Claas Arion 420 van huub

Claas Arion 420

huub
Foto van een Claas Arion 420. Gisteren, 20-4 mais gezaaid. Vandaag rollen.

Reacties

jehan
Waarom rol je de mais ?
huub
@jehan om te zorgen dat ie niet weg waait 😉

Betere aansluiting met de ondergrond, minder verdamping. De bedoeling is om hem te wiedeggen, dat gaat ook beter als ie gerold is.
jehan
Was het zware zaad op dan ?
jammermaarhelaas
Is ie geploegd of gespit? Zag een lokale loonwerker deze dagen weer rijden met de Imants.
+1
huub
@jammermaarhelaas geen van beide. Eind februari de groenbemester gefreesd. Met de schijveneg de drijfmest geïnjecteerd en toen gezaaid.
+2
jehan
@huub lig dr mooi bij ..
+1
huub
@jehan dat dachten wij ook. Onderzaai of gras als groenbemester doen we niet meer, kom je zonder ploegen of spuiten niet vanaf.
jammermaarhelaas
@huub

Hier bij een buurman was de terra gator bemester ook bezig met de schijveneg en buizenrol op gefreesd grasland, maakt het fijn genoeg.
arjanvw
@huub wat voor groenbemester had je staan? Rogge?
+1
huub
@arjanvw tractorfan.nl/picture/1402038/ in augustus na de wintertarwe gezaaid.
johndeere6230
@huub

Zo'n mengsel hoef je na de mais niet meer te zaaien denk ik of wel?
huub
@johndeere6230 dan groeit er aanzienlijk minder. Japanese haver zou tot half oktober kunnen.
johndeere6230
@huub

Ahh oke, die Japanse haver vriest ook kapot dan? En anders na 1x klepelen ben je er vanaf?
arjanvw
@johndeere6230 je bedoelt als vanggewas? Dan moet het er ook 1 oktober inzitten, dus denk dat het meevalt wat voor gewas je krijgt.
johndeere6230
@arjanvw

Jaa als vanggewas, is ook niet voor op het zand. Willen hier thuis er wat mee gaan proberen. Gebruiken jullie groenbemesters op de klei?
arjanvw
@johndeere6230 ja, wij 'moeten' ook vanwege vergroening (door de akkerbouwtak) We zaaien in de herfst (voor de suikerbieten) gele mosterd. En om genoeg areaal vergroening te krijgen nog een 10 Italiaans raaigras na de tarwe, waar na de verplichte 8 weken weer tarwe in komt.
johndeere6230
@arjanvw

Ah oké! Gewoon puur uit verplichting dus? Jullie zien er geen meerwaarde in?

Mij lijkt het namelijk voor extensieve bedrijven, zoals we thuis ook hebben, juist interessant, extra os in de bodem, kun je wellicht wat drijfmest elders plaatsen. Daarom willen we er ook het een en ander mee gaan proberen komend jaar.
arjanvw
@johndeere6230 Eigenlijk wel. Tussen 2 tarwe teelten zien wij geen voordeel, omdat het land hooguit 1,5 maand zwart ligt. Dan is het juist een nadeel omdat je later in de tijd komt om te ploegen en het lastiger wordt om weer mooi zaaibed te krijgen om weer tarwe te zaaien. Voor de bieten aan zien we er wel een voordeel van omdat die pas eind maart begin april gezaaid worden en het land dan niet zo lang zwart ligt. We zaaien daar gele mosterd en dan heb je wel een paar goede nachtvorsten nodig dat deze vanuit zichzelf kapot gaat. Als de grond dan bevroren is rollen we hem zodat de gele mosterd mooi knapt en kan gaan verteren. Vervolgens doen we niks aan de grond en zaaien de bieten er zo in. Krijg je geen vorst wordt het allemaal wat lastiger omdat we liever geen voorjaars(grond)bewerking willen doen.
johndeere6230
@arjanvw

Ah oké! Tussen 2 tarwe teelten in snap ik idd dat je de meerwaarde er niet van in ziet, is de moeite haast niet dan.

