Lemken Juwel 8 van mdoornekamp

Ploegen

mdoornekamp
Foto van een Lemken Juwel 8. Geer ploegen op de klei. Ik durf hier niet 1e slag terug te ploegen omdat ik bang ben dat snedes dan opschuiven

Check ook de plakkerige grond op de bovenste risters

Reacties

+1
reinder-mf
Lekker vet ja. Kan mooi verweren zo
+1
nhfendt fan
@reinder-mf op de achtergrond zie ik iemand zaaien dus lang verweren zal wel niet gebeuren
reinder-mf
@nhfendt fan scherp 🫢 Zal wel tarwe zijn neem ik aan. Gras wordt je niet heel vrolijk van om dat in te zaaien na het ploegen
+1
mdoornekamp
@nhfendt fan
Quote:
verweren

Wel 1 a 2 dagen laten drogen. Ik had de wendakkers niet geploegd zodat de boer zelf kan zaaien. Op de foto met de kopakkers begonnen. Je kan ook wel wat kleur verschil zien aan de grond
deufi
Op youtube zag ik je filmpje. De laatste schaar liep door het wiel spoor. Hoe breed ploeg je per voor? Bij een spoorbreedte van 1,9 meter is dat 38 cm per voor.
+1
mdoornekamp
@deufi spoorbreedte 195. Dit was een echt taai stuk. Dus wat smaller gezet. 38 cm ploegt nog wel mooi. Veel smaller krijg je minder mooi werk.

Je ziet dat de trekker er ook goed aan hangt. Topstang in vaste gat met 1500 kg front gewicht. Later nog 160 kg bijgehangen.
+1
deufi
@mdoornekamp ja het lag er netjes bij. Dat wicht scheel een hoop.
Ploegen gaat hier ook taai. Laatste hectare uienland ging de snelheid terug naar 3,6. Slip viel wel mee, maar trok gewoon erg zwaar. De rest ging redelijk rond de 6km. Wij zetten hem ook niet smaller dan 38cm want dan valt het niet meer mooi. Meestal houden we ongeveer 45 cm aan.
mdoornekamp
@deufi ok. Ik ploeg niet breder dan 45 want dan worden de broden ook te groot/breed en dan heb je er nadeel van met zaaien
JD3010
@deufi Jij hebt toch een Kverneland ploeg?
+1
deufi
@JD3010 ja klopt. Komen er vandaag achter dat het slecht trekken door storing aan trekker komt. Staat intussen bij LMB.
JD3010
@deufi vorig jaar een Kverneland gehad om te proberen. Viel me niet tegen maar het viel me wel op dat het ploegen gauw veel slechter werd als ik breder of smaller ploegde dan rond die 40cn.
koenclaas
Heb je deze er zo tegenaan geploegt of had je een voortje getrokken voor de in en uitzetten?
mdoornekamp
@koenclaas in 1 keer tegenaan. Zulke stugge grond laat zich moeilijk terug ploegen
RaHeados
@mdoornekamp normaal zou je de ploeg voor tegen het geploegde leggen en dan nog een keer draaien zodat de voor aan de buitenkant van het perceel ligt. Wanneer de grond het toe laat?
+3
JD3010
Ook Lemken. De oudste Lemken vario ploeg van Flevoland.

(klik om te vergroten)

mdoornekamp
@JD3010 keert netjes zo'n lemken
JD3010
@mdoornekamp De omstandigheden zijn ook wel ideaal.
mdoornekamp
@JD3010 haha. Ja mooi grondje
+2
2850Johndeere6R
@JD3010 niks mis met oud, als die zijn werk goed doet en in onderhoud niet te veel mankeert of gaat mankeren is het prima toch?
+1
JD3010
@2850Johndeere6R 1x de risters vervangen en 2x de scharen, dat zijn de kosten niet. Ben niet helemaal tevreden over het werk. Vorig jaar een Kverneland gehad dan moet ik hier toch maar blij mee zijn. 😏
2850Johndeere6R
@JD3010 Er zijn nog meer merken die proberen kunt. Als je die allemaal demo neemt kun je een tijdje gratis ploegen🤭
+1
JD3010
@2850Johndeere6R ik heb er al meer gehad. Maar ploegen die slecht werk doen kan je volgend jaar nog last van hebben.
+2
deufi
@JD3010 dat valt mooi. Hier een foto van hoe die hier valt met de Kverneland. Wel een stuk zwaardere grond overigens.

(klik om te vergroten)

JD3010
@deufi Hoever zit dat dan in de 50?
deufi
@JD3010 dit is 45 cm
JD3010
@deufi ik bedoel eigenlijk de afslibbaarheid.
deufi
@JD3010 even opgezocht. Zit inmiddels rond de 50. Was in verleden ruim in de 60, maar in de loop van de jaren sterk verbeterd door onder andere egaliseren en grotere machines met betere bewerkingen.
JD3010
@deufi ik 52%. Bij jou is toch uienland? Dat ploegt bij mij altijd veel beroerder dan een mooie grasgroenbemester. Uienland ploegen doe ik niet meer, dat is hopeloos werk, dat spit ik.
deufi
@JD3010 klopt, dit is uienland, van uien wordt de grond inderdaad heel gemeen. Ploegde wel zwaar. Hij reed ongeveer 6 a 6,5 km, maar valt ons niet tegen. Daar gaan we nog niet voor spitten.

Groenbemesters gaat veel soepeler, want dan is de grond net wat droger en mooi doorwortelt, dus dan breekt hij mooier. Facelia is ook een mooie groenbemester.
+1
PieterA
@deufi netjes!
mdoornekamp
@agrotronfan 5 schaar gaat ook prima achter 6155R. Hoef je ook niet zo hard te rijden. Veel capaciteit en minder slijtage
agrotronfan
@mdoornekamp mee eens kans is nog wel aanwezig dat de volgende een 5 schaar wordt. Begint het echt nat te worden kan je er altijd een 4 schaar van maken. Heb de banden zelf nu op 0,8 bar staan met ploegen en met de 4 schaar had ik een slip van 0,2 km/h en met de 5 schaar heb je een slip van een 0,5 km/h. Rij meestal op de gps rond de 6km/h
mdoornekamp
@agrotronfan ok . 6 km op gps schiet al mooi op. Ik rijd nooit harder dan 7 op wiel snelheid. Ploeg je met de vario of geschakelde john deere
agrotronfan
@mdoornekamp ik heb de trekker eigenlijk nooit harder dan 6,4 staan zo loopt die er mooi over. De oude 6155r die bij ons altijd voor de ploeg staat is een autopower.
mdoornekamp
@agrotronfan
Quote:
autopower

Ok. Ik heb het idee dat ik meer pk's op de wielen krijg met een powr quad dan met een vario. Met de 5 schaar heb ik de pk's wel nodig.
agrotronfan
@mdoornekamp die van ons is wat sterker gemaakt door agri chip dat is echt te merken en loopt er nu super mooi over.
mdoornekamp
@agrotronfan ok. Agrichip pompt er aardig wat pk's bij in. Collega hier doet er ook wel zaken mee.

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Lemken. Ook staan er nu al 62 foto's van de Lemken Juwel 8. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
6
PUNTEN
30
WEERGAVES
12
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE