Grondig 'winnaar' fosfaatdrama

Gelukkig was LTO zo "wijs" om ook achter de Grondig strijdpunten te gaan staan:

Als er dan toch een winnaar aangewezen moet worden in het fosfaatdrama in de melkveehouderij, dan is het Netwerk Grondig. Deze jonge boerenorganisatie heeft ervoor gezorgd dat biologische en grondgebonden boeren buiten schot blijven: ze hoeven geen koeien in te leveren.

Ze voelen zich wel winnaar, maar van het woord houden ze niet. ,,Want dat impliceert dat er ook verliezers zijn en van die borstklopperij zijn we we niet’’, zegt bestuurslid Diana Saaman. Erkenning vindt ze een veel betere omschrijving. ,,Eindelijk is de erkenning voor onze achterban ook in daden omgezet. Tot voor kort moesten we altijd mee opdraaien voor de gevolgen van de intensievere melkveehouderij. En dat pikten we niet langer.”

Meer: dvhn.nl/economie/…

Deel dit topic

Reacties

+1
jan is hobbyboer
Zo'n drama is het nu toch ook weer niet, chaos lijkt me beter woord. Over paar jaar lachen we erom. Bij invoering van melkquotum is de tent ook afgebroken, het was ook een kloten systeem, maar 30 jaar later zijn er zelfs boeren die er met weemoed aan terug denken, zo'n mooi ambtenaren bestaan ingeruild voor de vrije markt.
+9
Wimblij
Winnaar zijn de snelle groeiers die in 2015 gelijk na het quotum de stal vol zetten met buitenlands vee. Verliezers zijn de langzamere groeiers uit eigen jongvee en boeren die in 2015 en 2016 gebouwd hebben. Zij krijgen straf.
+1
oldhuus
@Wimblij
Nu krijgen ze straks nog een dikke premie om die Duitse koeien te slachten (als ze er nog lopen) en hun stal weer op een normale bezetting te krijgen, hoe intensief men ook is, dat maakt dan niet uit, degene die land hebben gekocht en geen koeien maar langzaam uit eigen jongvee willen groeien worden niet gekort maar alles wat er na 2 juli bij gekomen is moet maar weg ook al hebben ze voldoende grond, dat zijn de grootste slachtoffers, mogen ze straks mest van een ander z'n Duitse koeien aanvoeren en hun eigen stal niet vol zetten.
hooivork
@oldhuus die kopen dan toch fosfaatrechten
+5
Grasbaal
Iedereen zal het niet met me eens zijn denk ik maar de grootste winnaar is de hele sector, bij 100% onbegrensde groei hadden alle melkveehouders elkaar kapot beconcurreerd op jacht naar land, voer en mestruimte...
spotmelker
@Grasbaal Dat gebeurt evengoed wel. 😁
+10
pieta
@Grasbaal De sector zou winnaar geweest zijn met goed beleid vooraf. Dat is er niet geweest en nu heb je verliezers, kleine verliezers en grote verliezers.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Grasbaal:
bij 100% onbegrensde groei hadden alle melkveehouders elkaar kapot beconcurreerd op jacht naar land, voer en mestruimte...

Nu worden kansloze bedrijfsvormen kunstmatig in de lucht gehouden, een soort van RSV-debacle in de landbouw (voor de ouderen onder ons wel bekend, maar voor de jeugd waarschijnlijk wel handig om te lezen: nl.wikipedia.org/wiki/… ). Ik betwijfel of dat goed voor de sector is.
+1
puntertje
@jan is hobbyboer Met de RABO in de rol van Gijsje van Ardenne
Frans1
@Grasbaal maar dat is nu juist het vrije markt principe.
Maar vrije markt kennen we hier niet, zelfs als je wat ruimte achter de hand te hebben voor groei op eigen grond, jatten ze dat binnen een half jaar af
groeier
@Grasbaal
De melkveehouders die stapsgewijs willen groeien zijn nu de grote verliezers.
mlkvhoudr
@Grasbaal

Dat heb ik je dan goed voorgezegd in zwolle 😉😀

Ben het in ieder geval roerend met je eens🖒
eddievandijk
Hoeven deze grondgebonden boeren nu ook geen melk te minderen in 2017 ???
Dat wordt anders wel moeilijk ,eerst koeien wegdoen en 2018 weer terug kopen .
Coen
@eddievandijk , volledig grondgebonden buurman moet binnenkort 60 gezonde melkkoeien afvoeren en kan in 2018 meer dan die 60 melkkoeien weer aanschaffen, hoe krijg je dat mentaal verwerkt.
Todi
@Coen Starter?
Coen
@Todi , ja jonge boer op familieboerderij, begonnen in 2013 met aankoop kalveren en net voor 1 januari 2015 start met melklevering.
pieta
@Coen Ultieme kans voor jou/jullie Coen. Jullie hadden even extra veel koeien op 2 juli 2015. Melk er een aantal van/voor hem en help hem vooruit. Ik voel me niet geroepen.
sil
@Coen de grondgebonden bedrijven op 2 juli 2015 krijgen geen korting op basis aantallen 2 juli 2015, maar wil niet zeggen dat zij dus ook gewoon meer dieren kunnen houden, hier zullen zij dus fosfaatrechten voor moeten gaan kopen.
+1
verbi
En nu kan de rest 2.5% meer inleveren wees maar trots jullie hebben heel veel gezinnen de afgrond ingeduwt bouw maar een feestje en denk hier maar eens aan als je vanavond naar bed gaat.Hoop nu wel dat we de derogatie verliezen worden we allemaal intensief en dan zien we wel wie aan het korste eind trekt.Aan mij zal het niet liggen. Wat zal ik hier commentaar op krijgen maar ik ben mijn ei kwijt.
+1
dwers
Quote Reactie van @verbi:
wel dat we de derogatie verliezen

Met derogatie zou ik nog 25% mogen groeien op mijn grond, maar met fosfaatrechten toch niet, dan heb ik liever derogatie eraf, doet de markt zijn werk wel is wel zo eerlijk.
+3
zwier
@verbi Ergens klopt er wat niet in de getallen die nu genoemd worden.
De korting zou normaal 4 % zijn. Nu wordt beweerd dat door het ontzien van de grondgebonden bedrijven de korting 3% hoger uitpakt (nieuwe oogst vandaag), en staat erin dat het ongeveer 1500 bedrijven betreft. Dit zou betekenen dat 10% vd bedrijven de korting meer dan 50% doet verhogen, als je dan ook nog bedenkt dat het waarschijnlijk niet de grootste bedrijven zijn dan klopt er volgens mij iets niet. Misschien zie ik wat over het hoofd maar om dan de grondgebonden bedrijven in de schoenen te schuiven dat de korting meer dan 50% hoger wordt vind ik niet terecht. Als ik het fout heb hoor ik het graag en anders zou ik graag zien dat LTO dit corrigeert.
+4
puntertje
Quote Reactie van @verbi:
wees maar trots jullie hebben heel veel gezinnen de afgrond ingeduwt,Wat zal ik hier commentaar op krijgen maar ik ben mijn ei kwijt.

Och, je wilt commentaar, goed hoor, ik zal voldoen aan je smeekbede:
Arme, arme, verbi, altijd fulmineer je hier dat jij de juiste keuzes hebt gemaakt met je ultra intensieve, 100% mais verbouwende opstal bedrijfsvoering, en dat anderen dat ook maar hadden moeten en kunnen doen. Rolt het balletje een beetje de andere kant uit en dan worden volgens jou heel veel gezinnen de afgrond ingeduwd en wens je dat dan ook maar iedereen zwaar wordt gestraft voor de overproductie van jou en een deel van je collega's. Het valt niet mee om zo mededogen te kweken voor de veroorzakers van de huidige problematiek, misschien dat wanneer je goed hebt geslapen je je eigen bijdrage nog eens terug kunt lezen.
verbi
@puntertje Ik hoef geen medelijden en ik weet ook niet of ik de goede keus gemaakt heb maar tot nu toe pakt het goed uit, ik verwoord alleen wat hier in deze hoek van het land leeft, en zolang de sector niks om mij geeft geef ik niks om de sector.En ik had inderdaad een reactie van jou verwacht daar is ook niks mis mee maar ieder zijn mening. En iedereen die uitgebreid heeft na 2002 is groeier laat dat duidelijk zijn.
puntertje
@verbi Kijk, je hebt al een middagslaapje gedaan geloof ik. Punt is dat je geen begrip krijgt als je het ook niet toont. En daar hebben we natuurlijk allemaal wat last van. Maar je hebt al een hele tijd geprofiteerd van de mogelijkheden die er waren, en nu zul jij toch ook wat bakens moeten verzetten ben ik bang. Laten we wel wezen, gebeurt dat niet dan maken ze het boeren bij jullie in de provincie onmogelijk.
+5
Koeienpraat
@puntertje Vergis je niet!! Ook de matig intensieve bedrijven worden hierdoor gepakt! Wij brengen onze mest netjes naar een akkerbouwer in de buurt. Maar we zijn niet biologisch en dan is dat ineens niet meer verantwoord. Dus mogen wij de extra lasten maar weer dragen. Regionale kringloop met bemestingsnormen dus er is nergens sprake van milieuvervuiling. ik voel me zwaar geschoffeerd!!
+1
Frans1
@verbi het gedrocht wat nu gecreëerd wordt kan voor veel bedrijven wel eens slechter uitpakken dan het kwijtraken van de derogatie,dat idee heb ik er een beetje bij.
Enige moeite die ik er mee heb is dat er NOG minder dierlijke mest op het land mag. Terwijl die wel welkom is
+2
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @verbi:
En nu kan de rest 2.5% meer inleveren wees maar trots jullie hebben heel veel gezinnen de afgrond ingeduwt

Zijn die intensief boeren zulke slecht boeren dat ze dat niet trekken kunnen ? 😀
Als je gelijk heb lost het probleem zich vanzelf op 😃
familie pelle
Onder leiding van saaman zal het volgende actiepunt het verbieden van de geboortekrik zijn en het verplicht kalf bij de koe laten. 🤔
janv
Quote Reactie van @familie pelle:
Onder leiding van saaman zal het volgende actiepunt het verbieden van de geboortekrik zijn en het verplicht kalf bij de koe laten.

Zou zo maar kunnen,zitten daar ook nog 10 boeren in het bestuur,ben benieuwd.
+2
BernieX2
Grondig toont aan dat je met netwerken je doel kunt bereiken. Hier kunnen LTO en NMV veel van leren.
cornelissen
@BernieX2 Maar je moet wel draagvlak hebben
+2
puntertje
@cornelissen Nee, je zoekt draagvlak. Dit itt tot LTO die naar binnen gekeerd naar uitwegen zoekt.
wouter bos
@BernieX2 Dus kan lto en nmv dus het beste opgaan in natuur en milieu en milieudefensie , natuurmonumenten bedoel je dat te zeggen ? Als wij boeren dat willen , dan kunnen we dat het beste inderdaad doen.
+3
lkool
@BernieX2 Denk dat dat niet de juiste analyse is. LTO kon/kan in dit dossier niet met 1 krachtig geluid komen, omdat er altijd wel een bepaalde groep met contributienota's loopt te wapperen. Grondig ging/gaat maar voor 1 bepaalde groep, en weet de sympathie in de TK voor zich te krijgen.
+1
melluk
@lkool lto ging ook maar voor 1 bepaalde groep
+7
MTSTAMMINGA
@melluk
LTO gaat voor de sectoor ,grondige voor 1 groep in de sectoor
De belangen beharting voor 1 groep is makkerlijker als een sectoor Met binnen in die sectoor verschillende belangen
+1
Coen
@MTSTAMMINGA karst, je gelooft toch zelf niet dat LTO de laatste jaren nog heeft gestreden voor het kleine gezinsbedrijf?
LTO ging de toen nadrukkelijk voor de groeier die grootschalig en intensief was
+1
George
Quote Reactie van @Coen:
nadrukkelijk voor de groeier die grootschalig en

Dus ook een beetje voor jou Coen. 😄
+1
melluk
@MTSTAMMINGA heb ik niks van gemerkt dat lto voor de hele sector ging
Dre v Helmond
@melluk Lto gaat voor veel meer dan een groep.
Maar het is niet eenvoudig als je ziet dat alleen de melkveehouderij al zo erg verdeeld is.
+1
Trump
Derogatie eraf, dierlijke mest op de plaats van kunstmest tegen dezelfde werkingscoëfficient,met monitoring op perceelsniveau betreft fosfaat en stikstof.
Minder kosten aan kunstmest en afvoer.

CO2 probleem is dan ook voor een deel opgelost (1kg KAS=1Kuub aardgas)
+1
oldhuus
@Trump
Ik strooi al jaren niet meer maximaal stikstof, zal wel helemaal verkeerd zijn in ogen van de intensieve precisieboer maar in jaren van ruwvoeroverschot is het alleen maar een kostenpost.
George
Quote Reactie van @Trump:
(1kg KAS=1Kuub aardgas)

Waar haal je die slimmigheid vandaan?
+1
arie.j
Quote Reactie van @Trump:
CO2 probleem is dan ook voor een deel opgelost (1kg KAS=1Kuub aardg

Of dat waar is weet ik niet, wel dat bv. stoppen met het affakkelen van aardgas bij de winning onnoemelijk veel meer zoden aan de dijk zou zetten dan zulk kruimelwerk
+3
arie.j
Quote Reactie van @arie.j:
Of dat waar is weet ik niet, wel dat bv. stoppen met het affakkelen van aardgas bij de winning onnoemelijk veel meer zoden aan de dijk zou zetten dan zulk kruimel