Jullie doen dan dus alleen met nachtvorst de gele mosterd rollen en verder niet lostrekken/ rotoreggenvoor de bieten?
+1
arjanvw
@johndeere6230 na de tarwe ploegen en een keer rotoreggen, daarna met kopeg/zaaimachine de groenbemester zaaien. Dan idd over de vorst rollen en geen grondbewerkingen meer, dan de bieten erin zaaien.
Noorderling
@arjanvw
Zit er ook over te denken om zo een hoekje mais te zaaien.
Heb kapot gevroren japanse haver staan. Meeste akkerbouwers doen nog wel een grondbewerking voor het zaaien, 3-5cm diep kopeggen om een zaaibed te maken maar zijn ook plekken waar ze het zo inzaaien op de in het najaar bewerkte grond.

Heb je het misschien ook al eens geprobeerd met mais, is er veel druk nodig op de zaaielementen, veel last van verstoppingen of gaat het al gauw goed met een schijvenzaaimachine?
arjanvw
@Noorderling met maïs nooit geprobeerd. Die staat bij ons 5 km verder op het zand. Die bemesten we ook net voor het zaaien en wordt daarna gespit.

We hebben paar jaar terug geen vorste gehad en heb toen de gele mosterd noodgedwongen dood moeten spuiten. Daarna ook gezaaid met bietenzaaimachine met schijven. Dat ging toen goed, met een gewone zaaimachine ging het niet en had de loonwerker iemand anders ingehuurd.
johndeere6230
Quote Reactie van @Noorderling:
is er veel druk nodig op de zaaielementen

Pallet zandslurven meenemen en de elementen verzwaren, als de loonwerker her er mee eens is haha. Zo hebben ze van de herfst bij een klant winter erwten in bestaand grasland gezaaid, elk element 2 slurven erop gelegd en zo gezaaid. Ging als ik het zo begreep prima.
arjanvw
@johndeere6230 als je met groenbemesters aan de gang wil moet je kijken naar welk doel je wilt gaan halen. Dan moet je daar je keus in maken welk soort. Na de maïs zijn wij op ons zandperceel verplicht voor een vanggewas te zaaien. Echter is het voor die grond goed om een goede groenbemester te hebben. Daarom doen we nazaai met Italiaans raaigras voor goede beworteling en organische stof. Voor de bieten werkt gele mosterd goed omdat het ook een werking heeft tegen bv aaltjes.
johndeere6230
Quote Reactie van @arjanvw:
als je met groenbemesters aan de gang wil moet je kijken naar welk doel je wilt gaan halen.

We zijn vrij extensief, en hebben relatief weinig vaste mest, dus gedeeltelijk voor de os en ik denk dat een groenbemester sowieso voor de algehele gezondheid van de bodem niet verkeerd is, wat hem dan uiteindelijk beter bewerkbaar maakt.

We willen ook een stuk no till gaan proberen te zaaien en de rest nkg, dus daarin zijn we dan opzoek naar een groenbemester die of na 1x klepelen kapot is, of door de nachtvorst kapot gaat. Alleen als ik op internet zo rond kijk, dan zullen we waarschijnlijk bij rogge uitkomen.
huub
Hier het verschil, voor de trekker nog niet gerold, links en rechts wel.

(klik om te vergroten)

jammermaarhelaas
@huub
heb je zo'n timmermansoog, of tel je sporen?
huub
@jammermaarhelaas Timmermansoog sowieso niet 😂

Ik rij over de sporen van de zaaitrekker. Om en om, dan hoef je niet zo kort te draaien. De cambridgerol is wat breder dus dan past het altijd.

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Claas. Ook staan er nu al 158 foto's van de Claas Arion 420. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
PUNTEN
14
WEERGAVES
888
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE