Lely Maaier van Grasbaal

De Lely Exos onbemand aan het groenvoeren

Grasbaal
Grote belangstelling voor de Lely Exos die vanaf vorig jaar augustus aan het werk is bij Melkveebedrijf de Ruiter in Wergea (Fr).

Reacties

+1
Grasbaal
Hier nog meer foto's van deze machine in actie

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Terwisscha
Gisteravond ook even bezichtigd. Leuk ding om te zien. Wel jammer van de lage capaciteit. En jammer dat je gebonden bent aan de huiskavel
+1
Framos
@Terwisscha Lage capaciteit? Ze voeren toch 400 koeien met dat ding. Hoeveel capaciteit wil jij hebben dan?
Terwisscha
@Framos
Quote:
Ze voeren toch 400 koeien met dat ding
is dan toch maar net hoeveel ze krijgen?
1 ton gras per 2 uur. Oftewel 12 ton gras per dag. Dat is niet veel capaciteit. Max 5 kg/ds per koe🤷‍♂️
@Terwisscha dan is het ook niet erg dat je zo aan de huiskavel verbonden bent, met jouw rekensom kan je dat ding met 25 hectare goed bezig houden 🫣
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr 40 hectare was je minimaal nodig voor de huiskavel hadden ze het bij Lely over🤷‍♂️
+1
JappieJo
@Terwisscha 1200 kg gras per keer met 15%ds en dat maal 12 is de max nu ongeveer. Is dat iets van 2200 kg ds per dag. Volledig gras zonder kuil en mais bijvoeren dan is een 170 wel de max
+1
Terwisscha
@JappieJo leuk als je de koeien gras wil voeren als toetje na de maaltijd, maar voor de genen die echt veel stalvoeren met een grote koppel komt de capaciteit snel in het geding en dan ook nog eens €250.000 vragen. Zal mij benieuwen of dit echt goed van de grond komt...
+1
JappieJo
@Terwisscha ben ik met je eens, komt vast wel een oplossing voor, grotere bak en grotere accu. zal de prijs wel wat omhoog gaan maar dat terzijde. Meerdere keren per dag gras is wel mooier dan 2 maal daags het voerpad vol knallen.
Als zo'n bedrijf 200 dagen lang 400 kg soja/raap per dag kan besparen daardoor gaat het wel snel op je toekomen.
deJong
@Framos maar een percentage van mis 20% in het rantsoen is gras. Dus valt het wel mee wat hij ophalen moet.
Framos
@deJong Juist 👍 en precies daarvoor is ie bedoelt. De hele dag door kleine porties vers gras 👌 Zo'n machine wordt sowieso niet gekocht door boeren met echt grote bedrijven die grote hoeveelheden gras willen voeren. Die zijn er namelijk (bijna) niet. Die voeren het hele jaar door winter rantsoen.
@Framosde grootste boer van Nederland heeft anders een knappe stalvoer Combi staan 🫣
Framos
@ronald-deutz-fahr hoe groot is het aandeel gras in het rantsoen van deze grootste boer? Had me trouwens ingedekt met '(bijna) niet' 😉
@Framos vast geen 80% 🤪
Ik denk dat die toch bedoeld is voor de grotere boeren. 200-500 koeien, gezien de prijs is die niet heel rendabel bij 100 koeien verwacht ik. We gaan het zien de komende jaren (of niet😅🙈)
Framos
@ronald-deutz-fahr met grotere boeren bedoel ik 500+ ....
@Framos ik zou 200+ geen kleintje noemen, maar misschien dat dat in Duitsland anders is 😉
rommert14
@ronald-deutz-fahr niet alleen in Duitsland 😬
deJong
@ronald-deutz-fahr ik heb de melkstal koeien en nu dag en nacht uit. En de robot koeien 4/5 uurtjes. Op de melkstal groep scheelt het ongeveer 20kg kuil +/- 8kg drogestof de koe. en de robotgroep 14 kg kuil.
deJong
@Framos vers gras moet je niet op een grote bult draaien . Meerdere kleine verse porties heb je het minste verlies. Ik draai er liever ook sochtends smiddags wagentje voor wanneer de koeien het op hebben. En in de avond de kuil en premix Heb je ze ook even in beweging.
+34
Benny Telstar
Ik heb zelf een stal vol met lely-exossen. Ik zet de deur los, en ze gaan autonoom gras ophalen. Mijn versie doet ook nog automatisch drijfmest uitrijden. Ideaal!
+1
caseboy
@Benny Telstar gaat die drijfmest dan zo in de opraapbak 🤣
Jotke
@caseboy

Zijn verhaal komt een beetje farming simulator achtig over.🙊

"Meerdere exossen". Die dingen zijn nog niet zo goedkoop volgens mij... zijn ze überhaupt al in serieproductie?
+19
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Jotke:
Meerdere exossen". Die dingen zijn nog niet zo goedkoop volgens mij... zijn ze überhaupt al in serieproductie?

Hij heeft koeien...
Die halen met meerdere het gras op uit de weide.
En schijten de drijfmest direct weer in de wei...
+7
hobbyboer
@Fendt926Driver die 'exossen' hebben nog wel wat programmeerfoutjes die niet zo makkelijk op te lossen zijn.
o.a. ze maaien zomaar wat, laten nogal wat plukken staan of 'rijden' het eerst plat en ook de verdeling van de mest laat nogal te wensen over.
En er wordt ook regelmatig bemest waar nog gemaaid moet worden....
Ook laat de bandenuitrrusting nogal veel te wensen over en dat is ook niet aan te passen.....
+2
@hobbyboer die programeerfoutjes van de alternatieve Exos moet je maar voor lief nemen voor 0.5-1% van de aanschafprijs van een echte. Dat is dan voor degenen met de optie ‘melk produceren’
Als je de optie ‘melk produceren binnen 2 jaar’ aanvinkt kost die nog weer 90% minder 😉
+1
hobbyboer
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
die programeerfoutjes van de alternatieve Exos moet je maar voor lief nemen voor 0.5-1% van de aanschafprijs van een echte

Dat kan zeker.
Echter als je, ik noem maar wat, 120 koeien aan de melk hebt, ben om en nabij de 200 van die alternatieve exossen nodig.
Dan wordt het alsnog duur.
@hobbyboer
Quote:
de 200 van die alternatieve exossen nodig.
Dan wordt het alsnog duur.

Die had je toch al, dus hoef je er niks voor te rekenen, zo werkt dat met landwerk kostprijs berekenen toch ook?😏😎
+2
deJong
@hobbyboer hier in de buurt was er 1 bezig mais stoppel op te laden😂 niet vergekomen want het was nat. gelukkig is hij nog niet in de vers gezaaide mais begonnen te laden.

Sta je wel ff raar te kijken op de voergang wanneer hij aan het lossen is😅
+11
robbies
@Benny Telstar
Quote:
ex-ossen

Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Het zaakje er weer gewoon onder genaaid?
Karelw
@Benny Telstar Jammer dat die "Exossen" van jou pas eind juni naar buiten kunnen en vorig jaar oktober weer binnen bleven...
Ga je terug rekenen naar dagen van 24 uur beweiden (4 maanden a 8 uur) : Zijn het 40 dagen van 24 uur grazen per jaar. Dan blijft er best veel tijd over om ook te stalvoeren. .
+1
Noorderling
@Karelw
En dan is het opeens wel droog?
Stal voeren is niet makkelijker dan weiden, misschien nog wel moeilijker omdat een koe zelf selecteert en toppen er eventueel nog uit kan vreten bij ouder gras.
Karelw
@Noorderling Hier in een dorp verder zie ik zo'n ding maaien op tijden dat het echt niet geschikt is om met een trekker of koe op het land te komen. Zonder "dikke sporen" te rijden. Van maart t/m december.
Verder haalt de gemiddelde weidende koe in Nederland per dag nog niet zoveel droge stof uit het land: 12,5% van de tijd beweiden (van 365 dgn) heet hier al "volledige weidegang". Dan blijft er nog 87,5% van de tijd over om op een andere manier vers gras in je koeien te krijgen.
Maar ik heb een slechte verkaveling, dus zal een Exos hier niet veel kunnen doen.
+1
Noorderling
Quote Reactie van @Karelw:
Dan blijft er nog 87,5% van de tijd over om op een andere manier vers gras in je koeien te krijgen.

Ook dat heeft zijn beperkingen, vanaf september moet je toch wat tegen al dat onbestendige eiwit aan voeren wil je gezonde koeien over houden. Met zon nat voorjaar is bijna elke dag een compromis.
Het is de laatste jaren nogal een hype, maar het heel stalvoeren blijft complex en er blijft altijd een voerwagen naast draaien minimaal de helft van de periode.

Als zon ex os, raar woord eigenlijk, dan toch rendabel te rekenen is, kavelpad voorlangs, grote huiskavel, dan wordt je mogelijkheid tot meer weideuren maken ook wel fors groter. 6x per jaar inkuilen is dan ook relatief goedkoop door efficiënte verkaveling. Wat je dan doet maakt niet zoveel uit, als je het maar goed doet. Of zon machine dan de oplossing is, het is geen vervanger van een andere machine. Je blijft de rest allemaal nodig.
+5
Benny Telstar
@Karelw zodra er een trekker over het land kan rijden, kunnen de koeien ook naar buiten. Ik zie liever wat vertrapping, dan speurs van stalvoeren.

Ik heb totaal geen moeite met stalvoeren van een veldkavel, maar deze machine staat de weidende koe echt in de weg op de huiskavel. In de heilige naam van efficiëntie en productiviteit. Ik vind dat er als sector best iets mogen ageren tegen fabrikanten die met dergelijke ontwikkelingen de melkveehouderij niet vooruit helpen. Wat willen we zien over 10 jaar..? Een landschap met grazende dieren of met bliepende robots..
+1
Herbert
@Benny Telstar het is ook nog de ontwikkelingsfase. Ik ben het er ook mee eens dat het niet de weidende koeien op een huiskavel moet gaan vervangen. Maar kijk naar die zelfrijdende auto's tegenwoordig. Ik verwacht dat dat ding kan binnen 5 jaar zelfstandig over de weg naar dichtbijzijnde veldkavels kan gaan.
koe-boer
@Herbert
Als die robot op veldkavels gras moet gaan halen kun je er wel 10 kopen om een beetje capaciteit te hebben. Denk niet dat ie harder als 10 langs de weg gaat
Grasbaal
Quote Reactie van @koe-boer:
kun je er wel 10 kopen om een beetje capaciteit te hebben.

Dit is de eerste versie, kan maar 1000 kg gras halen. Er zullen in de toekomst vast grotere komen met meer capaciteit
JappieJo
@Grasbaal vast, metertje langer kost niet veel extra, net als bij de elektrische auto is die accu de grootste post, karretje gras halen was een 5 kw verbruik toch?
+2
casejxu
Quote Reactie van @Herbert:
Ik verwacht dat dat ding kan binnen 5 jaar zelfstandig over de weg naar dichtbijzijnde veldkavels kan gaan.

Dat kan ie al lang al... alleen het mag niet en hoe of wat kwa regelgeving zal nog wel even duren. Het autonome voertuig zal t probleem niet zijn. De andere weggebruikers wel. En die kun je niet programeren dat ze zich anders gaan gedragen
+1
Valtrapowerr
@casejxu in China rijden ook al van die bezorg auto’s autonoom dus de techniek is er idd wel
Jotke
Blijven aparte apparaten om te zien!
+1
labella
@Jotke ze zijn in mijn ogen ook veel te duur.
larss
@labella Lely heeft er ook wel een ander doel bij denk ik, het bouwen en aanbieden en octrooien aanvragen
Grasbaal
Quote Reactie van @larss:
het bouwen en aanbieden en octrooien aanvragen

Ik heb hier in huis een robotstofzuiger en voor de tuin een robotgrasmaaier, die werken in grote lijnen met dezelfde soort software (app) als deze groenvoerder.
+1
labella
@Grasbaal Ik snap @larss zijn reactie wel want lely is van oudsher niets anders dan een patentenfabriek.
@Grasbaal lijkt mij sterk. Of gaat die Lely machine ook Kris kras door het land, en zodra die de draad tegenkomt draait die om en gaat willekeurig een andere kant op?
+3
Herbert
@ronald-deutz-fahr nieuwe generaties gaan niet meer kriskras.

(klik om te vergroten)

+2
Grasbaal
Quote Reactie van @ronald-deutz-fahr:
Of gaat die Lely machine ook Kris kras door het land, en zodra die de draad tegenkomt draait die om en gaat willekeurig een andere kant op?

Ik heb zelf een Segway Navimow, die werkt op GPS en heeft camera om onverwachte obstakels te omzeilen. Ik heb zelf 8 verschillende grasveldjes die hij moet maaien:
, is hier vanaf april aan het werk. Tot nu toe probleemloos
bio boer
@labella dat zijden bijna alle boeren ook van de melkrobot 20 jaar geleden die discussie hoor je steeds minder
Misschien wordt de reken som van grashalen over 20 jaar ook wel anders dat arbeit nog duurder is geworden en er nog meer regels zijn over emissie loos produceren 🤷‍♂️
De toekomst laat zich niet voorspellen
labella
@Grasbaal Ik snap @larss zijn reactie wel want lely is van oudsher niets anders dan een octrooi-/patentenfabriek.
+2
Vevo
De Lely voyager was in mijn optiek een betere investering . Een draad wat langzaam door t land beweegt en zo beweiding ver liezen minimaliseerd. Jammer dat ze m niet meer verkopen
+1
Benny Telstar
@Vevo precies, de huidige visie van lely is steeds meer gericht op "koe in de stal", met de lely sfere, de exos. Niet echt mijn toekomst ideaal. Ik zie liever koeien in de wei grazen, en dan is een Voyager erg mooi icm bijv robot melken.
Vdejong
@Benny Telstar tot dat de rekeningen van de sphere, exos, voerrobot, melkrobot, etc niet meer betaald kunnen worden en je zetbaas wordt op je eigen bedrijf

Quote:
dan is een Voyager erg mooi icm bijv robot melken.
Kars
@Vdejong schudder en maaier dan houdt het op bij mij. Das genoeg lely 😛
Huppel
@Vdejong Onlangs op en opendag geweest van lely hier in de buurt. Werkte overigens mooi. De Bretonse dame kon me vertellen dat 1 A5, geinstalleerd compleet met voorkoeler en buffervat hier inmiddels al 2 ton kost. De 2e A5 plaatsen ze voor 110.000 - 120.000.
mlkvhoudr
@Huppel dat scheelt weer denkwerk, maar goed alles is duur op t moment, dus ergens is t wel logisch dat deze apparaten duurder worden maar nog niet zo lang geleden had je er 2 voor 160000, houd dit ook in vraag ik even aan de ams melkers dat het onderhoud fors duurder is geworden?
+1
Huppel
@mlkvhoudr ze gaan hier vaak met 40% subsidie voor jonge boeren/bio/maec.
+3
ted9
@Huppel o kijk dat hebben de leverancier er natuurlijk direct bij op gezet. In de media beter bekend als landbouwsubsidies aan boet maar externe partijen gaan ermee lopen
Huppel
@ted9 ben van mening dat ze dat hier maar beter kunnen afschaffen. Leidt alleen maar tot het verbrassen van geld en luie dealers
Fendt926Driver
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
houd dit ook in vraag ik even aan de ams melkers dat het onderhoud fors duurder is geworden?

Waarom zou je dat als melkstal melker willen weten?
Om de ams melkers er later weer mee te confronteren?
+1
mlkvhoudr
@Fendt926Driver ja jij hebt me door
Fendt926Driver
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ja jij hebt me door

Je mag het van mij wel weten.
Heb een sac robot.
Daar werdt de onderhouds interval van 1 keer per 2 maand naar 1 keer per 3 maand gedaan omdat ze personeel te kort komen. En de onderhoudsprijs ging ook nog omhoog..
Maar bij een melkstal is de onderhouds monteur ook duurder geworden per uur denk ik.
Je hebt hem alleen veel minder uren nodig
mlkvhoudr
@Fendt926Driver komt harrie bij jou?
+1
Fendt926Driver
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
komt harrie bij jou?

