (verschuiving naar alternatieven) in bestaande markten. Dit zal altijd een balans blijven. En in een gunstige markt kunnen die laatste procenten wel rendabel afgezet worden, maar dan moet je ze natuurlijk op dat moment wel hebben en niet van plan zijn om ze snel als nog te gaan produceren want dan ben je te laat.
+1
Freriks
@overstekend wild joh, en toen?
Misschien even wat langer nadenken. We weten dat de laatste 15-25% van de melkaanvoer bij RFC met verlies wordt afgezet. En we kennen de weerzin van de zuivel om het fosfaat probleem op te lossen. Er zijn ook hier verschillende mensen geweest die vonden en vinden dat zuivel zich niet met mest moet inlaten vanwege imago. En toch zijn we als melkveehouderij de laatste paar maand alleen maar in het nieuws vanwege mest.
Het lijkt mij bepaald niet ondenkbaar dat er vanuit de zuivel een discussie gaat komen hoe we een herhaling van deze puinhoop kunnen voorkomen. Het onrendabele deel van de melkproductie stoppen en meer investeren in de consumententrends van de toekomst. bijkomend voordeel is dat we royaal onder diverse plafonds komen. Scheelt een hoop nutteloze energie in feitelijk nutteloze discussies.
En laat de wereldmarkt dan maar komen.

Uiteraard zijn betere ideeën van harte welkom
overstekend wild
@Freriks Melkpoeder is gewoon een wereldmarkt product, Brazilië 3 weken varen en NZ 5 weken varen en het is hier. Zo lang wij 70% van wat wij produceren exporteren zullen we mee moeten blijven doen in de concurrentie strijd op de wereldmarkt. Door goede merken (strategie)!!, zeer goede logistiek! Lokatie voordelen(dicht bij de consument) en een zeer betrouwbare naam kunnen we gelukkig een meerwaarde creëren, maar dat zal altijd ten opzichte van zijn. En je zult een consument nou eenmaal keuze moeten bieden. En als je besluit de onderkant van het assortiment niet meer te leveren zullen andere je daar ongetwijfeld dankbaar voor zijn
vrije boeren
Afschieten die schijtlijster
+3
Cornelis
@vrije boeren Toe maar, zet je naam erbij dan!!
+5
jan is hobbyboer
In ieder geval zijn Co en Tinus blij met Dammetje. Volgens mij is het nog nooit zo druk geweest op prikkebord.
vrije boeren
Is hij nog ergens goed voor
wanneer gaan ze mensen na mars sturen ?
+1
George
Quote Reactie van @vrije boeren:
wanneer gaan ze mensen na mars sturen ?

Wil je graag mee?
+2
matt
@George sturen ze meteen weer terug 😂

Pluto
Dijksma kwam al snel tot inzicht , een peil datum stellen en wegwezen hier!!.
Iemand met politieke ervaring zou er nooit aan zijn begonnen.
Coen
@Pluto , dit dossier stinkt al 30 jaar, de blunders door Van Dam zullen zorgen dat door de politiek de put snel nu wordt gedempt
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Coen:
dat door de politiek de put snel nu wordt gedempt

Welnee, die weten van toeten noch blazen. Via amendementen heeft de politiek net weer de KLW en voer-mest contracten geherintroduceerd, het spel is gewoon weer op dezelfde wagen.
+1
m uut m
@Jack Rijlaarsdam
Ze willen maar niet leren van de fouten die er in het verleden ook al gemaakt zijn.
+1
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Welnee, die weten van toeten noch blazen. Via amendementen heeft de politiek net weer de KLW en voer-mest contracten geherintroduceerd, het spel is gewoon weer op dezelfde wagen.

Met de klw kan je aantonen dat je efficienter met de fosfaat om kan gaan,dat is toch een goed streven omdat fosfaat eindig is...
Voer-mest contracten is een moderne vorm van een gemengd bedrijf zoals we het vroeger ook kenden,alleen zijn er nu meerdere eigenaren.
Niet alles kan bij het oude blijven,soms in een nieuw jasje,als je maar in beweging blijft.
+2
George
Quote Reactie van @janv:
de klw kan je aantonen dat je efficienter met de fosfaat om kan gaan,dat is toch een goed streven omdat fosfaat eindig is...Voer-mest contracten is een moderne vorm van een gemengd bedrijf zoals we het vroeger ook kenden,alleen zijn er nu meerdere eigenaren.Niet alles kan bij het oude blijven,soms in een nieuw jasje,als je maar in beweging blijft.

Tjongejonge hoe krijg je het verzonnen.
jorisdriepinter
@Jack Rijlaarsdam Tsja, zo gaat dat al jaren aan. De politiek is toch vooral bezig om het korte termijn belang van zijn achterban te behagen, zeker in verkiezingstijd. Met ruim 900.000 ha grasland en iets van 200.000 ha mais in NL is grondgebondenheid natuurlijk geen enkel probleem. Via voer-mestcontracten is dat tegen een geldelijke vergoeding altijd te regelen.
Maar wie gaat de korting nu voor zijn rekening nemen?
meelezer10
@jorisdriepinter Ik vindt dat een aantal moties we heel makkelijk werd aangenomen. zoals voer mest contract en einddatum. Je zou bijna denken dat ze al weten dat de wet toch niet door gaat.
+1
janv
Wat betreft uitspraken van Jaco Geurts,Hij heeft helemaal gelijk,Van Dam heeft nix met boeren en heeft er daarom een grote puinhoop van gemaakt,houd informatie achter en schuift alles in de schoenen vd landbouw sector,die moet het maar zelf uitzoeken vind hij.
Als alles klip en klaar was had hij de regelgeving op tijd in de kamer gehad,nu is alles een half jaar te laat,Bewust!!!!Wat zit er achter?
De tijd zal het ons leren!
+3
George
Quote Reactie van @janv:
uitspraken van Jaco Geurts,Hij heeft helemaal gelijk,Van Dam heeft nix met boeren en heeft er daarom een grote puinhoop van gemaakt,houd informatie achter en schuift alles in de schoenen vd landbouw sector,die moet het maar zelf uitzoeken vind hij.

Hij heeft helemaal geen gelijk. De puinhoop heeft de belangenbehartiging er van gemaakt en niet van Dam! De grootste fout is al ontstaan om meer dan 10 jaar geleden te pleiten voor afschaffing quotering en maar te roepen dat we anders niet konden profiteren van de toenemende welvaart en snelgroeiende wereldbevolking. Als we het hier niet molken dan molken ze het wel ergens anders werd er vaak geschreven. Vanaf die tijd kwamen de reportages in Boerderij opgang met nieuwe stallen die klaar waren voor de Toekomst en Bevrijdingsdag! Zonder te realiseren of er een markt voor deze groei was en of er ruimte voor was.
+2
arie.j
@George
Laten we er dan op houden dat hij de puinhoop compleet heeft gemaakt.
Je riedel over de quotering klopt niet, en is in strijd met de feiten
Afschaffen quotering was geen Nederlands ,laat staan een LTO besluit.
En er is geen reden om aan te nemen dat het besluit was ingetrokken, wanneer LTO zich nádat het besluit door de EU was genomen had verklaard geen voorstander te zijn.
Daarnaast, en dat is het belangrijkste, heeft geen enkele tegenstander van toen, ook geen DDB of NMV, zich toen tegen verklaard omdat het met de mest uit de klauwen zou lopen.
+1
George
Quote Reactie van @arie.j:
Afschaffen quotering was geen Nederlands ,laat staan een LTO besluit.En er is geen reden om aan te nemen dat het besluit was ingetrokken, wanneer LTO zich nádat het besluit door de EU was genomen had verklaard geen voorstander te zijn.

