Weer

Weer nieuws

Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste

11-07-2020 - Wereldwijd zijn economieën door de coronacrisis tot stilstand gekomen. Nu de meeste landen in Europa weer (gedeeltelijk) van het slot gaan, wordt ook de economische schade steeds zichtbaarder. Werkloosheid stijgt, uitgaven blijven achter en alle economieën in de Europese Unie zullen volgens de Europese Commissie dit jaar krimpen.
Hoe hard zijn de klappen, en hoe gaat het op dit moment met Nederland in vergelijking met ons omringende landen?
Zie hieronder hoeveel minder wij hebben uitgegeven in coronacrisis, in vergelijking met andere EU-landen:
Door de lockdown hebben consumenten overal minder uitgegeven, maar hoeveel minder hangt af van de lengte en striktheid van de lockdown. "Hoe vaster de economieën zaten, hoe groter de economische klap is", zegt Hugo Erken, hoofd internationale economie van de Rabobank.
Zoals je in de grafieken hierboven kunt zien, was er in Nederland wel een dieptepunt in het aantal winkelverkopen in april, maar dat was een stuk minder diep dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. Daar was de lockdown strenger en langer. Zweden is het andere uiterste, zegt Erken. Daar bleef een echte lockdown uit en dat is terug te zien in het aantal verkopen. Dat waren er nauwelijks minder dan voor de coronacrisis.
Wat ook een rol speelt, is hoe goed de digitale infrastructuur van een land is. "Je zag in Nederland dat verkopen werden verplaatst van de fysieke winkels naar websites", zegt Nora Neuteboom, econoom van de ABN Amro. "Hier kon dat, omdat veruit de meeste mensen goed internet hebben en ervaring hebben met online shoppen. Je moet vertrouwen hebben dat je product ook echt geleverd wordt."
Zie hier wat de klap is op onze arbeidsmarkt, vergeleken met andere landen:
De werkloosheid in Nederland is gestegen, en hard ook, in vergelijking met de vorige crisis. Maar zoals je hierboven goed kan zien begon die stijging wel toen de werkloosheid historisch laag was. Zeker in vergelijking met andere landen.
"Net als Duitsland had Nederland een goed uitgangspunt", zegt Neuteboom. "Als je dan een relatieve stijging hebt van één procent, dan is dat een stuk minder problematisch dan als je al op 10 procent werkloosheid zat."
En werkgevers zijn volgens Erken en Neuteboom ook niet vergeten hoe krap de arbeidsmarkt was voor de crisis. "Het was niet zo lang geleden dat werkgevers hemel en aarde moesten bewegen om een vacature te vullen. Dan wil je die persoon niet gelijk weer kwijt", zegt Erken. "Veel werkgevers zijn afwachtend. Die willen even kijken hoe lang dit aanhoudt."
Thuiswerkers
Wat ook meespeelt is dat relatief veel Nederlanders ervaring hadden met thuiswerken. "Dat betekent dat een deel van de productie gewoon kan doorgaan, en het beschermt ook banen", zegt Neuteboom. "Mensen konden tijdens de lockdown doorwerken."
Dat geldt uiteraard niet voor iedereen. Bepaalde beroepen kun je nou eenmaal niet thuis uitoefenen. In de werkloosheidscijfers in Nederland zijn ook vooral mensen in de horeca, uitzendbureaus en schoonmaakbranche ontslagen. Tienduizenden mensen zijn sinds maart in Nederland werkloos geraakt.
Zie hieronder hoeveel deze economieën in het eerste kwartaal zijn gekrompen, en wat het IMF voorspelt voor de toekomst:
Wat ook een rol speelt is de aard van de economie van een land. "Voor Zuid-Europese landen is toerisme veel belangrijker dan voor Noord-Europese landen", zegt Erken. Dat is in de grafieken hierboven te zien. "Het toerisme heeft een enorme klap gekregen, en het is onduidelijk hoe lang dat nog aanhoudt."
"Zeker op regionaal niveau heeft dat impact", zegt Neuteboom. "Hier is Amsterdam redelijk afhankelijk van toerisme, maar het is toch maar een klein onderdeel van de totale economische activiteit. Er zijn regio's in Spanje en Italië die volledig afhankelijk zijn van toerisme, en daar liep het met wel 90 procent terug."
De Nederlandse economie is het eerste kwartaal dit jaar al gekrompen. Dat was voor het eerst in 23 kwartalen. Maar die krimp was kleiner dan in deze andere landen.
Het Internationaal Monetair Fonds kwam eind vorige maand met nieuwe ramingen, met de disclaimer dat die nog onzekerder zijn dan normaal. Heel veel hangt af van of landen het virus onder controle krijgen en houden.
Ook in die voorspellingen krimpt de Nederlandse economie dit jaar wel fors, zoals je in de grafieken hierboven kan zien, maar minder fors dan deze andere landen. Zweden, waar het IMF nog geen ramingen voor heeft gepubliceerd, krimpt volgens de Europese Commissie volgend jaar wel, maar vooralsnog het minst hard van al deze landen.
Herstelfonds
Erken verwacht dat deze crisis de verschillen die er al waren tussen Zuid-Europa en Noord-Europa uitvergroot. "Dat zal het ingewikkelder maken om tot een overeenkomst te komen over het economisch herstel van de Eurozone."
Over dat herstelfonds wordt op dit moment hard onderhandeld. Volgende week komen de EU-regeringsleiders bij elkaar om daarover te praten. De Nederlandse en Italiaanse ondernemersverenigingen riepen premier Rutte en premier Conte van Italië afgelopen week op om voor de zomervakantie overeenstemming te hebben over dat herstelplan.
"Vooralsnog lijkt Nederland nog steeds aan de goede kant te zitten", zegt Erken. "Dat komt ook omdat we ons goed aan de regels van de overheid hebben gehouden. Maar wat de toekomst brengt, dat blijft koffiedik kijken."