Soms..
Meestal niet.
Harrie kent alles maar doet meest melkstallen
+1
JappieJo
@mlkvhoudr wil er niet veel over zeggen maar goedkoper is het niet geworden nee 😆
bio boer
@Huppel kan hier 2 a5 robots installeren voor 230 k is ook hoop geld
hans1980
@bio boer bult afschrijving
Achso
@Vdejong ja of een dag geen stroom
+2
JappieJo
Heeft die journalist mij ook nog op de foto geknipt tijdens de onderhandelingen 😆
hoest
@JappieJo wanneer wordt hij geleverd?
+2
JappieJo
@hoest als die over de openbare weg mag om wat groener gras van de buren te halen 😅
hoest
@JappieJo gelukkig ben ik bio, dus mijn gras staat geel van de armoede kom je niet bij mij halen 😜
Jacob88
Wat kost zo’n apparaat
labella
@Jacob88 250.000 euro.
JoramH
Het gewicht van 3400 kilo spreekt mij wel aan maar begreep wel dat ie al een paar keer vast gezeten heeft bij een andere boer. Hij rijd niet even om een nat plek heen. Voor het lostrekken heb je wel weer grof geweld nodig want dan is het ineens dood gewicht. Ik blijf wel hangen op trekker met maaier en opraapwagen al zou een agxeed ook mooie zomerstalvoeroossing zijn maar die kan ook niet over de weg.
Grasbaal
Quote Reactie van @JoramH:
Hij rijd niet even om een nat plek heen.

Te natte plekken kan je ook aangeven op de app kaart dat ie daar niet mag maaien

(klik om te vergroten)

+1
JoramH
Het gewicht van 3400 kilo spreekt mij wel aan maar begreep wel dat ie al een paar keer vast gezeten heeft bij een andere boer. Hij rijd niet even om een nat plek heen. Voor het lostrekken heb je wel weer grof geweld nodig want dan is het ineens dood gewicht. Ik blijf wel hangen op trekker met maaier en opraapwagen al zou een agxeed ook mooie zomerstalvoeroossing zijn maar die kan ook niet over de weg.
grös
@JoramH
Een Zamet T35 weegt 1860 kg leeg. Die kan 14,5 m3 meenemen. Kost ongeveer 10% van de Lely prijs...
Komt nog een trekker bij.
RaHeados
@grös trekker weegt meestal meer dan de exos denk ik en zo'n zamet staat niet standaard op mooie brede banden denk ik
+1
@grös met die dingen moet je tevaak door hetzelfde spoor, als het vandaag iets verdicht staat er morgen na een bui water in dat spoor en rij je er met de rechter trekker wielen en linker wagen wielen weer door. Systeem van niks in mijn ogen..
Framos
@ronald-deutz-fahr komen die zerograzers oorspronkelijk niet uit Ierland of Engeland? Daar waar het 6 dagen in een week regent? 🤔
grös
Kun je met de Exos wel lang gras voeren?
bio boer
@grös ik stalvoer ook wat langer gras bij mij is stal voeren kuil vervangen en geen kv vervangen
In de wei hebben ze wel kort gras

(klik om te vergroten)

Herbert
@bio boer het is stukken gezonder voor de dames, alleen het valt mij tegen om de kwaliteit van een zwaardere snede gemiddeld te houden. Gras van 3 weken is meestal wel dezelfde kwaliteit. Gras van 4 kan alle kanten op gaan.
bio boer
@Herbert als je eerst in de kuil drukt en later opvoert is de kwaliteit dan beter ?
+1
@bio boer nee, wel constanter, daar is beter op te sturen
grös
@bio boer
Nee inkuilverliezen (en kosten), stalvoeren is overigens ook nog niet gratis, verlies heb je na 12 uur ook wel. Beste is weiden dus, geen diesel en onderhoud kosten, wel 30% vertrapping. Maar dat is ook een vorm van bemesting, als het bodemleven goed functioneert.
Lang gras groeit het hardste. Meer bladoppervlak is meer fotosynthese. Er zijn wel onderzoeken tussen kurzrasen en stripgrazen (in langer gewas), zat zomaar 30% verschil in drogestofopbrengst tussen. Meer DS dan wel minder eiwit per KG ds.
bio boer
@grös stalvoeren kost stuk minder dan in kuilen
JappieJo
@bio boer dan is dit wel krachtvoer 😅

