Varkenspest

Varkenspest nieuws

Giel is dol op speciaalbier en verbouwt nu hop voor Brabantse brouwerijen

21-08-2021 - Zijn omgeving verklaarde hem voor gek. Hop verbouwen brengt niks op, is enorm arbeidsintensief en zorgt niet voor brood op de plank. Juist daarom besloot Giel Bongers (29) er maar eens voor te gaan. Naast zijn fulltimebaan als landschapsontwerper. "Iets doen wat anderen niet doen, dat vind ik nou leuk." Dit najaar moet de halve hectare aan hop zijn tweede grote oogst leveren.
Op een idillische plek in Wilbertoord torenen de staken hop hoog boven het mais uit. Fietsers krabben zich geregeld achter de oren. Wat staat daar nou? Zijn het bonenstaken?
Giel geeft rondleidingen op zijn bedrijf en neemt vaak de tijd om de fietsers in verwarring van uitleg te voorzien. Op de vraag waarom hij gekozen heeft voor het verbouwen van hop geeft hij lachend antwoord. "Omdat iedereen zei dat ik het niet moest doen."
Zijn opa was boer op dezelfde grond. Zijn vader bouwde dat boerenbedrijf vervolgens uit tot een varkenshouderij. Toen de varkenspest uitbrak, veranderde dat alles. Zijn vader ging in loondienst en de varkens kwamen niet meer terug op de boerderij. Sinds 2000 staan alle stallen leeg.
"Uiteindelijk moesten we besluiten wat we met de stallen gingen doen. Delen van het dak bevatten nog asbest. Gingen we slopen of iets anders doen met het bedrijf? We hebben de gekste dingen bedacht en dit kwam eruit. Hop verbouwen." Nu heeft hij samen met zijn vrouw het bedrijf BrabantHop.
De stallen staan er dus nog. Die bleek Bongers heel goed te kunnen gebruiken. De ruimte waar zijn vader drieduizend varken hield, wordt nu stapje voor stapje verbouwd tot een plek waar de hop goed kan worden verwerkt. Het drogen van de hop doet hij in de oude biggenstallen. "Ik had een dubbele vloer nodig om de hop te kunnen drogen. Er moet warme lucht doorheen geblazen kunnen worden. Nou, die dubbele vloer lag er dus al gewoon in deze stallen."
Nederlandse hop is zeldzaam. Bongers weet inmiddels waarom. Pas als je het op enorm grote schaal verbouwt, kan je er van leven. De informatie over het verbouwen van hop vond hij vooral op het internet. De meeste hop komt uit Amerika en Duitsland.
Toch is er wel een markt voor de Nederlandse hop. "De kleine bierbrouwerijen schieten als paddestoelen uit de grond. Brouwers vinden het fijn om voor hun streekbier ook hop uit de streek te gebruiken."
Het overgrote deel van zijn hop gaat dan ook naar lokale brouwerijen. De biertjes verkoopt hij vervolgens weer aan mensen die bij hem een rondleiding volgen.
Hij heeft er vooral veel lol in. Al zal die fulltimebaan voorlopig toch echt nog wel noodzakelijk zijn. "Ik weet nog niet wie er gelijk krijgt: de criticasters of ik. Mijn doel is om hier uiteindelijk een kleine boterham uit te halen en op die manier mijn gelijk te halen", zegt hij lachend. "De hop is nu gewoon mijn ochtend-, avond- en weekendinvulling."

Nieuwsgrazer

Varkenshouders vrezen oprukkende varkenspest in Duitsland

28-04-2021 - Het is aannemelijk dat de Afrikaanse varkenspest op termijn zijn intrede doet in Limburg. Dat zegt de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) naar aanleiding van het stijgende aantal besmettingen in Duitsland.

