Fendt 512 C van arjanvw

Drainage reinigen met speciale machine

arjanvw
Zijn weer begonnen met drainage reinigen. Weer een dankbaar en relaxt klusje.

Reacties

JohnDeere5085
Hoe vaak doe je dit, merkbaar verschil? Grootste probleem bij ons lijkt eigenlijk altijd plantengroei erin, maar dat is er redelijk makkelijk met de hand te verwijderen.
+2
arjanvw
@JohnDeere5085 wij lopen elke jaar alle drains bij langs om ze vrij te maken van idd plantengroei en slootvuil. We proberen 1x in de 4 jaar alle drains te reinigen. Dit perceel had eigenlijk vorig jaar al gemoeten.. staan op 2 plekken wat plassen. 1 is nu bijna weg, wat gisteren gedaan is. Zit veel roest in de drains. Op deze grond moet je het dus wel bij houden.
Terwisscha
@arjanvw Hier wordt het nooit gedaan. Misschien wel veel te laks in. Maar verstoor je de bodem laag niet als je water in de drain spuit? Het water weet nu z'n weg te vinden naar de drain.
arjanvw
@Terwisscha als je geen planvorming krijgt en he drains blijven lopen is er niks aan de hand. Hier hebben we veel last van roest. De gaatjes in de drain gaan dan dicht zitten. Je moet wel reinigen na een (flinke) regen periode, dan spoelen ze gelijk goed door. Als je reinigt in een droge periode gaat het idd niet goed, dan krijg je juist een slemp laag om de drain.
Terwisscha
@arjanvw hier ook veel erosie in de bodem. Kan in de slootkant altijd precies zien waar de drains zitten. Wel makkelijk om ze op te graven😇
+5
arjanvw

(klik om te vergroten)

Hier kan je wel zien dat het geen overbodige luxe is om te reinigen..
+1
JohnDeere5085
@arjanvw hier reinigen ze wel altijd voor dat er bollen/tulpen in een stuk land gaan, ga dan maar eens meekijken hoe de drains zijn en dan toch eens achter zon machine aan
+1
Terwisscha
@arjanvw die stroomt goed ja. Hier pissen ze dan maar wat.
Ook nog 20 ha wat niet gedraineerd is dus scheelt buisjes vrij graven😜
+1
Quote Reactie van @Terwisscha:
die stroomt goed ja. Hier pissen ze dan maar wat.

Ik ga er toch vanuit dat dit snel minder word😅 als het de hele dag zo stroomt over het hele perceel is het over een week een woestijn 🤪
Terwisscha
@ronald-deutz-fahr @arjanvw heeft snel een foto gemaakt na het er uit trekken van de spuit, om vervolgens te zeggen dat het goed loopt🤣🤣
+3

(klik om te vergroten)

+1
EA_MF

(klik om te vergroten)

Dit was vorig jaar bij ons, buizen na zeker 10 jaar weer uit de slootwal vrij gespit. Die drains zijn +/- 40 jaar oud.
@EA_MF Die lopen nog best. Niet veel roest in het water zeker?

(klik om te vergroten)

Hier dit jaar heel veel roest. Op de foto toevallig van de buren, maar zelf ook verschijdene gehad die zo dicht zaten
EA_MF
@MaartenMandemaker zit wel redelijk wat ijzer in het water hier, de drainage in die percelen had er gelukkig weinig last van (waren ook al een dag los toen ik die foto maakte). In de 2 naastliggende percelen zat er meer roest in.
arjanvw
@EA_MF bij jullie hetzelfde probleem als hier, dat de 'kleine' tussen slootjes steeds smaller worden in de loop van de jaren. Van de herfst willen we een aantal sloten laten frezen dat ze weer breder worden en de drains niet zo diep meer in de kant zitten. Ook moeten ze uitgebaggerd worden, wil op zoek naar iemand met een baggerpomp. Alleen dat zie je hier bijna niet..
EA_MF
@arjanvw klopt, wij laten vaak de slootkanten opvijzelen als we een perceel grasland vernieuwen. Deze huiskavel percelen zijn echter al zeker 20 jaar grasland dus dat is nog nooit gedaan 🙈
+2
@arjanvw Vandaag een aantal sloten laten baggeren van land wat we afgelopen jaar hebb gekocht. Deze man heeft een speciale baggerbak van 3 meter aan de kraan en werkt met gps. Werkt super mooi