Het feit dat ze voor afschaffing waren is alleen al een grote fout! Feit was ook dat Duitsland en Frankrijk geen voorstander van afschaffing waren. Als quotering was gebleven hadden we al deze gekte niet gehad en was die enorme groei niet mogelijk geweest. Maar steeds werd er gepredikt dat we niet konden profiteren van welvaart- en bevolkingsgroei en dat het anders wel ergens anders werd gemolken. Dit heb ik destijds veel gelezen en dat hadden ze niet moeten uitdragen. Is gewoon een fout. NMV en DDB waren voor behoud van quotering of andere regulering. In mijn optiek is niet Van Dam die een jaartje Stas van Landbouw is de schuldige van dit debacle. LTO heeft gewoon gruwelijk gefaald maar geen mens die het wil toegeven.
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @George:
Duitsland en Frankrijk geen voorstander van afschaffing waren.

En ook niet voor een zachte landing

Hadden we in 2014 en 2015 aardige meer ruimte gekregen om te melken ,en daar door misschien een lager melkprijs Was het ook anders gegaan
sorry
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
een lager melkprijs Was het ook anders gegaan

is het dit jaar dan anders gegaan ?
MTSTAMMINGA
@sorry
In mijn omgeving wel
Bepaalde inverstering worden uitgesteldt
arie.j
@George
Jij draait door in je vermeende gelijk.
Geen enkele vertegenwoordiger, ook Sieta niet, heeft ooit geroepen dat bij afschaffing quotering de derogatie gevaar zou lopen.
Wanneer je achteraf gaat roepen dat ze fout waren bij LTO omdat ze 10 jaar geleden niet in de gaten hadden dat de derogatie gevaar liep, dan kun je datzelfde net zo goed DDB en de NMV verwijten.
Die zagen het evenmin, en hebben de boeren daar evenmin voor gewaarschuwd en dat was niet hun argument
Jij probeert zo op een wat goedkope manier achteraf je gelijk te halen maar óók jij zag dit met fosfaat en derogatie niet aankomen .
De melkprijs, dat was het waar heel die discussie over ging, en niets anders
Die hersteld zich echter weer aardig en dat kon wel eens niet het grootste probleem zijn
---
Wat betref van Dam en zijn schuld:
Op 2 juli 2015 kwam het sein van toenmalig staatssecretaris Dijksma dat er met fosfaatrechten zou worden ingegrepen.
Normaal zou toen geweest zijn dat er met een paar maanden een wetsvoorstel was geweest, wat dan vervolgens herfst 2015 in de 2e Kamer kon worden behandeld.
Ook bij evt. bezwaren uit Brussel zou er dan nog voldoende tijd voor veranderen geweest.
Maar de regering had moeilijkheden
En Staatssecretaris Dijksma moest als bekwaam iemand veranderen van functie
Dat om elders brand te blussen en de zaak daar letterlijk weer op de rails te krijgen.
Resultaat was dat we op landbouw een andere staatssecretaris kregen, een Pv/dA vent van Dam die van landbouw niets wist en heel wat maanden uittrok om zich in te werken.
Wat resulteerde in eindeloos uitstel van die fosfaatwet.
Vervolgens merkte hij deze zomer dat Brussel het ook nog eens anders wilde dan hij zijn wetje gemaakt had, en trok voor overleg een paar maande extra uit.(zo blijkt nu)
Tenslotte kwam hij in oktober met het verhaal dat Brussel zijn wet voor 2017 heel plotseling en onverwacht afkeurde wegens staatssteun.