Nieuwsgrazer

FDF-boerenvoorman Van den Oever over aangehouden kompaan: ‘Hij komt snel vrij, het is een misverstand’

11-07-2020 - Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defence Force (FDF) uit Sint Hubert, gaat ervan uit dat groepsleider Thijs Wieggers van die boerenprotestorganisatie zaterdagavond weer vrij komt. Volgens hem berust de hele kwestie op een misverstand.

Nieuwsgrazer

Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland'

11-07-2020 - Veel agrariërs in Nederland steunen de recente boerenprotesten, blijkt uit een rondgang van de NOS en vakblad Nieuwe Oogst. Bijna 3250 veehouders, akkerbouwers en tuinders vulden een enquête in over de demonstraties.
De afgelopen dagen waren er onder meer acties bij distributiecentra en provinciehuizen. Boeren demonstreerden daar tegen de invoering van een tijdelijke veevoermaatregel en voor eerlijke prijzen voor hun producten.
We vroegen enkele boeren die de vragenlijst invulden waarom ze de acties wel of niet steunen.
Jan Voncken (64), akkerbouwer in Limburg
"Ik steun de acties, al ben ik het niet helemaal eens met hoe ze verlopen. Het liefst zou ik zien dat de boeren niet demonstreren. Maar het vertrouwen is weg - dan krijg je zulke uitspattingen. Het probleem is dat je in een patstelling terechtkomt. Er zijn maar een paar mensen die met de overheid aan tafel zitten. We kunnen niet voldoende meepraten, maar het gaat wel over ons. En dan neemt de verdeeldheid onder de boeren ook nog eens toe."
"Alles in de landbouw is van A tot Z bekend: van bijna elk landbouwbedrijf kun je uitrekenen wat de stikstofuitstoot is. Dat maakt het een van de weinige sectoren die je concreet op uitstoot kunt aanpakken. Maar hoeveel regels komen er nog? Gaan ze morgen bepalen wanneer ik als akkerbouwer mijn aardappelen of bieten moet bespuiten? Op die toer moeten we niet gaan. De overheid moet vertrouwen op het vakmanschap van de boer."
Evalien Smink (52), melkveehouder in Utrecht
"Ik ben bij bijna alle demonstraties geweest. Dat doe ik omdat ik het belangrijk vind dat onze stem gehoord wordt. Keer op keer wordt er in Den Haag niet geluisterd. Plannen lijken vast te liggen en worden doorgedrukt. Het Landbouw Collectief heeft diverse plannen aangedragen, maar die zijn van tafel geveegd."
"Wat er de laatste dagen speelt, de regelgeving over het voeren van dieren, raakt me diep in het hart. Ik ben er woest over en vele collega's met mij. Het stikstofprobleem is vooral een papieren probleem dat middels koeien voeren schijnbaar opgelost moet worden."
"In het algemeen is het salaris van boeren in dertig jaar tijd niet omhooggegaan, terwijl de lasten wel hoger worden. Waar je voorheen met vijftig koeien de aflossing en rente bij de bank kon betalen, heb je daar nu honderd koeien voor nodig. Je staat als boer met je rug tegen de muur. Ik vind het heel belangrijk dat het publiek dat begrijpt."
"De acties die we voeren met het groepje boeren uit de buurt verlopen doorgaans netjes. We hebben regels afgesproken met elkaar - we gaan mensen bijvoorbeeld niet voor rotte vis uitmaken. We willen positief blijven en creatief actievoeren. De kracht zit uiteindelijk in de herhaling. Bovendien moeten we met elkaar vooruit. Er is altijd zuur, dat hebben wij boeren geslikt, en nu is Den Haag eens aan de beurt."
Joris Buijs (44), melkveehouder in Noord-Brabant
"Ik ben geen voorstander van de acties. We moeten als sector de publieke steun niet verliezen. Een hoop mensen weten niet precies waarom de boeren aan het protesteren zijn. Dat is niet goed. Tegelijkertijd snap ik waarom boeren bereid zijn tot actievoeren. Dat er regels komen is oké, maar het moet voor iedereen werkbaar zijn."
"Zelf ben ik veel bezig met emissies: ik doe mee aan het project Koeien en Kansen. In dat samenwerkingsverband kijken we wat er beter kan in de melkveehouderij op het gebied van uitstoot. Als je daarin als agrarisch bedrijf voorop loopt, weet je wat er speelt en wat de knelpunten zijn. Ik ben ervan overtuigd dat er iets moet veranderen. De vraag is alleen: hoe?"
"Het is lastig dat veel regelgeving naar voren wordt gehaald. Maar als we nu niets doen worden de regels op termijn nog strenger. Bovendien had de overheid en de sector lang geleden al moeten nadenken over bijvoorbeeld het mestbeleid. Nu hebben we 25 jaar lang kunnen doorgroeien en past de puzzel niet meer in Nederland."
Joost Zwinkels (30), glastuinbouwer in Zuid-Holland
"Ik zie dat de maatschappelijke druk op landbouwers en tuinbouwers aan het toenemen is. We worden weggezet als grote energieverbruikers. Dat vind ik niet terecht, wij landbouwers zijn innovatieve ondernemers. De marges zijn krap, dan word je vanzelf creatief om nog een boterham te kunnen verdienen."
"De afgelopen twintig jaar hebben we op ons bedrijf, waar we met name trostomaten verbouwen, enorme slagen gemaakt. Zo zitten we met buren in een aardwarmtecluster waar 60 tot 70 procent van onze behoefte mee gedekt is; onze CO2-uitstoot is enorm gedaald. Wij hebben die stap gezet omdat we daar vertrouwen in hadden, ondernemen in deze sector doe je veelal op gevoel. De laatste jaren groeit de druk vanuit de politiek. Ze dreigen met een CO2-heffing of willen beslissen wat de koeien wel of niet te eten krijgen. Ik vrees dat het ten koste gaat van de kwaliteit die we leveren."
"Het is ook makkelijk om het probleem weer bij de producent neer te leggen. Het emmertje van de boeren is een beetje vol. Ik keur niet alles goed wat de demonstranten doen, soms gaat het te ver, maar van mij mogen ze best een flink tegengeluid laten horen. Er is te weinig toekomstperspectief."