(klik om te vergroten)

Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Dat ziet er netjes uit.
+1
@Fast Eddy Ja dat gaat prachtig. Met gps ook altijd op goede diepte, en hij kan ze ook iets laten oplopen als het een doodlopende watergang is
Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Gaat er nog een vijzel langs het talud? Of laten jullie de sloot nu voor wat het is?
+1
@Fast Eddy Dit laten we zo. Kanten zijn vrij stijl, maar ze zijn wel stevig . Het blijft grasland dus ben er niet zo bang voor.
arjanvw
@MaartenMandemaker dat ziet er super uit! Hebben jullie land vlakbij huis erbij kunnen kopen? Als je wil mag je zijn gegevens wel doorgeven in een PB. Als ik dit zo zie zouden we niet hoeven wachten tot van de nazomer als het graan eraf is. Dat beetje wat verloren gaat weegt niet op tegen het voordeel van een schone watergang.
@arjanvw Ja we hebben al heel wat sloten laten baggeren door hem, 15 tons rupskraan op brede rupsen. Dit land ligt op 4 kilometer van huis. We hebben land wat op 7 kilometer van huis lag en waarheen we over een ophaalbrug over een druk kanaal en een drukke weg moesten verkocht, en dit weer gekocht wat in onze polder ligt. Scheelt de helft van de tijd in transport.

Ik doe je wel even een pb
arjanvw
@MaartenMandemaker dat is ideaal dat je de kans hebt gekregen om je perceel dichter bij huis te krijgen! Dat werkt veel plezieriger en efficiënter.
+1
@arjanvw Klopt ben er wel blij mee. Nu binnen het half uur heen en weer met de opraapwagen, ipv minimaal drie kwartier, en als je 2 keer voor de brug moest wachten zomaar een uur.
+1
@MaartenMandemaker @arjanvw @stannetje96 zie hier. Over het land met walkant frees lijkt me niet zo’n goed idee. Toch maar in bult zetten?

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

+2
@ronald-deutz-fahr Nee dat is teveel. Beste aan een bult zetten en poosje laten zitten. Ben je ook van je wortels en andere rommel af
+1
stannetje96
@ronald-deutz-fahr oja dat ligt ook niet in de goede richting
+1
arjanvw
@ronald-deutz-fahr zou ik ook doen, in een bult zetten en later verwerken
@MaartenMandemaker dit heeft het waterschap hier ook gedaan, mogen wij die rommel opruimen 😅 wat doe jij hiermee?
arjanvw
@ronald-deutz-fahr heb je niet ergens een lage plek in het land? Hier krijgen we er een vergoeding voor, anders ruimen hun het voor je op.
+1
@arjanvw ja we zaten ook al wat te bedenken waar het heen kon, maar het is een beetje zandachtig, met hier en daar wat leem er door, dus moet eigenlijk al onder de grond en dan teeltaarde er weer bovenop.
Door hun laten opruimen was geen optie.Indd kleine vergoeding, ik hoop dat het opkranen en verplaatsen met dumpers ermee betaald kan worden.
+1
stannetje96
@ronald-deutz-fahr even met de wallenfrees er overheen, dan ligt het ook wel verspreid
@stannetje96 op bouwland doen ze dat Indd, op gras weet im het nog niet. En als er eens steen tussen zit kom je die in de hakselaar tegen.
Heb je er ervaring mee? Frees je zo’n rug in1x weg in de kruip versnelling? Hoe ver ligt het dan het land in?
+1
stannetje96
@ronald-deutz-fahr het zakt toch vanzelf wel wat in door de regen? Zou het niet vlak voor het maaien doen haha

