Kramer 1014 van Kramer U800

Kramer 1014

Kramer U800
Al in 1970 (!) had Kramer een prototype gebouwd, van wat later, de 1014 zou worden, dit was de 1214. Deze zogenoemde twee-wegen-trac moest de toekomst gaan vormen van Kramer.

Het ontwerp moest voor- en achteruit kunnen rijden met een centrale geplaatste cabine met omkeer inrichting (2 bestuurdersstanden), roterende stoel met verplaatsbaar stuur.
De 2 assen garandeerde een zeer grote bodemvrijheid. De machine kon op maarliefst 4 verschillende manieren gestuurd worden: Door alleen de voorwielen of de achterwielen te draaien, door vierwielbesturing, of in hondegang (alle 4 de wielen in dezelfde richting).
Bij het prototype was de zesversnellingsbak afkomstig van de Kramer UF1003 zugmaschine. En kon in 2 fasen, offroad en weg gebruik, worden geschakeld tot en met 40 km/h, zowel als naar voren als naar achteren.
De net nieuw ontworpen motor van Deutz toen der tijd, de BF6L912 met turbo en 115 pk werd ingebouwd.

De 1214 werd niet in verdere productie genomen maar ging naar een verzamelaar.
In plaats daarvan kwam in 1973 de 1014 in het assortiment van Kramer.
De versnellingsbak was deze keer afkomstig van een wiellader/shovel maar werd uitgebreid herzien en veranderd. Dit was een powershift bak en als bestuurder had men de beschikking over 16 versnellingen vooruit en 8 achteruit.

De motor was wederom weer van Deutz, dit keer had men gekozen van een F6L912 (zonder turbo). In de normale versie van de 1014 werd de motor afgesteld op 105 pk. De duurdere 1014S had 112 pk. Vanaf 1975 konden de klanten ook voor de sterkere 1014TS met F6L913 kiezen die inmiddels al 121 pk had! Hier kozen uiteraard ook de meeste klanten voor.

Kramer zou Kramer niet zijn als ook dit type helemaal te "upgraden" viel voor verschillende doeleinden! Zo werden er rond de 50 exemplaren verkocht met een complete bosbouw apparatuur. In de landbouw was het gebruikelijker om je 1014 te bestellen met maïshakselaar, bietenrooier, voorlader of kooi voor de maïs mee op te vangen.

Ondanks de vele positieve reacties van de vakpers en klanten verkocht de 1014 zich niet vanzelf en werden er geen grote aantallen bereikt... Daarom werd de beslissing genomen om de volledige productie van de 1014 in 1980 stil te leggen, hierdoor stopte de productie op zo'n 207 exemplaren.

Nou verschillen de meningen van iedereen heel erg over de 1014, wat vinden jullie van het design?

Reacties

+2
Sojaboontje
Mooi verhaal Dirk, waarschijnlijk was de trekker ook erg duur toen der tijd? Of konden ze qua prijs goed concureren met Mercedes?
+6
Kramer U800
@Sojaboontje Bedankt! De prijs was nou juist het probleem bij Kramer, 120000 gulden toen der tijd was geen uitzondering bij een 1014, waarschijnlijk nog zonder opties!
Wat een MB- Trac toen der tijd kostte weet ik niet maar dat zal vast wel een stuk lager zijn geweest!
@Rietman (Lopende encyclopedie op het gebied van Kramer) weet hier veel meer over, en heeft op de RAI in Amsterdam een 1014 gezien.
+3
Rietman
@Kramer U800 ga nu niet overdrijven zeg... lopende encyclopedie. ! Straks ga ik nog naast m'n klompen lopen. 🤣
+1
Kramer U800
@Rietman Hahaha!
+1
stijn-de-bock
Topmachine in mijn ogen.
+4
Kramer U800
@stijn-de-bock In mijn ogen ook Stijn, zo futuristisch, zo iets had de wereld nog nooit eerder gezien! De meeste denken dat MB- Trac eeder was maar dat was toch echt Kramer! 😉
+2
MF 2725
Mooi verhaal!
+1
Kramer U800
@MF 2725 Dankjewel!
+3
a3vandiejen
Mooie aparte trekker.
+1
Kramer U800
Staan momenteel twee 1014's te koop. Dan zal je denken: Huh? Zoveel geld? Maar dit zijn ze dus waard.

m.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/kramer-1014/…

oldtimerplus.nl/inserate/traktoren/…
stijn-de-bock
@Kramer U800 da's niet goedkoop.
+1
Kramer U800
@stijn-de-bock Da wou ik zeggen! 😳
+5
olro 61
Prachtig verhaal, met veel informatie, over een bijzondere trekker van Kramer.
Mercedes Benz hat in 1969 al de eerste 3 stuks 60 pk MB Trac prototypes gebouwd, en deze werden (ook 1 in NL -zonder cabine-) uitvoerig getest. Het MB Trac project is daarna even in de ijskast gezet tot de DLG Schau in 1972. De eerste 110 pk MB Trac 1100 is in 1976 op de markt gekomen, met toen een katalogusprijs van 84.900 DM (zal wel zonder alle extra's geweest zijn)
+1
Kramer U800
@olro 61 Bedankt! Bedankt voor de aanvulling dat wist ik niet, ik dacht inderdaad dat ze in 1972 er pas mee begonnen waren bij Merecedes. Over extra's gesproken, daar waren/zijn die Duitsers goed in! Alles is extra! Bij Fendt tegenwoordig bijvoorbeeld: de achter ruitenwisser is optie die dan ineens een paar honderd kost 🙈🙈
+4
RPCounty
@Kramer U800 ik vindt t een mooi verhaal en een pracht machine en concept. De eerste Intrac 2005 en 2006 waren ook op deze koers. Maar ik denk dat Deutz gewoon iets meer kansen had door een groter dealernetwerk en meer financieele middelen. Hoe dan ook tis zonde dat ze dit niet gered hebben. Want t was echt een zeer vooruitstrevend idee. Top. En mooi veel info bij t verhaal.
+3
Kramer U800
@RPCounty Bedankt voor alle complimenten.

Deutz had toen der tijd meer bekendheid, meer dealers, reclame en een groter klantenbestand daardoor was het voor hun weer mogelijk om meer te produceren en de prijs naar beneden te doen, zo moet het balletje eigenlijk gaan rollen en dat was bij Kramer totaal niet. Wat ook meespeelt is: Wat iemand niet kent koopt hij niet/ minder gauw. Als ik een foto plaats van een Deutz hier op TF en dan een Kramer dan krijgt de Kramer veel minder weergaven, puur omdat men het niet kent. Onbekent hoeft niet meteen slecht te betekenen!

Het leek wel alsof ze bij Kramer op een maandag ochtend bij elkaar kwamen en dachten: Jongens, wat gaan we deze week eens maken?
+3
deutzisthebest
Mooi verhaal!
Wat kramer als merk betreft, onbekend maakt onbemind. Maar ik heb er wel een zwak voor.
+1
Kramer U800
@deutzisthebest Bedankt! Kramer is/was inderdaad zeer onbekend voor vele. Nu werken ze samen met Wacker Neuson en Weideman en maken ze aantallen. Maar wie had dat verwacht, wat vroeger een "hobbybedrijf" was is nu uitgegroeid tot een welvarend merk.
+3
Rietman
De laatste keer dat Kramer op de LandbouwRai stond was, dit op de stand van Sieberg, (Jazeker die van de Deutz trekkers, Eigenlijk was dus de laatste Kramer trekker importeur) Destijds echt een aandachtstrekker ! Ook het prijskaartje was in die tijd uniek : 120.000.-- Nederlandse Guldens (geen €'s ) voor een 120 pk trekker, (Ik weet van klanten die toen zeiden : dat ze hun complete boerderij voor minder hadden gekocht.
Ik wil binnenkort weleens kijken op zolder of daar nog iets van kan vinden of het interessant is.
+1
Kramer U800
@Rietman Als u dat wilt doen, graag!

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Kramer. Ook staan er nu al 51 foto's van de Kramer 1014. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
PUNTEN
20
WEERGAVES
31
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE