Geen derogatie en dan ?

Stel wij raken de derogatie kwijt, hoeveel gras/mais gaat iedereen dan verbouwen ? Mag je het dan zelf weten of krijgen we dan nieuwe wetgeving daarvoor ?
Of zijn er nog meer plafonds waar je niet overheen mag ?

Deel dit topic

Reacties

hans1980
Aandeel blijvend grasland mag niet zakken in NL
Rondhus
@hans1980 geluk dat ik nog nooit blijvend grasland heb opgegeven
+3
diezel
@Rondhus
Met driemaal/week die DMC-satelliet boven je kop weten ze nog wel hoeveel molshopen je vorig jaar in een perceel had. 😄
+1
verbi
@Rondhus Kunnen ze zien op de meitelling . Ze weten precies hoelang er al gras staat ,langer als 5 jaar en het is blijvend grasland heb ik me laten vertellen.
cjw73
@verbi is mij ook eens ten gehore gekomen.
+1
Wiebren
@verbi referentie was 2012
+1
meelezer10
Quote Reactie van @Wiebren:
referentie was 2012

Schrijf je precies goed. was
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
referentie was 2012

Landelijke referentie was 2012. IK heb voor mijn bedrijf nog nooit een beschikking gehad.
+1
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
IK heb voor mijn bedrijf nog nooit een beschikking gehad.

Nee ... ik heb vant RVO ook nog nooit een brief gekregen dat er tegenwoordig iets als "grondgebondenheid" bestaat, en hoe dat dan wel precies werkt... Mag ik nu dan ook zeggen dat die hele grondgebondenheid voor mij nie van toepassing is? 😀
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
nog nooit een brief gekregen dat er tegenwoordig iets als "grondgebondenheid" bestaat, en hoe dat dan wel precies werkt.

AMvB grondgebondenheid heeft in de Staatscourant gestaan, blijvend graslandeis niet. Ook geen beschikking gehad met melkveefosfaatreferentie?
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Ook geen beschikking gehad met melkveefosfaatreferentie?

Jawel, maar daar stond verder geen nadere uitleg bij...
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
stond verder geen nadere uitleg bij

Oh, da's niet zo moeilijk. Dat is de hoeveelheid fosfaat die je verplicht elk jaar aan moet voeren uit Brabant, als vorm van ontwikkelingshulp. Nog meer onduidelijk? Ik help je graag, hoor.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
verplicht elk jaar aan moet voeren uit Brabant, als vorm van ontwikkelingshulp

Ik heb geen ontwikkelingshulp uit het Noorden nodig Sjakkie.
meelezer10
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Oh, da's niet zo moeilijk. Dat is de hoeveelheid fosfaat die je verplicht elk jaar aan moet voeren uit Brabant, als vorm van ontwikkelingshulp. Nog meer onduidelijk? Ik help je graag, hoor.

Wat een zwets verhaal sjakkie. Ik kan jou melkveefosfaatreferentie hier in brabant nog wel plaatsen.
Nick83
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Staatscourant

Die lees ik nie 😁
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Nick83:
Die lees ik nie

Ik lees 'm altijd voor aan de kinderen voor het slapen gaan.
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam krijgen ze daar dan geen nachtmerries van ?
pieta
@Jack Rijlaarsdam Daar moet je mee stoppen Jack. Over een paar jaar zeggen je kinderen dat je Alzheimer hebt omdat je wartaal uitslaat. 😁
+1
groeier
@Wiebren
En is dat onder dwang v/d EU?? Stuur ze toch gauw terug naar hun hol, lijkt Duitsland wel die hier 75 jaar geleden de baas kwam spelen....
+1
Nick83
@Rondhus kijk maar eens op boerenbunder.nl daar staat precies wat er nu staat en wat er voorgaande jaren stond.
+1
klant
Stuk of 10000 amtenaren de laan uit
+2
MTSTAMMINGA
Je mag gewoon niet buiten het school plein spelen 😀
En de tijd geest is 1 beprekking weg en er 2 voor weer krijgen Die pijn doen alles waren het er 4 😀
Grasbaal
@MTSTAMMINGA dan zijn de plannen van Trump beter: voor elke nieuwe regel moeten er 2 verdwijnen.
MTSTAMMINGA
@Grasbaal
De nerderlandse boeren daar zien het helemaal zitten met hem ,heb ik begrepen op facebook
Rondhus
Andere landen die derogatie verloren gingen ook niet van het ene op het andere jaar naar 170 kilo toe. Meeste in 4 a 5 jaar tijd ivm economische inpact. Dus voor 2017 zal het nog mee vallen als we het verliezen
Wiebren
@Rondhus hoe kom je aan die wijsheid? Denk je dat? of weet je dat?
Realiteit is dat die van het ene jaar op het andere weg was, behalve in Oostenrijk (deden maar paar boeren mee). Net zoals bij een boer met fouten bij derogatiecontrole. Kun je acuut ruimte zoeken voor 20 kuub mest/ha
simpel
@Wiebren hoe gaat het met al die fraaie tabellen als we geen derogatie gaan krijgen? gaan alle koeien in nederland dan ook forfaitair 75 kg N produceren?
Wiebren
meelezer10
@Wiebren 85 kg N ?
simpel
@Wiebren wat dan wel?
andre Boksebeld
@Wiebren Bij de duitsers kan het wel, netto 80 kg N
Nick83
Quote Reactie van @simpel:
hoe gaat het met al die fraaie tabellen als we geen derogatie gaan krijgen? gaan alle koeien in nederland dan ook forfaitair 75 kg N produceren?

Was het maar zo simpel... 😞
Rondhus
@Wiebren man van de bank.
+4
Oudje
Er speelt ook nog iets totaal anders!
Enkele zuivelverwerkers, voornamelijk kaasmakers, gaan dan waarschijnlijk ook eisen stellen aan het rantsoen!
Kaasmaken van snijmaïs rantsoenen ?
Kan wel maar over smaak valt te twisten.
M.a.w. "maiskaas" is niet te .....
-Jan-
Quote Reactie van @Oudje:
"maiskaas"

Lijkt me een mooi gezicht al die weidekoeien in de maisvelden
+2
vrije boeren
[/ we hebben geen Brussel nodig
wordt tijd om een vuist te maken tegen die onzin uit Brussel en Den Haag
+1
de Tank
@vrije boerengelijk heb je f**k de hele wereld,we hebben helemaal niemand nodig. We zuipen alle melk zelf op,dat zal ze krijgen!
+1
nederlandse boer
Geen derogatie, en dan?
En dan? Gewoon als sector verder doorontwikkelen in plaats van de zaak opnieuw voor 30 jaar op slot zetten. Het eiwitgehalte in het totale rantsoen verder verlagen naar totaal 14% (waar nog veel potentie zit) zodat er een nauwere stikstof-fosfor verhouding ontstaat in de mest die past op 90-170 i.p.v. 90-250/Ha. De inmiddels toegestane voer-mestcontracten voor grondgebondenheid beter benutten om meer rundveemest in de akkerbouw te plaatsen. Verder meer (varkens/pluimvee)mestverwerking in NL die gezien de overcapaciteit middels VVO's voor ca. € 1,-/kg fosfaat voor de rundveehouderij beschikbaar komen.

Zou zomaar kunnen!
+1
George
Quote Reactie van @nederlandse boer:
Geen derogatie, en dan?En dan? Gewoon als sector verder doorontwikkelen in plaats van de zaak opnieuw voor 30 jaar op slot zetten. Het eiwitgehalte in het totale rantsoen verder verlagen naar totaal 14% (waar nog veel potentie zit) zodat er een nauwere stikstof-fosfor verhouding ontstaat in de mest die past op 90-170 i.p.v. 90-250/Ha. De inmiddels toegestane voer-mestcontracten voor grondgebondenheid beter benutten om meer rundveemest in de akkerbouw te plaatsen. Verder meer (varkens/pluimvee)mestverwerking in NL die gezien de overcapaciteit middels VVO's voor ca. € 1,-/kg fosfaat voor de rundveehouderij beschikbaar komen.Zou zomaar kunnen!

Ja hoor droom lekker verderderderderder
+1
Oudje
@nederlandse boer Voer/mest contracten? Mest zou kunnen maar wat moet je met het voer dan? Bij 170 n/ha is de behoefte om voer te kopen er toch niet. Want de ha. die je dan uit mest/voer contracten heeft komt het voer ook jou kant uit. De nederlandse wetgeving wordt dan ook wel strenger moet je maar denken.
m uut m
@Oudje
Krachtvoer?
jg
@nederlandse boer Op naar de 3 miljoen melkkoeien in Nederland.
+1
meelezer11
Mestverwerking bij de melkveehouderij op het erf staat ook niet stil. Bij Jumpstart (RFC) en op de Marke worden veelbelovende proeven gedaan met het maken van kunstmest uit je eigen drijfmest. Dan is derogatie helemaal niet meer nodig en je kunstmestkosten komen te vervallen.
George
Quote Reactie van @meelezer11:
Marke worden veelbelovende proeven gedaan met het maken van kunstmest uit je eigen drijfmest. Dan is derogatie helemaal niet meer nodig en je kunstmestkosten komen te vervallen.

Jaja
Rondhus
@George en christo, jullie vonden 10 jaar geleden die zonnepanelen ook maar een mooi sprookje? En nu het dak er toch mee vol gelegt?
George
@Rondhus
Ik heb er geen.
christo
@meelezer11 Hele mooie droom. Ik droom dat al jaren en wordt elke morgen weer wakker met het standaardantwoord: mag op dit moment nog niet.
oldhuus
@meelezer11
Huitema is er al jaren mee bezig, maar krijgt het er niet door in Europa, niet alleen vanwege de kunstmestlobby maar ook omdat veel staten het geen biet interesseert.
Dan zou er ook een verbod op kunstmest moeten komen, het is toch van de gekke dat we die rommel nog steeds mogen gebruiken, het word door veel akkerbouwers zelfs als hoofdbemesting gezien, zonder KM zou er dan ook veel plaatsingsruimte bij komen.
+2
Rondhus
@oldhuus groene fosfaat in de mais zijn dit jaar al goede ervaringen opgedaan. Dat het van het ene jaar op het andere jaar een vlucht neemt is een utopie maar geef het eens vier jaar
tok achterhoek
Heb gehoord dat omgerekend in duitsland zonder derogatie rond de 210 kg n geplaatst mag worden. Dan valt het nog wel mee
+2
Rondhus
@tok achterhoek sssst, anders mislukt het lto plannetje

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's derogatie en wetgeving geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
51
DEELNEMERS
29
WEERGAVES
2.626
TREFWOORDEN