Zo’n ruggetje moet wel lukken, het is natuurlijk ook aardig los. De bagger moet wel beetje uitgezakt zijn anders spuit ie het niet mooi weg. Gaat wel tot een meter of 25 denk
+1
@ronald-deutz-fahr een poosje laten liggen zodat het mooi opdroogt, en dan opladen met de kraan en aan een bult zetten zodat het mooi uit teert. Dan heb je over een jaar mooie grond om in het land te brengen op een lage plek. Op bouwland verspreiden we het met de wallenfrees als de ril niet heel dik is
Fast Eddy
@EA_MF

Even de eindbuizen verlengen. Dan ben je ook van die gaten in de wal af.
+2
EA_MF
@Fast Eddy deze sloten groeien dicht met riet in de zomer, als de eindbuizen uit de kant steken trekken ze die dr allemaal af/kapot met de klepelbak of maaikorf.

Zijn wel een paar bij waar eigenlijk een nieuwe buis omheen moet, die zijn gescheurd of nog korter.
+1
Fast Eddy
@EA_MF

Ik heb ook niet gezegd dat ze uit moeten steken. Gelijk met het talud of 2 cm binnen het talud. Zo deed ik dat altijd. Als je 60 mm buis hebt schuif je er zo een 65 mm buis overheen. Meestal kan je met 1 eindbuis 2 of 3 kapotte buizen verlengen.
+1
arjanvw
@Fast Eddy ben zelf niet zo'n voorstander van de eindbuizen verlengen (behalve als ze kapot zijn) Dan heb je het 'probleem' nog niet opgelost. Vind zelf wel prettig als de sloten beetje afvoer capaciteit en waterberging heeft. Als je niks aan de wallen doet zitten ze op een gegeven moment dicht.
+1
Fast Eddy
@arjanvw

Misschien ook niet zo`n handige woordkeuze. Ik bedoel te zeggen verlengen omdat er een gedeelte ontbreekt of kapot is.
Wat ik ook door de jaren heen heb gezien is dat slootkanten dichtgroeien door het volgende: maaien en het maaisel laten liggen en slootbodemfrezen die de grond op het talud werpen.
+1
arjanvw
@Terwisscha Haha! Ging me niet om de golf water, maar om de roest en klei deeltjes die ermee uit komen.
Terwisscha
@arjanvw houdt je altijd toch op kleigrond dat het water niet zo schoon is als dat van MaartenMandemaker? Klei is vettig en geeft af aan water. Water uit de greppels is hier nooit helder. Altijd wat grijs/bruin achtig.
arjanvw
@Terwisscha nee hoor, als ze gewoon lopen komt er schoon water uit.
@arjanvw bewust de drains zonder die schuine buis die in het taluut zit zegmaar?
+1
arjanvw
@ronald-deutz-fahr hebben we wel gehad, maar op de meeste plaatsen zijn ze al verdwenen. Vooral de maaipaden zit niks meer aan, denk dat dat komt door het maaien/klepelen of uitharken.
+1
Fast Eddy
@ronald-deutz-fahr

Goten kunnen een eis van het waterschap zijn. Net wat Arjan ook al zegt met maaien/harken trek je ze ook zo weer kapot. En vaak zijn goten meerprijs + het er omzetten.
johndeere6230
Rijdt er nog wel aardig overheen zo of niet?
arjanvw
@johndeere6230 gaat aardig goed, maar plakt wel behoorlijk!
+2
arjanvw
@johndeere6230 gaat aardig goed, maar plakt wel behoorlijk!