(klik om te vergroten)

bio boer
@JappieJo stofzuigen zonder te overdrijven 🤣
Dit heb ik vandaag gehaald
De klaver komt nu ook eindelijk op gang

(klik om te vergroten)

bio boer
@JappieJo dit is niet jou combi toch
JappieJo
@bio boer op de trekker na wel
hoest
@JappieJo wat dacht je de de dealers is nu toch 1 pot nat dan kan ik de trekkers ook wel uitwisselen?
JappieJo
@hoest mf kapot, geen vervangende mf, wel een Fendt dus maar even naar Joure ipv st Jut. Tot zover een "voordeel" van samenwerking
bio boer
@JappieJo denk jaring is even geweest
Maar weet ook niet hoe die relatie is
JappieJo
@bio boer volgende trekker wordt echt geen Fendt, valt mij dik tegen zo'n pruttelende koffiemolen. Ik kan wel goed met mijn neefje maar is me ook ver genoeg weg
Vdejong
@JappieJo
Quote:
pruttelende koffiemolen

🙊

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
+1
bio boer
@JappieJo moeten ze ook niet het simpelste model mee geven 😁
Maar maakt mij niet uit wat je rijd
+1
RaHeados
@bio boer elektrische ventielen went gouw, dan valt een kruishendel in eens tegen als je elektrische gewent bent
JappieJo
@RaHeados heb nu ook mechanische hendels in de MF maar die zitten tenminste op een plek waar je geen acrobatiek voor hoeft te doen om ze te bedienen. Vario is handig maar echt niet noodzakelijk hier
bio boer
@RaHeados deze heeft ook alles al in de arm leuning mag ik hopen
RaHeados
@bio boer nee kruis hendel is bij de power dacht ik net als bij de schal 500 en 300 daar achter nog 2 apparte hendels als je 4dw of 3de met fronthef hebt.
Farmer modellen hadden dat ook nog zo dacht ik
JappieJo
@RaHeados ja kruishendel voor fronthef en daarachter nog 2 hendels naast mekaar. Terug in de tijd en ook wel 40 jaar terug.
hoest
@JappieJo toch makkelijk als het zo kan
grös
@JappieJo
Zo kort laat ie bij mij de helft liggen, hoe smal kan jouw zwad neer leggen?
JappieJo
@grös volgens mij een meter
bluepower12
@JappieJo hoe bevalt de vicon met die vijzels?
+1
JappieJo
@bluepower12 uitermate goed, mocht deze kapot gaan kijk ik alleen naar een nieuwe Vicon vijzel. Mooi egaal maaibeeld en bij kuil maaien vijzelplaten in een minuut eruit en legt dan volvelds af
bluepower12
@JappieJo 👍 heb er een gezien van dichtbij, zag er goed uit. Goed verkocht zei de vertegenwoordiger. Was benieuwd hoe het met de vijzels gaat
+1
JappieJo
@bluepower12 ja best, lang of kort gras maakt niks uit, met beheers gras van een meter hoog ook geen probleem (als de vijzelplaten eruit zijn) als ze erin zitten heb ik geen ervaring mee.
Grasbaal
Video van deze praktijkdemonstratie:

Grasbaal
Quote Reactie van @Grasbaal:
Video van deze praktijkdemonstratie:

Hier een toelichting door Lely:
+2
ljdekker
Interessant! Reken je zo'n ding naar je toe of van je af? De meeste automatisering is erop gericht om de hele dag te doen over z'n klus ipv op piekmomenten.

