Wachten

Foto's van wachten

Wachten nieuws

De paarden van Aniek kunnen eindelijk naar China: 'Een enorme opluchting'

29-05-2020 - Aniek van Santvoort was in januari een van de eersten in ons land die met de coronacrisis te maken kreeg. Door de corona-uitbraak in Wuhan kon ze haar paarden van de Gerdine Hoeve in Hilvarenbeek niet meer naar China exporteren. En dus stonden de stallen vol. Bijna vier maanden later mochten de eerste paarden vrijdagmorgen dan eindelijk alsnog op transport. “Dat is echt een enorme opluchting!”
Wat de situatie de afgelopen maanden extra lastig maakte, is dat de paarden in een speciaal vliegtuig vervoerd moeten worden. Een vliegtuig met zowel een cargo-gedeelte als een passagiersgedeelte. Zodat de paarden in het ruim onderweg verzorgd kunnen worden door zogenaamde grooms.

KLM had tot voor kort van die zogenaamde ‘paardenvliegtuigen’, maar die zijn uit de vloot gehaald, vertelt Aniek. “Alleen Martinair deed dat nog, maar die vlogen dan weer niet naar China.” Ook andere vliegtuigmaatschappijen konden niets voor Aniek en haar paarden betekenen.
KLM heeft nu bij uitzondering besloten tóch met een ‘paardenvliegtuig’ naar China te gaan. Er wordt onder meer voor Philips mee gevlogen. De vliegtuigen brengen beademingsapparatuur naar China. En: de paarden die al maanden bij Aniek op stal staan, mogen ook mee. “Het is echt bijzonder dat dat gelukt is. Zo uniek dat deze vliegtuigen daarvoor worden ingezet en dat het dan ook nog is gelukt om mee te mogen.”

Voordat het transport plaats kon vinden, moesten er nog heel wat hobbels genomen worden. Zo vliegen er normaal gesproken medewerkers van de Gerdine Hoeve mee om de paarden onderweg te verzorgen. Maar visums worden er nog niet verstrekt, omdat er nog strenge regels gelden. Maar ook dat is opgelost: de luchtvaartmaatschappij zegt zelf voor dierverzorgers te zorgen op de vlucht. Een hele opluchting voor Aniek.

De afgelopen maanden waren een financiële strop voor de handelsstal, vertelt Aniek. Een stal vol paarden die nergens heen konden, heeft het bedrijf tonnen gekost. Een groep van 29 paarden en een andere groep van 48 paarden konden geen kant op. Dat de paarden nu konden vertrekken is dus een enorme opluchting. “Voor iedereen, voor de nieuwe eigenaren, voor de importeurs in China en natuurlijk voor onze stal”, zegt Aniek. “Die mensen wachten al zo lang op hun paarden. Het is fijn dat ze nu eindelijk kunnen gaan.”

LEES OOK: De stallen van Aniek staan bomvol, want haar paarden kunnen niet naar China door het coronavirus

Nieuwsgrazer

'Besmette nertsenfokkerij ruimen, honden en katten ophokken', gemeente luidt noodklok

27-05-2020 - Nertsenfokkerijen waar het coronavirus is vastgesteld, moeten direct worden geruimd, vindt de gemeente Gemert-Bakel. Dat werd duidelijk tijdens een extra raadsvergadering dinsdagavond vanwege de zorgen over corona op nertsenfokkerijen. Omdat de gemeente die beslissing echter niet zelf kan nemen, gaat er nu een brandbrief naar minister Carola Schouten van Landbouw.
De belangrijkste punten die dinsdagavond werden genoemd tijdens de vergadering:
Een nertsenfokkerij
met corona onmiddellijk ruimen.Ophokplicht voor katten en honden in een straal van 500 meter rondom een besmette nertsenfokkerij. Bij het vermoeden van besmetting op een nertsenfokkerij
waarschuwingsborden plaatsen in de omgeving. Direct handelen, niet wachten op uitslagen en niet pas na een week informeren. Bioloog Mari van Berlo deed jarenlang onderzoek naar coronavirussen. Hij vindt dat besmette bedrijven geruimd moeten worden. "En als de situatie verergert preventief ruimen."
Ook voormalig hoofd infectiebestrijdingen Jos van de Sande liet van zich horen in Gemert. "Het is niet ondenkbaar dat zo’n stal een virusreservoir wordt en dat het virus zich via stofdeeltjes verspreidt.’’
Verder zegt Van de Sande dat de kans dat mensen besmet raken door mensen die in fokkerijen werken heel groot is. ‘’Maar ook katten op boerderijen zijn een groot probleem. Die kunnen namelijk voor besmetting zorgen in de omgeving. Een kwart van de geteste katten was positief. Daar ben ik echt van geschrokken.''
Minister aan zetDe gemeente gaat niet over het ruimen van bijvoorbeeld een nertsenfokkerij. Daar gaat de verantwoordelijke minister over. Het enige wat de gemeente Gemert kan doen, is een brandbrief sturen en erop aandringen maatregelen te nemen.
Eerder op dinsdag werd al duidelijk dat de minister nog niet over wil gaan tot ruiming. ''Preventief stopzetten van nertsenbedrijven of het ruimen ervan, is nog niet aan de orde'', zei ze in de Tweede Kamer. "Er zijn geen taboes, maar ruimen is het laatste middel."
Ophokplicht In de brandbrief aan de minister komt verder:
Er moet een meldplicht komen voor dieren die ontsnapt zijn. Rondom nertsenfarms moet de aanwezigheid van het coronavirus worden gementen: bij dieren en mensen maar ook op materiaal en fijnstof in de lucht.Dierenarts Haiko Koenen is actief in nertsenfokkerijen. Hij zegt samen met collega's heel bezorgd te zijn. Maar hij wil zich niet uitspreken of de dieren geruimd moeten worden. "Ruiming is een beslissing van de sector in overleg met de minister. Het is een rigoureuze maatregel. Maar voor mijn klanten is het een opluchting als het zou gebeuren."
Bekijk in de video hoe inwoners van Gemert over het ruimen van nertsenfokkerijen denken:
Burgemeester Michiel van Veen geeft toe dat de informatievoorziening traag gaat. "Ik kan de gemeenteraad en de inwoners pas informeren als de minister de Kamer informeert. En dat dat traag gaat, hebben we de afgelopen weken wel gezien", zegt Van Veen.
De gemeenteraad eist dat de burgemeester niet wacht op bevestiging van het RIVM en groen licht van de minister. "Maar dat staat de minister nooit toe'', zegt Van Veen. ''Dat kan niet, anders word ik als burgemeester niet meer ingelicht."
Hotspot nertsenGemert-Bakel is de 'nertsenhoofdstad' van Nederland. Meer dan de helft van alle nertsen die in Nederland worden gehouden, komt uit het oosten van onze provincie. Het gaat naar schatting om meer dan twee miljoen dieren in Brabant. Alleen al in de gemeente Gemert-Bakel zijn 21 nertsenfokkerijen. En die houden samen één miljoen nertsen.