En toch maar even nagezocht, kreten blijven anders hangen.
Verhaaltje klopt niet
soortelijk gewicht aardgas is 0,833
Bij de huidige productie methoden is voor 1 kg zuiver N in kunstmest 600 gram aardgas nodig.
Kas heeft 26% N,
Dus 26% van 600gram, dat geeft aan dat er 156gram aardgas voor 1kg kas nodig is.
zie voor energiesoorten.be/aardgas/samenstelling-aardgas/
en voor productie--
google.nl/url/…
George
@arie.j
Dat van die kuub gas voor een kilo Kas heb ik hier vaker voorbij zien komen en wordt natuurlijk vooral geroepen door boeren met een overschot aan mest.
Dat is nu door ArieJ dan ook ontkracht.
+2
Dre van Helmond
Grondig is in mijn ogen zeker geen boeren organisatie.
Natuurorganisaties en wat biologische boeren .
Die club wil naar 70 %inkrimpen van de veestapel .
Dat is zeker geen standpunt van LTO
cornelissen
@Dre van Helmond 70 % krimpen, meende dat dat iets van de Partij voor de Dieren was, hoewel nu weer ontkend Op de site van Netwerk Gondig staat nergens iets van 70% krimpen,
maar ik zal nog even kijken als jij het zegt.
puntertje
@Dre van Helmond je husselt selectief en bewust zaken door elkaar.
+2
pieta
@puntertje Wie doet dat nou niet. Je doet het Grondig of je doet het niet. 😁
+1
Dre van Helmond
@puntertje Daar is deze topic ook mee begonnen.
Ze gaan niet meteen naar 70% maar de milieu clubs willen alleen biologisch ,en dan is er maar ruimte voor 30%.
En Grondig is begonnen vanuit onze milieu vrienden .
George
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
Grondig is in mijn ogen zeker geen boeren organisatie.Natuurorganisaties en wat biologische boeren .Die club wil naar 70 %inkrimpen van de veestapel .Dat is zeker geen standpunt van LTO

Beste Dre ,
LTO heeft helemaal geen standpunten en staan nergens voor. Je hebt er gewoon helemaal niks aan. Losers Ten Overvloed.
+5
melluk
@Dre van Helmond Ik ben een gewone melkveehouder met 130 mk Dre en vanaf het eerste begin betrokken bij netwerk Grondig.
Het ontstond spontaan wegens grote verontwaardiging dat bedrijven met een zeer verantwoorde groei (volgens ons) of een groei zo gepakt werden omdat sommige boeren het nodig vinden van bijv.100 naar 400 te moeten groeien met een zeer beperkte uitbreiding van grond.
Ik weet het: die mensen hebben hard gewerkt om die splinternieuwe grote stal te kunnen financieren maar ik heb toch het idee dat er wel heel makkelijk vergeten wordt dat er ook heel hard gewerkt is om grond te kunnen financieren bij grondgebonden bedrijven.
En dan gaat het er een keer echt over: welke richting gaan we op op de lange termijn?
Intensief of grondgebonden.
Had jij nu echt het gevoel dat hier in Nederland gekozen zou worden voor intensief????
welke steen heb je de laatste 10 jaar onder gezeten?
Misschien hebben we iets bereikt met Grondig maar het moet nog blijken.
Waarom moet je daar zo lelijk over doen??
Zijn wij nu de grote schuldigen??
Netwerk grondig begon gewoon als een groep boeren die totaal niet gehoord werden door lto e.d.
dat enkele organisaties toevallig hetzelfde standpunt hebben in dit geval wil helemaal niet zeggen dat we het plotseling helemaal eens zijn met deze organisaties , in de meeste gevallen helemaal niet.
Maar het moet niet zo zijn dat wij maar begrip voor jullie moeten hebben en ook gekort worden maar andersom geen begrip
+1
familie pelle
@melluk
Dus jullie distantieren jullie van " die andere organisaties" met toevallig dezelfde ideeën. Beetje ongeloofwaardig als je woordvoerder een symphatisant van een activistisch dierenclubje is. Kijk als boeren uit met wie je in zee gaat.
melluk
@familie pelle ik spreek alleen voor mijzelf en ik heb niks met bepaalde organisaties.
Dus wordt de band inniger dan ben ik weg
familie pelle
@melluk
Je leest niet goed. Jou woordvoerder is lid van de PvdD. Een partij die t liefst 70% van de melkveehouders ziet verdwijnen. Is symphatisant van varkens in nood. Stel dat het waar is wat je hier schrijft. Hoe bestaat het dan dat jij je laat vertegenwoordigen door een persoon met deZe achtergrond?
Dre van Helmond
@melluk Ik heb het niet over intensieve boeren ,maar over grondgebonden melkveehouderij.
De melkveehouderij in Nederland is alleen grondgebonden.
Daar hebben we grondig niet voor nodig.
Wat grondig wil is het einde van heel veel nu gezonde bedrijven.
Het is wel makkelijk om te zeggen ik heb niets gedaan daarom hoef ik niets,
Mensen met een opvolger die hun bedrijf toekomst bestendig wilden maken zijn nu wel de dupe.
De oplossing waar we nu voor gaan is niet leuk maar je hoofd in het zand steken lost ook niet op.
Maar we moeten het wel samen doen!
+1
George
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
Wat grondig wil is het einde van heel veel nu gezonde bedrijven.Het is wel makkelijk om te zeggen ik heb niets gedaan daarom hoef ik niets,Mensen met een opvolger die hun bedrijf toekomst bestendig wilden maken zijn nu wel de dupe.

Dit zijn relatieve begrippen Dre.
Wat is de definitie van toekomstbestendig? En wat is een gezond bedrijf? Een heel grote luxe stal op veel te weinig grond is misschien niet zo gezond en toekomstbestendig wat sommige gedacht hadden.
melluk
@George dat probeer ik ook te steeds te zeggen.
Het maakt mij echt niks uit hoor hoeveel koeien iemand houdt 500 of 3000, maar als het gebeurt over mijn rug heb ik er toch snel een beetje de pest over in
melluk
@Dre van Helmond stel : je mag 80 km/uur, je rijdt 80, komt iemand voorbij met 140 (ook nog op gladde banden),wordt aangehouden en vervolgens de boete samen delen.
Ik hoop toch op enig begrip voor een beetje verzet
+1
mlkvhoudr
@melluk

Die ander mocht ook 140 dus boete zal voor gladde banden zijn.......en nu hangt het er vanaf of jezelf ook gegroeid bent.......

Voor mij maakt korting allemaal geen reet meer uit ben al weer gekrompen na 02-07-2015.

En dat leeft een stuk prettiger kan ik je vertellen......
+1
melluk
@mlkvhoudr daar heb je gelijk in
Ik had moeten zeggen : met een karretje erachter zonder de lading vast te binden en ook op gladde banden zonder oplooprem.
Als zoiets met 140 voorbij komt zeg ik het zou goed zijn als die gewaarschuwd wordt dat dat eigenlijk niet kan.
Hier in Nederland komt die waarschuwing pas als de zooi op de kop ligt en nog een boete er boven op
Maar dan nog vind ik dat ik die boete niet hoef te delen
+1
brabo
@melluk
ik vind het een slecht vergelijk,
volgens mij rijden ze allebei niet te hard, geen versleten banden, geldige apk en de veiligheidsriem aan. En toch krijgt de ene een boete en de andere niet.
melluk
@brabo is inderdaad een matig vergelijk
ik had moeten zeggen
er staat geen bord , ik rij 120, komt er 1 voorbij met 160 met zijn ogen dicht omdat het stoer is, hij krijgt een ongeluk
Moet ik voor de schade opdraaien?
christo
@melluk Nee,hoeft niet want hij is all-risk verzekerd en heeft een goede rechtsbijstandverzekering.
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @christo:
ee,hoeft niet want hij is all-risk verzekerd en heeft een goede rechtsbijstandverzekering.

