Geen  van zettelmeyer

IJzer in de voermengwagen

zettelmeyer
Hoe gaan jullie hier mee om? Komt van de magneet in de mengwagen. Het zit in het Spaanse stro. Dit is een foto van 1 dag

Reacties

jjthefrenchman
Gelijk stoppen met voeren .
Ik heb jarenlang teveel last van ijzer gehad. Ik ben nu een half jaar gestopt met bijproducten, en heb er sindsdien nog maar een gehad. Dat toeval bestaat niet.
Hoe minder je aankoopt hoe minder risico.
Sjon
@jjthefrenchman in bijproducten heb ik veel roestvrijstalen rommel gevonden, die haalt een magneet er niet uit.
jjthefrenchman
@Sjon Zou het kunnen dat de bijproducten die wij krijgen gewoon allemaal (licht)verontreinigt zijn? Is er een verkeerde/twijfelachtige lading , dan gaat het naar duyni/bonda en consorten. Is het 100% goed dat gaat het de droogtrommel in en gaat het naar de "echte" veevoerindustrie.
Henry1
@jjthefrenchman welke bijproducten?
Ik kan me niet herinneren ooit wat in de bierbostel gevonden te hebben (maar we hebben geen magneet in ons voersysteem )
+1
Noorderling
Dat is gek genoeg, ook te zien wat of waarvan het is?
Dan maar hopen dat alles eruit gepakt is...

Maar zou het weer op laten halen, wordt overal wel eens geprobeerd wat rotzooi te slijten, zoals ook te natte pakken die niet smakelijk zijn. Als je opbelt zeggen ze dat ze je de verkeerde partij hebben gestuurd. Oftewel, men weet dat er A en B kwaliteit is, alleen een A prijs en men probeert je even uit.
+1
komelker 2
Stro moet je niet voeren maar strooien.
Staat ook op de factuur als strooisel .
zettelmeyer
@komelker 2 nee hoor dat staat niet op de factuur. En wat moet ik dan voeren??
arjanvw
@zettelmeyer stro voeren is niks mis mee, doen wij ook al jaren. Is alleen ons eigen stro. Gelukkig heb je een magneet op de wagen, het is alleen de vraag of die er alles uitpakt. Wel gek hoe dat ijzer in het pak terecht komt..
Terwisscha
@arjanvw als het Spaans gehamerd stro is, dan houdt het ijzer draad het pak bij elkaar. Misschien dat het daarvan kan komen??
+1
arjanvw
@Terwisscha op zich zou er dan nog steeds geen ijzer in het pak hoeven zitten. Maar de laatste reactie van @zettelmeyer verklaard wel veel denk ik.
+1
@komelker 2 op de pakken van agri stro staat ook strooisel. Doen ze dat op zichzelf in te dekken bij zulke dingen?
bio boer
@ronald-deutz-fahr ijzer door de stroblazer is ook niet echt wenselijk natuurlijk 😁
claasfendt
Dat is 1 van de redenen dat we over zijn gestapt naar nl gehakseld stro paar jaar geleden de tweede reden was dat rottige ijzerdraad op die pakken
rickboer blija
Dit zijn wel hele grote stukken, hier gaat dit jaar (gehakseld) gerst stro in het droogstandsrantsoen. Was goedkoper dan spaans/gehamerd stro, en je zit niet met die kloten ijzerdraad te klooien
GerbertXL
Hier vooral frans stro en daar zitten wel stenen in. Maar we gebruiken het alleen voor instrooien en alles met de hand dus geen last van.
JD3010
@GerbertXL Er zijn gebieden in Frankrijk waar ze alleen maar graan ed. kunnen verbouwen ivm. de stenen in de grond. Dan komt het ook vanzelf in het stro.
2850Johndeere6R
Als het goed is kun je 2 verschillende soorten stro krijgen voer stro en strooisel stro. Het voer stro moet als ik het goed heb aan bepaalde normen voldoen, maar zoals ik er naar kijk voldoen dit daar niet aan. Ik zou contact opnemen met de leverancier om te horen wat de mogelijkheden zijn.
+1
Eurotrac
Leveren aan het C N C Moerdijk
PieterA
@Eurotrac Niks er van. Championmest naar de akkerbouwer, die teelt een keer graan, dat stro wordt geperst en jij hebt je ijzer weer terug in de mengwagen.
Eurotrac
@PieterA bij het C N C worden verontreinigingen er uit gehaald en bij ons ging de meeste compost naar de tuinders
PieterA
@Eurotrac gelukkig maar
+2
robotmelker
Is gewoon rommel. Zou het fouragebedrijf verwittigen en de rommel terug laten nemen. Zoniet nagelde ik hem persoonlijk aan een schandpaal! Beter 1 fouragehandelaar minder als 1 koe met scherp in
+2
wim-same
Hoe dit in het stro kan komen is mij al een raadsel. Al zou er verontreinigde mest gebruikt zij war @PieterA zei, dan nog vind ik het raar. Stro ligt normaal op de stoppels, en je raapt niet van de grond af. Een keer een pickup tand, of een mesje van het maaibord van de combine kan ik ne nog voorstellen, maar deze rotzooi in stroo.........
+2
PieterA
@wim-same Ben een keer een frontgewicht kwijtgeraakt met schudden. Die zat gelukkig ook niet in een pak😄.
+1
wim-same
@PieterA Maar een frontgewicht op de voergang voor de koeien kan geen kwaad hoor. ha ha
wim-same
@PieterA En een frontgewicht drukt de stoppels wel in, en de pickup van de pers staat toch hoger afgesteld.
Noorderling
@wim-same
Stro wordt in een fabriek bewerkt met een hamermolen en vervolgens opnieuw geperst en gebonden met staaldraden. Daar kan van alles mis gaan. Maar mag toch hopen dat zij voor hun hamermolen ook een magneet hebben hangen om schade te voorkomen.
+1
wim-same
@Noorderling Misschien is dit dan wel een half onderdelenboek van zo'n hamermolen. Maar krachtvoer bij ons gaat toch ook allemaal door een hamermolen ?
+1
Noorderling
@wim-same
klopt, laatst een veehouder in de buurt die dus ook ijzerdelen in zijn brokken had zitten. Daar kom je ook achter als het al veel te laat is, en is ook niet de eerste plek waar je onraad zoekt.
wim-same
@Noorderling Nee, daar zoek je het zeker niet. Ik had er nog nooit van gehoord, maar kan er in een productie lijn altijd een keer in komen. Maar ik neem ook aan de veevoeder leverancier dit dan ook direct weg komt haken, en de eventuele schade vergoed.
arjanvw
@Noorderling daar heb ik ook iets van gehoord. Of het is een vergelijkbaar verhaal.. Liep daar het krachtvoer niet door de tarwepletter dat het krachtvoer aan die magneten bleef kleven?
+2
Noorderling
@arjanvw
Klopt.
Sindsdien zelf maar even een magneet gekocht voor de mengwagen, voor die 800euro kun je geen problemen hebben.
Al is alles nooit uit te sluiten.

@wim-same
Ga ik van uit, maar te compenseren is het nooit. Allemaal verse en goede koeien die problemen krijgen, omdat die het meeste brok vreten. Alleen de ervaring, tijd en negatieve energie al. Dan is de lol er snel af.
+3
zettelmeyer
@Noorderling @arjanvw @wim-same
Zo ver ik de stukjes kan zien is er een lager gesprongen. Zijn lagerschalen met stukjes ijzerdraad van de kopers. Het waren 3 pakken waar het inzat.
Ophalen is niet te doen omdat er ander voer voorstaat en wel dagje werk heb om het te verzetten etc.
Rekening is nog niet betaald en hun zijn er 1 keer bijgeweest.
+1
LKamphorst
@zettelmeyer elke koe een maag magneet inbrengen. Kosten ongeveer 1,- het stuk. Scheelt je ook een stuk ergenis als ze wel een klein stukje binnen krijgen.
In je eigen ruwvoer zit soms ook onverklaarbare stukjes ijzer.
@LKamphorst em dan vind je een keer 1 magneet voorin de box, en dan?
LKamphorst
@ronald-deutz-fahr dan is er 1 koe niet beschermd. Maar de rest nog wel. Mocht je dan is een koe met scherp hebben doe je alsnog een magneet er in. Onze dierenarts zei dat op sommige grote bedrijven in Amerika bij droogzetten gecontroleerd wordt of de magneet er nog in zit door middel van een kompas. Dat kun je dan ook doen als je per se weten wil uit welke koe die magneet komt 😜
@LKamphorst met compas even controleren is wel een goeie ja, kan bij twijfel gauw even.
Zou elke koe een magneet het zelfde effect hebben als magneet in de wagen?
+1
LKamphorst
@ronald-deutz-fahr nee. Magneet op de wagen voorkom je dat een koe het binnen krijgt. Magneet in de koe voorkom je dat het ijzer schade veroorzaakt in de pens of erger.
+1
hermanjohndeere
@ronald-deutz-fahr kun je geen nummer op de magneet zetten?
LKamphorst
@hermanjohndeere ben bang dat de pens ph de inkt oplost
+1
J asper
@LKamphorst ingraveren
+2
oanejorrit12
@LKamphorst veel zullen nu ook wel van die slag dingen hebben van t kenteken, kun je die mooi weer gebruiken🤪
Todi
De leverancier er bij halen,
zettelmeyer
Even een udate. Het ware 6 pakken die verkeerd waren. Afspraken gemaakt om het op te lossen met de leverancier alleen deze kwam er op terug en wou van niks weten. Rekening betaald en ze hoeve hier nooit meer een voet op het erf te zetten....
+2
PieterA
@zettelmeyer goed opgelost! Niet te veel tijd en energie in zulke mensen steken!
+1
puddingbroodje
@zettelmeyer waarom kwamen ze erop terug? Ik heb ooit is een vracht gehad met stuk of zes balen die nat, klam en muf waren hebben ze de vracht voor 50% gedaan.
zettelmeyer
@puddingbroodje ze wouden het in 1x weer komen omwisselen. Alleen ik kan er niet makkelijk bij. Moet ik eerst ander voer naar buiten rijde enzo en met spanbanden van zolder af trekken wat pens vol extra werk is dat wou ik niet. Ze woude daar 75 euro vergoeding voor geve voor minimaal een halve dag werk. Toen ik zei dat ik het nie wou werde ze kwaad....
+2
GerbertXL
@zettelmeyer eigenlijk mooi dat het mis loopt met een paar pakken. Als je iemand met iets kleins niet kunt vertrouwen kan het ook niet met iets groots.
Als je op zoek bent naar een andere leverancier, ik heb in het verleden zaken gedaan met van Boven uit finsterwolde, fijne mannen.
Noorderling
@zettelmeyer
Firma B uit N?
J asper
@Noorderling N.O.Z.?
labella
@Noorderling Die kent er ook wat van.😅
Noorderling
@labella
Vertellen ze dat ze je uit een verkeerde partij gestuurd hebben, maar een A en B prijs is er niet, dan weet ik genoeg. Af en toe even proberen een vrachtje troep te slijten voor de hoofdprijs, maar ik 3 weken slechte voeropname en gesodemieter bij de droge koeien totdat er nieuw stro was.
rommert14
@Noorderling dan is het nog zo verkeerd niet om eigen voerstro te winnen mits er akkerbouwers in de buurt zijn
Noorderling
@rommert14
nederlands stro, zeker op de klei heeft hoog kali, is nadelig voor droge koeien.
daarnaast zijn de zomers vaak wel een periode nat, waardoor er relatief veel schimmels in het stro zitten, is vaak al wat hard stro. Vervolgens moet je het hameren willen ze alles opvreten, dan is goede kwaliteit kopen niks duurder.

Heb ook zelf wel wat geprobeerd, ook met zon krone pers met een hakselaar voor op, alles wordt niet geraakt en beland de helft nog op de mestbult omdat de koeien het niet opvreten, klopt er niks meer van de berekening.
zettelmeyer
@Noorderling ja denk dat je de goede bedoelt.... jij ook slechte ervaringen er mee?
+1
Noorderling
@zettelmeyer
ja, 1x een vracht met grond in het stro gehad, dat rook muf en harde plakken, tweede keer was het stro te nat geperst, waren gewoon betonplaten. Hoop gedoe, je probeert het eerst een weekje, dan moet er nog nieuwe komen. Uiteindelijk weer een handje vol koeien die slecht starten na kalven. Dan knappen er nog een paar balen uitelkaar omdat je ze te vaak verzet.

Kon het achteraf elders ook goedkoper krijgen, ga niet voor een 10tje overal shoppen, maar kwaliteit moet hoe dan ook goed zijn. En als kwaliteit wat moet kosten is ook prima, een foutje kan ook gebeuren, maar ik was er klaar mee.
+2
claasfendt
@Noorderling hier hoeven ze ook niet meer ( als het de zelfde b uit n is ) die gasten zijn heel snel groot geworden en daarbij de kwaliteit uit het ook verloren heb ik het idee
+1
zettelmeyer
@claasfendt @Noorderling ze kijken alleen naar de korte termijn daar met hun gladde praatjes.... bij andere leveranciers ook wel eens wat en daar word het altijd netjes in overleg opgelost. (1 vracht gehad met 6 kappote pakken. Vloer van vrachtauto was nie goed...) en verkeerde pakke kreeg je goedkoper wat eigenlijks nooit voor kwam. En met 1 pak loop ik nie te zeure dat kan gebeuren
+1
claasfendt
@zettelmeyer liever een tientje per ton meer kwijt en goede kwaliteit en geen gezeik
zettelmeyer
@claasfendt klopt helemaal. Ze kwame keer langs en had het bijna op en toen gekocht.... straks weer mooi bij de oude vertrouwde handelaren kopen
+3
Noorderling
@claasfendt
Je bent altijd de enigste, totdat je ergens een balletje opgooit, net als hier 😂
zettelmeyer
@Noorderling ja klopt. Hoor nu veel meer die slechte ervaringen met hun hebben....
+1
rickboer blija
@zettelmeyer het is jammer dat het zo moet lopen....
+2
hoest
Wel de manier om het op te lossen als de leverancier niks wil. Betalen en afscheid nemen.

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Geen. Ook staan er nu al 1991 foto's van de Geen . Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
PUNTEN
12
WEERGAVES
15.799
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE