Ervaring dichte/volle vloeren/voor en nadelen

Op ons bedrijf is het hoog tijd voor nieuwbouw. Oude stal is 40 jaar oud, te krap en te weinig verluchting (laag). Melken 70 koeien in auto tandem 2*2+1.
Bij de nieuwbouw gaan we een 0-4-0 stal aan de oude (+-2m hoog aan ze zijkant) bouwen. de bedoeling is dat de oude stal dient voor jongvee.
Nu wil ik graag zo goedkoop mogelijk bouwen voor +-100 koeien en zij aan zij melkput

1 .Wat zijn jullie ervaringen met een (zelfgestorte?) dichte vloer en bijhorende mestschuif?
2. Hoe bevalt diepstrooisel met kalk/stro/water.

Alvast bedankt om jullie ervaringen te delen!

Deel dit topic

Reacties

+1
wally
Niet om een of ander maar kijk ff in de buurt wat er te koop gaat komen kon wel eens goedkoper zijn
Wasser
Moet je ook emissie arm bouwen?
gerard1
Ik ben woonachtig in België voor alle duidelijkheid 😄
boertje009
Hebbe allebei bevalt uitstekend volgens bekappers minder kneuzingen klauwen dan mt roosters
+3
jvt
Hoi Gerard, als je wilt komt maar bij ons kijken. Hier dichte vloer met schuif, goedkoop gebouwd. Kan er heel duidelijk over zijn, tis niks en wordt niks. Klauwgezondheid is idd beter mbt kneuzingen e.d., maar elke week voetbad anders mortelarro en/of stinkpoot. Zolang formaline en kopersulfaat nog enigzins verkrijgbaar is geen groot drama, maar dat zal in de toekomst anders worden. Koeien zijn altijd vuil, doordat ze de staart neerleggen in de mest die voor de schuif uitgaat. Stuur maar pb als je wilt komen kijken
sorry
@jvt matten of diepstrooisel?
+1
jvt
@sorry moet wel vermelden dat stal 80 meter lang is met maar aan 1 kant afstort. Dit houdt dus vanzelfsprekend in dat je altijd, ondanks dat schuif continu loopt, altijd mest voor de schuif uithebt lopen. Indien Gerard vierrijer wil voor 100 koeien en hij zorgt voor twee kanten afstort, zal probleem minder groot zijn. Vergeet echter onderhoud, stroom, e.d. van een schuifinstallatie niet, heb in nederland vlaak gevloekt op mijn discovery, maar niks mooier dan roosters en een botje erover
boertje009
@jvt hier sleuve vloer van boer beton en kalkwater stro in boxen gaan om 14 dgn 3 wkn door voetbad. Afgelopen week koppelbehandeling klauwbekappen 3 vd 144 mt mortelaro 10 15 % stinkpoot. Wil j kome kijke stuur ff pb omgeving Rotterdam
jvt
@boertje009 juist omdat we voetbaden eigenlijk nul mortellaro en af en toe stinkpootje. Maar zonder voetbad drama, scheelt wel dat we door hoog aandeel gras in het rantsoen wat minder vaste mest hebben dus vloer is altijd nat. Liggen hier op matrassen, zie de voordelen van diepstrooisel maar niet in onze situatie.
+4
spotmelker
Opletten dat 'goedkoop' bouwen niet resulteert in 'meer werk' bouwen. Dus als je definitieve plan klaar is even een denkbeeldige werkdag door de tekening maken en voorkomen dat er dagelijkse tijdrovende prutsklusjes ontstaan. Op de dag dat ik verplicht wordt een dichte vloer in de stal te leggen gaan de koeien weg.
@spotmelker Inderdaad herman, looplijnen zijn heel belangrijk, die moeten kort zijn , alle vee onder 1 dak !!!
spotmelker
Quote Reactie van @de tukker oet twente:
alle vee onder 1 dak !!!
Reageer @de tukker oet twente


Dat heb ik niet en voor tochtwaarneming ervaar ik dat als een nadeel. Ben het helemaal met je eens.
Piet1960
Altijd roosters nemen met botje der op. Dichte vloer is meestal smeerboel en meer klauwenproblemen. En wat je bespaard met dichte vloer ben je voor groot gedeelte weer kwijt aan externe mestopslag, en niet te vergeten altijd goed mixen met kelders.
+1
Jos1980
Hebben hier dichte vloeren met rubber en schuif. Koeien lopen perfect en vloer is stroef. Dat gaat bij beton bij vaak schuiven wel anders die worden glad. Heb meeste mortelaro bij jongvee op roosters.
+1
Rondhus
Ga eens bij vrij grote boeren of boeren die veel melk per man melken langs om te kijken. Hebben over het algemeen een goeie mix tussen arbeid en dierwelzijn
pieter p
Met een dichte vloer heb je hier geen last van

rtlnieuws.nl/opmerkelijk/…
verbi
Wij hebben een swaans betonvloer met put eronder en iedere1.40 mtr een sleuf met emmissieflap en een JOZ mestrobot in het nieuwe gedeelte het oude gedeelte is gewoon roostervloer met matrassen in de boxen Als je de robot maar regelmatig laat lopen gaat het best goed. Behalve met zeer droog weer wordt de mest te dik en geeft het wat problemen. Wij hebben een oude stal van 22x26 mtr en daar een nieuwe aangebouwd van 27x30(br x l). Als je wilt komen kijken kan dat altijd stuur dan maar een pb. Het stuk eraan bouwen koste ons 320 euro/m2 incl ijzerwerk 2de hands.
gerard1
Bedankt voor jullie reacties. Hieruit leid ik af dat roostervloer nog steeds beter is maar ook duurder. Nadeel van roosters is echter de lage aslast om bijvoorbeeld diepstrooisel te vullen.
jvt
@gerard1 tegenwoordig zijn er roosters genoeg op de markt met flinke aslast hoor...maar wat noorderling zegt, een giergoot in het midden zal idd al een heel verschil maken. Hebben wij niet, in canada zie je steeds meer systemen met onderliggende buis onder dichte vloer..
Noorderling
Dichte vloer met giergoot smeert niks meer of minder dan roosters. Zorgen dat schuiven vaak genoeg lopen en dat je voldoende brede paden hebt.
Het mooiste is een V schuif, die klapt in bij het terug schuiven, bij een 4meters pad gaat die achter de vretende koeien langs.
Wanneer die mest schuift kunnen de koeien aan de zijkanten er over stappen zonder in de mest te staan.

Als je de vloeren stort kun je direct met de voermengwagen het mengsel in de boxen draaien. Dat gaat veel sneller dan met een shoveltje heen en weer racen.

Wat betreft onderhoud valt het wel mee. Een mestrobot gaat ook kapot, een schuif over de roosters gaat ook kapot. Alleen je moet het wat sneller repareren, een gedeelte is ook wel preventief te doen op momenten dat het je uit komt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's auto , stal , koeien , melken , jongvee , melkput , nieuwbouw , ervaring , zij aan zij en ervaringen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
1.466