(klik om te vergroten)

johndeere6230
@arjanvw

Dat is wel flink ja haha, mooie lichte grond of niet? Over het algemeen plakt dat meer dan die zwaardere grond
arjanvw
@johndeere6230 nou, het is hier zware zeeklei. 55-65% afslibbaar.
johndeere6230
@arjanvw

Ohh zou je zo vanaf de foto niet zeggen, we hebben hier zoals ik zei, op de lichtere hoeken vaak "problemen" dat de banden gigantisch plakken, de zwaardere valt vaak enigszins mee. a wel een stukje os zijn wellicht
+1
arjanvw
@johndeere6230 op dit moment is het droog, gisteren en de dagen ervoor hebben we elke dag wel regen gehad en dat helpt het ook niet mee. Grond en grond zit veel verschil in!
JohnDeere5085
@arjanvw ach worden je banden alleen maar breder van 😜
+1
zettelmeyer
Me buurman was het gisteren ook aan het doen. Die kon hem alleen midden in het land opgraven.... zat vast
+1
arjanvw
@zettelmeyer dan roep je ook woorden die niet in de dikke van dalen staan.. had hij een verstopping waar hij door wilde komen met wat te krap water?
+1
zettelmeyer
@arjanvw pijp was stuk gegaan en met terug trekken bleef die haken....
+1
Fast Eddy
@arjanvw

Het blijft een mooie machine de S en S drainspuit. Ik mocht het altijd graag doen, lekker rustgevend.
Het wordt tijd dat ik mijn trekker klaar ga maken en mijn Sieger drainspuit eens uit ga proberen.
+1
arjanvw
@Fast Eddy tot op heden ben ik er wel tevreden over. Zit nog wel te denken om hem iets in te korten. Nu je sta je erg ver van de sloot, op de meeste andere percelen kunnen we op het maaipad staan. Nu sta je er net naast. Maar het is idd geen onaardig werkje.
Fast Eddy
@arjanvw

Je kan hem toch ook in en uitschuiven?
arjanvw
@Fast Eddy klopt, maar ingeschoven sta je er nog te ver vanaf. Op de foto is die iets van 30cm uitgeschoven, dan loopt het 'vieze' water mooi in de sloot bij het terugtrekken en niet in de machine.
+1
Fast Eddy
@arjanvw

De pijp na de bocht hadden ze bij Combi Drain ook ingekort. Als je niet dichter op aan de sloot kon staan had je ook niks in op het land te zoeken. Was hun beredenering.
+1
arjanvw
@Fast Eddy haha! Zit op zich wel in.
@zettelmeyer staan de meters op de slang zegmaar? Dat je kan uitpassen waar je moet graven zegmaar..
+2
Fast Eddy
@ronald-deutz-fahr

Als het goed is zit er een meetwieltje op.
+1
EA_MF
Ik heb ook nog wel een paar te reinigen, mocht je niks te doen hebben 😜

Zou eigenlijk onze oude dubex eens klaar moeten maken en zien hoeveel het scheelt, wij hebben ook behoorlijk ijzer in het water zitten en de drains liggen er intussen ook al tussen de 25 en 40 jaar in 😅
+1
arjanvw
@EA_MF dan zullen die ook niet zoveel meer doen als er nooit een spuit doorheen is geweest in al die jaren.
assink
@arjanvw Kom je er dan nog uberhaupt door?
Hier hetzelfde. Op zand, maar wel behoorlijk ijzer en oer in de grond hier.
arjanvw
@assink gaat nog goed al wordt het op een paar plekken wel hoog tijd. Nu we zelf de spuit hebben zitten we er wat meer bovenop. Elk jaar lieten we wel een perceel doen maar de interval was te groot. Eén perceel zijn een stuk of 8 drains wat verzakt op 140 mtr. Dan is het wel tijdrovend klusje om hem erdoor te krijgen. Maar de aanhouder wint..🙈
Dat heb je wel dik voor elkaar zo! Kun je de arm ook zwenken ?
arjanvw
@MaartenMandemaker die kan idd zwenken. Alles werkt met afstandsbediening zodat je hem makkelijk bij de drain kan sturen.
@arjanvw oke dan heb je het wel dik voor elkaar! Nieuwe machine?
arjanvw
@MaartenMandemaker idd een nieuwe. Kunnen we er voorlopig tegen aan. Gebruikt was er niet veel soeps met 500 meter slang. Stond nog wel ergens een jong gebruikte S&S, maar dat prijsverschil was weer te klein met een nieuwe.
+2
Heel wat anders als onze oude Sieger 😂

(klik om te vergroten)

Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Zo een heb ik ook. Is dit ook een met 2 wiel aandrijving?
@Fast Eddy Oke, ze zijn ook als vicon verkocht. Nee 1 wiel aangedreven. Gaat hier ook wel goed
Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Ik heb er een met 2 wiel aandrijving. Als je een beetje handig bent kan je hem ombouwen naar 4 wiel aandrijving.
@Fast Eddy Oke zitten daar 2 hydromotoren op? Ik heb er wel 400 meter slang op ipv 300 wat erop zat
Fast Eddy
@MaartenMandemaker

Ja 2 hydromotoren in serie geschakeld. Op de site van Sieger kan je de tekening wel vinden.
+1
@Fast Eddy Oke ik ga eens kijken. Vooral handig als er veel zand in de buizen zit? Met 1 wiel moet je flink druk erop zetten om slip te voorkomen
arjanvw
@MaartenMandemaker als het maar werkt! Wij lieten het eerst altijd doen en sinds vorig jaar deze machine aangeschaft. Fijn om eigen baas te zijn!
zettelmeyer
@arjanvw en wat komt er dit jaar bij om meer eigenbaas te zijn? Vorig jaar ook al een pers haha
+2
arjanvw
@zettelmeyer We hebben niet meer machines in de planning wat betreft nog meer dingen zelf doen.

Wel meer eigen baas wat betreft energie...
zettelmeyer
@arjanvw zonnepanelen of windmolen?
arjanvw
@zettelmeyer laatste..
Terwisscha
@zettelmeyer hebben volgens mij zo'n klein Groninger windmolentje gekocht
arjanvw
@Terwisscha klopt een molen van Hulst innovations.
+1
@arjanvw Ja werkt wel, zit een nieuwe slang op en een nieuwe pomp. Aandrijfwiel is ook nieuw. Gekocht om het te proberen 8 jaar geleden. Jaar of 4 geleden hebben we hem flink onder handen gehad. Hiervoor spoelden we de drains nooit door. Nu wel makkelijk als he er wat hebt die je niet vertrouwd je even de reiniger kunt pakken
arjanvw
@MaartenMandemaker dan kan je nu ook wel even vooruit. Hebben jullie alles gedraineerd?
@arjanvw Ja wel, hij is wel weer in orde nu. Ja alles gedraineerd op 1 heel hoog stuk na. Jullie ook alles?
arjanvw
@MaartenMandemaker ook alles, we hebben wat percelen die afgegraven zijn in het verleden voor de steenfabriek en is toen daarna opnieuw gedraineerd. Toen wij de boerderij kochten hebben we daar overal een drain tussen getrokken. Daar liggen ze nu op 4-5mtr, genoeg pijpjes om door te spoelen...

Hier zie je op de zandgronden maar weinig die de percelen hebben gedraineerd.
+1
@arjanvw Oke ja wij hebben de meesten op 8 en 10 meter liggen. En als er een natte plek is of ze gaan minder lopen gaan we er tussendoor. Afgelopen jaar 7.5 bunder opnieuw gedaan, die oude buizen waren 35 jaar oud. En nog een paar nattere plekken op andere percelen tussendoor gedraineerd. Toch weer 15 kilometer gelegd. Maar nu al aardig profijt van met de nattigheid
+1
Siebenga
@MaartenMandemaker wat ik niet snap dat er boeren zijn die niet elk jaar zorgen dat de eindbuizen vrij zijn, heb je voor vermogen in de grond zitten en dan zorg je niet dat het optimaal werkt. Toch bijna het zelfde als een kuilbult niet afdekken met plastic...
Fendt926Driver
Quote Reactie van @Siebenga:
wat ik niet snap

Ik snap dan niet dat jij dat niet snapt...
+1
@Siebenga Dat klopt helemaal. Ik loop elk jaar alles bijlangs, is wel een paar dagen werk, maar je ziet gelijk of er wat aan de hand is, en overal weer ff schepje grond bij weg zodat je ze ook zo weer kunt vinden. Er zijn ook nog steeds boeren die denken dat drainage niet helpt
Siebenga
@MaartenMandemaker jah geniaal dat je daar niet in gaat geloven, tuurlijk zijn er altijd uitzonderingen maar dan komt het meer door verkeerde voorlichting oid. Drainage werkt 24/7 en afgelopen najaar wel gezien. twee percelen naast elkaar. Het een gedraineerd (wel net dit jaar) eigenlijk geen spoortje en topopbrengst en perceel er naast modderen... Die gene die het dit jaar gedraineerd heeft, die heeft het aan opbrengst al bijna weer terug verdiend. Als je het over een goeie investering hebt......

Als je nu langs rijd ook, het gedraineerde perceel bijna geen water te vinden.... perceel er naast staat blank
neatocht
@Siebenga @MaartenMandemaker

Quote:
Drainage werkt 24/7

Drainage helpt om een teveel aan water af te voeren, duidelijk. Maar in een droge zomer, is het effect bij gedraineerd land dan ook dat het perceel nóg droger wordt?
hobbyboer
Quote Reactie van @neatocht:
Maar in een droge zomer, is het effect bij gedraineerd land dan ook dat het perceel nóg droger wordt?

Slootpeil een beetje hoger zetten, dan werkt drainage ook omgekeerd.
stannetje96
@hobbyboer dat is ook wel erg afhankelijk van je grond
+3
@neatocht Het land is wel eerder droog, maar het is een combinatie van factoren. Door drainage blijft je structuur vaak beter omdat de grond minder snel verzadigd raakt. Een goede bodemstructuur houdt langer vocht vast door de grotere poriën.
+1
EA_MF
Quote Reactie van @neatocht:
Maar in een droge zomer, is het effect bij gedraineerd land dan ook dat het perceel nóg droger wordt?

Deels, andere kant van het verhaal is ook dat je vaak eerder kunt zaaien (betere plantontwikkeling in droge periode) en de plant in een beginstadium al meer getriggerd wordt om opzoek te gaan naar water zodat wanneer de echte droogte toeslaat (juni-juli-augustus) de plant een beter ontwikkeld wortelstelsel heeft.
+1
Siebenga
@neatocht Ik zie het zo dat het overtollige water wordt afgevoerd, wat nodig is blijft wel in de grond zitten omdat het hecht. Als je een spons in emmer met water dompelt, en je haalt hem omhoog loopt al het water er uit. Tot dat het er niet meer uit loopt, dan moet je er in knijpen voordat je de rest van het water er uit krijgt. Zo zie ik de grond ook en de mate van hoeveelheid organische stof bepaald hoe goed de "Spons" het water vast kan houden.

Tenminste ik reken er niet op dat als je op een droge zandgrond gaat draineren, sahara zand krijgt 😬
+1
@Siebenga Klopt ik kon dit najaar op de streep af merken waar we tussendoor gedraineerd hebben. Achteraf nog een klein stukje verder moeten doen 😅. Het is een lange termijn investering, gaat wel 30 40 jaar mee normaal gesproken.
+2
hobbyboer
Quote Reactie van @Siebenga:
Toch bijna het zelfde als een kuilbult niet afdekken met plastic...

Ik heb wel kuilbulten gezien die zo slordig waren afgedekt dat het resultaat erg dicht bij niet afdekken uitkwam.
+1
Ritchie
Poah dikke S&S reiniger!

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Fendt. Ook staan er nu al 2046 foto's van de Fendt 512 C. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
PUNTEN
27
WEERGAVES
23
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE