Zeven vragen aan wiebren



dinsdag, 6 december, 2016
De instemming van de Tweede Kamer voor de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in 2018 maakte vandaag duidelijk dat er nu volop inzet moet worden op het fosfaatreductieplan van de melkveehouderijsector.
Wiebren van Stralen, beleidsadviseur mest en milieu bij LTO, was bij de stemming in Den Haag aanwezig en blikt vooruit naar de gevolgen in 7 vragen.
Heeft de stemming u verrast vandaag?
‘Nee, zeker niet. De goedkeuring voor invoering van het fosfaatrechtenstelsel op 1 januari  2018 door een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer was wel verwacht. De stemverhoudingen waren vorige week al zichtbaar geworden tijdens het kamerdebat. Het belangrijkste gegeven van vandaag is dat er nu duidelijkheid is voor melkveehouders. Er is geen alternatief en er komt geen toegift.’
Er waren veel amendementen, voorstellen voor wetswijzigingen, ingediend. Wat zijn de belangrijkste die een Kamermeerderheid achter zich kregen?
‘De meeste van de amendementen haalden geen meerderheid. Wel was de kamer er voor om grondgebonden bedrijven te compenseren voor de generieke korting. Daarnaast stemde de Tweede Kamer in om de Kringloopwijzer in te zetten, is er een oplossing geboden voor bedrijven die vee uitschaarden op 2 juli 2015, komt er een commissie die zich buigt over knelgevallen en moet de staatssecretaris een einddatum instellen voor het fosfaatrechtenstelsel.’
Wat zijn de vervolgstappen?
‘De sector zal nu moeten laten zien dat ze de fosfaatproductie van de veestapel in 2017 onder het door de met het EU afgesproken fosfaatplafond kan krijgen. Dat betekent dat er komend jaar ongeveer 200.000 koeien zullen moeten verdwijnen. Daar zullen we nu hard aan moeten werken om dat te regelen.’
De sector heeft daarvoor het sectorplan voor fosfaatreductie gemaakt. Maar dat plan krijgt wel veel kritiek.
‘De vraag aan de criticasters is, wat is je alternatief? Het plan B dat een aantal partijen inbracht klonk mooi, maar was inhoudelijk niet uitvoerbaar. Het zal niet eenvoudig zijn om de fosfaatreductie te realiseren, maar gaat er hier om dat we ons realiseren dat we door de kat of de hond gebeten gaan worden. Ik maak liever zelf de keuze, dan dat Brussel dat voor ons doet. Het verliezen van de derogatie gaat echt veel meer pijn doen.’
Een aantal zuivelpartijen heeft aangeven het huidige fosfaatreductieplan niet meer te steunen.
‘Natuurlijk snap ik de emoties en verschillende belangen, ik zie ze ook onder de LTO-leden. Maar als ik een melkveehouder was en mijn zuivelfabriek zou aangegeven hebben het plan niet meer te ondersteunen dan zou ik mijn zuivelonderneming de vraag stellen: dus je vindt mijn derogatie niets waard? Ik erger me dat verschillende partijen op schoolpleinniveau over alle plannen praten. Dat wakkert de onrust in de sector alleen maar aan, terwijl we het juist over de inhoud moeten hebben met elkaar en aan de slag moeten.’
Wat vindt de Europese Commissie van de plannen?
‘Officieel weten we dat nog niet, maar ik krijg de eerste positieve signalen wel. We zien ook aan de cijfers dat we op een kantelpunt zitten. Het aantal koeien is de afgelopen maand in Nederland niet meer gegroeid. Steeds meer veehouders beseffen dat het geen zin heeft om langer dieren aan te houden. Er komt geen toegift van de overheid. Waarom zou je wachten totdat de slachtcapaciteit wellicht straks niet toereikend meer is en de vleesprijzen dalen? Ik denk echt dat de meeste bedrijven zonder veel pijn vijf tot tien procent van het ondereind van de veestapel kan afvoeren en dan boeren ze financieel echt niet minder.’
Gaat het de sector lukken om in een jaar onder het fosfaatplafond te komen?
‘We kunnen bij de pakken neerzitten, maar ook zeggen: we zullen eens laten zien wat we kunnen. Ik geloof in de kracht van de sector. En als er een schaap over de dam is, denk ik dat er meer volgen. Het is een lastig proces en ik verwacht dat er ook wel weer een aantal kikkers terug in de kruiwagen zullen komen. Het sentiment moet omslaan en het geloof dat we het kunnen zal bepalend worden. Er is immers geen alternatief.

Veeteelt

Deel dit topic

Reacties

groeier
Denk dat je beter niets meer kan vragen, v Dam moet eerst maar is met ruimvoldoende geld voor de da\g komen.
+7
robbies
Wiebren blaast wel erg hoog van de toren door anderen schoolpleinniveau te verwijten. In 2011 is reeds het voerspoor afgesproken waarbij 20 miljoen kilogram fosfaat gereduceerd zou worden. 10 miljoen door melkvee en 10 miljoen door varkens. Nu komt de melkveehouderij met een aanbod van 1,8 miljoen, terwijl LTO in 2011 nog instemde met 10 miljoen. In de varkenshouderij is slechts 2.5 miljoen gereduceerd. Aan deze afspraken heeft ook LTO zich gecommitteerd. In 2013 had LTO nog een Early warning systeem voor overschrijding van P-plafond, maar nu moet in 1 maand de derogatie gered worden. De andere zuivelverwerkers hebben vertrouwd op het beleid van LTO en willen nu niet opdraaien voor het falende beleid. En daar kan ik ze geen ongelijk in geven. Dat Wiebren dat standpunt afdoet als desinteresse in derogatie is echt van schoolpleinniveau
+7
Wiebren
@robbies ik begin bovenaan te lezen, dus dit is de reactie op jouw eerste.
Wat gebeurt er aan het schoolplein? Of dorpsplein? oftewel roddelcircuit. Ik hoest aan het begin van de straat en aan het eind van de straat ben ik overleden. Kijk naar jouw tekst. Voerspoor 2010 heb je nog meegekregen, resultaat blijkbaar niet. 2010 179,9 2012 162 mln. Dat is aardig meer dan je aangaf. Ook toen is er nogal wat gemekkerd, terwijl het niks heeft gekost en prima is verlopen. Ondanks controleerbare feiten hang je hier nog een lulverhaal op over resultaten. Die gemakzucht van ik hoor wat en doe er mijn mening bij en daarna is het waarheid, dat is precies wat ik bedoel met schoolpleinniveau. Bedankt voor het aandragen van een extra voorbeeld.
+3
Twentsch Land
@Wiebren

Hoorde laatst nog een mooie spreuk, klein beetje toepasbaar op jou voorbeeld....als er 1 iemand een leugen verteld zijn er 100 die het als waarheid door vertellen.
arjankok
@Wiebren mooi dat meester wiebren op het schoolplein de wacht houd !
maar wel voor alle leerlingen even aardig zijn hee !
+1
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
Voerspoor 2010 heb je nog meegekregen, resultaat blijkbaar niet. 2010 179,9 2012 162 mln. Dat is aardig meer dan je aangaf. Ook toen is er nogal wat gemekkerd, terwijl het niks heeft gekost en prima is verlopen.

Allemaal prima verlopen,maar waarom staan we er dan zo voor nu als alles zo prima verlopen is?
Ik heb Albert Einstein eerder aangehaald hier,en ik denk echt dat er eens schoon schip gemaakt moet worden,en iedereen die de afgelopen jaren aan het beleid meegewerkt heeft er uit geflikkert moet worden,want met elkaar is er een wanprestatie geleverd,en dat wordt door diezelfde personen niet rechtgezet,dus een tijd voor een nieuwe bezem,en dan niet een voor de eigen straat
j h p
Je zou @Wiebren ook kunnen vragen waarom er geen alternatief is/was?
Als melkveehouder moet je nu met meerdere scenario's rekening houden, waarom deden LTO en het ministerie dat niet?
Ik weet het is allemaal achteraf, maar ik nam aan dat dat op zo'n hoog niveau ook logisch was. Zo zie je maar aannames zijn dodelijk.
Wiebren
@j h p er is met meerdere scenario's rekening gehouden. Doe jij vast ook op je bedrijf. Dan nog loopt het wel eens anders. Ook nu is er oog voor alternatieven. Er worden er ook nogal wat geopperd die gepresenteerd worden als een prachtig nieuwe auto in de showroom. Vraag je dan om onder de motorkap te kijken dan blijkt er niks onder te zitten.
Ja, in 2013 had het gemoeten.
Nee, toen werd de urgentie niet onderkend, toen waren de middelen er niet (opheffing productschap) en was de vraag of het niet met een wet kon.
Welnu, de wet kwam er, deed te weinig. En via zuivel werd 'm niet. Allerbelangrijkste, er was geen draagvlak onder de boeren voor zoiets.
Wat is er veranderd? Het is nu overduidelijk dat het moet. Het is ook overduidelijk dat het niet per wet kan. En het wordt nog steeds niet makkelijk om via zuivel te doen.
En het draagvlak onder boeren? Nog steeds genoeg mensen die het in twijfel trekken dat het nodig is. Het argument? Waarom deed je het niet eerder......
+1
Nick83
Quote Reactie van @Wiebren:
Het is ook overduidelijk dat het niet per wet kan.

Nu niet meer nee, zolang heb van Dam wel zitten slapen...
Frans1
Quote Reactie van @Wiebren:
er is met meerdere scenario's rekening gehouden. Doe jij vast ook op je bedrijf

Nee,wij hebben een visie,en daar werken we vanuit. Er moet wel ruimte zijn om wat te laveren als dat nodig is,maar de hoofdlijn blijft hetzelfde
pieta
@Frans1 Heeft LTO ook gedaan. Er zou een bepaalde grondgebondenheid moeten zijn. Geregeld door melkveewet en AmvB grondgebondenheid. Dit was/is de visie van LTO waarbij de inzet was dat een fosfaatoverschot tot 100 kg per hectare ook nog inzet is geweest. Het bleek niet dusdanig beperkend te werken dat het onze groei in toom hield.
Coen
@pieta , die Melkveewet is toch niet echt grondgebonden 😞
mogelijkheid tot uitbreiden op 1 hectare met 4 resp. 8 melkkoeien was toch een lachtertje.
en dan die laatste aanpassing met voer-mest sjoemelcontracten is niet een gewone lach maar een schaterlach 😞
melluk
@Coen helemaal me eens!!
+1
pieta
@Coen Ik vind hem ook te ruim maar er wordt hier telkens geschermd met dat LTO grondgebondenheid wou in de vorm van alle mest zelf kunnen plaatsen. Dat is gewoon niet waar.
+2
de hoef
@Coen we weten nu wel dat jij de intensieve niks gunt jonge ,maar die blijven heus wel bestaan .
komen eerdaags de grond prijs bij jou wat opdrijven
+1
pieta
@de hoef Ondertussen is ie zelf ook intensief (zeker op 2 juli 2015) maar dat terzijde. 😁
+1
de hoef
@pieta paar jaar geleden was ie in brabant op vakantie ,heeft ie veel ideeen opgedaan
+1
Coen
@pieta , jij weet dan ook nog wel waarom wij toen wat extra melk hebben geleverd, opmaken van oude ruwvoervoorraden van eigen bedrijf die via de magen van de koeien toen gezorgd hebben voor extra melk.
pieta
@Coen Je hebt gedaan wat elke melkveehouder in NL heeft gedaan. Daar zit ook meteen het probleem. We deden met zijn allen wat teveel. Alleen dat continu bekritiseren van de wat intensievere collega's vind ik wat overdreven.
En ja, we zijn het er snel over eens hoe het had gemoeten en ook nog over hoe het zou moeten worden.
Wilbert
@Coen dus je hebt minder krachtvoer / bijproducten gevoerd per koe? Of ben je ook meer koeien gaan houden?
Coen
@de hoef , heeft niets met gunnen te maken

die bedrijfsstrategie is in onze beleving, gelet op de wijde omgeving en met het zicht op de toekomst, die bekende doodlopende weg.
nu ver van huis grond kopen is ook een verkeerde strategie, dat had je moeten doen (en dat is ook nog niet zo lang geleden) toen de grondprijs minder dan de helft van de huidige prijs was.

overigens wij komen zeer regelmatig op bezoek bij kennissen in Brabant, volgende week donderdag nog weer op kraamvisite 😄
+1
de hoef
@Coen en dat komt omdat er bij jullie grond lag voor een prikkie
maar dat wil niet zeggen dat de intensieve geen of minder bestaansrecht heeft in mijn ogen
hebben gewoon mest afgezet en mais terug gekocht maar daar ben jij op tegen
Coen
@de hoef , de mestdruk in (een groot gedeelte van) Brabant is toch veel te groot, daar moet toch niet nog meer rundveemest bij ?

dat loopt toch op z'n kop verkeerd, kijk toch eens hoe de huidige Statenpolitiek jullie hoofd op het hakblok heeft gelegd 😞
wanneer gaan de ogen open bij jullie belangenbehartigers, dit loopt toch niet goed af voor de Veehouderij 😞
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Coen:
kijk toch eens hoe de huidige Statenpolitiek jullie hoofd op het hakblok heeft gelegd

De discussie tussen de burgers en de landbouw is in Brabant volledig gepolariseerd, een loopgravenoorlog. ZLTO heeft nog niet door dat de tijd van Braks voorbij is. Na jaren van negeren van de burgers beginnen die nu (hard) terug te slaan. Hele Q-koorts crisis was natuurlijk wel een flinke druppel, bewust mensenlevens opofferen aan wat geitjes en economische motieven. Er worden mensen voor minder in de gevangenis gezet.
+1
de hoef
Quote Reactie van @Coen:
de mestdruk in (een groot gedeelte van) Brabant is toch veel te groot, daar moet toch niet nog meer rundveemest bij

gaat er nu effe niet over of erbij mag ,maar waarom hier nu wel veel harder korten dan op plaatsen waar verdubbelt is waar wel grond genoeg ligt .
die mensen hier hebben niet anders gedaan als vroeger en hun mest netjes geplaatst
Noorderling
@de hoef
Netjes geplaatst betekend niet in de sloot?

Inval bij een intermediair onlangs en de verandering van het bemonsteren van gescheiden mest komt natuurlijk niet voor niets.

Met huidige kosten en opbrengsten is het nog steeds te aantrekkelijk om te rotzooien met de stront.
de hoef
@Noorderling rotte appels zitten overal ,en gescheiden mest is meestal van varkens
de hoef
@Noorderling denk jij dat het waterschap en aid daar niet op let dan
de hoef
@Coen die kraamvisite
da is dan waarschijnlijk nie bij ons
+1
weurding
@de hoef niks gekalfd de laatste dagen?
+2
puntertje
Quote Reactie van @Wiebren:
Allerbelangrijkste, er was geen draagvlak onder de boeren voor zoiets.

God oh god, er was geen draagvlak. Je hebt toch niet een belangenbehartiger nodig die zich alleen inspant voor populaire maatregelen. Met een visie moet je vooruitkijken en wel eens iets impopulaire dingen doen om je doel te bereiken. Zo niet, dan ben je een grote slapjanus. Zoiets als dat je gaat wachten tot een individuele burger inziet dat er belasting betaald moet worden omdat het een rotzooitje wordt. Gaat niet gebeuren, en ondertussen wordt alles onherstelbaar vernield. En maar wachten op draagvlak....
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
dat er belasting betaald moet worden

L@l toch niet zo. De overheid heeft als taak beleid te maken en regels te handhaven, een belangenbehartiger komt op voor de belangen van de grote gemene deler van de achterban. Dat houdt in bestaande belangen verdedigen en mee helpen schaven aan nieuw beleid. Niets minder, maar ook niets meer.
puntertje
@Jack Rijlaarsdam Zeker vergeten hoe de sectorvertegenwoordigers hebben bewerkstelligd dat de sector het zelf mocht oplossen. Dat konden en kunnen ze niet, en och och, nu geven ze de politiek de schuld. Na een laarzenactie voor van Dam zou een spiegelactie voor LTO en zuivelbonzen een goed idee zijn.
+6
Freriks
@puntertje het wordt al aardig sneu met jouw reacties. Kan mij niet herinneren dat er een sectorvertegenwoordiger was die heeft gepleit voor afschaffen productschappen, maar dat zie jij ongetwijfeld anders. de politiek wilde het primaat op de besluitvorming en daarom moesten de schappen weg. De VVD heeft daar zeer hard aan getrokken (Charlie Aptroot). LTO kan wel lobbyen, voorstellen doen, waarschuwen voor overschrijding fosfaatplafonds, samen met partijen convenanten afsluiten zoals het voerspoor, maar dus niet boeren dwingen of verplichten om niet te groeien. Zou je trouwens ook tegenaan schoppen.
LTO heeft met NZO, NMV, NAJK voorstellen gedaan aan politiek, eind 2013, maar moest constateren dat er geen politieke wil was om die plannen verbindend te verklaren. En jij weet net zo goed als iedereen dat na de aankondiging op 2 juli 2015 ons geliefde ministerie na 500 dagen met niets kwam en het probleem bij LTO over de schutting gooide. Dat is wat anders dan dat sectorvertegenwoordigers iets hebben bewerkstelligd op de manier zoals jij beweerd.
Wat ze wel hebben bewerkstelligd is in anderhalve maand een plan in elkaar draaien wat lijkt te gaan werken. tot nu toe ligt het gewoon op koers, ook al voeren DOC en Aware nog een toneelstukje op voor hun eigen achterban.
+1
m uut m
@Freriks
Leuk mensen met een selectief geheugen.
Freriks
@m uut m houdt de discussies gaande he 😁 of heb je ook al in de spiegel van @puntertje gekeken 😀
m uut m
@Freriks
Inzet van lto in de fosfaat rechten discussie was constant weg zetten in de tijd. Dat dit ze nu in het gezicht is ontploft kunnen ze zichzelf aanrekenen.
melluk
@Freriks Ik ben het helemaal met je eens.
Ik heb in 2013 ook met ongeloof kennis genomen van de belofte van lto over genoeg mestverwerking e.d. wat ik de meest domme actie ooit vond.
Het vervolg van deze actie heb je prima verwoordt.
Ik ging n.l. denken dat ik de enige was die zo dacht maar gelukkig zijn er meer.
puntertje
@Freriks ja ja, wiebren geeft zelf aan dat het aan draagvlak ontbrak en dus niets gedaan werd, maar jij hebt weer zo'n lulverhaal dat onze voormannen er niets aan konden doen. Jij zit/zat vast ook lang in bestuursfuncties en ja, die claimen elk succesje extreem, maar gaat het fout dan is het altijd de schuld van iemand anders.
pieta
Quote Reactie van @puntertje:
claimen elk succesje extreem, maar gaat het fout dan is het altijd de schuld van iemand anders.

Dat lijk jij eigenlijk ook te doen. 😁
Freriks
@puntertje we kunne natuurlijk gaan wachten op een compliment van jou, maar om een of andere reden heb ik het idee dat ik dan heeeeeeeeeel lang moet wachten 😄
Overigens denk ik dat @Jack Rijlaarsdam wel een helder punt heeft met wat hij zegt over de inschattingsfout van LTO. Ik betwijfel wel of de puinhoop dan minder was geweest. waarschijnlijk was die iets eerder tot uiting gekomen
+3
puntertje
Quote Reactie van @Freriks:
gaan wachten op een compliment van jou

Nou hier komt-ie dan: LTO is een standvastige organisatie die het aandurft problemen bij de bron aan te pakken voordat de zaak kan ontsporen. Duidelijke strategische keuzes op basis van een heldere éénduidige visie. Bovendien beschikken ze over charismatische leiders waarvan iedereen weet waar ze voor staan, en die bovendien ook nog eens een fantastische politieke feeling hebben zodat ze zelden tot nooit voor verrassingen komen te staan. Bovendien heeft men het lef om bij voortschrijdende inzichten op tijd de bakens te verzetten en daar ook verantwoordelijkheid voor te dragen. Een toekomstgerichte organisatie die in haar werkwijze geen rekening houdt met de verstikkende sluipmoordenaar van gevestigde belangen maar open staat voor een veranderende maatschappij en de veranderende inzichten die daar mee gepaard gaan.

Zo, nu zal ik voortaan ook wel op de afscheidsrecepties van de rijk gedecoreerde sectorvertegenwoordigers worden uitgenodigd. Lekker onder het genot van een glaasje champagne lachen over hoe weinig het gepeupel van de ingewikkelde materie snapt en kijken of er nog ergens anders weer een dik betaald baantje vrijvalt, of dat we niet nog ergens één of ander advies/overleg orgaan kunnen bedenken. Ik zie je daar Freriks.
Wilbert
@puntertje hoeveel leden zou zo'n organisatie houden? Zo'n organisatie neemt het programma van PvdA / GroenLinks over en stemt met alles in wat ambtenaren verzinnen? Meer regels, minder dieren, minder inkomen. Dat is wat je beschrijft...
puntertje
@Wilbert Ik zal het eens met Freriks bespreken op de volgende receptie, ik denk dat we het er gauw over eens zijn dat jij het niet snapt. Alvast proost!
puntertje
@Wilbert Nou, ben ik niet met je eens. Realiteitszin brengt je meestal verder. Het is als met weidegang, de 'echte' ondernemers hebben zich hiertegen dusdanig verzet dat de verplichting in beeld begint te komen.
weurding
Quote Reactie van @puntertje:
Ik zie je daar Freriks.

ga je bij rudi thuis vergaderen?
Freriks
@puntertje 😄 👍 deed het zeer?
puntertje
@Freriks Och, het zal bij jou heel goed gevoeld hebben om te horen wat je wilt horen nietwaar?
Freriks
@puntertje ik kon het wel waarderen, zag de humor er wel van in. Ik heb er smakelijk om gelachen 😀
+1
melluk
@Freriks het vervolg was enorm voorspelbaar als je een beetje politiek gevoel hebt.
jammer dat lto nu het straatje schoonpraat
+5
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @puntertje:
Zeker vergeten hoe de sectorvertegenwoordigers hebben bewerkstelligd dat de sector het zelf mocht oplossen. Dat konden en kunnen ze niet

Dat was inderdaad pure zelfoverschatting en naar mijn mening lag dat ook buiten hun mandaat. In feite is de huidige chaos uiteindelijk een gevolg van die kapitale inschattingsfout. De overheid heeft de regie met graagte aan de sector gegeven en weigert sindsdien haar taak weer op te pakken.

Dus heeft LTO fouten gemaakt: ja. Is het nu aan LTO om bedrijfsontwikkeling dwingend te gaan sturen: nee. Dat hebben we nu toch wel geleerd, wanneer je niets af kunt dwingen, kun je ook geen beleid maken.
+3
Frans1
@Jack Rijlaarsdam precies, en dat reken ik ze best zwaar aan, en vooral dat er weer gezegd wordt dat de sector het zelf wel gaat regelen , is iets met een ezel en een steen
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
dat reken ik ze best zwaar aan

Ja, met de kennis van nu is dat ook niet zo moeilijk. Op het moment zelf was je waarschijnlijk ook alleen maar blij dat dierrechten buiten de deur werden gehouden en we de problemen op gingen lossen met wat minder fosfaat in het voer.

Quote Reactie van @Frans1:
dat er weer gezegd wordt dat de sector het zelf wel gaat regelen

Dat ligt meer aan de overheid, deze weigert te reguleren, waardoor de sector zelf met de moed der wanhoop nog een laatste poging doet om het tij te keren.
Frans1
@Jack Rijlaarsdam mis Jack,wij zijn altijd zelfvoorziend geweest, en we gingen er ook vanuit dat grondgebonden de nieuwe grens was, wordt er toch even iets anders uit de hoge hoed getoverd.
En dan @josl met zijn opmerking dat we niet meer dieren moeten willen... Is lekker lullen als je voor 2-7 net je stal vol gekocht hebt en nu zeuren dat er zat dieren zijn..

Tenen krommend vind ik zulke uitspraken dan
pieta
@Frans1 Wij zijn ook zelfvoorzienend Frans. Dat waren we in Brabant al. Daar hadden we het meeste voer elk jaar van hetzelfde land.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
,wij zijn altijd zelfvoorziend geweest, en we gingen er ook vanuit dat grondgebonden de nieuwe grens was

Komt me bekend voor.

Toch denk ik dat je ook niet geamuseerd was geweest wanneer LTO direct had toegegeven aan Bleeker toen hij dreigde met de invoering van dierrechten.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
eer LTO direct had toegegeven aan Bleeker toen hij dreigde met de invoering van dierrechten.

Toen hadden de kaders voor groei al uitgezet moeten zijn,maar niet gebeurd.
Ben er allemaal niet zo bang voor wat er komen gaat,we redden ons ermee,zal moeten als je door wilt
+2
jorisdriepinter
@Frans1 Co heeft dat filmpje van De Rode Hoed discussie vast nog wel ergens in het archief. Jan Cees heeft toen direct gezegd, dit is het stomste wat ze kunnen doen! Heeft gelijk gekregen.
Zoeiton2
Precies. Schoolplein niveau. Schreeuwen schreeuwen onzinnige voorstellen. Juridisch en financieel onhoudbare prietpraat. Iedereen weet dat doc tegenstemt omdat anders alle leden weglopen omdat ze zeer slecht betalen. A ware zal een belangrijke klant zijn en hun steunen. En daarmee de NL zuivelsector inclusief RFC de Rabobank Agrifirm For Farmers etc ten gronde richten. En zichzelf.
+1
robbies
@Zoeiton2 dus als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar als het kan? LTO en RFC moeten eerst een serieuze knieval maken naar de melkveehouderij waarin ze toegeven dat ze enorme inschattingsfouten gemaakt hebben. Dan zal de actiebereidheid van de veehouderij een stuk groter worden.
pieta
@robbies Waarvoor moet RFC een knieval maken? Dat kon Jan Anker beter doen die door het zetten van een nieuwe fabriek er ruimte te over was in NL. Die had ook wel beter kunnen weten. 😁
+1
robbies
@pieta vanwege het feit dat geroepen is dat alle melk verwerkt zou worden. RFC bemoeit zich met het dieselverbruik van haar leden, maar heeft nooit beleid gemaakt op het milieu-aspect. Terwijl ze zouden moeten weten dat 20% extra productie een overschrijding van het P-plafond zou betekenen. Misschien zijn andere zuivelaars ook schuldig, maar ik heb daarvan nooit een vergadering bijgewoond
pieta
@robbies Op zich ben ik het er wel mee eens. Er zijn fouten zat gemaakt door alle partijen.
Wiebren
@pieta @robbies inderdaad. En ook toegegeven/erkend volgens mij. Als het explicieter moet, geen probleem. Mensen die me wel eens (horen) spreken weten dat ook.
Daarna er dan ook niet elke dag op terugkomen. Dan is het namelijk "ik wil gewoon niet" in andere woorden.
Zeg dat dan. Dan kan er ook gezegd worden; Je moet.
+3
pieta
@Wiebren Ik ben dat station wel gepasseerd. Ik heb gewoon graag dat ze het melkreductieplan doorvoeren en zien dat we de derogatie behouden. Ik zie alleen (nog) niet zoveel van de grond komen. Ik ben van mening dat de zuivel gewoon de druk op Van Dam aan het opvoeren is zodat hij (een gedeelte) van het risico op zich neemt. En ik denk ook dat veruit de meeste boeren graag hebben dat er vlug iets doorgevoerd wordt om de derogatie te behouden.
George
Quote Reactie van @pieta:
ik denk ook dat veruit de meeste boeren graag hebben dat er vlug iets doorgevoerd wordt om de derogatie te behouden.

Pieta ook jij kunt niet voor iedereen denken.
+1
de Tank
@George hij zegt ook voor de meeste...
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @George:
Pieta ook jij kunt niet voor iedereen denken.

Misschien heeft pieta wel een 'gave' ?
pieta
@jan is hobbyboer Het liefst had ik een gave auto. Maar ik heb slechts een van alle kanten beschadigde Citroën. 😁
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Het liefst had ik een gave auto.

Ik had je wat minder materialistisch verwacht. Financiële krapte is er bij jouw toch niet, dan is het gewoon een keuze om in een oud baggel rond te rijden (die keuze komt in de beste families voor trouwens).
pieta
@jan is hobbyboer Woordspeling Jan. Gaaf = onbeschadigd. 😁 En wij zijn gewend het oude eerst op te maken. Dus eigenlijk moet ie kapot gaan.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Woordspeling Jan. Gaaf = onbeschadigd.

Dat had ik er niet van begrepen 😞 Toch niet zo wakker vandaag dus. Wees blij dat je geen Scenic hebt, daar kom je bijna niet vanaf, 1e heeft 6 ton gereden, en deze heeft inmiddels ook alweer bijna 4 ton op de teller.
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Wees blij dat je geen Scenic hebt,

Ja daar ben ik blij om. 😄
buorman
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
die keuze komt in de beste families voor trouwens).

Die weten tenminste nog hoe of ''het heurt''
Noordoost
@pieta denk het niet. Ze verzinnen weer 5 nieuwe regels om 1 regel(derogatie) te behouden
Heb liever 1 regel minder dan weer 5 erbij
wally
Volgens mij is die fabriek hard nodig om het overschot van RFC weg te werken die hebben plus aan melk onderschat @pieta
pieta
@wally Spotmarkt staat nu toch goed. Er zijn er wel meer die denken dat ze niet gemist kunnen worden. En dan ineens gaan ze het vanaf maandag toch proberen. 😁
cjw73
@pieta er zijn nog genoeg andere die ook fors uitgebreid hebben inclusief RFC zelf.
En die kleine miljard kilo die jan kan verwerken verandert daar weinig aan.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Dat kon Jan Anker beter doen die door het zetten van een nieuwe fabriek er ruimte te over was in NL.

Jan Anker was gewoon de early warning, als dat kon, zou er dus echt veel meer melk komen.
@robbies Waarom moet RFC een knieval maken? RFC is een zuivelconcern welke de opdracht heeft om melk tegen een zo hoog mogelijke marge te verwaarden.
Je schrijft eerder over voerspoor ed in 2011. Dit betekend dat er toen allang bekend was welke (verzonnen problemen er gingen onstaan bij groei. Wetgever en belangenorganisatie hebben daar de ogen gewoon voor gesloten, simpel zat.
Je kan de boeren er ook niet op aankijken, ondernemen doe je binnen de ruimte die je geboden wordt, dus zonder restrictie zou dat best veel ruimte kunnen zijn. Vervolg is nu geschiedenis. Dat men begon te zemelen over de melkprijs, ja dat verloop had je zelf wel kunnen bedenken
Blijft dus over dat volledige toerekening bij wetgever en aanverwante artikelen ligt. Simpel zat, moeilijker wordt het niet.
En wat dat schoolpleinniveau betreft, denk dat de (overheid en belangen)kindertjes nu zelf struikelen over een losse tegel waar ze eerder allemaal even naar gewezen hebben
+9
jan is hobbyboer
Ik heb maar 1 vraag aan Wieberen (en z'n collega's). Wanneer is het genoeg geweest en geven jullie er de brui aan? Schaamteloos gedoe elke keer.
+2
arie.j
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
k heb maar 1 vraag aan Wieberen (en z'n collega's). Wanneer is het genoeg geweest en geven jullie er de brui aan? Schaamteloos gedoe elke ke

En ik vraag me af wat Jan er mee voor heeft om alleen een puinhoop onder de melkveehouders het beste te vinden.
+2
cjw73
@arie.j die puinhoop is er toch al arie. Dus uiteindelijk heeft jan gelijk.
+4
de hoef
Quote Reactie van @cjw73:
gelijk.

en ik geef hier iedereen gelijk
morgen is het toch weer anders
+5
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @arie.j:
alleen een puinhoop onder de melkveehouders het beste te vinden

Die puinhoop is er arie, en ik heb ooit geleerd als je een probleem beetje structureel op wilt lossen, je bij de oorzaak van het probleem moet beginnen. En ik zie onze voormannen van (Z)LTO toch wel als een belangrijke oorzaak van de puinzooi. Blijkbaar denken ze daar zelf, incl. hun leden, nog steeds heel anders over. Verschil van inzicht is er tegenwoordig wel vaker in de melkveehouderij, dus zo verbazend is dat niet.
+1
arie.j
@jan is hobbyboer
Wanneer Wiebren cs er nu de brui aan geven zoals jij wilt komt er geen derogatie.
Dat bedoel ik met een puinhoop.
Dat ze verder niet doen wat jij graag wilt zal best.
De eerste melkveehouder die vind dat alles nu goed gaat moet op dit prikkebord zich nog melden geloof ik.
Maar het gaat er over dat het minst slechte beter is dat aller slechtste.
En hoe het moet nadat we de derogatie weer voor een paar jaar hebben, daar bakkeleien we da wel weer over.
George
Quote Reactie van @arie.j:
derogatie weer voor een paar jaar hebben, daar bakkeleien we da wel weer over.

Is het al dat gebakkelei wel waard voor een paar jaar derogatie?
+2
Freriks
@George tuurlijk wel, al was het alleen maar om hier oeverloos te ouweh..😄
gerrie-hul
@arie.j het is zelf nu de vraag of derogatie er komt Dat gaat Brussel beslissen en hebben we hier in Nederland geen grip op
+2
Wiebren
@jan is hobbyboer ach, jij hebt er ook geen moeite mee om elke dag op te staan om varianten op hetzelfde liedje te tikken. Ik ga over mijn keuzes en jij over de jouwe toch?
Carola
@Wiebren wanneer neemt NZO een definitief besluit mijnheer Wiebren?
Wiebren
@Carola morgen als het goed is.
Carola
@Wiebren Volgens mij is dit wel de sleutelpartij voor het plan. Gaan ze eruit komen?
zwier
@Wiebren Ik kan me nog niet vinden in het verhaal van nieuwe oogst afgelopen zaterdag.
Hier wordt gesteld dat de korting 2 tot 3% hoger uitpakt als grondgebonden bedrijven volledig worden ontzien van korting. Vervolgens staat er dat het ongeveer 1500 bedrijven betreft.
Ik kan niet uitrekenen dat als 10% van de bedrijven niet gekort wordt dit voor de overige 90% van de bedrijven een verhoging van meer dan 50% betekent (van 4 naar 6 tot 7%korting)
Ik heb gemaild naar LTO en ben keurig terug gebeld met de toezegging dat het niet goed was gecommuniceerd en dat er een rectificatie/ duidelijker uitleg over zou komen, begin van de week.
Ik heb nog niets gezien waar dit gebeurd is, en bij mij komt et over dat de intensieve boeren mij de schuld kunnen geven voor de extra korting. Ik vindt dit niet terecht, of zie ik dit verkeerd??
Graag zou ik dit dan horen.
+1
Wiebren
@zwier gister nog een heel stuk over op Boerderij geschreven door Jan Braakman.
Er wordt teveel gediscussieerd over bomen, het gaat over het bos, mijn mening.

De korting is nog niet bekend, het sommetje kan medio 2017 gemaakt worden, nu alleen ingeschat. De compensatie voor grondgebonden bedrijven zal door het volledig compenseren en het amendement Van Gerven wel groter uitpakken.
waaruit bestaat de korting:
- verschil in fosfaatrechten tussen 2-7-2015 en plafond
- knelgevallen
- compensatie grondgebonden
- risico overschrijding plafond (dit wordt minder door reductie 2017)
Als de wet in 2017 zou zijn ingevoerd zouden de eerste drie rond de 4% zitten. Nu verandert het verhaal dus. Ik hang er nu geen getallen aan maar meer dan 8% (is ruim 7 mln) lijkt me onwaarschijnlijk.
pieta
@Wiebren De eerste drie punten zouden 4% korting geven. Dat snap ik. Maar wat heeft het vierde punt er mee te maken dat de korting dan hoger gaat worden?
+1
Wiebren
@pieta Dat is niet zo ingewikkeld. In 2018 moeten de fosfaatrechten zorgen dat we onder het plafond zitten. We kunnen ons dan een overschrijding niet permitteren dus moet er voldoende zekerheid zijn dat we er ook niet over kunnen gaan. Die zekerheid is in te bouwen door de korting in ieder geval hoog genoeg te laten zijn dat er wat marge is
Coen
@Wiebren , wat zijn de sancties voor de cowboys die zich niet houden aan de voorwaarden van het melkreductieplan?
alleen 90% korting op de overschotmelk zal waarschijnlijk niet genoeg zijn.
janv
Quote Reactie van @Coen:
wat zijn de sancties voor de cowboys die zich niet houden aan de voorwaarden van het melkreductieplan?alleen 90% korting op de overschotmelk zal waarschijnlijk niet genoeg zijn.

Onder welke steen heb jij gelegen Coen?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Wiebren:
Die zekerheid is in te bouwen door de korting in ieder geval hoog genoeg te laten zijn dat er wat marge is

Begrijp ik je nu goed: men wil minder fosfaatrechten uitdelen dan het plafond hoog is om de impact van individuele ondernemers die al dan niet bewust boven hun fosfaatrechten produceren weg te kunnen strepen?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Begrijp ik je nu goed

Ja jongen, er zijn nog steeds mensen die hun belangenbehartiger op hun woord geloven, maar steeds vaker blijkt dat er een dubbele agenda is die maar mondjesmaat (bijv door deze versprekingen) boven water komen. Mooi onderwerp voor een column.

Ik zorg wel dat ik onder aantal koeien van 2 juli 2015 zit, dan wordt ik van heel veel shit gevrijwaard. Met dank aan Grondig !! Je wordt genaaid waar je bij staat, en genaaid worden door de 3 musketiers is nou niet iets waar ik heel vrolijk van wordt.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Het is heel verstandig om een marge in te bouwen zoals Wiebren aangeeft. Het zou toch echt van het onvoorstelbare maffe zijn bij zo'n grote ingreep dat er geen marge is waardoor achteraf de hele boel alsnog kan ploffen.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Twentsch Land:
verstandig om een marge in te bouwen

Het is de vraag of dit op sectorniveau nodig is. Op overschrijding van het aantal toegekende rechten hoort zo'n straf te staan dat een ondernemer dat wel uit z'n hoofd laat. Degenen die dan net de rechten niet volledig weet te benutten zorgt automatisch al voor een marge op sectorniveau.
Twentsch Land
@Jack Rijlaarsdam

Je hoort er nog steeds genoeg roepen .....gas er op ..... Die gaan ver, de rest probeert het zoveel mogelijk te benutten. Ik zou het er niet op durven aan laten komen dat vereffen dit in gereel weet te houden. Zou melkreductie plan voor zeker 5 jaar gelden zou het anders liggen, voor alleen 2017 niet.....marge is noodzaak, en helemaal nu melkprijs weer beter is.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Twentsch Land:
voor alleen 2017 niet

We hebben het nu over de generieke korting op fosfaatrechten vanaf 1-1-2018, niet over het reductieplan in 2017.
Twentsch Land
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Twentsch Land:
Het is heel verstandig

Is wel mooi dat iedereen tegenwoordig weet wat 'verstandig' is. Jij als LTO bestuurder volgt in ieder geval nog braaf de grote leiders.
Twentsch Land
@jan is hobbyboer

Wahahaha .... prachtig jan, je noemde me ooit ook al een industriemelker en nu weer een lto bestuurder.......ga zo door misschien raad je het nog een keer goed maar helaas kerel deze beiden zijn niet aan de orde 😉
Noordoost
@Twentsch Land ploffen doet het toch
zwier
@Wiebren Ik lees alleen de nieuwe oogst en daar lees ik dat als grondgebonden boeren niet gekort wordt de korting voor de rest 3% hoger wordt! En daar kan ik me niet in vinden, het is dus ook niet zo blijkbaar maar communiceer dit dan ook duidelijk svp
m uut m
@Wiebren
Komt er ook een vrijstelling voor hobbyisten met bijvoorbeeld minder dan 10 zoogkoeien .
+2
George
Quote Reactie van @Carola:
mijnheer

Ze zeggen mijnheer tegen mij. 😄
+6
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wiebren:
om elke dag op te staan om varianten op hetzelfde liedje te tikken

Goedemorgen, daar was ik weer..... Ik hoop dat jij vanmorgen ook even in de spiegel gekeken hebt. Hier werkt dat altijd prima, meteen klaarwakker (waarschijnlijk heeft dat met mijn lelijkheid te maken 😞 ) . Inhoudelijk reageren is niet zo makkelijk geloof ik. Ik heb een onderbouwde mening dat het beter is dat LTO in huidige vorm zich terugtrekt uit het overleg en eerst eens aan een realistische toekomstvisie gaat werken. Jij hebt de mening dat een grote meerderheid van de boeren nog steeds dolblij is met het standpunt van LTO richting industriemelk. Daarover verschillen wij van mening. That's all. Waarschijnlijk heb je gelijk want jullie doen gewoon vrolijk verder alsof er niets aan de hand is.
Noordoost
@jan is hobbyboer opdoeken dat LTO
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Noordoost:
opdoeken dat LTO

Dan is een deel van het vermaak ook voorbij.
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dan is een deel van het vermaak ook voorbij.

