Ook A-ware ziet af van maatregelenpakket fosfaatreductie

Na DOC Kaas en Henri Willig heeft ook A-ware besloten het principeakkoord over het maatregelenpakket fosfaatreductie niet langer te ondersteunen. Een aantal andere zuivelondernemingen aangesloten bij de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), beraadt zich nog.

Deel dit topic

Reacties

wilbert-kuijpers
Zuivelreductieplan is een utopie. Wat gaan ze doen met veehouders die hun jongvee bij de "buurman" stallen en zo meer kunnen gaan melken? Melkprijs kan deze gedachte een duw in die richting geven?
Wiebren
@wilbert-kuijpers Kern van de maatregel van de zuivelondernemingen is dat er een fikse malus geldt op melk die boven het referentieniveau wordt geleverd in 2017. Daar kun je vervolgens aan ontkomen als je aantoont dat je zelf al onder 2 juli 2015 -4% zit. Aantonen dat er koeien weggaan doe je via slacht -of exportmelding. Tenzij je buurman in het buitenland woont of slager is gaat je dat afschuiven dus niet redden
Twentsch Land
@Wiebren

Zou je willen mededelen wat bedoelt wordt met dat het geeikt wordt aan 2016 ( begin okt ? )
+1
Wiebren
@Twentsch Land de details van de melkregeling zijn niet aan mij maar aan de zuivelondernemingen om toe te lichten. Bedoeling is dat het leverpatroon van 2016 gebruikt wordt om te bepalen op welke maandvolume's je afgerekend wordt. 2015 had een heel ander patroon dan de normale jaren (1990-2014, 2016)
@zwier als je ze nog snel in december naar de opfokker doet toon je op 1 jan. al aan dat je onder 2 juli -4% zit? Dan is je bewijs ineens rond. alleen een bonus krijg je dan niet denk ik
zwier
@Wiebren Wanneer moet ik dit verantwoorden?, als ik in december mijn jongvee nog naar een opfokker doe, kan ik ze volgend jaar niet meer voor export afvoeren en voldoe ik op dit moment al aan de regels.
+2
meelezer10
Quote Reactie van @Wiebren:
onder 2 juli 2015 -4% zit. Aantonen dat er koeien weggaan doe je via slacht -of exportmelding

Dit is de weg van refertie hoeveelheid melk.
Maar als je er voor kiest om 4% onder je gve norm te zitten dan mag je zoveel melken als je kunt. Hier heb ik niet bij zien staan dat je moet aantonen dat je vee geslacht is. Dus voor gve kiesen en je jongvee op een ander naam schrijven
Noorderling
Quote Reactie van @Wiebren:
Aantonen dat er koeien weggaan doe je via slacht -of exportmelding. Tenzij je buurman in het buitenland woont of slager is gaat je dat afschuiven dus niet redden

Hoe wordt er om gegaan met bedrijven die het opfokken van hun jongvee uitbesteden? Zij hebben geen enkele mogelijkheid om hard te maken dat zij onder 2 juli zitten zonder te schuiven met dieren. Bovenstaande documenten ontvangen zij immers niet.

Dat je de bonus malus ontloopt met het uitbesteden van jongveeopfok is te begrijpen. Maar wanneer je onder 2 juli zit min 4% heb je toch een vrijstelling?
mlkvhoudr
Ik had nog nooit van henri willig gehoord maar zit heel toevallig ook in heerenveen.
+1
cjw73
@mlkvhoudr daar rijdt farmel ook heen volgens mij. Hij verwerkt ook geitenmelk.
+1
bio boer
@cjw73 klopt vij kleine kaas fabriek doet koe geit en schapen kaas en bio ik lever mijn bio melk er ook aan zitten altijd ruim boven de bio campina prijs
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @bio boer:
vij kleine kaas fabriek

Heeft ook paar handen vol kleine kaaswinkeltjes in Amsterdam voor toeristen, jaaromzet van hele bedrijf (Katwoude, Heerenveen, winkels) € 50 miljoen, naar eigen zeggen.
jg
Welk alternatief voor behoud derogatie gaat Aware dan wel ?
cjw73
@jg niks, vol gas en door.
Derogatie blijft er toch niet want al die koeien gaan toch niet weg.
jg
@cjw73 Zelf vinden ze behoud van derogatie van groot belang, zielig dat je dan niet direct met een waterdicht alternatief komt.
cjw73
@jg zij zien inmiddels wel in dat dat een illusie is. En er zijn teveel verschillen tussen de fabrieken in de berekening voor die korting en daar kan ook niemand zich in vinden.
jg
@cjw73 Slappe bestuurders
+1
janv
Quote Reactie van @jg:
Slappe bestuurders

Kan ook een plan zijn om stas te dwingen met meer middelen over brug te komen als het fout gaat met derogatie..
Coen
@janv , onze Stas gaat op dit terrein echt niets ondernemen 😞
cjw73
@jg hoezo. Lang niet alle boeren zijn het er ook mee eens dus waarom moeten de bestuurders dan wel.op 1 lijn zitten.
Ze luisteren gewoon naar hun boeren.
jg
@cjw73 Dat helpt.
cjw73
@jg als men zoiets wil invoeren moet de strafkorting voor iedereen gelijk zijn en dat is nu niet aan de orde.
kaas
@jg waarom moeten de zuivel ed de fouten van marcel van dam oplossen en ook nog alle risico op hun nemen van dam doet echt niks ik vind dat ze groot gelijk hebben .want ga er maar van uit dat er dikke schade claims en recht zaken komen
pieta
Quote Reactie van @kaas:
de zuivel ed de fouten van marcel van dam oplossen

Die vuile salonsocialist.

quotenet.nl/Nieuws/…

De stas heet trouwens Martijn. 😁
+2
MTSTAMMINGA
@cjw73
Toch denk ik als je het uitrekent dat behoudt derogatie het beste is
Of ze moeten de overschotmest gratis voor je verwerken gaan 😀
Coen
@MTSTAMMINGA karst, denk jij dat onze zuivel dit nog kan afdwingen?

de NL-melkveehouderij heeft, in de aanloop naar vrij melken, die hele kleine ruimte in het collectieve NL-fosfaatplafond van 2002 massaal opgeslokt en dat collectieve fosfaatplafond inmiddels fors overschreden.
er was geen individuele toewijzing van een fosfaatplafond, dan krijg je eerst de freeriders die ruimte opslokken en daarna het grote gros die de freeriders volgt.

de overheid heeft dus gefaald en die moet dit ook oplossen, maar onze Stas gaat dit probleem voor ons echt niet oplossen dus we leven als melkveehouderij nu echt in een vrijstaat.
MTSTAMMINGA
@Coen
Heb geen idee wat wel en niet kan

Net als van de morgen toen ik hoorde op het nieuws dat er straks geen benzine en diesel auto''s Verkocht meer mogen worden Dat als wij nu straks weer de trekker inruilen moeten voor het paard ist probleem ook oplost 😀 😄
George
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
als van de morgen toen ik hoorde op het nieuws dat er straks geen benzine en diesel auto''s Verkocht meer mogen worden Dat als wij nu straks weer de trekker inruilen moeten voor het paard ist probleem ook oplost

Zal nog wel even duren voordat ze die geen meer mogen verkopen.
+1
cjw73
@MTSTAMMINGA wat mij betreft mogen ze het wel afschaffen hoor. Heb nu ook al niet alle grond in de derogatie. Kan er meer maïs in de grond en dan sjoemelwijzeren we de boel wel wat recht.
meelezer10
Fluit brussel fosfaatrechten 2018 terug?

in 2017 konden geen rechten ingevoerd worden want dat was staatssteun. als we onder het fosfaatplafond komen kan het wel. Wat gebeurd er nu als we in 2017 niet onder het fosfaatplafond komen? staat hier iets van in de fosfaat wet?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @meelezer10:
als we onder het fosfaatplafond komen kan het wel.

Er worden fosfaatrechten uitgedeeld tot het plafond en niet meer, dat is wel toegestaan wat betreft staatssteun. In principe zou dit zelfs per 1-1-2017 mogen voor de staatssteuntoets, alleen dat is weer gesneuveld op het feit dat ondernemers dan te weinig tijd krijgen om er op in te spelen.
kaas
@Jack Rijlaarsdam te weinig tijd van njuli tot dec is half jaar en van dam komt er pas veel later mee en dan mogen we het zelf wel oplossen in 2 of 3 maand
+2
Grasbaal
A-ware vindt dat Van Dam verplicht is om de aansprakelijkheid op zich moet nemen. ,,Hij staat aan basis van deze problemen, dus is hij ook verantwoordelijkheid, aldus de woordvoerster. Van Dam lanceerde dit voorjaar een fosfaatwet die hij in september moest afblazen omdat er volgens de Europese Commissie sprake was van staatssteun (zie kader). Om te voorkomen dat Brussel de verstrekte derogatie voor 2017 intrekt en ook geen derogatie verleent voor de periode erna, moest de melkveehouderijketen in allerijl zelf een fosfaatreductieplan opstellen.

'Vreselijk jammer'

A-ware had nog gehoopt dat Van Dam de aansprakelijkheid alsnog op zich zou nemen tijdens het debat vorig week over zijn Fosfaatwet die ingaat in 2018. ,,Dat deed hij echter niet, waardoor ons geen andere mogelijkheid dan afstand te nemen van het fosfaatakkoord.’’

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond heeft begrip voor de stap van A-ware. ,,Als Van Dam niks wil en geen zekerheid geeft, haken zuivelbedrijven af. Dat is logisch, maar vreselijk jammer. Dit komt behoud van de derogatie niet ten goede.”

Meer: lc.nl/economie/…
tok achterhoek
Waarom is dat fosfaat plafond eigenlijk ingesteld, wat voor doel had het.
Wie kan dat zeggen? Ben maar een leek wat dat betreft
+1
George
Quote Reactie van @tok achterhoek:
Waarom is dat fosfaat plafond eigenlijk ingesteld, wat voor doel had het.Wie kan dat zeggen? Ben maar een leek wat dat betreft

Dat weet niemand! Gewoon in het verleden een heel domme afspraak gemaakt over fosfaat terwijl derogatie gaat over de hoeveelheid aan te wenden stikstof uit dierlijke mest per hectare.
meelezer10
Quote Reactie van @George:
verleden een heel domme afspraak gemaakt over fosfaat

En wie heeft dit toen aangedragen?
+2
George
Quote Reactie van @meelezer10:
En wie heeft dit toen aangedragen?

Dat weet vast Wieberen wel te vertellen. 😄

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , kaas , zuivel , nzo , doc , nederlandse zuivel organisatie en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
1.980