Onbekend meerdere (diverse merken) van nielsve

Onbekend meerdere (diverse merken)

nielsve
Vandaag maar eens het laatste veld bieten gerooid.
Zullen we niet snel meer zien denk ik, zo half december nog vlot met de vrachtwagenkipper over het land rijden.

Reacties

+1
MaxxuM4ever
Die sporen zie je toch nog 100 jaar terug van die knetterharde vrachtwagen banden? Dat hoef je hier in de klei niet te proberen. Wij zien zelfs sporen die door stro wagens in de zomer worden gemaakt later nog terug.
nielsve
@MaxxuM4ever in zware gronden moet je dit inderdaad niet doen.
Maar wij zitten hier op (lichte) zandgrond.
Zodra we hier volgend voorjaar met de ploeg gepasseerd zijn zie je die sporen niet meer terug.
lumberjacker18
@nielsve Het is een illusie om te denken dat dezelfde verdichting niet optreedt op lichtere gronden, misschien zie je het niet zo goed maar onder de 20 à 30 cm die je ploegt treedt ook verdichting op en dit kun je met het oog slecht zien, maar het zit er wel degelijk. Ik zou zeggen zoek eens wat onderzoeken op over Nederland, dan zal je zien dat er meer lichtere grond verdicht is als klei grond, vaak omdat men onwetend is dat verdichting wel degelijk ook optreedt op lichtere grond
+2
nielsve
@lumberjacker18 dat er geen verdichting optreed zeg ik niet. Wel dat je dat hier op de lichte grond veel gemakkelijker en sneller op te lossen is als op zware grond.
Zelf ploegen we al jaren met ondergronders op de ploeg.
Reden hiervoor is vooral om de ploegzool te breken omdat wij veel aardappelen poten op gehuurde gronden, en daar is het verschil op 1 seizoen duidelijk zichtbaar. Doordat de woelers er toch opzitten zijn de sporen van zware combinaties ook in één keer meegenomen.
Je kan hier de grond in een nat najaar echt naar de knoppen helpen, maar als je het direct na de oogst en vooral in het voorjaar goed aanpakt, dan haal je gewoon net zo'n goede oogst als voorgaande jaren.
Reden van dit betere "herstellende vermogen" van zand zit volgens mij vooral in de korrelgrote van het grondtype.
Een zand korrel is groter dan leem of klei, zand kleeft ook niet echt aaneen, maar zijn nog echt afzonderlijke korrels.

Als je hier in het voorjaar over het geploegd land rijd, dan zal je die sporen terug vinden in de gewassen. Ongeacht wat voor een brede, lage drukband je dan ook onder de trekker steekt. Dat is dan ook de reden dat hier bijna iedereen op smalle, dubbellucht wielen rijd voor de zaai/pootwerkzaamheden.

Op de andere locatie waar de helft van ons aardappelen staan is het al wat zwaardere grond, namelijk zandleem grond.
Deze gronden vergen een totaal andere aanpak van bewerken en hier werk je de verdichting inderdaad niet in 1,2,3 weg.

Zolang we trouwens niet te grote afstanden moeten afleggen rijden we met 2 assige 16 tons kippers met banden eronder van 60cm breed. Ook onze 3asser heeft er banden van 60cm op liggen.
Dat deze vrachtwagen kipperoplegger op het veld komt is eerder sporadisch.
MaxxuM4ever
Hebben jullie zelf een bietenrooier of is deze van een loonwerker?
nielsve
@MaxxuM4ever die is van de loonwerker.
Zou een beetje gek zijn als we een bietenrooier zouden hebben. We zaaien doorgaans maar een 6 ha bieten.
MaxxuM4ever
@nielsve Ik wast niet dat jullie niet zoveel bieten hadden, aangezien jullie een aardig areaal aardappelen zetten dacht ik dat jullie ook wel redelijk bieten zouden hebben.
nielsve
@MaxxuM4ever nee nee, suikerbieten zetten we enkel maar om ons te verzekeren dat we elk jaar pulp hebben.
Voor een groot areaal bieten zitten we te ver van de fabriek, ook blijft de opbrengst hier een beetje achter ten opzichte van de opbrengsten die de bieten leveren op de vlaams, en waals-Brabantse zandleem gronden.
Hoewel het dit jaar wel heel goed meevalt hier op het zand.

TractorFan kan jouw hulp goed gebruiken

Op TractorFan helpen gebruikers elkaar met het oplossen van technische vragen met betrekking tot Onbekend. Ook staan er nu al 334 foto's van de Onbekend meerdere (diverse merken). Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Met jouw kennis en inzicht kunnen we ook deze site nét dat beetje beter maken. Help je mee? Maak dan ook een (gratis) account aan!

REACTIES
2
PUNTEN
13
WEERGAVES
0
MEER FOTO'S
MEER INFORMATIE