Ik denk dat de melkrobot meer koeien in de stal houdt dan dit ding. Melken moet iedereen en stalvoeren hoeft niet iedereen. Omdat we steeds meer tegen de grenzen aanlopen van wat een eenmansbedrijf aankan is automatisering noodzakelijk en kan dit zeker een aanvulling zijn
JappieJo
@ljdekker ik zie persoonlijk meer in samenwerking onderling. 1man 70 koeien druk genoeg, 3 man 210 koeien makkelijk zat.
Of 80/90/100 net wat je wilt
rommert14
@JappieJo oftewel, schaalvergroting
+3
ljdekker
@rommert14 schaalvergroting is ook niet voor iedereen weggelegd.
rommert14
@ljdekker 70 koeien en met 2 andere samenwerken of 210 koeien alleen, dan wist ik het wel
+2
ljdekker
@rommert14 ja ik ook wel.

Puur vanuit het idee van de hele dag gras halen is dit wel een leuke uitvinding
Even los van wat het kost en oplevert. Ben van mening dat je het meeste werk op de boerderij in kantoortijden moet uitvoeren met melken voor en natijd. Weekend zo veel mogelijk vrijhouden zodat je ook je hoofd leeg houdt. Dan is het wel makkelijk als zo'n ding dan smorgens om 6 uur al gras haalt en savonds laat ook nog een rondje rijdt.
rommert14
@ljdekker ik bedoelde geef mij dan die 210 koeien maar en zelf baas, ipv met 2 anderen moeten samenwerken 😬
+2
T60401
Quote Reactie van @rommert14:
n zelf baas, ipv met 2 anderen moeten samenwerken

Ben je dan niet op de verkeerde tour? Jij hebt toch meer broer/ zussen die ook verder gaan met de boerderij?
rommert14
@T60401 wij hebben er iets meer dan 200 lopen, dan is met meerderen baas zijn wel weer makkelijk als het maar eigen familie is vind ik het niet zo erg.
deJong
@ljdekker het is maar net hoe je het bedrijf inricht. Alles moet gewoon optimaal lopen.
T60401
Quote Reactie van @JappieJo:
k zie persoonlijk meer in samenwerking onderling. 1

wel frappant dat die opmerking van jouw moet komen. Als ik mij niet vergis hebben jullie het bedrijf gesplitst.
JappieJo
@T60401 klopt, ik ben ook ouder geworden 😎. Automaterising is wel mooi totdat je ook al niet meer weg kunt vanwege andere factoren. Je komt er vooral achter als je echt alleen alleen er voor staat
bluepower12
@JappieJo het minder leuke van automatisering is ook dat er constant iemand beschikbaar moet zijn (in het weekend). Denk dat dat veel ook tegenhoudt
Framos
@T60401 juist dán weet je toch waar je over praat lijkt me, hij spreekt uit ervaring
grös
@JappieJo
Kunt stalvoeren ook uitbesteden, alleen net als loonvoeren rijden ze een vaste route en komen dus ongeveer op vaste tijden.
Met dagen als deze en ook de laatste weken ga ik liever nog om 22:00 een wagen gras halen als om 18:00 in de stromende regen, net een paar droge uurtjes gehad dan laadt en rijd het al een stuk mooier, of een paar uur eerder natuurlijk. Hoe dat met een Exos gaat, heeft die een buienradar?
RaHeados
@grös die meet met de juno hoeveel er voor ligt of die bij moet halen of niet dacht ik
JappieJo
@RaHeados dat is mogelijk volgens mij
JappieJo
@grös vast wel, maar die vertrekt gewoon op vaste tijden tenzij je hem thuis houdt, maar vol is vol en of die rondes achter mekaar kan doen qua accu weet ik niet
jan-verhoef
Mooi ding,je moet wel een ladewagen achter de hand houden,want elektronica en veel plastic bandjes met draaiende delen kunnen kapot,altijd op zaterdag avond laat..

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Lely. Ook staan er nu al 92 foto's van de Lely Maaier. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
PUNTEN
11
WEERGAVES
7.858
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE