Overzicht belangrijkste aanpassingen fosfaatrechtenwet

Dinsdag stemde de Tweede Kamer over de wet grondgebondenheid melkveehouderij (die nog door de toenmalige staatssecretaris Dijksma was opgesteld) en de fosfaatrechtenwet van de huidige staatssecretaris, Martijn van Dam. De belangrijkste aanpassingen zijn:

Deel dit topic

Reacties

eddievandijk
Hierbij samenvatting van de stemming in de Kamer vanmiddag.
Er zijn in verhouding en tegen verwachting in niet veel amendementen aangenomen.

- Grondgebonden melkveehouders worden volledig ontzien bij generieke korting. Ook in 2017 (als sectorplan het overleeft) worden grondgebonden bedrijven ontzien omdat ‘eigenaars’ van dit plan (NZO en LTO) dit al hebben toegezegd. Alleen de NMV is daar tegen, die wil dat grondgebonden bedrijven ook de melkkorting krijgen……

- Latente ruimte wordt in eerste instantie niet toegekend/compensatie in rechten. Wel komt latente ruimte als 1e voorwaarde bij uitgifte fosfaatbank ter compensatie. De SP motie kreeg weinig voorstemmen.

- Er komt een iets ruimere knelgevallenregeling van mekveehouders die net voor 2 juli 2015 financiële verplichtingen zijn aangegaan. Hiervoor wordt Adviescommissie ingesteld: dus in de gaten houden voor aanmelding degene die net voor peildatum grond hebben aangekocht.

- Een aantal biologische bedrijven zijn niet-grondgebonden. Voor hen wordt geen uitzondering gemaakt: ook zij worden generiek gekort. Een amendement om hen te ontzien is niet aangenomen.

- CDA amendement Kringloopwijzer is Aangenomen, bedrijven mogen zich dan als het om fosfaat gaat bedrijfsspecifiek verantwoorden. Wel staat er dat binnen 8 maanden duidelijk moet zijn of het onafhankelijk geborgd en gecontroleerd kan worden anders vervalt introductie KLW.

- SGP amendement over Einddatum Fosfaatstelsel is Aangenomen: stelt voor om in principe uit te gaan van afschaffing per 1 januari 2023. Daarbij kan ook gekeken worden naar andere maatregelen die de groei van de melkveehouderij begrenzen, zoals de (huidige) grondgebondenheidseisen, en eventuele aanpassing van het fosfaatplafond.
Op deze wijze wordt fiscale afschrijving van rechten mogelijk gemaakt.

- VVD amendement is Aangenomen: wanneer er geen derogatie komt voor de periode 2018-2021, vervalt de fosfaatwet -invoering in 2018.
meelezer10
@eddievandijk laatste regel zegt genoeg. heel de fosfaatwet verspilde moeite.
+1
Wiebren
@meelezer10 die uitleg klopt helemaal niet. Kamer krijgt bedenktijd voordat ingaan van de wet per koninklijk besluit bekendgemaakt wordt. Het is dus niet zo dat bij vervallen derogatie de wet direct de prullenbak ingaat!
BoerBart
@Wiebren KLOPT. Lodders doet nu heel stoer over haar amendement, op Twitter.
Puur 2 weken bedenktijd dat is alles.
In die 2 weken moet ingeschat worden, in hoeverre het aannemelijk is dat Brussel ons de Derogatie gunt.

Politiek weet wel raad met zo'n flut amendement.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @BoerBart:
KLOPT.
mwoah

wiebren is een kundig man met veel kennis en heeft heel vaak gelijk , maar niet altijd
en de tijd zal leren wie het gelijk aan zijn kant heeft
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Kamer krijgt bedenktijd

Dit is maar een deel van de inhoud van het amendement. Het andere deel luidt als volgt:
"De regering zal de inwerkingtreding van de wet slechts dan
aan de Kamers voorleggen indien aannemelijk is dat voor de volgende
periode (2018–2021) een nieuwe derogatie verleend zal worden.
"

Hieruit maak ik toch op dat zonder de aannemelijkheid van een nieuwe derogatie de wet niet wordt ingevoerd. Of zie jij dit anders?
+1
Wiebren
Nee dat zie ik niet anders. En voor een nieuwe derogatie wil de Europese Commissie de zekerheid dat we onder het plafond komen en blijven.
Wie er in leest (edit) dat je volgas op weg moet naar de volgende beperking vergeet dat 'ie zelf de kreukelzone is.
Twentsch Land
@Wiebren

Omdat het geheel nogal wankel is zou daardoor een grotere kans zijn dat derogatie wel wordt verleend maar met andere waarden...bv 225kg ?
Wiebren
@Twentsch Land We hebben komend jaar nog 230-250. Zolang we tenminste aan de slag zijn met verminderen aantal koeien in 2017.
Hoe beter we dat doen hoe groter de kans op een normale derogatieaanvraag. Reduceren we niks of te weinig dan hebben we het over geen derogatie 2018-2021. Andere derogatie is nu geen onderwerp van gesprek. Eerst leveren, dan praten over later, daarover is Brussel zeer duidelijk naar ons
+1
Twentsch Land
@Wiebren

Duidelijk ... bedankt voor antwoorden.
familie pelle
@Wiebren
Ik neem aan dat de inzet vanaf 2018 minimaal 250 kg N voor alle grond is ipv 230 en 250?
christo
@familie pelle Ik neem aan dat evenwichtsbemesting de norm wordt. Toch? En dan niet te scheutig met de koeiepoep, kan de kali en fosfaat tenminste via dierlijke mest aangevoerd worden.
+1
KuikenenKoe
Quote Reactie van @Wiebren:
Wie er in keest

nieuw woord?
wat is betekenis hiervan ?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
nieuw woord?

Dan heb je het toch ver geschopt als vakgroepvoorzitter, wanneer je naam gebruikt wordt als nieuw werkwoord.
Wiebren
@Jack Rijlaarsdam de automatische checker vindt dat een heel normaal woord blijkbaar. Heb het maar weer aangepast naar leest
pieta
@Jack Rijlaarsdam Goh, net als Sjorsen. 😁
+1
Farmer_
demelkboer
Als ik het goed lees wordt je alleen gekort over het gedeelte van je fosfaat productie waarvoor je zelf geen plaatsingsruimte had. Lees ik goed. Of moet ik een bril. Dit maakt de korting wat vriendelijker.
J.v.G
@demelkboer zal je wel niet goed lezen
demelkboer
@J.v.G * Grondgebonden bedrijven zijn vrijgesteld van de generieke korting. Andere bedrijven worden enkel gekort over het gedeelte dat hoger is dan de grondgebonden limiet.
maaarte
@demelkboer Ja zo las ik het ook. Ik had over 2015 een fosfaat overschot van 11 kg..... Dat is 1 kalf? Zou ik dan volgens deze plannen 11 kg fosfaat moeten korten, ofwel 1 kalf opruimen?
+1
George
Ik lees het volgende :
Bedrijven die op 2 juli 2015 vee hadden uitgeschaard, mogen eenmalig de rechten herverdelen met het bedrijf waar het vee was ingeschaard.

Wat betekend dit?
Ik heb hier de dieren uit Cat 101 en cat 102 jaarrond op stal op mijn UBN en mijn meitelling en ging ervanuit dat ik de rechten heb. Anders wordt me de mogelijkheid ontnomen om dieren te houden.
Dit is toch iets anders dan wanneer ze enkele maanden in de wei lopen ergens.
Twentsch Land
@George

Dat betekent dat je het recht mag verdelen zonder een afroming. Logisch zou zijn het recht te delen door 365 dagen en dan het aantal dagen dat bij inschaarder was die dagen x het de deel uitkomst en idem bij uitschasrder ........
+1
George
@Twentsch Land Als ze dus 365 dagen gewoon bij de opfokker zijn dan zijn de rechten voor de opfokker simpel gezegd?
+1
Twentsch Land
@George

Denk ik, maar weet het niet zeker, maar zou wel logisch zijn
pieta
@George Wie ze inschaart heeft ook gewoon de rechten. Maar hij mag ze zonder korting delen met de eigenaar van de dieren.
Twentsch Land
@pieta

Mag ? of moet ?

Er wordt iets over in de wet opgenomen, denk dus als uitschaarder staat op zijn deel het moeten zal zijn.
pieta
@Twentsch Land Ik dacht mag. Maar zeker weten doe ik het niet. Boeit me verder ook niet.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkvee , grondgebondenheid , dijksma , tweede kamer en dam geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
28
DEELNEMERS
15
WEERGAVES
2.142