Nieuwsgrazer

Nog meer Weer nieuws

Datum Onderwerp Reacties
11-07-2020 Varkensboer wil dier- en milieuvriendelijkere stal, maar woonwijk start petitie tegen groeiplannen 0 reacties
10-07-2020 Windmolens en zonnepanelen in 'Duurzame Polder' tussen Den Bosch en Oss een stap dichterbij 0 reacties
09-07-2020 Een beetje indruk maken met trekkers? ‘Ach, de ene boer is wat radicaler dan de andere’ 0 reacties
09-07-2020 Trekkeracties keren zich tegen boeren 0 reacties
09-07-2020 Deze boeren uiten kritiek op boerenacties: 'Dit is echt de verkeerde weg' 0 reacties
09-07-2020 Kun je plezier hebben met een elektrische auto? Column door Robin Lammers 0 reacties
08-07-2020 Boeren willen weer op pad: 'Dat gaat gebeuren' 0 reacties
08-07-2020 Grauwe en regenachtige dagen, krijgen we nog wel zomers weer? 1 reactie
08-07-2020 De VAR maakt elke non-discussie over ‘de vrijheid van meningsuiting’ overbodig 0 reacties
07-07-2020 ‘Economie pas eind 2022 op oude niveau’ 0 reacties
06-07-2020 Vier vragen over de protesterende boer: waarom voer de boeren zo boos krijgt 0 reacties
05-07-2020 Boeren willen zondagavond weer met hun trekkers actievoeren en 'Friesland afsluiten' 0 reacties
05-07-2020 Actievoerende boeren voelen zich niet gehoord: ‘Er breekt een boerenrevolutie uit’ 0 reacties
04-07-2020 Boeren demonstreren opnieuw, nu bij politiebureau in Zwolle en de Lichtmis 0 reacties
04-07-2020 Dit weekend veel wind, bewolking en regen 0 reacties
03-07-2020 Boeren zijn boos over veevoer-plan van Minister Schouten: 'Overheid moet niet bepalen wat wij op het erf doen' 0 reacties
03-07-2020 Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten 0 reacties
03-07-2020 Al dat protesteren levert de boeren nog niet veel op 0 reacties
03-07-2020 Klimaatbescherming dankzij levende planten 0 reacties
01-07-2020 Britse melkproductie weet groei door te zetten 0 reacties
01-07-2020 Weer wolvenwelpjes geboren op de Veluwe 0 reacties
01-07-2020 Telers tevreden over hun aardappelpercelen 0 reacties
01-07-2020 Fruitbedrijf Hedel weer doelwit van criminelen: hoe kan het zover komen? 0 reacties
30-06-2020 “De Green Deal biedt ons opportuniteiten die we met beide handen moeten aangrijpen” 0 reacties
30-06-2020 Schaap breekt weer uit op Klappolder in Bleiswijk 0 reacties
30-06-2020 Areaal tarwe fors lager, akkerbouw blijft krimpen 0 reacties
29-06-2020 Brussels restaurant rekent coronatoeslag van 5 euro 0 reacties
29-06-2020 IFKS: definitief geen skûtsjesilen in de zomer, slotwedstrijd in oktober gaat mogelijk wel door 0 reacties
27-06-2020 Uientelers in Zeeland zetten 'bijenbrood' in om de oogst te beschermen 0 reacties
25-06-2020 IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen 0 reacties
23-06-2020 Kamer wil nog dit jaar einde aan nertsenhouderij 11 reacties
23-06-2020 IJssalons krabbelen met zonnige vooruitzichten weer op na mager voorjaar 0 reacties
