Van Dam: 2,5 procent extra korting bij ontzien grondgebonden boer

Wanneer de Tweede Kamer instemt met het amendement om grondgebonden boeren volledig te ontzien van generieke korting, dan zal de groep niet-grondgebonden boeren ongeveer 2,5 procent extra fosfaatrechten in moeten leveren.

Deel dit topic

Reacties

+1
puntertje
Pfffft, nu krijgen we het mest-voer-contract-gesjoemel. Dan ook de fosfaatreferentie inleveren als dit tot de mogelijkheden gaat behoren. En alleen als er structurele contracten, verifieerbaar, onder liggen. Maar je creëert een open einde regeling, en daar valt vervolgens niet meer op te sturen. Geen goed plan dus.
+1
verbi
Gisteren op gesprek geweest bij Annie Schrijer in Brussel. Het was een interessante en openbarend gesprek. Mijn vraag was of er geld in Brussel klaar ligt voor alle melkveehouders die willen stoppen of moeten stoppen of om welke reden dan ook. Dan haal je zo veel fosfaat uit de markt dat het hele probleem in 1 keer is opgelost. Dan reguliering erop zodat er gecontroleerd gegroeid kan worden. Wat schetst mijn verbazing, er ligt volgens Annie Schrijer 1 miljard klaar op de planken in Brussel hiervoor, maar de politiek moet dat wel vragen, en onderbouwen, de provinciale staten moeten er wel samen voor gaan staan. Dat wordt verzuimt. De politiek laat ons willens en wetens kapot gaan. Maar ja de 23 miljoen voor crisis bestrijding gaat ook naar het beheer voor weidevogels, te zot voor woorden. Onze heel probleem kan eenvoudig worden opgelost als de politiek dat wil!
Twentsch Land
@verbi

Als er genoeg geld tegen over staat zijn er genoeg intensieven die wel naar extensief willen.
+4
diezel
Quote Reactie van @verbi:
Mijn vraag was of er geld in Brussel klaar ligt voor alle melkveehouders die willen stoppen of moeten stoppen of om welke reden dan ook

Hoe verzin je zo'n vraag? 😞
verbi
@diezel Dit is de beste vraag die nu, 5 minuten voor 12 uur, gesteld kan worden. Er ligt 1 miljard klaar voor een warme sanering van onze melkveehouderij. De zogenaamde efsi gelden ofwel het junker fonds. Hoop toch wel dat iedereen weet wat dit is.
+1
diezel
Quote Reactie van @verbi:
junker fonds. Hoop toch wel dat iedereen weet wat dit is.

Ik neem aan dat het dan iets met sterke drank te maken heeft. 😄
p.s. denk je nu werkelijk dat er enige kans is dat ze de sterkste Nederlandse agrarisch sector met Europees geld warm gaan saneren?
+1
puntertje
@verbi Zei Annie na het sprookje verteld te hebben; 'en nu lekker slapen'?
Man, man niemand neemt haar meer serieus, zelfs haar eigen partij niet die haar op een onverkiesbare plaats zette. Maar zij begreep de hint niet en met haar 'ik zit bij jullie aan de koffietafel' stijl heeft ze zoveel medelijden opgewekt dat ze nog gekozen werd ook. Als daar een miljard gratis voor het oprapen ligt, wat mankeert er dan aan haar overtuigingskracht om dat even op te laten halen?
verbi
@puntertje Dat vraag ik mij inderdaad ook af. Waar zijn onze standsorganisaties, hun moeten zich inzetten voor een sterke melkvee sector. Maar waarom verzuimen ze dat?
Wij boeren zijn te veel verdeeld, op internet maken ze elkaar nog net niet af. Een slechte zaak want we hebben met elkaar maar 1 doel. Geld verdienen met het mooiste beroep wat er is.
storm
@puntertje precies, ze smeert iedereen stroop in de bek als je bij haar aan de koffie zit maar ondertussen!!
Zij zat erbij toen begin jaren 2000 de Natura 2000 gebieden werden aangewezen.
Als ze voor een club natuurfreaks zit dan zegt ze: ik was jaren geleden al voor meer geld voor natuur en recreatie!!
Annie kan gewoon niet zonder de spotlights en gebruikt haar kiezers gewoon als kanonnnenvoer🔫
oldhuus
@verbi
Moderne planeconomie Sovjet... ehm Europese Unie.
+1
robbies
@verbi willen we die 1 miljard wel? Ik krijg nu aan mijn niet-boerenvrienden (die ook ondernemer zijn) niet uitgelegd waarom dat de melkveehouderij geld krijgt om te stoppen. En waarom we 150 miljoen van Kamp krijgen om ons mestprobleem op te lossen.(Dat het veel genuanceerder ligt ziet de consument niet) Als in het nieuws komt dat de EU 1 miljard betaalt om de melkveehouderij te saneren, is ons beschadigde imago helemaal om zeep
+1
verbi
@robbies Er zit wel een kern van waarheid in en dat begrijp ik ook. Maar het is toch frustrerend dat door het falen en de dwalingen, en tot geen beslissing kunnen komen van alle kabinetten, sinds in 2006 bekend is geworden dat het melk quotum eraf ging, niets is gebeurd. En iedereen legaal en volgens de wet, vooral na de afschaffing van het melkquotum heeft kunnen uitbreiden. Wij alle agrariers moeten daar nu voor boete, dat is zuur. Je kunt toch ook niet tegen de werknemers van Nederland zeggen, jou baas heeft een slecht jaar gehad, hij wil 12 % loon van jou terug, dan wordt de politiek wel wakker.
Jannus
Quote Reactie van @verbi:
tot geen beslissing kunnen komen van alle kabinetten

