Onderzoek naar kalf bij koe gestart

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut en Wageningen University & Research zijn gestart met het onderzoek Verkenning Kalf Bij Koe. Doel is om de beschikbare kennis over het houden van kalveren bij de koe overzichtelijk te presenteren. Eventueel wordt aanvullend onderzoek opgezet. Hiermee komt informatie beschikbaar om melkveehouders te helpen die nu of in de toekomst overwegen het kalf bij de koe te houden.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Ik laat alle kalveren 2 week bij de koe. Kalveren doen het super en de koeien starten goed op. Ik melk de koeien 2 keer daags. De koeien met kalfjes zitten in een aparte groep.
Voordeel is een zeer goede prijs voor mijn kalfjes.
Nadeel is dat de koeien een aantal dagen onrustig zijn als de kalfjes weggaan.
MTSTAMMINGA
@m uut m
En een andere mag zo''n kalf drinken leren 😬
cjw73
@MTSTAMMINGA is dat bij speenemmers niet net zo.
MTSTAMMINGA
@cjw73
Nou kon beste eens wezen ,maar een drijfspeen kan helpen dan
+1
m uut m
@MTSTAMMINGA
Ik heb alleen bb kruising en die drinken na 1 dag uit de emmer volgens de koopman.
Als dat wel een probleem zou zijn dan werd ik mijn kalfjes niet kwijt.
Erco
@m uut m het is de vraag of die extra liters die ze drinken minder opbrengen dan het verschil in de prijs voor je kalfjes. En of de koe door de stress na t spenen minder vreet en minder melk geeft.
m uut m
@Erco
Ik denk dat ze 8 â 10 liter opdrinken.
Ik verkoop mijn kalfjes nu vanaf 80 euro voor een wat kleiner koekalfje tot 250 voor een goed stierkalf. Vorig jaar had we van 30 tot 150 euro en ondanks dat we enten veel werk om de kalfjes gezond te houden.
Het geeft ook veel arbeidsvreugde om de kalfjes zo te zien spelen in een groot strohok.
weurding
We hadden verleden week zo'n kneus die bovenop haar kalf ging liggen, strak plan ! 😞
+3
m uut m
@weurding
Waarschijnlijk was 1 van de 2 niet in orde.
Als ze alletwee gezond zijn gebeurt dat niet.
+3
j h p
@m uut m Dit jaar een binnen een uur een gebroken poot door moeders, wel tot 2 keer laten gipsen maar af moeten laten spuiten.
Ze waren allebei heel goed in orde.
Heb een gruwelijke hekel aan dat anderen, zoals bepaalde organisaties, hun emotionele waanideeen aan een ander willen opdringen.
weurding
@m uut m zo te horen is niet iedereen dat met je eens, hebben er schijnbaar meer last van gehad
MTSTAMMINGA
@weurding
De topper is hier
Kalf eraf halen ,in huis gaan om koffie
Koe ligt na de koffie dood op het kalf met de nageboorte in de bek, kalf was ook dood
j h p
@MTSTAMMINGA Het blijft wat bijzonders die Tamminga. 😉
verwijderd
+1
cjw73
@komelker 2 denk dat het hok dan te klein is!!
+1
bella
@cjw73 in een groot hok gebeurt het ook , wij hebben al 2 keer een plat kalf gehad en laten daarom nooit meer een kalf bij de koe lopen maar halen het direct weg.
+1
cjw73
@bella oké. Mij persoonlijk nog nooit gebeurd. En ik kom er nachts nooit om een kalf er weg te halen.
jan is hobbyboer
Ik vind het wel mooi dat 'm uut m' er goeie ervaringen mee heeft. Ik ben zelf ook nog wel wat kritisch hoe het in te passen is op een grupstal maar uiteindelijk zal het toch wel die kant op gaan (net als weidegang gaat een boerenopstand dit echt niet tegenhouden als de consument het wil, en de macht van de consument is groot, het zijn immers onze klanten). Standaard reflex in de landbouw is bij elke verandering altijd negatief, maar ben heel blij dat er ook nog collega's zijn die er mee experimenteren en waar het dus wel lukt. Ik denk dat ik het komende zomer ook maar eens met een paar koeien ga proberen. Binnenkort 5 cent per liter extra voor weidemelk, en 5 cent per liter extra voor kalfjes bij de koe, denk dat er dan heel wat meer animo komt. Het is natuurlijk ook een hardstikke mooi gezicht.
Farmer_
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
en de macht van de consument is groot, het zijn immers onze klanten).

Dat zie je verkeerd, het zijn kiezers voor de politieke partijen.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @Farmer_:
het zijn kiezers voor de politieke partijen

Ach ja, hoe je ze ook noemt. Ik hoop, maar betwijfel, dat LTO iets geleerd heeft van Grondig. Die hadden het, met wat handig politiek gemanoeuvreer toch snel geregeld dat hun club redelijk buiten spel blijft bij fosfaatverhaal. Beetje emotie doet wonderen. Zelfde kunstje kan zo nog een keer uitgehaald worden bij 'kalf bij koe' discussie. En de landbouw stond er bij, pruttelde wat, en keek er naar. Ik heb Kees Romijn gistermorgen bij BNR gehoord 😄
cjw73
@jan is hobbyboer voor 5 cent extra doe ik de deur volgend jaar ook open. Maar zie het nog niet gebeuren.
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @cjw73:
Maar zie het nog niet gebeuren.

Ik wel, het weidemelk schaap is over de dam, er zullen er nog wel meer volgen. We zijn over jaar of 5 allemaal bio boer met een premium melkprijs of industriemelker tegen spotmarkt/wereldmarkt prijs. Die 2-deling zie ik wel ontstaan. Daarnaast zal er ook nog een grote 3e groep zijn, de stoppers, die het zin er vanaf hebben 😄.
m uut m
Biologisch als de standaard bij supermarkt

Gewas & Glas 02 dec 2016 om 15:22 uur Foto: Nieuwe Oogst

Biologisch wordt voor Nederlandse supermarkten de standaard. Dat zei Huub Welles van Agro Retail Desk, het bureau dat commerciële samenwerking tussen retail en tuinbouwbedrijven begeleidt, woensdag in Venray.

Alleen hele bijzondere plussen blijven naast biologisch bestaan, aldus Welles, die een betoog hield tijdens het symposium 'Innovatiedilemma: supermarkt versus teler of supermarkt én teler'. Tijdens het symposium stonden onder andere de bovenwettelijke gewasbeschermingsmiddeleneisen van de supers centraal.

Volgens Welles is gangbaar nog heel moeilijk te positioneren naast biologisch. 'Gangbaar bekt dan niet meer zo lekker.' Hij signaleert verder dat Milieukeur op dit moment een goed imago heeft bij de retail. 'Op den duur zal het echter niet meer onderscheidend zijn.'
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @m uut m:
Welles

Welles en ik (Nietes?) zijn het ongelooflijk eens, zo moeilijk is het allemaal niet te begrijpen, je moet alleen eens een keer buiten de tunnel kruipen, en dat vinden Kees, Hans en Toon vreselijk eng. Dan moet je nl. in contact komen met 'gewone' burgers.

Je hoeft maar naar de eieren te kijken om te weten wat ons te wachten staat, of je nu wilt of niet.
cjw73
@jan is hobbyboer dan zal het wel groep 3 worden denk ik jan.
familie pelle
@jan is hobbyboer
Ik denk niet dat jij aan experimenteren toekomt. De zelfde dierenorganisaties willen namelijk een verbod op grupstallen. Dus sluiten die handel jan.....😉
m uut m
@familie pelle
Veldschuurtje met stro erin en melken op de stand is dat ook opgelost.
familie pelle
@m uut m
Ja ja, allerlei uitwegen verzinnen he? Je lijkt wel een intensieve boer met zijn uitweg naar voer-mest contract constructies.
Maar effe serieus, tis natuurlijk heel erg zielig die koeien de hele winter aan de ketting. Ze worden erg beperkt in hun bewegingsvrijheid. Ik moet vaak erg lachen om de hobbyboer maar hij wordt wel iets te populistisch.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @familie pelle:
De zelfde dierenorganisaties willen namelijk een verbod op grupstallen.

Dat weet ik. Zal er ook heus wel van komen. Denk dat ik dan voor mijn 10 mooiste koeien zo'n show stalleke bouw als je in Canada, elke koe een mooie aparte box. En dan vermaak ik me nog wel een aantal jaren. Misschien zit er ook nog wel meer handel in dan in melken, embryo's van olifantenkoeien verkopen, in Zwitserland zijn ze dol op rode koeien groter dan 1.65m 😄 . Denk niet dat dierenorganisaties daar groot probleem mee hebben.

Overigens lopen de koeien nu nog gewoon dag en nacht buiten (ca 16 uur per dag). Gaat prima.
+2
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Dat weet ik. Zal er ook heus wel van komen. Denk dat ik dan voor mijn 10 mooiste koeien zo'n show stalleke bouw als je in Canada, elke koe een mooie aparte box. En dan vermaak ik me nog wel een aantal jaren. Misschien zit er ook nog wel meer handel in dan in

Ach Jan de meeste hebben meer problemen met jouw Grupstalleke dan jouw koeien of jijzelf.
Als ze niks tegen je weten in te brengen gooien ze je dat maar voor de kop. Teken van zwakte.
+1
Bioepz
@jan is hobbyboer Wij hebben 2 jaar de kalveren bij de koe gehad.Ongveer 80 koeien in een gangbare ligboxstal.conclusies:De kalveren groeien super,kost wel behoorlijk veel melk,mooi gezicht,vaarskalveren na 100 dagen vrij soepel over op ruwvoer en brok.Maar......2 grote problemen.Allereerst hadden we meen ik 4 kalveren dood gelegen door de moeder.Maar het grootste probleem,en ook de reden waarom we ermee gestopt zijn is de ellende die je krijgt nadat de stiertjes na 14 dgn weg gaan.Wat een onrust en verdriet bij die koeien.Buren die begonnen te klagen over verstoorde nachtrust.en ik ook trouwens.Daarom gestopt.Maar het kan wel.Met de juiste stal inrichting en voor de stiertjes een pleegmoeder.Weet zeker dat er na gedegen proeven en onderzoek een werkbaar systeem voor handen is.
+1
m uut m
@Bioepz
Als dat je enigste dode kalveren zijn in 2 jaar dan willen er veel met je ruilen.
+2
dwers
Doe dan wel een oudere koe ,doe daar dan 4 kalveren bij.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , melkvee , kalf , melkveehouders , toekomst en kennis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
32
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
1.128