Nieuwsgrazer

Internationale wetenschappers: pulsvisverbod onnodig

20-05-2020 - Pulsvissen heeft minder impact op ecologie en milieu dan vissen met de traditionele boomkor. Het Europese verbod op pulsvissen is daarmee onnodig, stelt de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES). Dat is de belangrijkste internationale wetenschappelijke organisatie op dit vlak. .
Nederland had om advies van ICES gevraagd. Vooral Nederlandse vissers maakten de afgelopen jaren veel gebruik van de pulstechniek, waarbij met kleine elektrische schokjes vissen uit de zeebodem worden opgeschrikt. De Europese Unie verbood het pulsvissen vorig jaar, omdat het ecologisch onverantwoord zou zijn.
Dat klopt niet, zeggen de wetenschappers bij ICES. Pulsvissen is een verantwoord alternatief voor de traditionele boomkor, waarbij de vissen worden opgeschrikt met zware kettingen en heeft juist minder impact op het milieu. Ze baseren zich op een rapport dat is geschreven door een team onder leiding van de Nederlandse wetenschapper Adriaan Rijnsdorp.
Zo werkt pulsvissen:
Naar het rapport van Rijnsdorp dat vandaag wordt gepubliceerd werd lang uitgekeken. Nederland had pas na verschijning van het rapport beslissingen willen nemen over de toekomst van pulsvissen binnen de Europese Unie, maar het Europees Parlement en de landen binnen de Raad van de EU wilden daar niet op wachten. Pulsvissen werd verboden voordat alle wetenschappelijke feiten op tafel lagen, al had Nederland ook eerder aan het onderzoek kunnen beginnen.
Eén van de grootste zorgen die leefden over vissen met elektriciteit was de kabeljauw. Er werden kabeljauwen teruggevonden met een gebroken rug. Volgens Rijnsdorp kan de puls de rug van kabeljauwen inderdaad breken, maar dat is voor de hele Noordzee geen groot probleem.
Rijnsdorp: "Het aantal kabeljauwen dat met de puls in aanraking komt, is gewoon heel klein. Mensen maken zich terecht zorgen over de kabeljauwpopulatie in de zuidelijke Noordzee, maar het effect van de puls op die populatie is minder dan 2 procent."
De voordelen van de pulstechniek bleven wel overeind. "Vissers kunnen veel efficiënter op de tong vissen en vangen ook veel meer tongen in kortere tijd," zegt Rijnsdorp. "Daardoor vissen ze minder lang en hebben ze minder bijvangst. De druk op andere soorten wordt dus minder."
Het rapport van Rijnsdorp en het daaropvolgende advies van ICES verandert niets aan het EU-verbod op pulsvissen. Het besluit tot dat verbod is al genomen, al volgt er wel een evaluatie aan het eind van dit jaar. Daarin zal het ICES-advies meegenomen worden, maar om het pulsverbod terug te draaien zal er nieuwe wetgeving moeten worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Europese Raad.

Nieuwsgrazer

Nog meer Wachten nieuws

Datum Onderwerp Reacties
15-05-2020 ‘Corona is in China ontstaan hè, niet in een Brabantse veehouderij’ 0 reacties
15-05-2020 Compensatieregeling garandeert stop pelsdierkweek 0 reacties
15-05-2020 Compensatieregeling garandeert stop pelsdierkweek 0 reacties
12-05-2020 Ecotheoloog: Na coronacrisis volgt werkloosheidcrisis 0 reacties
29-04-2020 Boeren knappen gras Malieveld op dat sneuvelde bij boerenprotesten 0 reacties
29-04-2020 Elektrische rijder in Gelderland niet slecht af 0 reacties
15-04-2020 Drents-Groningse varkenshouder kan door na zes jaar wachten 0 reacties
09-04-2020 Hulp voor telers: bestelportal voor asperges 0 reacties
07-04-2020 Supermarkten: kom niet allemaal tegelijk voor de paasboodschappen 0 reacties
03-04-2020 Even geduld voor regeling fritesaardappelen 0 reacties
30-03-2020 Stukjes Europese steun voor land- en tuinbouw in afwachting van compleet Europees steunpakket 0 reacties
27-03-2020 Kabinet stelt pakket klimaatmaatregelen uit wegens coronacrisis 0 reacties
26-03-2020 Noodloketten ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open 0 reacties
26-03-2020 Visboer verzint handige oplossing om 1,5 meter afstand te houden: alle klanten op een witte stip 0 reacties
26-03-2020 Kabinet: 'ruige tijden' op komst voor Nederlandse economie 0 reacties
26-03-2020 ‘Nederlandse economie raakt in recessie door uitbraak coronavirus’ 0 reacties
24-03-2020 Per direct deurbeleid bij supermarkten, gebruik winkelwagen verplicht 0 reacties
20-03-2020 Nederlandse dealers en importeurs krijgen uitstel van overheid 0 reacties
19-03-2020 Fruittelers hopen dat nachtvorst meevalt 0 reacties
19-03-2020 ‘Gebruik glyfosaat alleen als uiterst redmiddel’ 0 reacties
26-02-2020 De 5G-mast heeft vele vijanden: ‘Mobiele straling is slecht voor bijen’ 0 reacties
19-02-2020 Met de neus op de actie: RTV Oost zendt boerenprotest live uit met GoPro 0 reacties
18-02-2020 Hoe komt het RIVM aan z'n stikstofcijfers (en is het instituut wel onafhankelijk?) 6 reacties
11-02-2020 "Minister heeft onverantwoord groot risico genomen door zo lang te wachten met ophokplicht" 0 reacties
04-02-2020 Het is gelukt: Wageningse Judith teelt eerste zwarte truffels van Nederlandse bodem 0 reacties
24-01-2020 Onderzoeken brand kippenschuur Kiel-Windeweer klaar, wachten op reclasseringsrapport 0 reacties
24-01-2020 Boerenbelangenorganisaties bang voor vogelgriep: "Moet het eerst misgaan?" 0 reacties
23-01-2020 Deadlines in Noord-Brabantse emissieregels voor veehouders voorlopig niet van tafel 0 reacties
23-01-2020 Bezitters van elektrische auto’s moeten zelf zorgen voor laadpalen 0 reacties
22-01-2020 Tesla begint levering Model Y eerder dan verwacht 0 reacties
21-01-2020 Ook aardappelsector krijgt eigen brancheorganisatie 0 reacties
19-01-2020 Boze boeren verzamelen zich in Diepenheim en wachten komst Rob Jetten af 0 reacties
19-01-2020 Nederland zit niet te wachten op geld uit groene subsidiepot van de EU 0 reacties
16-01-2020 Pluimveeorganisaties willen ophokplicht wegens oprukkende vogelgriep uit Oost-Europa 0 reacties
15-01-2020 Resultaten onderzoek PFAS in water laten op zich wachten 0 reacties
09-01-2020 Eind deze week eerste beeld uit stikstofgegevens RIVM 0 reacties
18-12-2019 Tientallen tractoren bij NedCar in Limburg 0 reacties
17-12-2019 Timmermans: boeren houden vast aan verouderd systeem 3 reacties
29-11-2019 De meteorologische winter begint dit weekend meteen koud 0 reacties
25-11-2019 Plan voor windmolens langs A67 nog nietingediend 0 reacties
21-11-2019 Soap rond omstreden 'Polen-boerderij' Geesteren begint aan nieuw hoofdstuk 0 reacties
21-11-2019 Ergernis bij bouwers: gemeenten wachten op PFAS-besluit en verhogen norm niet zelf 0 reacties
13-11-2019 'Handhaving 100 km/u wordt de nieuwe NL melkkoe' 0 reacties
12-11-2019 "Problemen met stikstof bij vergunningen tuinbouw worden langzaamaan minder" 0 reacties
07-11-2019 Vleermuizen in winterslaap houden bouw van nieuw eenheidsmonument in Berlijn op 0 reacties