De beslissingen liggen er al zeer lang alleen de meesten van ons zijn zo druk met hun eigen ik dat men niet verder kijkt dan hun neus lang is,en dan is net als met het sterkste stuk ijzer,gewoon zo lang mogelijk buigen tot het breekt,zo werkt de politiek en dat is nu net met de landbouw gaande alleen willen de meesten het nog niet zien
Jannus
Mooi zo knallen met die hap,gistervond de laatstse schnapps opgemaakt en met een lekker gevoel naar bed.

Plusje van 2 % extra melk en de prijs gaat omhoog dus gasd'rop 😜
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jannus:
Plusje van 2 % extra melk

Verslapen?
janv
Tja wat is grond gebonden,is dat max 50m3 mest af voeren naar de buurman op 250 koeien,of max 50m3 mest afvoeren op 25 koeien...maakt een heel verschil!
Afgezien van welke grens je trekt elke kuub mest wordt geplaatst op grond,de boer akkerbouwer die ontvangt profiteert ervan en melkveehouder kan daarmee zijn omzet verhogen,win-win.
Met dit voorstel wordt iemand die zijn best doet weer eens extra gestraft en iemand die geen reet uitvoert beloond.
Andersom begrijp ik ook dat iemand die niet gegroeid is in aantal vee het ook onredelijk vind om gekort te worden,maar maak dan voor die groep de korting minder hoog,dan is het draagbaar voor alle partijen,tenslotte gaat het nu om de derogatie binnen te halen,en daar profiteert iedereen weer van.
+8
@janv Iemand die geen reet uitvoert? Of bedoel je iemand die geinvesteerd heeft in grond ipv een stal en vee en die verhouding meer in balans heeft? Een ander had ook grond kunnen verwerven om daar z'n mest op te kunnen plaatsen toch? Grond is plaatsingsruimte en waarom zou iemand die al z'n mest op eigen grond kan plaatsen in moeten leveren in veebezetting om het probleem van overschotbedrijven op te lossen? Lijkt me de wereld op z'n kop.
+2
pieta
@MaartenMandemaker Zeg ga eens terug in je hok jij. 😁 Wij hebben perfecte balans in ons bedrijf. Alle ruwvoer zelf maar we mogen niet alle mest plaatsen. Wij zijn niet enorm gegroeid qua veestapel en wat we gegroeid zijn zijn we met 100% eigen mestplaatsing gegroeid. En dan moeten wij in gaan leveren omdat iemand nog wat meer grond heeft in verhouding of er gewoon weinig voer vanaf haalt? Het lijkt totaal helemaal nergens op eigenlijk. Het is wel de realiteit. We gaan over een afgesproken fosfaatplafond heen en iedere groeier heeft daar aan bijgedargen en of ie wel of geen grond heeft maakt daarvoor niet uit.
+2
oldhuus
@pieta
Gewoon derogatie er af, kun je straks ook je eigen krachtvoer gaan telen.
@pieta En zo heeft elk verhaal weer 2 kanten. Zijn er idd ook genoeg die ruwvoer genoeg hebben maar wel wat mest af moeten zetten. Hebben zelf een gemengd bedrijf met akkerbouw. Zijn niet gegroeid in koeien na 2 juli, hebben geen derogatie. Zou het dan te gek voor woorden vinden dat we wel in zouden moeten leveren. Hebben goed driekwart gve per ha. Geloof niet dat wij oorzaak zijn van dit 'probleem'.
+1
pieta
@MaartenMandemaker Wij zijn ook niet gegroeid na 2 juli. Dus wij hebben het probleem ook niet veroorzaakt. De hoeveelheid grond die je hebt lost het probleem van het fosfaatplafond niet op. Ik snap je positie in deze volledig. Het probleem is alleen dat met hoe het nu gaat degene die grondgebonden zijn qua mest(en ook hier zitten grote groeiers bij) gaan niets inleveren, degene die volop koeien heeft geïmporteerd en/of met vele koeien is uitgebreid die moet wat inleveren van zijn groeispurt en de grote middengroep (wat groei en wat mestafzet nodig) moet meer gaan inleveren als wat ze aan de groei hebben bijgedragen. Ik zou graag zien dat bijv 2013 of 2014 als ondergrens wordt genomen qua veebezetting. Zodat je niet verder terug hoeft als je veebezetting in het verleden.
+4
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Het probleem is alleen dat met hoe het nu gaat degene die grondgebonden zijn qua mest(en ook hier zitten grote groeiers bij) gaan niets inleveren, degene die volop koeien heeft geïmporteerd en/of met vele koeien is uitgebreid die moet wat inleveren van zijn groeispurt en de grote middengroep (wat groei en wat mestafzet nodig) moet meer gaan inleveren als wat ze aan de groei hebben bijgedragen.

Je hebt hardstikke gelijk en voor klachten hierover kun je waarschijnlijk het beste aankloppen bij je belangenbehartiger, ik begrijp tenminste dat jij nog steeds lid bent van deze club politiek onhandige figuren. Door hun insteek in juli 2015 waarbij alles ten faveure van de grote intensieve groeiers is bedacht is de discussie volledig gepolariseerd. De gematigde groeiers en de prutsers (niet groeiers) stonden compleet aan de zijlijn bij het plan van LTO. Als belangenbehartiger van de prutsers is vervolgens Grondig opgestaan, en die hebben het allemaal tikje handiger aangepakt dan Kees, Toon en Hans. Gevolg is dat zowel de prutsers als de industriemelkers een belangenbehartiger hebben die serieus voor ze opkomt, maar dat de belangen van de grote tussengroep, waar jij en vele andere prikkers, die weinig gekkigheid hebben uitgehaald sinds juli 2015 compleet in de kou staan. Er is niemand die jullie argumenten serieus neemt. Jullie worden daarom onder de groep grote intensieve groeiers geschoven met alle kortingsregels, wat waarschijnlijk niet terecht is. Helaas luistert er politiek gezien niemand naar jullie argumenten. Mooi kut maar waarschijnlijk wel een voldongen feit.
+5
weurding
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
politiek onhandige figuren.

pof?
pieta
@jan is hobbyboer Je mag al mijn lidmaatschappen weten als je wilt maar ZLTO/LTO ben ik nooit lid van geweest.
En voor wat betreft de korting heb je gelijk. Daarom vind ik dat de KLW zometeen ingevoerd en geborgd moet worden zodat al die gewone gezinsbedrijven kunnen aantonen dat het echt wel wat efficiënter kan dan wat ene Tamminga ooit mee begonnen is.
En ik red me er trouwens altijd wel mee. Desnoods stoppen we gewoon. 😁
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Je mag al mijn lidmaatschappen weten als je wilt maar ZLTO/LTO ben ik nooit lid van geweest.

Ok, ik begreep uit een reaktie laatst dat je gevraagd was voor bestuursfunctie LTO. Dacht dat je daarvoor lid van die club moest zijn. Maar goed, ik snap steeds minder van de landbouwwereld, zal mijn leeftijd wel zijn.
pieta
@jan is hobbyboer Mijn vader was lid en ze wisten dat ik in bedrijf kwam. Zodoende. Ik ben geen lid geworden. Mijn vader is rustend lid van LTO.
+1
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Mijn vader is rustend lid van LTO.

Mijn vader was ook lid van de 'Gelderse', inmiddels is ie helaas alweer jaar of 15 extreem rustend lid. Ze hebben mij nooit benaderd om lid te worden 😄
pieta
@jan is hobbyboer Mij ook niet. Alleen voor een bestuursfunctie. Maar ik denk dat ik als lid werd beschouwd omdat de maatschap lid was. 😁
George
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
Mijn vader was ook lid van de 'Gelderse', inmiddels is ie helaas alweer jaar of 15 extreem rustend lid. Ze hebben mij nooit benaderd om lid te worden

Mijn vader is al bijna 30 jaar rustend maar die is nooit lid van NCB of LTO of iets dergelijks geweest. Was op zich wel knap want vroeger dwongen ze je bijna lid te worden als je een lening bij de Boerenleenbank wilde , maar ons pap had dat met opa creatief opgelost. Moest nooit niks van die baantjesjagers hebben. Ik ben 2 jaar lang lid geweest toen ene Harrie verkampen verkondigde dat we met zijn allen de mestboekhouding niet meer moesten insturen. Ik dacht laat ik lid worden en solidair zijn terwijl ik geen mest teveel had en stuurde dus ook niks in. Kreeg in die tijd bijna wekelijks post hoe het er voor stond van die strijdvaardige Verkampen maar na ruim een jaar kregen we van de NCB toch het advies om de boekhouding maar in te sturen en kon ik een boete van 1000 Gulden betalen. Dat was meteen mijn NCB/ZLTO avontuur. Verkampen is paar jaar geleden nog eens negatief in het nieuws geweest .
+3
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @pieta:
Daarom vind ik dat de KLW zometeen ingevoerd en geborgd

KLW is een echte industriemelkers tool. Extensieve boeren zijn niet zo met cijfertjes achter de komma bezig, voor hun is het alleen van belang dat koeien veel, liefst heel veel gras vreten, dat is nl. iets waar ze meer dan genoeg van hebben. Die hebben niet zoveel met bijproducten en een overmaat aan mais in het rantsoen. Dat laatste is nu juist de drijvende kracht achter KLW. Met alleen gras heb je nix aan KLW, alleen een hoop administratieve rompslomp om te bewijzen dat je er nix aan hebt.

Maar dat is ook iets wat maar moeilijk doordringt tot het intensievere deel van de melkveehouders.
oldhuus
@jan is hobbyboer
Intensieve boer weet precies wat hij aanvoert als hij voer aankoopt en kan mooi fosfaatarm voer aankopen, extensieve oogst en kuilt het in en weet maand later pas wat er in zit als er dan dik fosfaat geoogst word. En met mest aanvoeren net zo, is altijd maar weer afwachten wat er in zit. Vorig jaar RDM (code 14) aangevoerd van de Veluwe 2,29P 4,71N, en Drenthe 1,65P 4,27N is toch abnormaal die verschillen voor je het weet zit je over je plaatsingruimte. Grote akkerbouwer hier voert alleen nog mest uit gemixte en bemonsterde silo's aan, weten ze precies wat ze bemesten en aanvoeren.
+1
pieta
@jan is hobbyboer Wij hebben kuilgras met 3.5 P. Dan haal je echt wel voordeel met bex. Je gewasopbrengst moet daarvoor wel bovengemiddeld zijn. Anders haal je geen voordeel mbt evenwichtsbemesting.
En die onzin van dan zit er ineens een hoog fosfaat in mijn gras wat ik een maand later pas weet. Dat is gewoon onzin. Als je bemest naar onttrekking dan heb je dat niet. Waarom was fosfaat in 2014 in een keer zo hoog bij veel in het gras. Omdat het in 2013 vanwege de droogte niet groeien wou. Bodemvoorraad liep op en hoppa dan heb je hoog fosfaat in je gras. Bij ons (dankzij beregening) geen hoger fosfaat maar jaar op jaar steeds wat lager omdat we niet mogen brengen wat we er afhalen.
achterhoeker2
@pieta dat met die gehaltes dat geloof ik allemaal wel , maar europa wil er niet aan het is veel te fraudegevoelig.
pieta
@achterhoeker2 Dat is helemaal niet zo fraudegevoelig. Laat dat je zelf nooit wijsmaken.
eva-harteveld
'de prutsers (niet groeiers)' @jan is hobbyboer Waarom zijn niet groeiers nu weer prutsers, jakkes wat onsympathiek!
3 speen
@eva-harteveld jan heb ook goeie dinge
dwers
@eva-harteveld Je hebt jan zijn knipoog gemist.
George
@eva-harteveld
Ik ben ook een prutser , een niet gegroeide prutser die zelfs niet meer melkt. Er is er hier zelfs eentje die me een op de winkelpassende potverteerder noemt. 😄
J.v.G
@eva-harteveld achterblijvers worden we ook wel genoemd, door mensen die zich als belangenbehartiger voor doen, of dat nu zo veel beter klinkt!
+1
de hoef
Quote Reactie van @J.v.G:
achterblijvers worden

de meeste achterblijvers draaien de dikste winst
MTSTAMMINGA
Quote Reactie van @J.v.G:
achterblijvers worden we ook wel genoemd, door mensen die zich als belangenbehartiger

Welke belangebehartiger heeft dat gezegd ?
jg
@MTSTAMMINGA Keesie Fladder
MTSTAMMINGA
@jg
@Jeanet Brandsma zegt het ook wel mooi in Nieuwe Oogst
+2
weurding
@J.v.G hoorde vandaag iemand die gafde kleine boer de schuld van de problematiek want die stonden de noodzakelijke groei van anderen in de weg, groot en duurzame mdv stallen was de toekomst, apart hoe mensen kunnen reageren 😅
J.v.G
@weurding hadden er ook op gerekend dat ze kleinere er met gemak uit konden concureren!
jan is hobbyboer
Quote Reactie van @eva-harteveld:
Waarom zijn niet groeiers nu weer prutsers

Hoor er zelf ook bij hoor. Dat is volgens mij redelijke weergave hoe de echte 'ondernemende' boeren kijken naar boeren die gewoon hun bedrijf op orde houden. Prutser wordt vanzelf een geuzennaam, don't worry. Meeste grote groeiers zijn inmiddels reuze jaloers op mensen die hun ego in bedwang konden houden.
dwers
Quote Reactie van @jan is hobbyboer:
. Meeste grote groeiers zijn inmiddels reuze jaloers op mensen die hun ego in bedwang

Als je maar lang genoeg gewoon blijft wordt je vanzelf ...............
+4
@pieta Dat was toch eerst ook de bedoeling? Referentiejaar 2014? Dat is ook van de baan gedrukt. 2013/14 was idd een stuk eerlijker geweest dan 2 julie 2015. Maar ik blijf erbij dat er al veel eerder een plan had moeten liggen. Suikerquotum gaat er ook af in 2017, dat is omgezet in leveringsbewijzen, waarbij per jaar bekeken word hoe de afzet is en je tot een bepaald aantal procenten extra kunt leveren tegen de volle prijs. Zoiets had met de melk ook beter kunnen gebeuren, dan was het nu niet zo'n puinhoop geweest. Maar dat mocht niet genoemd worden, want dan kon er niet maximaal geprofiteerd worden van de groeiende wereldmarkt.
+2
MTSTAMMINGA
@MaartenMandemaker
Toen waren we het niet met elkaar eens ,en nu niet dus wat is er verandert ?

Zulks had kans van slagen gehad als we toen ook dik onder de 30cent hadden ontvangen in 2014 denk ik
robbies
@pieta de polarisatie in twee reacties gevangen
+3
Trump
@pieta het is heel gemakkelijk, iedereen die derogatie nodig heeft mee laten doen in de korting, iedere veehouder die het zonder derogatie kan(en ruimte op eigen grond genoeg heeft) niet korten
+3
dwers
Quote Reactie van @Trump:
iedereen die derogatie nodig heeft

Als je binnen derogatie blijft is er toch niets mis, daar heb je de derogatie toch voor gekregen.
dwers
@janv Er zijn zat intensieve melkveehouders die maar wat blij waren met extensieve ,om hun overschotsmest daar te plaatsen, had ook altijd 11 HA plaatsing over zijn genoeg wezen vragen als ik dan zei dat ik dat niet wilde ivm ziektes, zeiden ze maar je hoeft het niet te ontvangen het mag ook "gewoon" op papier.
Tja dan nu ook niet zeuren.
+5
zwier
@janv hoe denk jij te weten dat een extensieve veehouder geen reet uitvoert, want daar doel je volgens mij op. Waarom zou het niet anders om kunnen zijn, een intensieve veehouder die gewoon te lui is om wat extra grond te bewerken?
janv
Quote Reactie van @zwier:
hoe denk jij te weten dat een extensieve veehouder geen reet uitvoert, want daar doel je volgens mij op. Waarom zou het niet anders om kunnen zijn, een intensieve veehouder die gewoon te lui is om wat extra grond te bewerken?

Helpt wel als ik het ff scherp neer zet:😀 maar natuurlijk valt het wel mee, wat ik aan wil geven dat iemand die dotje koeien wil melken meestal ff wat mest over heeft,en zijn best moet doen om dat af te zetten en er nog grof voor betaald ook.Vervolgens zal geprobeerd worden om er weer wat grond bij te krijgen,zo ging het vroeger en nu en zo zal het morgen ook gaan.
En deze koeie melker wordt nu onevenredig gekort!
oldhuus
Quote Reactie van @janv:
elke kuub mest wordt geplaatst op grond

Jij hebt geen VVO's nodig?
janv
Quote Reactie van @oldhuus:
Jij hebt geen VVO's nodig?

Wij zijn grondgebonden inmiddels!
oldhuus
@janv
Oh nu ineens wel, of pas na 2 juli '15 geworden?
sorry
@oldhuus yep,met geweldige gewasopbrensten en dan mais voor een prikkie erbij kopen..zwets...
+1
Roverheid
Fosfaatplafond is nationaal plafond van productie van fosfaat. Waarom wordt grondgebonden ontzien. Ik snap hem niet. Fosfaatproductie van een grondgebonden of biologische telt ook mee. Dat die eigen fosfaat kan plaatsen heeft geen invloed op de productie ervan?? Mar die productie van die bedrijven wordt wel meegeteld. Dit is meten met 2 maten. Puur om biologische bedrijven te ontzien!! Dat we grondgebonden ja meepakken daarin, ja kunne ons daar niet onderuit lullen noem ik het
+1
George
Quote Reactie van @Roverheid:
Ik snap hem niet

Dat klopt je snapt het niet.
zwier
@Roverheid Als iedereen gegroeid was met voldoende grond onder zijn bedrijf hadden we nu niet in deze shit gezeten, zo simpel is het volgens mij ook.
J.v.G
@zwier maar dat is niet gebeurd en de niet groeier en beperkte groeier zijn hier ook niet schuldig aan.
zwier
@J.v.G Ben zelf wel geroeid maar kan me er helemaal in vinden als de niet groeiers niet gekort zouden worden.
+1
jan is hobbyboer
We mogen een halve koe meer melken, hiep hoi. Nu nog even uitvinden hoe je dat doet, een halve koe melken, vanmiddag maar even bij de buurman met geiten langs om te vragen waar je zo'n melkstel voor 2 spenen kunt kopen.
+8
weurding
@jan is hobbyboer normaal doen die hobbyboeren hun werk met 2 vingers in de neus, zou zeggen steek ze nu in de tepelvoeringen die over zijn 😅

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkvee , boer , grondgebonden , tweede kamer en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
27
WEERGAVES
3.022