Water als kuilafdekmiddel voor extra druk

Geen standaard autobanden, geen spanbanden of hypermoderne snufjes en geen zand, maar water op de kuil om extra druk te creëren.

Deel dit topic

Reacties

+1
weideboer
Ben ik nu de vreemde eend als ik zeg, zorg dat je broeivrij kuilt, dan heb je die waterbed ook niet nodig.
+1
Arie Steenwijk
@weideboer dat is makkelijker gezegd dan gedaan
George
Quote Reactie van @weideboer:
de vreemde eend

Tja ja
cjw73
Niet te hopen dat er een klein gaatje in het zeil zit.
dirks
Lekker pootje baden met kuil open maken
milkman2
Lekker kuilbult open maken met vorst.
pieko
Het lijkt mij ook maar een enorme tobberij en de broei gaat meer door de zijkant dan bovenheen en aan de zijkant heb je geen waterdruk, ik hang al jaren de frontgewichten over de kuil, vanaf de opening iedere meter een touw met 2 frontgewichten van 50 kg en zo 4 x. En als je hem verder open maakt verhang je ze weer, is redelijk eenvoudig uit te voeren.
brabo
Quote Reactie van @pieko:
is redelijk eenvoudig uit te voeren.

Nou ja eenvoudig ??
een touw met aan elke kant 50 kg gewicht dat versleep ik toch zomaar niet 😞
pieko
@brabo Ik maak het touw los, zet de gewichten 4m verder weer op de grond, maak ze weer vast en til dan 1 frontgewicht 1m op een snoer hem gelijk vast en daarna til ik de andere kant een halve m op zodat ze weer gelijk hangen. Met die 50 kg heb ik geen moeite, als als boer bv geen kaif meer kan verslepen dan word het tijd voor je AOV.
dirks
@pieko Is geen strotouwtje
pieta
@pieko Daar hebben wij een kalvertaxi voor. Ik zou zeggen bij kuilen goed vastrijden en gewoon halve meter zand erop, sleufsilo hebben en voorlader of iets dergelijks om zand mee af te scheppen.
+1
cjw73
@pieko sterke boer !!
Freriks
@pieko moet je het wel altijd zelf doen. Elk hulpje valt onder de arbo en mag maar 23 kilo tillen. Fijn dat je het nu nog kunt en hopelijk nog heel lang. Maar er zijn er wel meer vroeg versleten.

Optie 1 voor mij zand op de kuil en met schuif aan de voorlader er weer afschuiven. Optie 2 komt nu nadrukkelijk in beeld nl. grote balen. Vooral voor dat kleine beetje jongvee dat ik tegenwoordig nog heb. zoek nog wel naar goed voersysteem wat erbij past.
George
Quote Reactie van @Freriks:
Vooral voor dat kleine beetje jongvee dat ik tegenwoordig nog heb. zoek nog wel naar goed voersysteem wat erbij past.

Jij melkt dus ook niet?
Freriks
@George Ik heb wel koeien en melk ze ook nog (85 stuks), maar ben nu veel scherper op jongvee. 4-5 per 10 melkkoeien. Aantal koeien wordt komend jaar waarschijnlijk minder, dus nog minder jongvee. en hou dan de broei maar uit de kuil. Daar wordt ik trouwens ook minder tolerant op.
weideboer
@Freriks optie 2 is onderbelicht, bruto lijkt het duurder maar netto goedkoper(vooral vanaf de 2 snede).

Uitleg:
*elke baal is net een kuilbult die je voor het eerst opent, geen broei
*laat maar eens halverwege de winter een kuilmonster trekken, zeg maar 50 cm na je snijvlak, de meesten zullen zich rot schrikken wat broei doet met je kuil.(en je voerleverancier maar de schuld krijgen) t.o.v. je voeranalyse die op het ideale tijdstip en plek hebt genomen.

De kuilbulten(behalve bij sleufsilo's, gehakseld en/of met één wagen gekuild)worden te snel en te droog gemaakt. Tijd is geld!!! Tis ook niet voor niets dat er de meeste idiote investeringen en ideeën worden bedacht om de broei maar voor te blijven
Freriks
@weideboer hoe voer je ze dan. Ik vind het arbeidstechnisch nogal lastig. veel gedoe met baal lossnijden, omgooien, plastic weghalen, touw doorsnijden en dan eindelijk voer laden. Moet toch makkelijker kunnen, zonder dat het plastic in de mengwagen komt.
weideboer
@Freriks denk in éénvoud, doe in éénvoud. binnen een half uur, uur per dag balen gevoerd, mais en vezels ervoor. niet groot denken en doen maar kiezen voor eenvoud, handig en snel. zal niet voor iedereen (kunnen)gelden maar mijn bedrijfsfilosofie is daar helemaal op afgestemd. Lang nagedacht over een voermengwagen of blokkenwagen maar ik zie daar geen tijdwinst en (netto)kostenbesparingen in. Alle werkwijzen kun je zo moeilijk uitgebreid maken als wat, maar vooruit denken en doen levert enorm veel tijdswinst op. Na half negen uur in de morgen wil ik aan de koffie en mijn broodje zitten, niet in de stal bezig zijn.
bio boer
@Freriks als de mengwagen draait de balen open snijden voor de volgende dag
bio boer
@Freriks als de mengwagen draait de balen open snijden voor de volgende dag
+1
cjw73
@weideboer ik heb balen voor het jongvee maar vind alles in balen veel te duur.
En ben vorige week nog met de voer leverancier bij de bult geweest en hij was verbaasd hoe mooi koud de bult was terwijl hij altijd open ligt.
weideboer
@cjw73 ken je bedrijf wel (van afstand) ziet er prima uit, dat is niet bij iedereen zo
milka
@cjw73 wat is je voersnelheid?
cjw73
@milka 1.5 meter in de week ongeveer
pieta
@cjw73 Nogal wiedes dat ie koud is. Het is gewoon hartstikke koud buiten. Zet de buitendeur van je huis maar eens open. Dan wordt het ook lekker koud binnen.
+1
cjw73
@pieta de man was er toen het nog plus 15 was. En heb midden in de zomer ook nooit geen last piet. Bult wat afstemmen op de voer snelheid.
pieta
@cjw73 Wij voeren mais uit een sleufsilo met een voersnelheid van 80 cm per week. Geen broei, niet in de zomer noch in de winter. Vastrijden en goed afdekken met grond.
+1
cjw73
@pieta bij de mais is de voer snelheid bij mij ook niet meer dan die 80 cm. Zit ook in de sleufsilo en zand op de bovenkant.
Ik snij alles met de kuilvoersnijder.
+2
brabo
Quote Reactie van @cjw73:
zand op de bovenkant.Ik snij alles met de kuilvoersnijde

dan zullen je messen wel hard slijten 😄
cjw73
@brabo mijn oud buurman deed het wel. Die sneed zo door het zand heen als hij haast had. Wel gemakkelijk hoor je kan het er met plastic en al zo af gooien.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @pieta:
Nogal wiedes dat ie koud is. Het is gewoon hartstikke koud buiten
Broei heb je ook bij vorst. Als die kuil met 30c ingekuild is, heb je al mooie voorsprong.
Gewoon beter vastrijden, en daar dus ook de tijd voor nemen. Vochtiger inkuilen werkt ook best
Arie Steenwijk
@Freriks ik heb afgelopen jaar 2de snee deels gekuild (met toevoegmiddel) en deels balen gemaakt. De kuil vreten ze veel meer van dan de balen. Totdat de broei in de kuil kwam. Alles heeft zn voor en nadeel!
Freriks
@Arie Steenwijk he, ik dacht dat je vandaag naar Den Haag wild met je trekker. Of reageer je via mobiel of zo
Arie Steenwijk
@Freriks heb ik dat gezegd dan???? Goed lezen graag!!!
sorry
@Arie Steenwijk Dus zet je trots aan de kant en laten as dinsdag heel Den Haag plat leggen als er over het plan wat er nu ligt gestemd gaat worden


