Na DOC Kaas en Henri Willig neemt ook Royal A-ware afstand van Maatregelenpakket Fosfaatreductie





Persbericht

Na DOC Kaas en Henri Willig neemt ook Royal A-ware afstand van Maatregelenpakket Fosfaatreductie

Onzekere juridische basis en onvoldoende zicht op behoud derogatie

Almere, Hoogeveen, Heerenveen, 6 december 2016 | Royal A-ware heeft dinsdagochtend 6 december 2016 besloten het principeakkoord over het Maatregelenpakket Fosfaatreductie niet langer te ondersteunen. Eerder hebben DOC Kaas en Kaasmakerij Henri Willig al laten weten geen steun te geven aan dit principeakkoord. Een aantal andere zuivelondernemingen aangesloten bij de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) beraadt zich nog.

DOC Kaas, Royal A-ware en Henri Willig ondersteunen het pakket aan maatregelen onder meer niet vanwege:

•Het ontbreken van een solide juridische basis voor de uitvoering van de opgelegde maatregelen. Op het moment van uitbrengen van dit bericht is volstrekt onduidelijk of er een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) komt en waar deze betrekking op heeft. Zo is nog volstrekt onduidelijk hoe wordt omgegaan met knelgevallen en bij wie de aansprakelijkheid voor mogelijke claims ligt.
•Het voorgenomen pakket aan maatregelen is te complex. Zowel in de uitleg als in de uitvoering.
•Het is onvoldoende duidelijk of het harde maatregelenpakket voor 2017 er daadwerkelijk toe leidt dat de derogatie in 2017 en voor de periode 2018-2022 wordt behouden.

DOC Kaas, Royal A-ware en Henri Willig zijn van mening dat het voor alle melkveehouders in Nederland van groot belang is dat de derogatie voor Nederland behouden blijft.
Wij lopen hier niet voor weg en blijven bereid onze verantwoordelijkheid te nemen.

Deel dit topic

Reacties

+9
kuilhapper
Dat zei ik net al, doei doei derogatie...
+2
Grensboertje
En op de rfc vergadering werd vertelt dat ze het niet alleen gingen doen. Prima dan maar geen derogatie, past mij beter dan fosfaatreductie/rechten.
+7
jan is hobbyboer
Dag derogatie, dag Hans, Kees en Toon (en Wieberen). Net GTST, elke dag weer een nieuwe aflevering in de Fosfaatsoap 😞
dirks
@jan is hobbyboer GTST, Goede of Slechte Soap. De sector is te verdeeld
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @dirks:
De sector is te verdeeld

De sector is door jarenlang wanbeleid door zowel overheid als boerenbestuurders niet meer te redden. Slechts een deel van de sector kan door, afhankelijk van de beslissingen die genomen gaan worden. Het nemen van deze beslissingen is geen taak van de zuivel of sectorvoormannen maar van de overheid/volksvertegenwoordigers, die allang een plan voor de toekomst van de melkveehouderij hadden moeten hebben. Maar de overheid schittert door afwezigheid. Dit zijn echt wel goede ingredienten voor een jarenlange soap
douwe2
@jan is hobbyboer bedoel je Hans, Kees en Toon wieberen, of Wiebren
Jannus
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dag derogatie, dag Hans, Kees en Toon (en Wieberen)

KuikenenKoe
Zou piet boer nu ook stampvoetend en al haren uit hoofd trekkend met hoofd tegen muur aanstotend vloekend en tierend met schuim op de mond in amersfoort tekeer gaan ?
Komelker
@KuikenenKoe denk dat de brief met teksten,we hadden het beste met de boeren, en de melkveesector voor, het is met onwillige honden slecht hazen vangen, als de boeren niet willen luisteren, dan moeten ze het maar voelen, op de blaren zitten etc, etc allang klaar ligt. Maar wij hebben ons best gedaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @KuikenenKoe:
Zou piet boer nu ook

Hoezo, wie doet dit dan ook?
KuikenenKoe
+5
Wilbert
Als de avv er komt, geldt deze voor alle fabrieken.
Trouwens erg hypocriet om af te sluiten met derogatie is belangrijk... Men bedoelt, we hebben geen zin in gedoe, wij wassen onze handen in onschuld. Mocht de avv er komen, dan was dat niet onze schuld.
+1
KOC1981
@Wilbert idd wel erg makkelijk. we zijn er wel voor maar doen liever niets. ook het alternatieve plan van JC vogelaar,... geeft dezelfde bezwaren. maw DOC/A-ware zeggen wij gaan het niet doen, de overheid moet het maar doen en de overheid zegt de sector moet het doen. De sint is net geweest en het zwarte-pieten kan beginnen.
kaas
@KOC1981 hoi doc en a-ware willen wel maar het is moeilijk zaken doen als je niet weet wie waar voor verantwoordelijk is en de overheid die is te onbetrouwbaar daar kan je echt niet opbouwen
Cornelis
@kaas Dat is mooi om te horen. Zullen we het dan gezamenlijk zonder AVV doen? Heb je de overheid niet nodig.
+9
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Wilbert:
we hebben geen zin in gedoe

Ik denk dat dit kort samengevat is van: "wij hebben geen garantie dat dit juridisch houdbaar is en hebben geen zin in schadeclaims en jarenlange processen". En gelijk hebben ze, het is helemaal niet de taak van de zuivel om wetgeving te maken.
cjw73
@Wilbert Hoe meer er afhaken des te kleiner is de kans dat er een avv word afgegeven.
Huppel
Quote Reactie van @cjw73:
Hoe meer er afhaken des te kleiner is de kans dat er een avv word afgegeven.

Dat is zeker zo. Want vanuit Brussel gelden er regels voor het invoeren van een AVV. De overheid moet diegene raadplegen die niet onder het collectief vallen (dus nu A-ware / DOC/ Henri Willig). Anders kunnen zij zo de AVV aanvechten
weideboer
Hoe meer ik lees over dit hele gedoe hoe minder het me boeit, als ik moet bloeden ben ik tenminste niet de enigste. Voor de rest denk ik dat er wel "soldaten" overblijven in deze soap. De vraag is alleen hoe kom ik eruit, ongeschonden, gewond of voor altijd invalide. Ik ga eerst maar even een Chesterfield overleg plegen met mijn bank, mooi weer daarvoor.
weurding
Quote Reactie van @weideboer:
Hoe meer ik lees over dit hele gedoe hoe minder het me boeit,

heb ik al een paar weken 😄
jorisdriepinter
Het resultaat van alles op zijn beloop laten wordt steeds zichtbaarder!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onduidelijk , kaas , derogatie , zuivel , nzo , hoogeveen , melkveehouders , doc , nederlandse zuivel organisatie , a-ware en heerenveen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
21
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
1.731