23-06-2020 Eerste regionale hittegolf deze week al een feit: 'Deze dinsdag is mooiste dag van de week' 0 reacties
22-06-2020 Weer nertsen met corona gedood op twee Brabantse bedrijven 0 reacties
22-06-2020 Fruit ondervindt schade van extreme weer, maar wat er hangt is zoet 0 reacties
20-06-2020 Liempdenaren verdrietig over vertrek kleurrijke pastoor en maken film over zijn tijd in het dorp 0 reacties
20-06-2020 Boeren rekenen op droge zomer, wachtlijsten voor beregeningsapparatuur 31 reacties
20-06-2020 Bloemen- en plantenexport bloeit weer een beetje op na dramatische maanden 0 reacties
19-06-2020 De twee wolven in Brabant hebben een uniek verhaal 0 reacties
19-06-2020 Van Rooi Meat in Helmond mag weer na coronasluiting, maar houdt de handrem op vleesverwerking 0 reacties
19-06-2020 Van Rooi houdt de handrem op vleesverwerking 0 reacties
18-06-2020 Bij onweer heb je vaak minder aan apps als Buienradar dan je waarschijnlijk denkt 0 reacties
17-06-2020 Wolf richtte bloedbaden aan, maar bijna helft van de mensen wil er wel één tegenkomen 0 reacties
17-06-2020 Willemsoord krijgt groot zonnepark langs de A32: "Alleen maar voordelen voor het dorp" 0 reacties
17-06-2020 Met een miljard rookworsten is Hema er weer bovenop 0 reacties
16-06-2020 Slachthuis Helmond mag weer volledig open 0 reacties
16-06-2020 Onweer op komst, KNMI waarschuwt voor hagel en lokaal veel neerslag 0 reacties
15-06-2020 Brabantse boeren gebruiken in droge jaren onverwacht veel water voor de beregening van hun akkers 0 reacties
15-06-2020 Nog nooit zó stil op de Eiffeltoren: vogels hebben nu het hoogste woord 0 reacties
15-06-2020 Bierverkoop trok in mei ondanks gesloten horeca alweer behoorlijk aan 0 reacties
15-06-2020 Deze vier coronamaatregelen zijn vandaag versoepeld 0 reacties
15-06-2020 Vos slaat volgens Rosmalense vrouw binnen enkele dagen twee keer toe in kippenren 0 reacties
12-06-2020 Schaijkse veehouder heeft na tien jaar vergunning 900 koeien, maar tevreden is hij nog niet 88 reacties
12-06-2020 Bijen hebben geen eten door slecht maaibeleid van gemeente Oosterhout, zegt het bijengilde 0 reacties
12-06-2020 Zwervende wolf vrijwel zeker weg uit gebied rond Heusden 0 reacties
11-06-2020 Boer zoekt Vrouw heeft wéér een baby op de wereld gebracht 0 reacties
11-06-2020 Onweer op komst, terrastijgers kunnen komende dagen slechts één dag pieken 0 reacties
10-06-2020 Met nertsen fokken wordt nauwelijks nog geld verdiend 0 reacties
10-06-2020 Te vroeg om beregening uit te zetten 0 reacties
10-06-2020 Nee, de stikstofcrisis is niet weg: wat gaat het kabinet doen? 0 reacties
09-06-2020 Sportvissers paraat om vissen op het droge te redden 0 reacties
09-06-2020 Stikstof blijft een lastig onderwerp in Brabant, maar de BMF is blij met de adviezen van Remkes 0 reacties
08-06-2020 Remkes wenst opvolger Minas voor de landbouw 5 reacties
08-06-2020 Aardappelmarkt laat enig herstel zien 0 reacties
08-06-2020 Nederlandse economie in historisch diepe recessie, herstel langzaam 0 reacties