Probleem is alleen dat je zo weinig aan de verzekeringen hebt als je hardstikke dood bent of rest van je leven in zo'n karretje rond kunt tuffen en dat ze je moeten voeren. Drie jaar schuldsanering en rest van je leven een bijstand achtig bestaan is echt niet zo heel erg stoer.
+1
melluk
@christo dat is nu juist het punt ; die verzekering is er niet
+1
brabo
Quote Reactie van @melluk:
er staat geen bord , ik rij 120, komt er 1 voorbij met 160 met zijn ogen dicht

wederom een slecht vergelijk.
als er geen bord staat mag je hooguit 130 in NL, dus degene die je ingehaald heeft, heeft nooit harder gereden dan 130. En dat is gewoon toegestaan. Dat is alleen maar lastig voor diegene die toevallig net kort bij die weg woont, maar niks verboden aan.

Je moet eens af van het idee dat diegene die een volgens jou een te intensieve bedrijfsvoering heeft, dat die iets gedaan heeft wat niet toelaatbaar was
melluk
@brabo had ik al genuanceerd maar blijf erbij dat er te weinig rondom zich is gekeken
Rondhus
@melluk daar gaat grondig en al die mensen die de intensieve groeiers de schuld geven behoorlijk de mist in. Jullie halen altijd die snelweg en snelheid maar aan. Maar die dus te hard rijd, rijd volgens de wet ook te hard. Die mag beboet worden. Die hoeft hij idd niet met iemand te delen. Vertel me nu eens wat die intensieve groeier bij wet verkeerd heeft gedaan. Juist niks. Dus waarom moet hij alleen beboed worden??
+1
cornelissen
Quote Reactie van @Rondhus:
Vertel me nu eens wat die intensieve groeier bij wet verkeerd heeft gedaan. Juist niks. Dus waarom moet hij alleen beboed worden??

Politieke realiteit, zelfs K .Romijn had dat in 2013 even in de gaten getuige zijn opmerking toen (bij de presentatie van het visie van NZO/LTO verantwoordelijke ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij ) "Als wij ongeremd gaan groeien,hebben wij de keuze niet meer om zelf randvoorwaarden op te stellen
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cornelissen:
zelfs K .Romijn had dat in 2013 even in de gaten

Als K Romijn iets in de gaten heeft moet het wel heel erg duidelijk zijn. Hoewel deze man waarschijnlijk wel wat slimmer is dan dat ie zich voordoet. Hij heeft op een gegeven moment gekozen om zo lang mogelijk op het pluche te mogen blijven zitten (tegen een leuke vergoeding) en dus maar beetje meedeinen met de ZLTO golven ipv leiderschap te tonen in moeilijke discussies. Heeft waarschijnlijk z'n bestuurscarrière met een paar jaar gerekt (hij is op deze manier toch mooi de melkprijscrisis doorgekomen), dus vanuit een overlevingsstrategie voor de Romijn toko is het zo gek nog niet, alleen heb je daar als sector helemaal niets aan. Wieberen zit volgens mij in net zo'n positie.
melluk
@Rondhus hebben jullie wel gelijk in hoor
iets minder verantwoordt , misschien beter??
+5
matt
@melluk volgens mij moet die zo,

We rijden allemaal over een snelweg,zonder snelheidslimiet
De een rijd 80 de ander 100 en sommige 140
Maar nu komen er strengere eisen de autos stoten te veel schadelijke stoffen uit.
Als we allemaal gemiddeld 100 zouden gaan rijden,zou er niks aan de hand zijn.
Maar dat gaat niet door,er wordt voor gekozen,om iedereen 8% zachter te laten rijden.
Nu zegt de groep met succes die 80 reed ja maar ik reed helemaal niet te hard,en zorgde dus niet voor te veel schadelijke stoffen.
En de groep die 140 reed brult nu,ja maar ik heb altijd zo hard gereden,en deed niks verkeerd,dat mocht gewoon.
Hadden die anderen,ook maar door moeten rijden.
Plus dat ze zeggen ja maar,de groep van 80 scheiden ook schadelijke stoffen uit.en zijn dus ook verantwoordlijk.
Dus die moeten ook maar zachter gaan rijden
Geitenboer
@matt 100 rijden is saaaaai, vooral als je wel 180 kunt!
Frans1
Quote Reactie van @Geitenboer:
100 rijden is saaaaai, vooral als je wel 180 kunt!

Ze leren het je wel af hoor
+2
matt
@Geitenboer probleem is alleen dat ze zichzelf en anderen in gevaar brengen,maar van mij mogen ze zo hard rijden als ze willen.
Dre v Helmond
@melluk Je hebt jou deel al gewonnen met steun van LTO.
En natuurlijk heb ik begrip voor jou.
Maar niet voor die milieu clubs , als jij dat wil begrijpen!
+2
melluk
@Dre v Helmond Met steun van LTO????????????????????????????
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Dre v Helmond:
natuurlijk heb ik begrip voor jou.Maar niet voor die milieu clubs , als jij dat wil begrijpen!

De opstelling van het overheersende ZLTO-smaldeel binnen LTO heeft extensieve melkveehouders letterlijk in de armen van de milieu-extremisten gedreven. Jammer dat je dat niet in ziet.
+1
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De opstelling van het overheersende ZLTO-smaldeel binnen LTO heeft extensieve melkveehouders letterlijk in de armen van de milieu-extremisten gedreven. Jammer dat je dat niet in ziet.

Dat is wel heel erg makkelijk gezegd,door telkens naar de ander te wijzen wordt de verdeeldheid nog groter,laten we eens volwassen worden want koppeltje boeren slinkt komende jaren hard..
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
wordt de verdeeldheid nog groter,

De verdeeldheid kán niet groter. Het opmerkelijke is dat degenen die het hardst op de trom slaan het meest worden ontzien. Intensief wordt gepamperd met KLW, voer/mest-contracten en behoud van melkveefosfaatreferentie. Grondgebonden en bio wordt nu ontzien met de generieke korting. De grote middengroep heb je niet gehoord in de discussie, die wacht rustig af, maar zal nu de klappen op moeten vangen door een grotere korting zonder mogelijkheid deze te verlagen met de KLW. Eigenlijk wel logisch, je moet de pijn leggen bij degene die deze het best kan dragen, toch?
+2
mlkvhoudr
@Jack Rijlaarsdam

Als je het helemaal zuur wilt maken jack moet je het zo zien: de rijke boeren van vroeger uit die te lui waren om te ondernemen worden nu beschermd tegen de genen die niet met een gouden lepel in de mond geboren zijn...........

maar je kunt het ook gewoon accepteren dat het nou eenmaal zo is, you win some you lose some.....

Houd mezelf er niet meer mee bezig in ieder geval, focus me op ons eigen bedrijf, daar zal het toch uiteindelijk uitgevoerd moeten worden............
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Houd mezelf er niet meer mee bezig in ieder geval,

Maar stiekem toch reageren...
+1
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Eigenlijk wel logisch, je moet de pijn leggen bij degene die deze het best kan dragen, toch?

ik heb hier al eerder voorgesteld dat alleen de FC boeren de puinhoop maar moeten gaan oplossen.
melluk
@Jack Rijlaarsdam ik denk juist dat je de meeste pijn bij de veroorzakers moet leggen.
misschien wel zo eerlijk
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @melluk:
wel zo eerlijk

Dat is zo'n raar woord.
melluk
@Jack Rijlaarsdam tegenwoordig wel idd
janv
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het opmerkelijke is dat degenen die het hardst op de trom slaan het meest worden ontzien. Intensief wordt gepamperd met KLW, voer/mest-contracten en behoud van melkveefosfaatreferentie. Grondgebonden en bio wordt nu ontzien met de generieke korting. De grote middengroep heb je niet gehoord in de discussie, die wacht rustig af, maar zal nu de klappen op moeten vangen door een grotere korting zonder mogelijkheid deze te verlagen met de KLW. Eigenlijk wel logisch, je moet de pijn leggen bij degene die deze het best kan dragen, toch?

Meerderheid heeft wel baat bij klw,alleen voor komend jaar weet ik niet of tie goedgekeurd wordt,maar ik ga er van uit dat hij in 2018 zijn werk gaat doen,wat je niet aanvoert kan je ook niet afvoeren(op eigen land of elders)Jij kan alsnog zorgen om in een groep te vallen die je past,daar ben je slim genoeg voor.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @janv:
Meerderheid heeft wel baat bij klw

Dat kan niet waar zijn. Forfaits worden regelmatig aangepast zodat deze het gemiddelde aangeven. Dit betekent dat hooguit de helft van de bedrijven (en waarschijnlijk minder, omdat juist de grotere intensieve bedrijven voordeel hebben) baat heeft bij KLW, de andere helft zit boven het gemiddelde en is forfaitair beter af. Verder ga ik mezelf er mee redden, dat schat je goed in.
Dre van Helmond
@Jack Rijlaarsdam Ik vind dat ze er door grondig zijn ingeluisd.
En als ik het goed begrijp word de vrijstelling uit grondig nu wel meegenomen.
Is maar een klein gedeelte van de grondig plannen, en maakt het voor de extensieve natuurlijk een stuk leuker . Waar ik ook nog wel achter kan staan.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
Ik vind dat ze er door grondig zijn ingeluisd.

Leg uit, dat begrijp ik niet.
Dre van Helmond
@Jack Rijlaarsdam Grondig komt op voor de echte grondgebonden boer .
Maar Ik heb weinig vertrouwen in die milieu clubs.
Maar wel populaire praadjes houden .
Bij ons in het dorp zitten nog 2 melkveehouders .als wij het niet vol houden blijft er weinig gras over, en in de ogen van grondig hebben wij geen bestaansrecht.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Dre van Helmond:
Grondig komt op voor de echte grondgebonden boer

Dat zijn we eens. ZLTO verdedigt de rechten van de intensieve melkveehouder. Die belangen zijn tegengesteld. Ik zie alleen nog steeds niet waarom jij vindt dat Grondig (Z)LTO er in heeft geluisd.
Dre v Helmond
@Jack Rijlaarsdam Jack dat heb je verkeerd begrepen ,licht waarschijnlijk aan mij!
LTO is er niet ingeluisd,
Boeren die achter grondig staan zijn er ingeluisd.
Achter grondig zoek je geen milieu organisatie en wakker dier!
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Dre v Helmond:
heb je verkeerd begrepen

Inderdaad, miscommunicatie.
melluk
@Jack Rijlaarsdam exact!!!!!!!
+3
pieta
@melluk Ik vind het wel mooi dat je de groeiers van 100 naar 400 benoemd. De samenvatting van wat je bereikt hebt is is: Die grote groeiers leveren 40 koeien in (10% korting) en staan er 260 in de plus, de grondgebonden zoals jij leveren niets in en staan op 0 en het gemiddelde gezinsbedrijf met 100 koeien (meen ik) wordt teruggezet naar 90. Verlies van 10, terug op niveau oude melkquotum of zoiets.
+3
wouter bos
@Dre van HelmondNieuwe topic : Oprichten partij gangbare boeren !
Het is jammer dat we tegenwoordig als gangbare boeren worden weggezet als verkeerde ondernemers.Je ziet de campagne of dat biologisch het enigste is wat goed is, steeds meer vormen aan nemen. We zijn nu nog met zo,n 18.000 melkveehouders ,welke kant willen we op .Willen we allemaal biologisch gestuurd worden dan is er zoveel land nodig dat er een 12.000 melkveehouders eruit kunnen en onze nationale melkplas zeker gehalveerd zal worden. We moeten als gangbare boeren laten zien wat we doen en dan zullen veel mensen hier achter staan.
Mensen gaan opleiden ( spindoctor ) pr doen , de media bespelen , mensen die dagelijks er mee bezig zijn om ons bedrijfsvoering in het voetlicht te brengen. Wie gaat dit oppakken ?Anders worden we een speelbal van een aantal stichtingen ,partijen.
melluk
@wouter bos goed idee
Schaar mij ook gewoon onder de gangbare boeren hoor.
biologisch zie ik ook niet zitten maar ik beschouw grondgebonden als gangbaar voor de toekomst en wil wel graag enig respect van mijn standsorganisatie.
Doordat ze zo duidelijk kozen is er juist verdeeldheid ontstaan dus laten we maar eens helemaal opnieuw beginnen
spotmelker
Quote Reactie van @melluk:
dus laten we maar eens helemaal opnieuw beginnen
Als we dat goed aanpakken krijgen we er wel tienduizenden werklozen bij 😁
+2
Bennie Stevelink
Wat GRODig werkelijk bereikt blijkt pas over een paar jaar. Ze hebben bedongen dat ze niet gekort worden op fosfaatrechten. Die fosfaatrechten komen er echter alleen als de derogatie doorgaat. Tegelijk hebben ze een Molotov von Ribbentrop pact gesloten met Milieudefensie om de redding van de derogatie te laten mislukken. Ze stellen zich voor dat wanneer de derogatie mislukt en er geen fosfaatrechten komen zij vrij zijn om alle akkerbouwgrond vol te zetten met koeien. Het lijkt mij echter onvermijdelijk dat bij het niet behouden van derogatie dierrechten worden ingesteld met een veel hogere korting dan nu met de fosfaatrechten. Een korting waarbij ook de grondgebonden bedrijven niet ontzien kunnen worden. De GRONDig boeren zouden met hun poging de derogatie te laten mislukken wel eens in hun eigen zwaard kunnen vallen.
+2
matt
@Bennie Stevelink heb je gedronken ?
oldhuus
@matt
Bedoel je niet Bennie Jolink, maar goed dat is in die contreien ook heel normaal.
-Jan-
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
De GRONDig boeren zouden met hun poging de derogatie te laten mislukken wel eens in hun eigen zwaard kunnen vallen.

Ik voorzie dit ook omdat je niet naar de personen op de foto moet kijken(dat zijn de knechten in de wielersport) maar naar de organisaties die daarachter schuil gaan,het is niet voor niets dat alles toch leuk in bochten gebogen kan worden die eerder nog openlijk niet ter sprake waren,maar goed het zal mij de kont roesten want ik doe toch al een stap terug
melluk
@Bennie Stevelink wat is dat ook weer derogatie??
oh, ja ook voor de intensieven onder ons
sorry , is wel een beetje erg cynisch
burg
@melluk Beste melluk waarom boer je grondgebonden? Sta je achter het plan van de 2.3 gve per ha binnen 5 jaar?
melluk
@burg 2.5 binnen 10 -15 jaar om iedereen een kans te geven en de schade te beperken
voor mij persoonlijk maakt het niks uit mag volgend jaar ook
burg
@melluk Ok jij staat dus eigenlijk niet achter het plan van grondig, wat ik zelf jammer vind is dat met dit plan alle diversiteit en waar wij voor staan in nederland verloren gaat namelijk innovatie en efficient produceren. Jij kiest ervoor om zonder mestoverschot te boeren is mijn inziens niet meer dan een bedrijfskeuze, wij verhuren een deel van de grond zodat we ruwvoerzelfvoorzienend zijn en de aankoop van de grond gefinancierd kregen ook een bedrijfskeuze dus. Nu gaan we de ene groep sterk bevoordelen vanwege een bedrijfskeuze, waardoor de schade bij de ïntensieve zoals grondig dat zo mopi formuleerd toeneemt. Dus om jou voorbeeld zo mooi mee te nemen op een 80 km weg, rij jij 70 ik 80 en een cowboy 140 wie laat jij de bekeuring betalen?
+1
melluk
@burgben ik eens, is niets meer dan een bedrijfskeuze.
Die keuze is gemaakt door om je heen te kijken tijdens bedrijfsontwikkeling.
gewoon , waar gaan we heen.
Het feit dat alle politieke partijen grondgebonden steunen zegt al genoeg.
Ik persoonlijk heb er niks op tegen dat iemand bijv.300 koeien op 2 ha wil houden, misschien zelfs veel efficienter dan grondgebonden, als de mest maar netjes verwerkt wordt.
Maar de maatschappij wil dit niet , die stal gaat misschien nog wel , maar dan ook nog zo een stinkverwerking een eindje verderop, men wil het niet.
iedereen maakt zijn eigen keuzes , de ene zit meer risico aan dan de andere
+3
burg
@melluk Precies een bedrijfskeuze en dat maakt onze sector zo mooi die verschillen en dat je dan die boer van 300 koeien erbij haalt op 2 ha tja dat is inderdaad niet maatschappelijk gewenst en daarmee krijgen we de melk niet verkocht. Grondig heeft t verhaal, de juiste politieke drama poppenspelers gekozen en zodoende hun eigen geluk veilig gesteld. Echter is hierdoor de sector nog meer uit elkaar gedreven want naast die boer van 300 koeien op 2 ha. bestaat ons land grotendeels uit familiebedrijven die een fosfaatoverschot < 50 kg per ha hebben en die nu nog even 3 % erbij mogen krimpen en waarom? vanwege die bedrijfskeuze (vaak afhankelijk van je geboorteplek of de ondernemersdriften van de vorige generatie"s) niets meer en niets minder. En deze groep zal zich eigen wel moeten inspannen om derogatie te behouden?
+4
melluk
@burg ik ben het grotendeels wel met je eens hoor, ik vind die diversiteit ook prachtig, gun ook iedereen zijn boterham maar ik vind het wel een beetje jammer dat grondgebonden hier toch wel snel in een hoekje gedrukt wordt van: geboren met grond , niet ondernemend voorgeslacht, zelf niet ondernemend want je had veel meer gekund.
Ik heb vanaf dat ik boer werd grond gekocht in evenwicht met vee en ja daar ook voor krom gelegen voor de bank en nee nooit spijt van gehad want er staat een prachtig toekomstgericht bedrijf.
ik begrijp gewoon niet dat er hier op het forum mensen zijn die denken dat ik achteraf ook wel bij de groep intensiever wil horen
+4
pieta
@melluk Ik hoop eigenlijk dat er nog wat aangepast wordt aan de wet @ wiebren dat de korting voorwaardelijk wordt en dat bij gerealiseerde grondgebondenheid je uit de 10% korting bij handel je voorwaardelijke rechten weer wel kan gaan gebruiken en die dus vanuit de pot gevuld korting gaan komen.
+1
burg
@melluk er staat vaak en dat is ook gewoon realiteit is hier niet anders zit ook ruim in de ha, mede door vorige generatie, maakt je niet lui of minder ondernemend dat is die bedrijfskeuze. Waar ik moeite mee heb is dat we dit gezamelijk probleem niet gezamelijk oplossen ( had zelf op 2-7 minder vee en nu vergelijkbaar met 2014) waardoor er meer op minder schoudertjes komt en dan vraag ik me af of grondig wel "winnaar" word of dat de gehele sector gaar verliezen omdat deze schoudertjes t vertikken om te dragen en de derogatie vaarwel is.
+1
melluk
@burg respect dat jij je schouders er ook gewoon onder wil zetten
Ik heb er wat meer moeite mee
Winnaars zijn er helemaal niet in dit dossier
+2
burg
@melluk Dat jij/ grondig er wat meer moeite mee hebben hebben we gemerkt ja, ach heb van huis uit mee gekregen dat je niet ten koste van een ander er beter uit moet springen. Dus als ik een stap terug moet doen om vervolgens weer verder te kunnen met zijn alle ja dan heb ik dat er voor over.
+3
puntertje
@Bennie Stevelink Een 10 voor je creatieve analyse, een 1 voor je objectiviteit en een 2 voor je realiteitszin. We gaan mensen die part nog deel aan de problematiek hebben flink korten, en als ze piepen en niet meewerken dan geven we ze de schuld van het mislukken van een zeer krakkemikkig bouwsel.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @puntertje:
Een 10 voor je creatieve analyse, een 1 voor je objectiviteit en een 2 voor je realiteitszin.

Ik denk dat Bennie Stevelink eigenlijk Toon heet......
oldhuus
Ja degenen die het fosfaatoverschot veroorzaakt hebben klagen weer het hardste, vinden het gek dat de bedrijven met voldoende grond niet gekort worden op fosfaatrechten, 200 koeien op 30ha is toch heel gewoon in het Oosten en Zuiden, en nog flink wat intensieve veehouderij er bij.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Die fosfaatrechten komen er echter alleen als de derogatie doorgaat.

Mispoes. Wanneer de Tweede Kamer komende dinsdag instemt met de Melkveewet (en daarna de Eerste Kamer), dan is invoering van fosfaatrechten per 1-1-2018 een feit. Tot dit moment staat er in het wetsvoorstel geen enkel voorbehoud van invoering van rechten bij weigering van een nieuwe derogatie. Wordt er dus geen amendement aangenomen met deze strekking, dan is invoering van fosfaatrechten onvoorwaardelijk. Enige amendement dat verkrijging van derogatie koppelt aan invoering van fosfaatrechten is van de SGP, nr 57:
tweedekamer.nl/kamerstukken/amendementen/…

Kortom, wordt dit amendement dinsdag niet aangenomen, dan zijn fosfaatrechten een feit, ook zonder nieuwe derogatie.
jg
@Jack Rijlaarsdam Stemt de PvdA voor dit amendement?? Of mag de VVD als coalitiepartij niet voor stemmen ?
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
Stemt de PvdA voor dit amendement?

Geen flauw benul hoe de stemming uit gaat pakken. Ik heb ook ff gemist of Van Dam het amendement heeft ontraden, weet iemand dat wel? Logisch geredeneerd: VVD maakt zich belachelijk als deze niet voor het amendement stemt, zij waren in eerste instantie tegen fosfaatrechten. Van Dam heeft in Veghel zelf gezegd: "Zonder derogatie geen fosfaatrechten." Dus als z'n partijgenoten achter hem gaan staan, stemmen ook zij voor het amendement. Realiteit zal zijn dat de SGP alleen staat?
KuikenenKoe
@Jack Rijlaarsdam ja als van dam beetje kerel zou zijn dan houdt hij woord

en juist dat baart mij zorgen
meende dat lodders dat amendement ook indiende
maar als het dinsdag weer zo n toneelspel gaat worden als donderdag dan zal dit onderling al wel beslist zijn hoe hier mee om te gaan
wat dat betreft was het ook niet nodig dat graus in debat expliciet benoemde dat alles van tevoren al in de achterkamertjes en wandelgangen al bekokstoofd was en dat een stukje voor de buhne werdt opgevoerd
kon zelf een leek als mij overduidelijk zien

had dat niet verwacht omdat er genoeg reden was/is voor wat vuurwerk en heb met mijn domme kop ook nog hele toneelstukje uit gezien in hoop van zal nog wel komen
+1
matt
@KuikenenKoe heb lodders wel horen zeggen dat we geen fosfaatrechten
Moeten willen,als de derogatie niet verlengd wordt.
Wat dat waard is weet ik niet.
Noorderling
@matt
Zou me er me er niet druk om maken, veel gaan ze toch niet kosten als je niet van je stront af kunt komen voor een betaalbare prijs.
matt
@Noorderling of er komt nog eens een generieke korting overheen..
cs-agrar
Quote Reactie van @matt:
heb lodders wel horen zeggen dat we geen fosfaatrechtenMoeten willen,als de derogatie niet verlengd wordt.Wat dat waard is weet ik niet.

zie verhaal van @Bennie Stevelink
JanCees
@Jack Rijlaarsdam Van Dam heeft het ontraden dus VVD en PvdA stemmen tegen
+1
matt
@JanCees dan heeft hij dus in veghel staan te zwetsen,als dat zo is
+1
JanCees
@matt dat noemen ze politiek het best aardig om het verslag van donderdag/vrijdag na te lezen en te bewaren en over een jaar er nog eens bij te pakken en te kijken wie nu wat zegt en wat dan.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @JanCees:
VVD en PvdA stemmen tegen

@kuikenenkoe heeft gelijk, ook Lodders heeft een amendement (nr 50) van deze strekking ingediend, uit de toelichting: "De regering zal de inwerkingtreding van de wet slechts dan
aan de Kamers voorleggen indien aannemelijk is dat voor de volgende
periode (2018–2021) een nieuwe derogatie verleend zal worden.
"

tweedekamer.nl/kamerstukken/amendementen/…

Hier het antwoord dat Van Dam gaf (geen ontrading): "Ik kom op het amendement op stuk nr. 50. Mevrouw Lodders zegt eigenlijk: het wetsvoorstel moet alleen in werking treden als er reëel zicht is op een derogatie. Laat ik helder zijn: dit wetsvoorstel dient om te voldoen aan het fosfaatproductieplafond, dat een voorwaarde is voor derogatie. Als we geen derogatie zouden krijgen en er dus ook geen fosfaatproductieplafond meer bestaat, is het niet voor de hand liggend om te werken met een stelsel van fosfaatrechten. Het amendement voorziet daartoe in een voorhangprocedure. Aan de inwerkingtreding van het wetsvoorstel wordt de voorwaarde verbonden dat het aannemelijk is dat de Europese Commissie een nieuwe derogatie verleent. Mijn inzet is erop gericht om te zorgen voor tijdige helderheid over derogatie. Ik wijs de Kamer er wel op dat de vorige keer de derogatie pas in april 2014 werd verleend, terwijl de periode op 1 januari 2014 begon. Het is dus niet met zekerheid te stellen dat we voor ingang van het fosfaatrechtenstelsel al duidelijkheid hebben over derogatie. Mevrouw Lodders beoogt, zo lees ik in de toelichting, dat er op dat moment door het kabinet duidelijk wordt gemaakt dat er zicht is op een nieuwe derogatie. Dat gezegd hebbend, kan ik het oordeel over het amendement aan de Kamer laten."

Hier de argumentatie waarom amendement 50 van Lodders niet wordt ontraden en amendement 57 van Dijkgraaf wel: "Het amendement-Dijkgraaf op stuk nr. 57 bevat ook een inwerkingtredingsbepaling, maar dat verbindt daar nadere voorwaarden aan en gaat daarmee een paar stappen verder dan de bepaling die mevrouw Lodders heeft voorgesteld. Ik denk dat de bepaling van mevrouw Lodders werkbaar is, maar deze bepaling niet omdat zij te ver gaat in de voorwaarden en in het vastleggen van de datum. Daarom moet ik dit amendement met klem ontraden."

Ik neem toch aan dat de VVD niet tegen een amendement van de eigen landbouwwoordvoerder gaat stemmen?! Vraag daarbij is wel hoeveel dit amendement waard is, er staat immers niet zwart-op-wit dat de fosfaatrechten vervallen wanneer derogatie 2018-2021 onverhoopt toch niet wordt verleend.
+1
Bennie Stevelink
@Jack Rijlaarsdam let goed op wat er gezegd wordt in het antwoord van Van Dam: ....."is het niet voor de hand liggend om te werken met een stelsel van fosfaatrechten".
Waar wordt dan wél mee gewerkt? Hij zegt dus nadrukkelijk niet dat er dan geen begrenzing komt. Hij zegt alleen dat die begrenzing niet uit fosfaatrechten zal bestaan.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
let goed op wat er gezegd wordt

Ik doe niet anders. Je mag het interpreteren zoals je wilt, dat doe ik ook. Wel aardig dat we er dan beiden verschillende zaken uit denken te halen.
Bennie Stevelink
@Jack Rijlaarsdam mispoes!!
Ik had dus wél gelijk. De fosfaatrechten komen er alleen als de derogatie behouden blijft. De redacteuren bij Boerderij.nl zijn blijkbaar beter geïnformeerd dan de mensen hier op het forum.
+1
Twentsch Land
@Bennie Stevelink

Dat moet nog blijken als het zo ver is, kans is groot dat er wel een draai aan wordt gegeven dat fosfaatrechten blijven......de handel is denk ik nu al bezig.
mlkvhoudr
@Bennie Stevelink ja jongen maak je maar niet naar die derogatie komt er wel. De voorwaarden waaronder gaan je dan weer niet aanstaan.....180 is nog steeds derogatie
+1
de hoef
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
.180 is nog steeds derogatie

210 was jou inzet
mlkvhoudr
@de hoef k

Jip dat verwacht ik nog steeds. Gaf alleen ff aan dat het een loos iets is beloven dat p rechten vervallen bij geen derogatie
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Bennie Stevelink:
Ik had dus wél gelijk

Je mag je gelijk hebben en houden wat mij betreft. Ik begrijp alleen niet helemaal waarin je precies gelijk had/hebt. In het wetsvoorstel was niet voorzien in intrekking van het stelsel van fosfaatrechten wanneer er geen nieuwe derogatie mocht komen. Nu amendement nr 50 van Lodders is aangenomen is dit nog steeds niet zo. Dit amendement houdt in dat de wet pas zal worden ingevoerd wanneer het aannemelijk is dat er een derogatie voor 2018-2021 zal worden verleend. Dus geen keiharde garantie dat die derogatie er ook echt zal komen en ook geen enkel zicht op de inhoud van de derogatie.