Nieuwsgrazer

De 'blockchainkippenboerderij': techreuzen storten zich op platteland China

28-02-2021 - Blockchaintechnologie en gezichtsherkenningstechnologie bij varkens en kippen met stappentellers. Chinese techreuzen als Alibaba, JD en Huawei verdringen zich om boerderijen te veranderen in hightechondernemingen.
In het dorpje Baoxianlan, zo'n 300 kilometer ten zuiden van Peking, is zo'n coöperatie te vinden. Een zogenaamde blockchainkippenboerderij: een initiatief van JD, één van China's grootste internetreuzen. Elke dag worden er meerdere foto's van de kippen geüpload op een platform dat gebruik maakt van blockchaintechnologie, laat projectleider He Xiaofei zien. "Zo kunnen consumenten via hun telefoon zien hoe onze kippen zijn grootgebracht."
JD werd groot met e-commerce. Naast online shoppen beschikt het over een gigantisch logistiek netwerk voor pakketbezorging, biedt het cloud- en betaaldiensten aan en heeft het haar eerste stappen in de gezondheidszorg gezet. Ook blockchainkippenboerderijen werden aan het rijtje toegevoegd. "We doen dit nu zo'n twee jaar", vertelt He.
"Taart komt niet uit de lucht vallen", valt te lezen op een grote propagandabanner in het dorpje. "Stroop de mouwen op", staat erachter, vergezeld van een foto van partijbaas en president Xi Jinping. Zoals zoveel mensen van zijn generatie kan de 60-jarige boer Wang Aihua die boodschap onderschrijven.
Als kind maakte hij de 'Grote Sprong Voorwaarts' mee. Plannen van toenmalig leider Mao Zedong om grootschalige hervormingen in de landbouw door te voeren liepen uit op een faliekante mislukking. "Het leven was zwaar", blikt Wang terug. Tientallen miljoenen mensen kwamen om het leven. "We hadden veel te weinig om onze buik rond te eten." Die tijd is voorbij. Wang, met de revolutionaire voornaam "houd van China", is toegetreden tot de coöperatie die de 'blockchainkippenboerderij' in zijn dorp leidt.
Correspondent Sjoerd bezocht een blockchainboerderij:
Na een serie van voedselschandalen zijn Chinese consumenten wantrouwend. Eieren en vlees worden niet zelden ten onrechte verkocht als vrije uitloopkippen. "Bij ons weten ze zeker dat de kip die ze kopen betrouwbaar is", meent projectleider He. "Groen, gezond en veilig", noemt hij het.
Naast JD zijn bedrijven als Alibaba, Netease en recentelijk ook Huawei de stal in gedoken. Laatstgenoemde zag, na Amerikaanse handelsbeperkingen, de internationale smartphoneverkopen ineenstorten. Huawei wil haar technologie inzetten om de gezondheid van varkens te monitoren, waarbij onder meer gekeken wordt naar gewicht, voedsel en beweging. Gezichtsherkenningstechnologie zou de individuele varkens van elkaar moeten kunnen onderscheiden, en eventuele problemen in een vroegtijdig stadium moeten kunnen registreren.
Modernisering
Naast het veiliger maken van voedsel, moet de toepassing van technologie vooral ook leiden tot een efficiëntieslag op het Chinese platteland. Nu nog is China afhankelijk van zo'n 200 miljoen veelal kleinere boerderijen. Soms hebben ze niet veel meer dan een paar kippen, varkens of koeien in de voortuin, vaak geleid door oudere plattelandsbewoners. "Projecten als deze helpen om de Chinese agricultuur te moderniseren en verder op te schalen", zegt He. Naast de veeteelt wordt de technologie ook ingezet bij het verbouwen van groenten, fruit en graan, al liggen de marges daar lager.
Projecten als die van JD in Baoxianlan kunnen rekenen op stevige overheidssubsidies, boeren krijgen goedkope leningen. Onder Xi Jinping heeft zelfvoorziening topprioriteit gekregen. "China moet zijn eigen rijstkom stevig vasthouden", stelde hij eerder.
Geen voedselverspilling meer
Afgelopen zomer nog werd om diezelfde reden een campagne gelanceerd waarin werd opgeroepen geen voedsel te verspillen. Overstromingen in het zuiden en droogte in het noorden hadden de kwetsbaarheden van de Chinese voedselketen nog maar eens blootgelegd. Ook de varkenspest, de vogelgriep en Covid-19 leidden tot grote prijsschommelingen.
Minder mensen in de stal is sindsdien het devies, iets dat bij de blockchainboerderij in Baoxianlan aardig lukt. Slechts enkele mensen mogen, na grondige desinfectie, in de buurt van de kippen komen. De toegepaste technologie hier relatief eenvoudig. "We zijn nog volop in ontwikkeling", zegt He daarover.
Stappentellers die eerder bij de kippen werden gebruikt zijn er inmiddels weer afgehaald. "We weten nu dat ze ongeveer 10.000 stappen per dag zetten. Over 100 dagen komt dat uit op 1 miljoen", glimlacht hij. Boer Wang, die binnen de coöperatie meehelpt bij het schoonhouden van het terrein, gelooft het allemaal wel. "Ik begrijp niet zoveel van al die hoogwaardige technologie", lacht hij. "Maar het leven is echt een stuk beter geworden. We hebben meer geld om uit te geven."

Nieuwsgrazer

Nog meer Varkenspest nieuws

Datum Onderwerp Reacties
17-12-2020 Gemiddelde inkomen van boeren daalt in 2020, ondanks coronasteun 0 reacties
04-11-2020 VS en Vietnam sluiten grote varkensvleesdeal 0 reacties
30-10-2020 ForFarmers ziet voerafzet en winst verder dalen 2 reacties
23-10-2020 AVP raakt niet alleen Duitse varkenssector 0 reacties
11-09-2020 Stuit Duits varkensvlees nu op een Chinese muur? 0 reacties
10-09-2020 Duitse varkensboeren in mineur na vaststelling Afrikaanse varkenspest 0 reacties
10-09-2020 Na lange tijd weer geval van Afrikaanse varkenspest in Duitsland 0 reacties
07-05-2020 Geen besmetting met coronavirus bij andere nertsenbedrijven 0 reacties
20-04-2020 Varkensbedrijf moet over 6 weken noodhuisvesting beschikken bij uitbraak Afrikaanse varkenspest 0 reacties
23-03-2020 Afrikaanse varkenspest op groot varkenshouderijbedrijf in het westen van Polen 0 reacties
23-03-2020 AVP op groot bedrijf in West-Polen 0 reacties
11-03-2020 Is China dicht bij vaccin varkenspest? 0 reacties
18-02-2020 Geen varkenspest bij aangespoeld wild zwijn 0 reacties
24-01-2020 Varkensproductie kan niet opboksen tegen vleestekort 0 reacties
02-01-2020 'Ook 2020 kan een goed varkensjaar worden' 0 reacties
18-12-2019 Weer protestacties door boeren, waarom demonstreren ze dit keer eigenlijk? 0 reacties
16-12-2019 'Historisch' hoog inkomen varkenshouders, voor melkveehouders viel 2019 tegen 0 reacties
16-12-2019 Indonesië bevestigt Afrikaanse varkenspest 0 reacties
29-11-2019 Rabobank: 'Afrikaanse varkenspest heeft ook in 2020 veel impact op mondiale vleesmarkt' 0 reacties
25-11-2019 20 gevallen van Afrikaanse varkenspest in West-Polen 0 reacties
21-11-2019 Vietnam telt bijna 6 miljoen varkens minder 0 reacties
20-11-2019 Polen vinden steeds meer besmette wilde zwijnen 0 reacties
18-11-2019 Afrikaanse varkenspest in Polen op 80 kilometer van grens met Duitsland 0 reacties
30-10-2019 Nieuw geval van Afrikaanse varkenspest in ons land 0 reacties
28-10-2019 Belgisch varkensvlees kan weer naar Singapore worden uitgevoerd 0 reacties
22-10-2019 China verwacht dat krimp varkensstapel dit jaar stopt 0 reacties
21-10-2019 Britse varkensvleesexport bijna 10 procent hoger 0 reacties
16-10-2019 Groeiend aantal wilde zwijnen met AVP antistoffen 0 reacties
15-10-2019 Weer nieuwe uitbraken van varkenspest in Zuid-Korea 0 reacties
15-10-2019 Varkenspest jaagt Chinese inflatie aan 0 reacties
14-10-2019 China komt 20 miljoen ton varkensvlees tekort 0 reacties
11-10-2019 Chinezen vliegen fokzeugen uit Denemarken in 0 reacties
11-10-2019 Vietnam importeert minder maïs door varkenspest 0 reacties
09-10-2019 'Afrikaanse varkenspest kost België half miljard euro' 0 reacties
09-10-2019 Afrikaanse varkenspest kost Belgen half miljard euro 0 reacties
08-10-2019 Thailand controleert bij grens op varkenspest 0 reacties
08-10-2019 Desastreuze ontwikkeling Chinese varkensstapel 0 reacties
05-10-2019 Bossen Ardennen opnieuw afgesloten vanwege varkenspest 0 reacties
03-10-2019 Bossen Waalse Gaumestreek opnieuw op slot voor recreanten om verspreiding varkenspest te voorkomen 0 reacties
02-10-2019 Afrikaanse varkenspest breidt uit in Hongarije 0 reacties
30-09-2019 Afrikaanse varkenspest op 9 bedrijven in Zuid-Korea 0 reacties
30-09-2019 KNMvD en COV gaan parkeerplaatsen op maatregelen varkenspest 0 reacties
27-09-2019 Australië verdubbelt export rundvlees naar China 0 reacties
27-09-2019 Hoe werd België besmet met Afrikaanse varkenspest? 0 reacties
26-09-2019 In strijd tegen AVP: inzet van vangkooien wilde zwijnen in Neder-Saksen 0 reacties
26-09-2019 'Afrikaanse varkenspest komt China duur te staan' 0 reacties
25-09-2019 Verdere uitbreiding varkenspest in Zuid-Korea 0 reacties
25-09-2019 Japan vaccineert tegen klassieke varkenspest 0 reacties
24-09-2019 Wageningen World: Voorbereiden op de komst van virus X 0 reacties
24-09-2019 Geen nieuwe besmettingen maar schade varkenspest is 43 miljoen euro 0 reacties
24-09-2019 Japan gaat vaccineren tegen klassieke varkenspest 0 reacties
23-09-2019 Afrikaanse varkenspest breidt rap uit in Zuid-Korea 0 reacties
22-09-2019 België en Engeland gaan samen virusremmer en vaccin tegen varkenspest ontwikkelen 0 reacties
20-09-2019 Uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Thailand? 0 reacties
18-09-2019 Afrikaanse varkenspest in Zuid-Korea vastgesteld 0 reacties
18-09-2019 Britse overheid verwacht Afrikaanse varkenspest 0 reacties
17-09-2019 Veel uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Roemenië 0 reacties
17-09-2019 Afrikaanse varkenspest treft nu ook Zuid-Kprea 0 reacties
17-09-2019 Chinese varkensstapel nog voor 2020 gehalveerd 0 reacties
17-09-2019 Afrikaanse varkenspest duikt op in Zuid-Korea 0 reacties
16-09-2019 Stijgt Chinese inflatie door Afrikaanse varkenspest? 0 reacties
11-09-2019 China geeft 25 Braziliaanse slachters een exportlicentie 0 reacties
11-09-2019 Filipijnen bevestigen Afrikaanse varkenspest 0 reacties
10-09-2019 Royale subsidies voor Chinese varkensbedrijven 0 reacties
10-09-2019 Weer duizenden varkens geruimd in Oekraïne 0 reacties
09-09-2019 Minder interesse voor vaste varkensprijs 0 reacties
06-09-2019 Afrikaanse varkenspest: zo verspreidt het zich 0 reacties
06-09-2019 Chinese overheid gaat varkensprijs reguleren 0 reacties
06-09-2019 Russische varkenssector ziet groeipotentie 0 reacties
04-09-2019 China houdt Europese varkensprijzen in de benen 0 reacties
04-09-2019 Australië neemt in totaal 23 ton illegaal varkensvlees in beslag 0 reacties
03-09-2019 Afrikaanse varkenspest uit zich in slachtcijfers China 0 reacties
02-09-2019 USDA investeert 1,7 miljoen dollar in bestrijding AVP 0 reacties
30-08-2019 Varkenspest België stabiel, waakzaamheid blijft nodig 0 reacties
28-08-2019 Varkensvleesimport China in juli verdubbeld 0 reacties
23-08-2019 Je zult nu maar een stopper zijn 0 reacties
23-08-2019 Britse varkensvleesexport op hoogste punt sinds 2016 0 reacties
22-08-2019 Oekraïens bedrijf moet 100.000 varkens slachten 0 reacties
21-08-2019 AVP op Oekraïens varkensbedrijf met 95.000 varkens 0 reacties
21-08-2019 ZLTO wil insleep Afrikaanse varkenspest voorkomen 0 reacties
21-08-2019 Rusland merkt weinig van hoge varkensvleesprijs 0 reacties
20-08-2019 ‘Het Deense hek houdt de varkenspest niet buiten’ 0 reacties
19-08-2019 Afrikaanse varkenspest nu ook op Filipijnen? 0 reacties
19-08-2019 Topeconoom: ‘Europa beter gestructureerd tegen varkenspest dan China’ 0 reacties
16-08-2019 Servië bevestigt uitbraak Afrikaanse varkenspest 0 reacties
14-08-2019 WH Group lijdt ook onder Afrikaanse varkenspest 0 reacties
13-08-2019 USDA: 'China zal fors meer varkensvlees importeren' 0 reacties
12-08-2019 Varkenspest niet onder controle, niet in China maar ook niet in Europa 0 reacties
12-08-2019 Vijf miljoen varkens in Vietnam geruimd 0 reacties
12-08-2019 Noodtoestand uitgeroepen in Bulgarije wegens AVP 0 reacties
12-08-2019 Stijging Chinese import met 60 procent in 2019 en 40 procent in 2020 0 reacties
11-08-2019 EU: ‘Varkenspestuitbraken in Europa zeer zorgwekkend’ 0 reacties
10-08-2019 Actie ZLTO tegen insleep Afrikaanse varkenspest 0 reacties
09-08-2019 Transporteur neemt dreiging Afrikaanse varkenspest serieus 0 reacties
09-08-2019 'Varkenssector staat er goed voor' 0 reacties
08-08-2019 Bulgarije en Roemenië ruziën over AVP 0 reacties
07-08-2019 Afrikaanse varkenspest blijft zich verspreiden 0 reacties