Tijd

Tijd nieuws

De coronapandemie raakt nu ook het Amerikaanse platteland

10-04-2020 - Op het plaatselijke radiostation van West Virginia wisselen tokkelende countrymuziek en alarmerende nieuwsberichten elkaar af. "Het coronavirus heeft in enkele weken tijd de regels van het dagelijkse leven veranderd", zo begint een sombere nieuwslezer het bulletin. Luisteraars kunnen aan een medisch expert in de studio vragen stellen over de coronapandemie, die als een niet te stoppen golf over Amerika spoelt.
In het plaatsje Clendenin lijk je heel ver verwijderd van de coronacrisis in grote steden als New York en Seattle. Door het bergdorpje kabbelt een beek en huizen zijn als plukjes verspreid over de beboste bergen. Veel woningen zie je niet eens vanaf de hoofdweg. Inwoners zijn weggestopt in hun hollers, de kleine valleien achter de bergruggen die alleen te bereiken zijn via onverharde wegen.
Toch heeft ook hier de coronacrisis toegeslagen. Het virus verspreidt zich steeds sneller over de afgelegen plattelandsgebieden van de Verenigde Staten. West Virginia is in oppervlakte anderhalf keer groter dan Nederland, maar het telt slechts 1,8 miljoen inwoners. Het was de laatste van de vijftig staten die een coronabesmetting registreerde, maar inmiddels telt West Virginia 462 bevestigde coronabesmettingen en vier doden.
Ook corona gepolariseerd
Zoals met alles in Amerika is ook de beleving van de coronapandemie gepolariseerd. De progressieve, dichtbevolkte staten aan de oost- en westkust, waar het virus vooralsnog de meeste slachtoffers heeft gemaakt, nemen de crisis een stuk serieuzer dan de het conservatieve midden van Amerika. Deze scheiding weerspiegelt zich ook in de peilingen: Democratische kiezers tonen zich meer bereid gehoor te geven aan de noodmaatregelen dan Republikeinse kiezers.
President Trump speelde daarbij een invloedrijke rol. "West Virginia is een conservatieve staat en kiezers luisteren heel goed naar wat de president zegt", vertelt Dr. Michael Brumage, medisch directeur van de kliniek in Clendenin.
Wekenlang riep Trump dat zijn regering de uitbraak van het coronavirus "onder controle had" en dat "het risico minimaal was" voor Amerikaanse burgers. Tijdens campagnebijeenkomsten in februari riep hij dat de media en de Democraten met opzet de ernst van de epidemie overdreven om zijn presidentschap te ondermijnen. "Dit is hun nieuwe hoax." Hij voorspelde dat het coronavirus al in april zou overwaaien.
Trumps uitspraken werden uitvergroot door conservatieve media als Fox News, die dagelijks fungeert als de propagandazender van het Witte Huis en die veel bekeken wordt in staten als West Virginia. "Als je conservatieve media volgt, dan neem je waarschijnlijk het coronavirus niet zo serieus", zegt Dr. Brumage. "Veel inwoners waren daardoor lange tijd sceptisch en sommige inwoners zijn dat nodig steeds. De federale regering heeft zo kostbare maanden verspild, waarin ze de bevolking beter had kunnen voorbereiden."
Brumage nam de epidemie van meet af aan serieus. Vorige maand zette hij buiten zijn kliniek een speciale tent op, zodat patiënten niet meer de kliniek zouden inlopen. Dat was geen overbodige maatregel. Inmiddels heeft ook het geïsoleerde Clendenin zijn eerste coronabesmetting.
Verlaten straten
Het coronavirus heeft het dagelijks leven van het dorpje op zijn kop gezet. Winkels en bedrijven zijn op last van de overheid gesloten. Het plaatselijke speeltuintje is met politielinten afgezet, zodat inwoners niet verleid worden om samen te komen met hun kinderen. Het dorp telt veel oude inwoners, die zich nu verschanst hebben in hun woningen. De straten in het dorp zijn verlaten.
"Ik heb vanmiddag nog een bestelling afgeleverd bij de kliniek en ik zag maar één persoon op straat. Dat is hoogst ongebruikelijk voor onze kleine gemeenschap", zegt Rhonda McDonald, die de plaatselijke bakkerij runt. Haar zaak is nog wel open, omdat ze is aangemerkt als een essentiële winkel. Normaal lopen de klanten bij haar de bakkerij binnen, maar dat kan niet meer. Boodschappen worden gedaan via het raam van de bakkerij of McDonald komt ze thuis afleveren.
Ook op andere manieren is het dagelijks leven veranderd. De dichtstbijzijnde grote supermarkt is een uur rijden. Veel producten, zoals brood en wc-papier, zijn gerantsoeneerd. Het wordt steeds moeilijker voor de bewoners van deze afgelegen gebieden om aan eten te komen. "Wij helpen elkaar zoveel mogelijk. Normaal verkoop ik alleen maar brood en banketproducten, maar ik heb via mijn leverancier nu grote hoeveelheden bonen, spek en worsten ingeslagen. Die verkoop ik dan tegen kostprijs door aan de mensen hier."
Volgens McDonald is Clendenin wakker geschud. Het nieuws van de eerste coronabesmetting ging als een lopend vuurtje door het dorp. "We wisten het meteen en iedereen kent de persoon die besmet is. Het is nu eenmaal een kleine gemeenschap. We nemen het coronavirus serieus. Je ziet ook hier mensen op straat rondlopen met mondkapjes."
De coronapandemie bereikt ook meer en meer het Amerikaanse platteland, zoals hier in West Virginia:
De staat heeft één voordeel. "In West Virginia hebben we nu t-shirts met de tekst: 'West Virginia, nationale kampioen covid-19. Zelfisolatie sinds 1863'". Dat is het jaar dat de staat werd opgericht. "Inwoners van deze staat zijn trots op hun isolatie", zegt Dr. Brumage. Juist doordat de staat zo dunbevolkt en afgelegen is, verspreidt het virus zich langzamer in deze regio. De piek van de epidemie wordt pas begin mei verwacht. "Dat geeft ons extra tijd om ons voor te bereiden."
Toch zet Brumage zich schrap. "De volksgezondheid in West Virginia is slecht. We hebben hoge aantallen rokers. We scoren het hoogst op het gebied van overgewicht en diabetes. We zijn landelijk koplopers als het gaat om hepatitis B en hepatitis C-besmettingen. Het aantal HIV-patiënten groeit, omdat drugsgebruikers naalden delen. Kortom, we hadden al een epidemie voordat de coronapandemie arriveerde."
Hij vergelijkt de coronacrisis met een tsunami. "We zitten op het moment vlak voordat de tsunami aankomt en de oceaan zich terugtrekt. Ik ben bang dat als de golf hier landt, dat in de plattelandsgebieden van Amerika proportioneel meer mensen sterven dan in de rest van het land."

Nieuwsgrazer

Weinig regen, meer verdamping: droogte leidt in natuur tot brandgevaar

10-04-2020 - Liefst vier keer moest de brandweer vannacht uitrukken op de Veluwe om bos- en heidebranden te blussen. Eerder deze maand woedden ook in andere gebieden natuurbranden. In Drenthe was het in korte tijd drie keer raak, ook Groningen en Twente moesten het ontgelden.
Sinds gisteren geldt in vrijwel heel Nederland een verhoogd risico op natuurbranden, blijkt uit de risicokaart van de brandweer. Van de 25 Nederlandse veiligheidsregio's is in 21 regio's 'fase 2' van kracht, waarin een brand zich snel en onvoorspelbaar kan ontwikkelen. De overige vier veiligheidsregio's registreren het natuurbrandrisico niet.
In fase 2 is het risico op uitbreiding van een brand groter dan in fase 1, legt Margreet Zoer uit, landelijk coördinator natuurbrandbeheersing bij de brandweer. "Die fase is vooral bedoeld als extra waarschuwing aan mensen in de natuur: let op als je daar bent. Mocht er brand ontstaan, dan verspreidt die zich sneller."
Het is nog niet duidelijk hoe de branden op de Veluwe vannacht zijn ontstaan, de brandweer doet daar nu onderzoek naar. "Ik kan me voorstellen dat mensen denken: vier branden in één nacht in een vrij beperkt gebied, dat is opvallend", zegt Robert Spijkerman van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Maar het is ook voorjaar, de kans dat een natuurbrand ontstaat is in dit seizoen vrij groot."
Bekijk hier beelden van de brand op de Veluwe vannacht:
De brandweer waarschuwde afgelopen zondag al voor branden in bossen en op de heide, als gevolg van de aanhoudende droogte. Maar hoe zit dat? Hadden we dit jaar niet de op een na natste februarimaand ooit?
Hydroloog en 'waterboswachter' Rob van Dongen van Staatsbosbeheer snapt dat dat tegenstrijdig klinkt. "Maar we hebben de afgelopen drie, vier weken geen regen van betekenis gehad en veel zon. Bovendien stond er de eerste weken veel wind. Dat betekent dat water sneller verdampt, waardoor de bovengrond, de eerste centimeters van de bodem, vrij snel uitdroogt."
Bladeren
Vooral hoger gelegen gebieden in Nederland hebben daar last van, zegt Van Dongen, omdat het grondwater daar dieper ligt. "De bodem is dan echt afhankelijk van hangwater: het water dat blijft hangen na neerslag."
Als het een tijdje niet regent, kan dat dus vrij snel tot uitdroging van de bovengrond leiden. En dat het risico op natuurbranden juist in het voorjaar zo groot is, hangt ook samen met het groeiseizoen, vertelt de waterboswachter. "De bomen en planten krijgen weer bladeren en onttrekken dan water uit de bodem. Die wordt daardoor sneller droog."
Remmende trein
Overigens ontstaan de meeste natuurbranden, naar schatting zo'n 90 procent, door menselijk handelen, bewust of onbewust. Bijvoorbeeld een weggegooide sigarettenpeuk of een nog warme uitlaat van een auto die in hoog gras geparkeerd staat. "Maar ook een remmende trein kan al een natuurbrand veroorzaken", zegt landelijk coördinator Margreet Zoer. "Soms komen daar vonken vanaf, bij droge vegetatie kan dan brand ontstaan."

Nieuwsgrazer

Nu een eigen bedrijf beginnen, is dat wel slim? ‘Deze tijd biedt mij juist kansen’

10-04-2020 - Coronacrisis of niet, genoeg Nederlanders beginnen nog steeds een eigen bedrijf, blijkt uit nieuwe cijfers van de Kamer van Koophandel. Startende zzp'ers zijn over het algemeen optimistisch over de toekomst, ook al is de timing niet helemaal perfect: ‘Als je goed bent in wat je doet, zijn er altijd kansen’.