?
Arie Steenwijk
@sorry laten is meervoud. Gaf ook aan dat alleen geen zin heeft!!!
Volgens mij heeft dit hier niets met kuil afdekken met water te maken.
+1
Freriks
@Arie Steenwijk nee, meer met water naar de zee dragen 😄
George
Hier zit zand op de kuil en dat halen we er met de schop af en zetten wekelijks pakken voer binnen met de u snijder.
Grensboertje
Wat een geknoei... Heb hier ruim 50cm zand op de kuil en laat elke week de loonwerker komen die de maïs en gras kuil een dikke meter los spit. Meteen plastic naar achteren trekken met de kraan en broei ken ik niet meer.
+3
Freriks
@Grensboertje 50 cm zand en dan een meter weg laten halen. Hou je niet veel voer over 😉
Grensboertje
@Freriks Haha idd toch gras teveel 😂
cs-agrar
Quote Reactie van @Freriks:
50 cm zand en dan een meter weg laten halen

is ie ook van de broei af..
+2
cjw73
@Grensboertje ik heb er hooguit een 15 centimeter op en die meter doe ik gewoon even met de schep. Kwartiertje in de week en scheelt weer een bezoekje aan de sportschool hè.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @cjw73:
15 centimeter

Dat is ook genoeg, 10cm al. Zanddek blijft gewoon beste afdekking.
de hoef
Quote Reactie van @cs-agrar:
Zanddek blijft gewoon

voor jou is het ideaal cees makkelijker water voeren kan niet
Grensboertje
@cs-agrar Heb je alles in sleufsilo's dan? Ik zit altijd met de zijkanten van de kuil, zelfs met 50cm grond spoelt het bij een beste regenbui nog tot op het plastic af. Hier met het gras halve meter muurtjes met een kuil van ongeveer 1.5 meter.
komelker 2
Alles in de balen vindt ik een prima combinatie met weidegang.
Ik kan sneller inkuilen met beperkte capaciteit door minder hectares te maaien.
Sluit beter aan op het beweiden en daarnaast maai ik altijd tegelijk percelen schoon en zet die balen apart. De balenpers van het loonbedrijf is flexibeler inzetbaar dan andere inkuil methodes.
+1
weideboer
@komelker 2 beter kan ik het niet verwoorden
cs-agrar
Quote Reactie van @komelker 2:
flexibeler inzetbaar

Maar als je heel koppeltje dieren hebt lopen raak je qua voeren opeens niet zo flex meer. Zit er aardig wat meerwerk aan om hoeveelheid voer, bijv met mengwagen, voor voerhek te krijgen.
Voor kleinere hoeveelheden of op afstand zijn balen wel leuk, vooral laatste snedes willen nog wel eens snel broei geven in een kuil. maar echt snel werken qua voeren kan je er niet mee
+1
bio boer
@cs-agrar ik voer 180 koeien met balen van 1,50 doorsnee 7 balen perdag half uur voeren met balen stripper verdeel ze overmelkaar heen schuif het er dan voor zomers stal voeren en weiden
de hoef
Quote Reactie van @cs-agrar:
maar echt snel werken qua voeren kan je er niet mee

dat betwijfel ik ,is net als mee alles je moet het effe door hebben
mengen duurt wel langer ,maar gooi hier de avond ervoor de pakken erin en met laatste ronde melken ,zet ik de aftakas aan
jan is hobbyboer
Hoe kom je in hemelsnaam op het idee dat dit een oplossing is.
Frysk boerke
Wij doen al jaren aardappel vezel op de kuil werkt super! En kost weinig tijd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , zand , druk , melkvee en kuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
53
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
1.798
TREFWOORDEN