De redacteuren van Boerderij zijn redelijk naïef. Heb je dit artikel: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/… al gelezen? Merkwaardig verhaal, generieke korting wordt lager, omdat de verwachte overschrijding van 2017 niet weggewerkt hoeft te worden. Referentiedatum is 2 juli 2015, dus ik begrijp niet wat een overschrijding in 2017 van doen heeft met de generieke korting. Gelukkig is het de redacteuren van Boerderij volkomen duidelijk.
+1
sjoerd de melker
De veehouder met een klein fosfaatoverschot met stal barstens vol extra jongvee wordt niet gekort en een veehouder in een akkerbouwregio welke al jaren hetzelfde aantal koeien melkt en voer/mest afspraken maakt met buurman akkerbouwer wordt niet gekort. Dit druist toch wel tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel in.
J.v.G
@sjoerd de melker wat wil je nou zeggen?
sjoerd de melker
@J.v.G typefout sorry. De veehouder in de akkerbouwregio welke zijn overschot al sinds jaar en dag afzet bij de buurman wordt WEL gekort en de veehouder welke ontstuimige groeiplannen heeft gezien zijn zware jongveebezetting maar op dit moment slecht een gering fosfaatoverschot heeft wordt NIET gekort.
Twentsch Land
@sjoerd de melker

Hoe zo niet gekort ? Volgens mij wordt die gekort tot geen fosfaat overschot.
Arie Steenwijk
Wat denken jullie van een online petitie starten voor motie van wantrouwen tegen Van Dam????
Duimen graag!!!
+2
de hoef
Quote Reactie van @Arie Steenwijk:
Wat denken jullie van een online petitie starten

kun je je ei nie kwijt jonge ,derde topic wat ik er over lees
Arie Steenwijk
@de hoef ja jonge wat doe jij eraan dan????
De hele sector wordt naar zn klote geholpen en jij gaat mij af zitten zeiken, ga dat naar van dam doen!!!!
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @Arie Steenwijk:
De hele sector wordt naar zn klote geholpen

Zeiden ze ook toen de quotering kwam 😃
Arie Steenwijk
@MTSTAMMINGA dit kan je niet vergelijken. Er wordt in Brussel ons een probleem aangepraat die er heel nie is
+1
Coen
@MTSTAMMINGA karst, er zijn toch heel duidelijke verschillen tussen toen in 1984 (invoering EU-melkquotering) en straks in 2018 (NL-fosfaatrechten)
+8
de hoef
Quote Reactie van @Arie Steenwijk:
ja jonge wat doe jij eraan dan????

wij doen gewoon ons best om ons weer aan te passen ,en verder maken we ons niet druk over iets waar ik toch geen grip op heb
er zit niemand meer op een boer te wachten
+4
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @de hoef:
er zit niemand meer op een boer te wachten

Ruzie met de vrouw 😬
+1
weurding
@MTSTAMMINGA getuige populariteit van boer zoekt vrouw en de dld tegenhanger bauer sucht frau valt het wel mee 😄
de hoef
Quote Reactie van @MTSTAMMINGA:
Ruzie met de vrouw

gelukkig niet [nee leest nie mee
+3
Frans1
Quote Reactie van @de hoef:
en verder maken we ons niet druk over iets waar ik toch geen grip op heb

Inderdaad,hier net zo,en we houden de rechten van de mens in het achterhoofd,en gewoon doorrommelen
Nick83
Het hele slagveld nog eens overdenkende: is grondig wel de winnaar? De kans is redelijk groot aanwezig dat derogatie heel niet door gaat, en wat heb grondig dan? Niets.

Wat er ook aangenomen is, dat is iets over voer-mest-contracten. Dat gaat bij verlies van derogatie wel gewoon door. Staat los van de fosfaatrechten, is van toepassing op de AmvB / Grondgebondenheidwet. Als dat voer-mest-contracten systeem een beetje lukken wil, dan denk ik dat de intensievelingen daar het meest profijt van zullen hebben.

De intensieve boeren hebben al jaren contacten met akkerbouwers en hoeven eigenlijk niks te veranderen aan hun werkwijze. Gewoon ff een handtekening en wellicht een dotje geld erachteraan gooien en klaar.

De extensieve boeren die nu niets of bijna niets hoeven af te voeren, kunnen uiteraard ook gebruik maken van die voer-mest-contracten, maar hebben veelal nog niet de contacten met de akkerbouwers en mogen helemaal onderaan de lader beginnen. Het is de vraag of je nu nog tussen komt.
Twentsch Land
@Nick83

Denk dat grondig er zeker wel wat aan heeft, op 2-7-15 waren ze grondgebonden en dat is de datum waar men van uit gaat, worden zoals het nu staat niet gekort.....dat ze misschien niet meer grond gebonden zijn bij verlies derogatie doet er niet toe.
matt
@Twentsch Land maakt niks uit grondgebonden wordt uitgerekend op basis
Van fosfaat.
Inderdaad moeten ze dan wel mest afvoeren op basis van stikstof,maar zijn ze op papier wel grondgebonden.
Nick83
Quote Reactie van @Twentsch Land:
2-7-15 waren ze grondgebonden

Heb je allemaal niets aan als derogatie niet doorgaat. Geen derogatie is geen fosfaatrechten en die peildatum dient dan ook nergens meer toe.

De AmvB wet is er wel, en blijft ook. Die werkt beperkend, vooral voor de intensievelingen, voor de boeren die flink en snel willen groeien met grote stappen. Die beperking komt grotendeels te vervallen bij voer-mest-contracten.

En mochten er toch ooit nog een dierrechten komen, als die fosfaatrechten niet doorgaan, dan acht ik de kans groot dat er juridisch een nieuwe peildatum moet komen. Want wanneer leven we dan zo ongeveer als het eenmaal zover komt? Ik denk dat da al snel 2019 - 2020 voorda zoiets ingevoerd kan worden. Ik denk nie dat het dan nog rieel is om terug te grijpen naar die peildatum in 2015
+2
matt
@Nick83 klopt ze hadden de akkergrond niet op papier,om zo toch van de derogatie gebruik te kunnen maken.
Daarom kregen ze ook fosfaatreferentie,nu kunnen ze eenvoudig mestvoercontract eronder schuiven,en telt de grond dubbel.
@Wiebren wat is het standpunt van de lto,als de mestvoercontracten ingevoerd worden,blijft de fosfaatreferentie dan ook bestaan,of wordt die dan
Afgebouwd ?
puntertje
@matt daar durft wiebren niet op te reageren, dan wordt Hans H boos.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , koeien en grondgebonden geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
160
DEELNEMERS
53
WEERGAVES
5.695