30-10-2019 LIVE | Minister Schouten belooft hogere drempelwaarde voor stikstof: ‘Dit land gaat niet op slot’ 0 reacties
30-10-2019 Annie Schreijer: uitgelachen om Nederlandse stikstofregels 10 reacties
28-10-2019 Schouten: verwijt dat we niets deden met stikstofcrisis onterecht 9 reacties
21-10-2019 Is de Nederlandse moesson nu eens voorbij? 0 reacties
21-10-2019 Bedenktijd kopen bij aanmelding voor sanering varkens 0 reacties
18-10-2019 Dodelijk paardenvirus teistert manege Lelystad: 'Het is echt eng' 0 reacties
12-10-2019 Boeren die adempauze willen moeten nog twee weken wachten op helderheid provinciaal stikstofbeleid 0 reacties
11-10-2019 Regen stimuleert handel in droge uien 0 reacties
27-09-2019 De aardappeloogsttrein van 2019 is vertrokken 0 reacties
25-09-2019 Meerdere partijen in Kamer willen nu haast maken met aanpak stikstof 0 reacties
25-09-2019 Boeren zitten niet op nieuwe dure maatregelen te wachten in stikstofdiscussie 0 reacties
22-09-2019 Bankiers beloven schonere wereld; ABN bouwt relatie met oliebedrijven af 0 reacties
14-09-2019 Column: Boerenvarkensprijs noteert na lang wachten op 2 euro 0 reacties
14-09-2019 ‘Niet wachten op geld voor duurzaam bodembeheer, maar nu doen’ 0 reacties
03-09-2019 Voermarkt bevindt zich in afwachtende fase 0 reacties
03-09-2019 Tractor of Unimog raast door Leenderbos en richt grote schade aan: 'Kost duizenden euro's' 11 reacties
25-08-2019 POV: ‘Uitslag mestmonster door technische storing laboratorium vertraagd’ 0 reacties
22-08-2019 Dit zijn de tien nieuwe boeren van Boer zoekt Vrouw 0 reacties
14-08-2019 Agrifirm: 'Besluit PAS afdwingen bij provincie' 0 reacties
06-08-2019 „Ongedierte sneller bestrijden” 0 reacties
05-08-2019 Kopers wachten af bij voldoende tarwe 0 reacties
25-07-2019 Melkveehouders wachten op impact van droge weer 0 reacties
24-07-2019 LIVE | Paarden Oostvaardersplassen bijgevoerd, Schiphol besproeit taxibanen wegens te heet asfalt 0 reacties
24-07-2019 LIVE | Gaan we vandaag het hitterecord uit 1944 verbreken? 0 reacties
24-07-2019 Tropische dag met mogelijk gebroken warmterecords 0 reacties
20-07-2019 Column: Ongeduldig wachten op een stijgende varkensprijs 0 reacties
11-07-2019 Crawer 40W inbouw koplamp t.b.v. John Deere 0 reacties
06-07-2019 Beperkt aanbod varkens is positief 0 reacties
03-07-2019 Column: Wanneer maakt POV gehakt van Varkens in Nood? 0 reacties
28-06-2019 Wereldwijde invoering van suikertaks: waar wachten we op? 0 reacties
25-06-2019 Wat doet de prijs van nieuwe weidehooi? 0 reacties
23-06-2019 Vion Boxtel wil overkapping parkeerterrein tegen de hitte 0 reacties
21-06-2019 Vlaamse vleeskuikenslachterij Lammens failliet 0 reacties
20-06-2019 Voertuig met paardentrailer zorgt voor ravage op A67 0 reacties
18-06-2019 Veehouders wachten nieuwe oogsten af 0 reacties
07-06-2019 Is de wolf welkom in Nederland? 0 reacties
05-06-2019 Dillema veenweideboer: pompen of wachten op regen 0 reacties
02-06-2019 Pluimveesector wacht op gecoördineerde bestrijding H3N1 0 reacties
01-06-2019 Het is wachten op een smekende vraag naar slachtvarkens 0 reacties
29-05-2019 DDB wil fosfaatrechten inperken met opkoopregeling 9 reacties
29-05-2019 Paprikateelt in Italië loopt meer twintig dagen vertraging op 0 reacties
28-05-2019 Gecoördineerde aanpak vogelgriep België laat op zich wachten 0 reacties
25-05-2019 Varkensmarkt wacht op BBQ-weer 0 reacties
24-05-2019 Nog zeker acht jaren wachten op vaccin Afrikaanse varkenspest 0 reacties
24-05-2019 Groentefabrikant HAK voert als eerste in Nederland Nutri-Score-logo 0 reacties
24-05-2019 Graanmarkten in de ban van neerslag in de VS 0 reacties
18-05-2019 Gecoördineerde aanpak vogelgriep België laat op zich wachten 0 reacties
17-05-2019 Laatste vrije uien maken eindsprint 0 reacties
17-05-2019 Voorlopig plukken Polen en geen robots de tomaten 0 reacties
14-05-2019 Actievoerders Meat the Victims verzamelen zich bij politiebureau Eindhoven 0 reacties
06-05-2019 Eieren van doodgeschoten ooievaar De Lutte naar broedmachine gebracht 0 reacties
06-05-2019 Voor de bocht gas geven is geen verstandige keuze 0 reacties