Kan weg nu , we hebben ons genoeg vermaakt de laatste tijd. 😄
janv
Waarschijnlijk bedoeld hij plan vogelaar(met achterban Natuurmonumenten met 1 milj leden!!)(Ik noem dat de nieuwe overheers methode),dan moet er binnen 2 jr de veehouderij gedwongen naar 2.3 gve per ha,en ruim 16000 kg melk /ha dat lijkt sympathiek maar dan is er weer een groot (ander)gedeelte van veehouders die dat niet kunnen trekken(even groot gedeelte als lto plan)en ook dan geen garantie dat er voldoende vee er uit gaat.En wat vogelaar ook weet maar niet zegt dat er nog al wat plafonds bij komen de komende jaren,dan wordt het van 2.3 /ha al snel 1.8/ha.....
Huidige plan vind ik ook helemaal nix,want het hakt er wel in voor veel bedrijven ,maar het alternatief is nix beter.
+2
Wiebren
@janv bedoelde ik dus niet. Met @JanCees prima over kunnen spreken. Over sommige zaken zijn we het eens, best veel zelfs. Waar het verschil zit is de te volgen route om iets te realiseren. Wat veel plannenmakers delen is zorg over de toekomst van de sector. Tegelijk is het niet in het belang van de boeren om wat te veranderen (behalve als het iedereen past). Die krachten schuren, belangenverdediging is vaak het resultaat.
+2
JanCees
@Wiebren Klopt wat je zegt we hebben in een lang gesprek veel overeenkomsten geconstateerd en de te volgen route zien we anders. Wel triest dat vier dagen later met Kees Romijn zowel bestemmings als route mijlenver uit elkaar lagen.
+1
Wiebren
@JanCees tsja, daarmee zie je het verschil inderdaad. LTO beweegt als olifant op evenwichtsbalk, jij hebt in paar weken 3 werkgevers voor zelfde plan en sluit af met amendement ingediend door Esther Ouwehand 😄
Dat is een lenigheid die je in landbouwlobby niet tegenkomt
janv
Quote Reactie van @Wiebren:
tsja, daarmee zie je het verschil inderdaad. LTO beweegt als olifant op evenwichtsbalk, jij hebt in paar weken 3 werkgevers voor zelfde plan en sluit af met amendement ingediend door Esther Ouwehand Dat is een lenigheid die je in landbouwlobby niet tegenkomt

Tja,dat ziet Romijn terecht niet zo zitten..,,
+1
burg
@Wiebren Ach ja wie betaald die bepaald he, wel jammer dat we nu de sector "grondig" in 2en gesplitst hebben.
Cornelis
@Wiebren Ik ben reuze benieuwd JanCees wie deze drie werkgevers zijn. Jij bent van de openheid dus stort je hart uit.
de hoef
Quote Reactie van @Cornelis:
Ik ben reuze benieuwd

ik ben ook reuze benieuwd wat er gisteren uit jou overleg is gekomen bij rfc
+1
Cornelis
@de hoef Komt volgende week naar buiten.
Wiebren
@Cornelis hart uitstorten? Ach dat valt wel mee. Zoals ik het begrepen heb A-ware, NZO en Milieudefensie.
Het doet er niet heel veel toe, wat mij betreft spreekt er vooral een bereidheid uit om er vol op in te zetten van oa Jan Cees
Cornelis
@Wiebren Evengoed een mooie combinatie:) . Jazeker de tijd gaat verder.
Cornelis
@Wiebren Is dat voor LTO bespreekbaar: naar een gve norm per ha? Met overgangstermijn en als onderdeel van 6de actieprogramma?
+2
Wiebren
@Cornelis geen idee, dat is nog niet besproken. Als los punt niet vermoed ik. Als onderdeel van een onderbouwd programma warmee melkveehouderij echt de doelen haalt die er zijn (waterkwaliteit, ammoniak, broeikasgassen, biodiversiteit) ontkom je er volgens mij niet aan
janv
Quote Reactie van @JanCees:
Wel triest dat vier dagen later met Kees Romijn zowel bestemmings als route mijlenver uit elkaar lagen.

Wat heb je vervolgens gedaan om dichter bij elkaar te komen.
janv
Quote Reactie van @Wiebren:
Wat veel plannenmakers delen is zorg over de toekomst van de sector.

Ik geeft het voorbeeld van(plannenmaker) Vogelaar omdat het ongepast is om de zaken om te draaien,als hij een plan b heeft en er wordt ook nog even gedreigd met een achterban die nix van de veehouderij af weet dan vind ik dat een zwak argument.
Je zal best een goed gesprek hebben gehad met Vogelaar,maar als hij het beste voor heeft met de melkvee sector dan was zijn aanpak anders geweest...
JanCees
@janv is binnen 5 jaar Jan iets langer de tijd dus.
Herbert
Kunnen we nu met zekerheid zeggen dat er geen nieuwe peildatum komt?
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Herbert:
Kunnen we nu met zekerheid zeggen dat er geen nieuwe peildatum komt?

Natuurlijk niet, alles en iedereen is al rubberen robbie, het beweegt alle kanten op als dat in de waan van de dag het beste uitkomt.
+1
weurding
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
rubberen robbie, het beweegt alle kanten op

goede sinterklaas gehad?
+3
achterhoeker2
Als de derogatie vervalt , zal de mestafvoer duurder worden.
Maar dan stoppen er wat, of men investeert in mest verwerking/export ,de markt doet zijn werk en heeft altijd gelijk.
De zuivelindustrie verwerkt melk en moet zich niet overal meebemoeien.
+4
wally
@wiebren Is de juridisch houdbaarheid van het onderscheid maken in kortingen wel voldoende uitgezocht.?? Iemand die behoorlijke investeringsverplichting is aangegaan in gebouwen met latent ruimte in stal en verguningen word meer gekort als iemand die een verplichting is aangegaan met latent ruimte in land en volle stal en volle vergunning ?? disproportioneel ??

Hoe zal de eerste kamer reageren aangezien brussel niet positief was over fosfaatrechten ?

Geen derogatie -> geen plafond en geen rechten, wat is er van die belofte overeind gebleven ?

Waar liggen de juridische gevolgen van rechtzaken en claims ? want die gaan er komen en niet zo weinig ook. Wellicht ook onderschat door NZO en Zuivel NL

verder vind ik schoolpleinivea nogal denigrerend. veel veehouders weten best dat derogatieverlies veel gaat kosten maar alle andere regels kosten ook flink geld en de derogatie krijgen we niet voor niets, er komen telkens regels bij die ook weer geld kosten

Misschien Mogen we zelf beslissen waar we ons geld aan uitgeven !!

Toen we op zand 20 kg N kwijtraakte hoorde je niemand en moesten we het maar slikken in het belang van.

Latente ruimte in vergunningen en stallen en ook nog een slechte bodemvruchtbaarheid omdat evenwichtsbemesting op zich laat wachten. Verwerkingsplicht word elk jaar makkelijker in te vullen en gezien koeien ruwvoereters zijn zijn ze per definitie grondgebonden
Nu krijgen we een ingewikkeld en kostenverslindend stelsel allemaal dankzij overheid en lto en nu moeten wij blij zijn dat we hier de rekening voor gepresenteerd krijgen

Schiet op met je schoolpleiniveau

Als er te veel auto's (heilige koeien) zijn maken we er rijstroken bij. Laat iedereen maar eens 8-10 % kilometers inleveren dan staat het kabinet zo op straat. Laat staan dat ze 4-8 % inkomen moeten inleveren terwijl ze net de bouwvergunning voor de uitbouw aan de keuken rond hebben!
Noordoost
Effe vraagje.
Als Brussel nee zegt ( wat zeer waarschijnlijk is) dan is de Derogatie eraf, dus dan krijgen we toch geen fosfaatrechten en ook niet dat "geweldige"fosfaatreductieplan ????????????????
+1
Herbert
@Noordoost derogatie zoals die nu is kun je wel vergeten jah, maar 190 kilo N durven ze waarschijnlijk ook wel derogatie te noemen en dan krijg je de fosfaatrechten ook.
+5
Zoeiton2
Een gemiddeld melkveebedrijf met 100 melk koeien met jongvee heeft bv 45 ha land. Zonder dero moet er al snel 1000 kuub mest extra worden afgevoerd dat is dan 17500 euro extra kosten plus extra kunstmest aankoop extra voeraankoop extra kosten voor bodemvruchtbaarheid. Uiteindelijk extra kostenruim 30.000 euro. Misschien dat even eerst in gedachten houden voordat je gaat schelden en tieren.
+2
robbies
@Zoeiton2 dat is het probleem: er zijn geen gemiddelde bedrijven. Een boer met 70 koeien op 70 ha grond heeft er maling aan dat zijn buurman 30.000 extra kosten heeft. Solidariteit kun je ook uitleggen dat buurman 30.000 euro extra betaalt, zodat buurman B niet in hoeft te leveren
+1
Freriks
@Zoeiton2 mestafvoer kost bij jou nog niet veel. Denk dat de prijs bij wegvallen derogatie fors omhoog gaat, als je het überhaupt al kwijt kunt. Was afgelopen jaren voor sommigen al een hele uitdaging.
En verder is het veel speculeren, nog steeds.
DeBoerin
Quote Reactie van @Freriks:
mestafvoer kost bij jou nog niet veel.

Ik weet niet wat bij jullie de prijs is maar op het juiste moment in het seizoen mest afvoeren kost hier nog aanmerkelijk minder dan €17.5 m3 (Gelukkig want er gaan nog al wat m3 weg)
jg
@DeBoerin Zonder derogatie en nog meer mestproductie wordt alles anders.
Coen
@jg , plaatsing van al die NL-mest wordt (zonder derogatie) straks HET probleem; export is ook al een probleem dus zal dat leiden tot een forse reductie van de veestapel
+1
MTSTAMMINGA
@Coen
Als de melkprijs hoog wordt ,zijn we vindingrijk 😃
Wordt hij laag wijzen we een schuldige aan 😁
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Als de melkprijs hoog wordt ,zijn we vindingrijk Wordt hij laag wijzen we een schuldige aan

In Friesland hebben ze eigenzinnige redeneringen.
jg
@Coen boerderij.nl/Home/Nieuws/…

Mestverwerkers in zwaar weer , financieel en technisch.
spotmelker
Quote Reactie van @jg:
Mestverwerkers in zwaar weer , financieel en technisch.

Dat was te verwachten.
+1
Coen
@jg , het grootste probleem kan nog wel eens worden de afzet/export.

heb vorig jaar van nabij de ontwikkeling van een verwerkingsproject gezien; de verwerkingsprijs zou met 40 euro per m3 rdm op het dubbele moeten uitkomen van wat algemeen als maximale verwerkingsprijs zou mogen gelden 😞
we naderen met rasse schreden deze verwerkingsprijs 😞
JohnDeere6serie
@Coen voordat het zo duur wordt komen er al lang mest bewerkingsmachines in beeld die de N en P eruit kunnen halen zodat van overschotmest kunstmest gedraaid wordt
+1
spotmelker
Quote Reactie van @JohnDeere6serie:
mest bewerkingsmachines in beeld die de N en P eruit kunnen halen zodat van overschotmest kunstmest gedraaid wordt

Laat dat nu net de machines zijn die het momenteel begeven....
Freriks
@DeBoerin en dat wordt nou net het probleem bij vervallen derogatie. Er komt veel meer mest en er zijn minder extensieve veehouders die nog wat kunnen aanvoeren. Toen paar jaar geleden de derogatie hier naar 230 ging zijn er verschillende collega's even klem komen te zitten. Ook mesttransporteurs kwamen in een aantal gevallen gewoon de afgesproken hoeveelheid mest niet ophalen, omdat er geen plek was.
de hoef
Quote Reactie van @DeBoerin:
(Gelukkig want er gaan nog al wat m3 weg)

ze zullen jou nu wel wat extra korten ,
George
Quote Reactie van @de hoef:
zullen jou nu wel wat extra korten ,

Ja en de prijzen zullen niet zakken voor afvoer.
Zoeiton2
Om toch de eerste jaren enigs zins voldoende voer te hebben zullen vele vele honderd duizenden hactares grasland omgeploegd worden en maisland van gemaakt worden. Dat zal de grondwaterkwaliteit heus niet ten goede komen
+1
BoerBart
@Zoeiton2 AmvB zorgt dat je je plaatsingsruimte niet kan verminderen. iedere Ha gras die je omploegt is 30 Kg minder fosfaatruimte.
robbies
@Zoeiton2 dat zal snel opgemerkt worden door Brussel die vervolgens de Blijvend Grasland regelgeving in werking laat treden.
Freriks
@Zoeiton2 jij maakt zelfs het maiszaad nog duur 😉
vrije boeren
Melkprijs stijgt best
ga nog 20 koeien aankopen volgende week
heb land genoeg
laat ze oprotten met hun derogatie
vrije boeren
Melkprijs stijgt best
ga nog 20 koeien aankopen volgende week
heb land genoeg
laat ze oprotten met hun derogatie
burg
@vrije boeren stoer man
+1
de Tank
Rondhus
@vrije boeren heb ook bijgekocht maar wel nadat het dubbele weg is gegaan
vrije boeren
Wat zijn er toch nog veel watjes van boeren in nederland
logisch dat we steeds meer onzin regels krijgen
burg
@vrije boeren wel direct bestellen nu hè en dan niet over maandje weer gaan janken als ze wegmoeten stoere man
Cornelis
@vrije boeren Broer van Bella?
Erco
@Cornelis de boel opruien proberen ze maar t lef hebben ze toch niet of ze zijn niet eens melkveehouder
vrije boeren
En meneer tank je kan je zelf beter dafje noemen
+1
de Tank
Dat lucht op @vrije boeren

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , lto , koeien , derogatie , milieu , schaap , overheid , dieren , kat , veehouders , vee , melkveehouders , melkveehouder , zuivelonderneming , europese commissie , grondgebonden , brussel , kringloopwijzer , fosfaatplafond , tweede kamer , fosfaatproductie , den haag , dam en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!