Nieuwsgrazer

Nog meer Tijd nieuws

Datum Onderwerp Reacties
06-04-2020 Aspergetelers en restauranteigenaren slaan handen ineen, zodat het witte goud niet naar varkens gaat 0 reacties
06-04-2020 Meel op bij veel supermarkten: enorme drukte bij de molens 0 reacties
03-04-2020 Aspergetelers wanhopen niet, maar afzet wordt wel ‘een dingetje’ 0 reacties
03-04-2020 Minister geeft toe dat luchthavens niet verplichte vergunning hebben, maar grijpt niet in 0 reacties
02-04-2020 Aldi schiet Deens noodlijdende bloementelers te hulp 0 reacties
01-04-2020 Online vergadering voor de ontwikkeling van normen voor bemestingsproducten 0 reacties
01-04-2020 Horeca moet dichtblijven tijdens aspergeseizoen, dus dan maar bezorgen 0 reacties
01-04-2020 Warme lentedagen in aantocht, dit weekend mogelijk 20 graden 0 reacties
30-03-2020 Teler ruilt zijn asperges en prei tegen hortensia's 0 reacties
28-03-2020 Wie gaan de asperges steken, nu veel Poolse arbeidskrachten niet komen? 0 reacties
28-03-2020 Aardbeienkweker in Klein-Zundert vreest tekort aan plukkers en schakelt Facebook in 0 reacties
27-03-2020 CAE-virus kan in een melkgeitenbedrijf lang onopgemerkt blijven 0 reacties
27-03-2020 Risico op natuurbranden neemt toe, brandweer kondigt 'fase 2' af 0 reacties
27-03-2020 Prijs varkensbrok blijft aantrekken 0 reacties
26-03-2020 Stort van mogelijk kankerverwekkend granuliet gaat door; wethouder wil in beroep 0 reacties
26-03-2020 Noodloketten ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open 0 reacties
26-03-2020 Te koop voor spotprijs: miljoen roze potanjers 0 reacties
26-03-2020 "Het bollencorso werd in 1947 voor het eerst gehouden op initiatief van een amayliiskweker die zei: "En nou is het tijd voor wat leuks" 0 reacties
26-03-2020 ‘Nederlandse economie raakt in recessie door uitbraak coronavirus’ 0 reacties
25-03-2020 Video: Koeien houden geen anderhalve meter afstand 0 reacties
24-03-2020 Goedemorgen. Nog 69 dagen tot 1 juni 0 reacties
23-03-2020 LTO Noord biedt leden psychosociale ondersteuning tijdens coronacrisis 0 reacties
23-03-2020 Afrikaanse varkenspest op groot varkenshouderijbedrijf in het westen van Polen 0 reacties
23-03-2020 Boer Zoekt Vrouw: Jutrijper Jelte mist doel en een boer in een bunnypakje 0 reacties
23-03-2020 Boer Zoekt Vrouw: nog geen vuurwerk in de stallen van boer Annemiek uit Tynaarlo 0 reacties
22-03-2020 Bioloog maakt zich zorgen: ‘Wolven laten zich echt niet stoppen door een hekje’ 0 reacties
20-03-2020 Nederlandse economie ligt op z'n gat, maar wat gebeurt er nu? 0 reacties
17-03-2020 New Holland T 7030 - Tijd op de hydrauliek ventielen 9 reacties
24-10-2019 Column: Karin Bergmans-Elshof: Aardappelbewaring anno 2020 0 reacties
23-10-2019 Wakker Dier achtervolgt Albert Heijn Kip tot bij jou op de stoep 0 reacties
23-10-2019 Met emmer in de hand sperziebonen oogsten 0 reacties
23-10-2019 Land te nat voor machinale oogst 0 reacties
23-10-2019 Wakker Dier in actie bij bezorgdienst Albert Heijn 0 reacties
21-10-2019 Natura 2000 verwateren? Dat lukte Balkenende ook al niet - tijd voor strategischer denken 0 reacties
20-10-2019 PvdD verliest dramatisch drie zetels in De Hond peiling 0 reacties
20-10-2019 PvdD verliest dramatisch drie zetels in De Hond peiling 0 reacties
20-10-2019 PvdD verliest dramatisch drie zetels in De Hond peiling 0 reacties
19-10-2019 Overproductie drukt prijs vleeskuikens 0 reacties
18-10-2019 Agxtend – zilveren medaille voor XPower 0 reacties
18-10-2019 Skip de AH kip. 0 reacties
18-10-2019 Stikstofproblematiek: RIVM moet af van stalorders uit Den Haag 0 reacties
17-10-2019 Boerenacties succes, maar niet de oplossing 96 reacties
17-10-2019 Filipijnen betalen 100 dollar per geslacht varken 0 reacties
15-10-2019 Boerenprotest 2.0 - BNR Nieuwsradio 1 reactie
15-10-2019 Blijft de tarweprijs in het groen staan? 0 reacties
15-10-2019 Oprichters Maarel Orchids treden terug 0 reacties
15-10-2019 Kaligehalte in vers gras naar zeldzaam hoog niveau 0 reacties
15-10-2019 Commissaris van de Koning en LTO veroordelen boerengeweld 0 reacties
14-10-2019 Tarweprijs stijgt verder ondanks recordvoorraad 0 reacties
11-10-2019 Europarlementariër CDA: ‘Nederland moet hogere stikstofdrempel invoeren’ 0 reacties
09-10-2019 Spannende tijd voor garnalenvissers: wat gebeurt er met hun duurzaamheidskeurmerk? 0 reacties
09-10-2019 Cursus over voer en stalmanagement voor vleeskuikenhouders 0 reacties
07-10-2019 Zorginstelling Libra op weg naar energieneutrale bedrijfsvoering 0 reacties
05-10-2019 NAV: ‘POC moet voor het nieuwe seizoen actief zijn’ 0 reacties
04-10-2019 Brabant zet boeren met rug tegen muur 0 reacties
04-10-2019 Inschrijven Agribusiness Award kan tot 15 oktober 0 reacties
04-10-2019 Meubelspecialist bespaart 10% energie 0 reacties
04-10-2019 Column: Seksende ideeën 0 reacties
04-10-2019 Waarom led-verlichting gebruiken 0 reacties
03-10-2019 Is vorst de volgende vijand voor oogstwerk? 0 reacties
03-10-2019 Zembla - Boeren bedenken plan om veestapel in 20 jaar tijd af te bouwen 1 reactie
03-10-2019 Welke kleding kan je het beste dragen op de kwekerij? 0 reacties
02-10-2019 Plantise één van de grootste plantenkwekers van Nederland 0 reacties
02-10-2019 Ultimatum gesteld aan Container Centralen 0 reacties
02-10-2019 Europese aardappelmarkt danst op een vulkaan 0 reacties
01-10-2019 Fotoserie: Spontane trekkeractie leidt tot grote vertragingen op A32 en A28 0 reacties
01-10-2019 Fotoserie: Spontane trekkeractie leidt tot grote vertragingen op A32 en A28 0 reacties
01-10-2019 Fotoserie: Spontane trekkeractie leidt tot grote vertragingen op A32 en A28 0 reacties
01-10-2019 In elke super nét even een andere hamlap 0 reacties
01-10-2019 Akkerbouwers naar Den Haag: Uien en pootgoed gerooid, nu is er tijd voor actie 0 reacties
01-10-2019 Video: Bussen vol boeren uit Oost-Nederland sluiten achteraan in file 0 reacties
01-10-2019 Video: Bussen vol boeren uit Oost-Nederland sluiten achteraan in file 0 reacties
01-10-2019 Video: Bussen vol boeren uit Oost-Nederland sluiten achteraan in file 0 reacties
01-10-2019 Plantise vanaf vandaag officieel één van de grootste plantenkwekers van Nederland 0 reacties
30-09-2019 Handelaren zijn positief op de afzet biggen 0 reacties
30-09-2019 Trekkertjes verzamelen voor Haagse kinderen 0 reacties
29-09-2019 Claas Jaguar 80 SF perceel aan de gang maken in Dalen 0 reacties
28-09-2019 Nachbarn tag met man en macht in de mais 0 reacties
28-09-2019 Deutz met een Votex-klepelmaaier 0 reacties
27-09-2019 [video] Nog 100 dagen te gaan: Riwald met hybride rallymonster naar Dakar 0 reacties
27-09-2019 Rutte over stikstofcrisis: ‘Ik kan boeren niet gerust stellen’ 12 reacties
27-09-2019 Warenwet moet actueel blijven om consumenten te beschermen tegen risico’s van deze tijd 0 reacties
27-09-2019 Hoe werd België besmet met Afrikaanse varkenspest? 0 reacties
26-09-2019 Suikergehalte hoog voor tweede campagneweek 0 reacties
26-09-2019 Ondertoon op kaasmarkt blijft vast 0 reacties
26-09-2019 Tijd voor frisse blik en grote ideeën 0 reacties
26-09-2019 Veldmuizenplaag bereikt Betuwe 8 reacties
26-09-2019 Veldmuizenplaag bereikt Betuwe 0 reacties
26-09-2019 Buffercapaciteit voer heeft invloed op diverse facetten varkensvoeding 0 reacties
26-09-2019 De koeien vaker buiten zetten levert meer stikstofreductie op dan een lagere maximumsnelheid 15 reacties
25-09-2019 POV maakt speerpunt van promotie sector 0 reacties
24-09-2019 Column: 'We lossen het op' 0 reacties
23-09-2019 Evers Vario-Disc schijveneggen: met verstelbare snijhoek 0 reacties
22-09-2019 België en Engeland gaan samen virusremmer en vaccin tegen varkenspest ontwikkelen 0 reacties
21-09-2019 Culinair ontdekt: Aspic 0 reacties
21-09-2019 Weinig animo onder vleeskuikenhouders om minder kuikens op te zetten 0 reacties
21-09-2019 Iets flauwere stemming op varkensmarkt 0 reacties