Wanneer echter de regering de normale weg had bewandeld dan was het wetsvoorstel er al ruim een jaar eerder geweest en eind 2015 behandeld, en was al die enorme commotie over er 2017 niet nodig geweest.
En inderdaad is dat de regering, die dacht tijd voldoende te hebben voor eindeloos uitstel, te verwijten.
+2
George
Quote Reactie van @arie.j:
Jij draait door in je vermeende gelijk.Geen enkele vertegenwoordiger, ook Sieta niet, heeft ooit geroepen dat bij afschaffing quotering de derogatie gevaar zou lopen.Wanneer je achteraf gaat roepen dat ze fout waren bij LTO omdat ze 10 jaar geleden niet in de gaten hadden dat de derogatie gevaar liep, dan kun je datzelfde net zo goed DDB en de NMV verwijten.Die zagen het evenmin, en hebben de boeren daar evenmin voor gewaarschuwd en dat was niet hun argumentJij probeert zo op een wat goedkope manier achteraf je gelijk te halen maar óók jij zag dit met fosfaat en derogatie niet aankomen .De melkprijs, dat was het waar heel die discussie over ging, en niets andersDie hersteld zich echter weer aardig en dat kon wel eens niet het grootste probleem zijn---

Ik hoef geen gelijk te halen , maar de insteek om de quotering af te schaffen was gewoon al helemaal fout en de beweringen dat we moesten kunnen produceren voor die enorme groeimarkten omdat het anders ergens anders gemolken zou worden. Nooit hebben ze gedacht of er wel markt of plaats voor was. Maar wel de boeren op het verkeerde been gezet dat ze moesten en konden groeien. Bevrijdingsdag! Eindelijk het juk van melkquotum weg kopte de kranten begin 2015.
Dat had de NMV/DDB toch beter in de gaten. Die vroegen zich wel af of dat er markt voor was en waren voor behoud quotering of later voor fabrieksquotum. Dan was het tot al die gekkigheid niet gekomen en had ook de derogatie geen gevaar gelopen.
Om die melkprijs te laten herstellen hebben ze ook diverse kunstgrepen uit moeten halen , door flinke interventievoorraden aan te leggen en omdat dit niet genoeg was kwam ook Hogan nog met zijn regeling met 12 cent voor kilo's melk die niet geleverd worden.
Ieder heeft zijn eigen waarheid Arie , jij die van jou en ik die van mij. 😄
+1
arie.j
Quote Reactie van @George:
.Ieder heeft zijn eigen waarheid Arie , jij die van jou en ik die van mij.

Zal best, je schrijft nu een heel verhaal.
En misschien is het je zelf niet eens opgevallen, maar je schrijft met geen woord over mest of fosfaat. Terwijl de topic toch dáárover ging, en met name de rol van de staatssecretaris daarbij.
+2
Freriks
@George och, als je dat gelukkig maakt kun je van mij gelijk krijgen. Maar George, de quotering is wel weg en komt niet terug. En we moeten wel verder. Heb je daar ook een idee over? Of blijf je alleen maar herhalen dat er 10 jaar geleden een fout is gemaakt.
George
Quote Reactie van @Freriks:
Maar George, de quotering is wel weg en komt niet terug. En we moeten wel verder. Heb je daar ook een idee over? Of blijf je alleen maar herhalen dat er 10 jaar geleden een fout is gemaakt.

Tja mijn mening is gewoon zoals Jan is Hobbyboer hier al vaak heeft aangegeven , gewoon een paar GVE per ha en verder geen onzin.
Gewoon inzetten op grondgebonden en daar een redelijke termijn tegenover zetten om daar aan te voldoen. Grondgebonden bedrijven totaal ontzien van verdere wetgeving zoals KLW en andere onzin. Voor degene die na juli 2015 nog flink uitgebreid hebben mag het van mij pijn gaan doen omdat deze moedwillig meer dieren zijn gaan houden sinds de peildatum. Dat deze zogenaamde zelfbenoemde ondernemers en banken met hun financieringen daarmee de boot in gaan is hun eigen probleem waar je mensen die wel met beleid hun bedrijf hebben uitgeoefend niet voor verantwoordelijk kunt en mag houden. Bovendien een sector die snakte naar minder regels gaat de regeltjes plotseling zelf verzinnen om die derogatie te redden waarvan de vraag is of deze überhaupt nog wel blijft bestaan. Het is een chaos waarvan je niet kunt verlangen dat ik als boerke uit Buul een oplossing heb.
En ja ik blijf het nog steeds een grote fout vinden dat de belangenbehartiger destijds de quotering weg wilden hebben. Heb ik 10-15 jaar terug duidelijk aangegeven op Melkquotum prikbord dat ik geen voorstander was van afschaffing en sta nog steeds achter mijn mening.
Twentsch Land
@George

Zelf ben ik ook nooit voorstander geweest van einde melkquotum en ben er ook zeker van dat heel veel boeren geen voorstander waren voor beëindiging melkquotum ....... maar sommige dingen heb je niet in de hand. Ben zelf groot voorstander van een max aan gve per Ha maar ben ook van mening geworden de laatste jaren dat dit niet voldoende is. Had zelf liever dierrechten gezien dan fosfaatrechten maar ben blij dat er nu dan toch een rem is. Je ziet dat dit jaar de AmvB in werking is gegaan en als ik het goed heb begrepen is er 60000 Ha meer opgegeven bij de gecombineerde opgave. Ben er zeker van dat bij alleen gve het aantal melkkoeien nog fors zullen toenemen...er wordt gezocht naar meer grond en het zal ook te vinden zijn. Bij dierrechten of fosfaatrechten zal dit in toom worden gehouden. De klw mag om mij vrijblijvend blijven bestaan maar het te behalen voordeel daar in moet begrenst worden.

Alleen gve is te beperkend voor een goede melkprijs.
gerrie-hul
@arie.j Wel effen bij de les blijven Lto heeft niets onbetuigd gelaten om het melkquotum er af te krijgen Overal waar ze kwamen riepen ze dat het er af moest De beste oplossing volgens de top die toen het besluit al hadden genomen De bijwerking is dat er teveel fosfaat is gekomen door de enorme uitbreidingen want het was Bevrijdingsdag Dat is wel wat anders zoals jij beweert Dat heeft niets met het standpunt van nmv/ddb te maken die waren tegen afschaffing Ik hoop dat je dat niet is ontgaan
+1
Frans1
Staat hij aan het roer dan?
+1
friesboertje
@Frans1
Van de Titanic.
JD6930
Nog 3 maandjes en 4 dagen geduld! 😉 Dan zijn we van hem en z'n vriendje Rutte af.

Is dat niet.... dan laat de andere partijen maar een psychiatrisch onderzoek uitvoeren naar de geestelijke gesteldheid van de dan VVD en PvdA stemmers want dan zit er niet 1 steekje maar 999999999999999999999999999999999999999999,9999999999999999999999999999999999999999,99999999999999999999999 enz. steekjes los bij die kiezers. 😉

CDA en zover blijkt uit een goed woord van een SGP topman ook SGP zijn de enige die niet minachtig doen over onze Nederlandse agrarische sector die wereldwijd tot de top behoord.
jordi 1455
@JD6930 De meeste CDA kamerleden zijn niet echt in landbouw geïnteresseerd, Ik ken een CDA-kamerlid die om die reden is opgestapt. Overigens wordt tegen de CDA partijlijn instemmen helemaal niet gewaardeerd, daarmee verschilt het CDA weinig in met de VVD en andere partijen.
En was het niet juist het CDA die de Europese grondwet er door geduwd ondanks een duidelijk NEE.
JD6930
@jordi 1455

Zover terug ga ik niet. Uiteindelijk moet de meerderheid vòòr zijn anders kan een partij iets er niet doorkrijgen. Alleen kan niet.

Jij hebt wel eens gezegd dat Balkenende ons in de euro ipv gulden heeft gesleept maar dat kan niet want Balkenende was er volgens mij pas vanaf 2001 of 2 en de euro ook ergens rond die tijd. In 1 jaar krijg je het in mijn ogen als eenling niet voor elkaar om een nationale munt etc te veruilen voor een andere en de meerderheid mee te krijgen in dat plan. 😉
+1
jordi 1455
@JD6930 Het CDA heeft de wil van het volk links laten liggen.
Het gedrocht wat we de Euro noemen hebben we ook gekregen dankzij een CDA kabinet.
Het maakt niet uit of je CDA, D66, PVDA of VVD stemt, het is toch allemaal 1 pot nat.
+2
arie.j
Quote Reactie van @jordi 1455:
JD6930 Het CDA heeft de wil van het volk links laten liggen.Het gedrocht wat we de Euro noemen hebben we ook gekregen dankzij een CDA kabinet.Het maakt niet uit of je CDA, D66, PVDA of VVD stemt, het is toch allemaal 1 pot nat

Als jij partijen voor je stem wil beoordelen op standpunten en beslissingen van 25 jaar geleden moet je dat zelf weten.Maar dan ben je dom bezig
Het gaat er over wat ze nú willen en niet over fouten van 25jaar en nog verder terug.
Verder is het CDA altijd véél boer vriendelijker geweest dan de VVD waar de liberale dogma's altijd belangrijker waren dan boerenbelang.
Bovendien sinds er geen CDAer meer ministers is zijn we op landbouw met buitenstaanders afgescheept die zo nodig een baantje van hun partij moesten.
Ook zo met de VVD, daarvan krijg je dan krijg een buitenstaander zoals die van Aartsen.
Het interesseert ze bij de VVD eigenlijk niet eens, liever laten ze landbouw aan een D66 of PvdA man/vrouw over, zo is duidelijk gebleken,.
Een andere ministerspost vinden ze voor zich als VVD belangrijker. Landbouw mogen andere partijen hebben, en of die personen dan geen enkele band met landbouw hebben, dat zal de VVD een zorg zijn.
En dat zegt al meer dan genoeg.
jordi 1455
@arie.j Het zegt wel waar de loyaliteiten van het CDA liggen, die liggen in Brussel.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jordi 1455:
rie.j Het zegt wel waar de loyaliteiten van het CDA liggen, die liggen in Brussel

Laatste jaren onder een steen gelegen? al in 2013 was het CDA voor minder macht voor Brussel
zie bv. volkskrant.nl/voorpagina/…
+1
jordi 1455
@arie.j Rutte zij ook dat er geen cent naar Griekenland ging en dat windmolens op subsidies draaiden. Maar eenmaal aan de macht gingen er miljarden naar windenergie en Griekenland.
George
Quote Reactie van @jordi 1455:
Rutte zij ook dat er geen cent naar Griekenland ging

Daarvoor heeft hij sorry gezegd. 😄
JD6930
@jordi 1455

Wat heb jij toch zo tegen de euro... ik kan niet zeggen dat ik er last van heb hoor... die EU, das iets wat je zo nu en dan uit kan kotsen al zitten er ook daar goede bij. Maar die Euro is alleen maar gemak. Ga maar eens over de grens naar trekkertrek... kun je eerst naar de bank of wat dan ook om Belgisch of Duits geld te halen om een frietje af te rekenen.... nee doe mij dan maar gewoon 1 gezamenlijke valuta of hoe heet het. En de gulden was dan wel meer waard als de euro maar uiteindelijk blijven de verschillen in waarde tussen bijv. de dollar en de gulden of euro er toch...

Jij hebt sowieso weinig meegemaakt van de gulden dus waar maak je je druk om...

Hoe dan ook... dat durf ik best te zeggen: de VVD zal never nooit mijn stem krijgen en hebben die ook nooit gehad, PvdA ook niet. CDA heeft nog altijd de meeste kans.

(PS die +1 was een foutje! )

Stukje geschiedenis over de Euro... de valuta? die in NL is ingevoerd per 1 januari 2002, het echte invoeringswerk gebeurde NA Lubbers, en dus buiten de regering met CDA:

nl.m.wikipedia.org/wiki/Euro/
jordi 1455
Quote Reactie van @JD6930:
er last van heb hoor... die EU, das iets wat je zo nu en dan uit kan kotsen al zitten er ook daar goede bij. Maar die Euro is alleen maar gemak. Ga maar eens over de grens naar trekkertrek... kun je eerst naar de bank of wat dan ook om Belgisch of Duits geld te halen om een frietje af te rekenen.... nee doe mij dan maar gewoon 1 gezamenlijke valuta of hoe heet het. En de gulden was dan wel meer waard als de euro maar uiteindelijk blijven de verschillen in waarde tussen bijv. de dollar en de gulden of euro er toch...Jij hebt sowieso weinig meegemaakt van de gulden dus waar maak je je druk om...Hoe dan ook... dat durf ik best te zeggen: de VVD za

Waarom ik tegen de Euro ben, simpel omdat het ondoordacht is, Griekenland en nog wat Zuid-Europese staten hadden nooit de Euro mogen krijgen, in Brussel wisten ze er van dat ze de zaken niet op orde hadden, maar ze moesten koste wat kost in de Euro. Overigens verschillen de noord en zuid-Europese economieën te veel. Was jij het niet die vaak klaagde dat Rutte weer geld overmaakte naar Griekenland? o dit nog de zit sinds 2008 in crissis en Draghi blijft maar geld bijdrukken.
+1
JD6930
@jordi 1455

Griekenland was een van de eerste in de Eurozone. Als ik Wikipedia zo goed lees nog eerder als NL. Griekenland heeft een geldprobleem sinds het begin van de crisis en heeft veel te veel geld gekregen.
Dat weten we allemaal maar in Nederland is het op politiek niveau niet beter gesteld als de financiële situatie van Griekenland. Ons land is gelukkig niet failliet maar er zullen vast en zeker genoeg gemeentes zijn die dat wel nagenoeg zijn. En ook al vele jaren. Hier in midden Brabant maar ook ver daar buiten weten heel veel mensen dat de gemeente Hilvarenbeek financieel een drama is, bestuurlijk net zo maar daar wordt ook nauwelijks wat aan gedaan. In 1997 kreeg beek wat extra zuurstof door de rijke gemeente Diessen erbij te voegen maar de verhalen gaan dat dat geld binnen een jaar weg was. Wat ik wil zeggen. We kunnen wel naar andere landen wijzen maar hier in NL wordt het ook meer en meer een puinhoop.

Geld voor Griekenland was teveel. Maar hoeveel heeft ons huidige kabinet al verkwansr in de bodemloze put genaamd gelukszoekers en vluchtelingen...

Ik kan er dan ook echt niet om lachen dat mijn salaris van 75% van het minimumloon waar ik knoerhard voor werk in 2018 met 5% daalt terwijl die lamme takken een volle uitkering krijgen voor de hele dag beetje bankhangen en jonge meisjes lastig vallen.

Geloof niet dat die verekte VVD/PvdA het iets interesseert( van Dam is het bewijs)! Dus maart, 15, 2017 afhandelen met die lamme takken van de VVD en PvdA.
jordi 1455
@JD6930 Dat een gemeente er een puinhoop van maakt is de schade klein in vergelijking met die puinhoop die Griekenland er van gemaakt heeft die de hele Eurozone er mee in sleept.
Twentsch Land
@JD6930

Misschien van Rutte af !!!

En wat krijgen we dan weer ?

Misschien wel een links front, groen links, sp, PvdD, PvdA, D66 .......... hiep hiep hoera ...... Maar ik denk dat het feestje voor ons boeren er dan nog beroerder uit ziet.

Of zal Geert het redden ? Maar heeft Geert eigenlijk wel een beleid over landbouw ? Ik hoor hem alleen maar over immigranten en de islam.

Dus die Geert brengt ook geen feest.

Haha ik stem gewoon weer Rutte of misschien Pieter omzigt offffff als er zich nu nog een prachtige tante zich meldt voor VVD of CDA kan zij het ook nog worden......mmm 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's pvda , fosfaatrechten en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
57
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
2.383
TREFWOORDEN