08-06-2020 Meer bereik in de winter met de Tesla Model Y dankzij de warmtepomp 0 reacties
06-06-2020 Tesla in heet water vanwege slechte lak in koud weer 0 reacties
06-06-2020 De schaapscheerderskou is nu in Drenthe, maar wat is dat? 0 reacties
05-06-2020 Eerst nog even ' schaapscheerderskou', volgende week weer zomers 0 reacties
04-06-2020 Suikerprijs krabbelt langzaam weer op 0 reacties
04-06-2020 Komende dagen alleen maar wolken, wind en regen 0 reacties
04-06-2020 Water in de glastuinbouwpolders Delfland en Schieland weer wat schoner 0 reacties
04-06-2020 Medewerkers slachterij Groenlo verbaasd over sluiting: 'We hebben overal plexiglas schotten' 0 reacties
03-06-2020 Nertsenhouders van wie besmet bedrijf wordt geruimd, mogen niet opnieuw beginnen 0 reacties
03-06-2020 Boerburgertweet weer van start 0 reacties
03-06-2020 Slachthuis Vion in Groenlo mag weer open, met extra beschermings- en desinfectiemiddelen voor personeel 0 reacties
03-06-2020 Wolf in Brabant: gaat hij weer weg of worden het er meer? Dit denken de kenners 0 reacties
03-06-2020 Meer duurzame energie opgewekt door zonnepanelengroei en stralend weer 0 reacties
02-06-2020 35 miljoen euro voor siertelers en aardappelboeren 0 reacties
02-06-2020 Geniet er nog maar even van: regen en kou op komst 0 reacties
02-06-2020 Zo gaat eten in een restaurant nu: 'Anders, maar toch een feestje' 0 reacties
01-06-2020 Boer Willem is 8 jaar na zijn BzV-avontuur weer verliefd 0 reacties
01-06-2020 Zeik niet zo, Vitens. Zet die waterpompen aan 0 reacties
30-05-2020 Waarschijnlijk dinsdag duidelijk of slachterij Helmond open mag 0 reacties
30-05-2020 Pinksterweekend begint met zomerse temperaturen, en het wordt nog warmer 0 reacties
29-05-2020 Wat gebeurt er als het coronavirus weer oplaait? RIVM-rekenmeester neemt vrees voor nieuwe lockdown weg: 'We grijpen regionaal in' 0 reacties
29-05-2020 De paarden van Aniek kunnen eindelijk naar China: 'Een enorme opluchting' 0 reacties
29-05-2020 Directeur Van Rooi Meat geschokt door sluiting na coronauitbraak: 'We hebben gedaan wat we konden' 0 reacties
28-05-2020 Motorrijder en tractor botsen op kruising in Hellendoorn 0 reacties
28-05-2020 Weer schapen doodgebeten in gemeente Heusden, wolf zat vanmorgen nog achter koeien aan 21 reacties
27-05-2020 'Melkveehouderij moet aan stikstofknoppen draaien' 8 reacties
27-05-2020 Agressieve buizerd valt hardloper aan: ‘Voorlopig neem ik andere route’ 0 reacties
27-05-2020 Zomers pinksterweekend op komst, drukte op stranden en in parken weer te verwachten 0 reacties
27-05-2020 'Minister Schouten moet hittestress bij dieren op stal aanpakken' 0 reacties
27-05-2020 Beregenen bittere noodzaak voor boeren, grote zorgen om droogte 39 reacties
26-05-2020 Droogte nekt het binnenland 0 reacties
25-05-2020 Personeel van slachthuis in Helmond getest nadat NVWA-controleurs besmet blijken met corona 0 reacties