Tijd

Tijd nieuws

Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse'

05-08-2020 -

Quote:
"Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."

Tijd om te studeren hadden ze eigenlijk niet meer. Zoveel bestellingen kwamen er binnen. Wat begon als een hobby heeft in een paar jaar tijd een enorme vlucht genomen. De broers Koen, Wout en Stan van KWS Seuren in Beugen hebben inmiddels honderden klanten in binnen- en buitenland en sloten een fijne deal met Samsung voor de accucellen. "We begonnen op een zolderkamer van nog geen 40 vierkante meter," zegt Koen, "en kijk nu: een pand van 1100 meter en 20 man in dienst."
De handigheid hebben ze van hun vader, zeggen de broers. Altijd waren ze al bezig met dingen repareren en vooral kijken hoe iets werkt. Het duurde dan ook niet lang voor iemand ze vroeg om eens te kijken naar de accu van zijn elektrische fiets. Die deed het namelijk niet zo goed meer.
De jongens vonden het wel een leuk klusje. "We moesten zelf van alles opzoeken op internet", vertelt de 23-jarige Wout. Uiteindelijk weten ze in een paar weken tijd onderdelen te bestellen en de accu te reviseren. "Hij kon er meteen twee keer zo ver op fietsen", zegt de drie jaar oudere Koen. Mond-tot-mondreclame deed de rest en voordat ze het wisten was er eigenlijk geen tijd meer om te studeren.
"Best knap hoor, want we zijn handig, maar totaal geen verkopers", zegt Wout. "Stonden we daar een beetje onhandig in een fietsenwinkel te vertellen wat we konden."
Het kwam allemaal goed en ondertussen is KWS Seuren ook een erkend leerbedrijf. Studenten mogen er stagelopen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werken. De coronacrisis heeft ze daar nog een beetje bij geholpen, er waren ineens handen genoeg. "Maar die mensen gaan straks weer gewoon naar school dus hebben we ook alweer vacatures moeten plaatsen", zegt Koen.
Het principe is simpel. Elektrische fietsen die vier tot acht jaar oud zijn hebben vaak te maken met accu's die minder goed werken. Je kan er niet meer zo ver op fietsen, of in het ergste geval doet 'ie het helemaal niet meer. Een nieuwe accu is duur. Zie daar het gat in de markt. De broers kunnen in de meeste gevallen de accu reviseren. Voor maar een deel van de kosten van een nieuwe accu.
Wout legt uit dat elke fiets een ander accupakket nodig heeft. "Je kan niet zomaar een setje accucellen in een fiets stoppen, dat moet allemaal heel goed worden uitgezocht en berekend en dat verschilt dus ook per merk en per fiets." De losse accucellen worden door de broers op maat gemaakt en vervolgens aan elkaar gelast met kleine stripjes. Op die pakketjes komt de elektronica van de fiets en dat gaat weer terug in de behuizing.
Het grote voordeel van een nieuw accupakketje is dat de gebruiker vaak meteen een stuk verder kan fietsen op die nieuwe accu. "Soms tot wel twee keer zo ver", zegt Koen. De accucellen worden met de tijd steeds kleiner en lichter. Nog een voordeel van reviseren dus, vinden de broers. "We geven natuurlijk ook garantie, net als in de fietsenwinkel."
Broer Stan (21) laat zijn trots nog even zien. Een Peugeot 106 uit 1996. De donkergroene auto is bijzonder, want één van de paar duizend exemplaren die toen op de markt zijn gebracht. Volledig elektrisch. "Je zou er honderd kilometer mee moeten kunnen rijden en dan moest je hem weer opladen en dat duurde dan zo'n vijf uur", zegt Stan. Dan snap je meteen waarom deze auto nooit een groot succes is geworden...
Stan haalde de oude accu eruit en plaatste er een nieuw accupakket in. "De capaciteit is meer dan verdubbeld. Van 10 naar 30 kilowattuur. Nu kan ik er zo'n 250 kilometer mee rijden voor die weer aan het stopcontact moet."
Daar ligt voor de broers dan ook de toekomst. "Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."
Ze zien elkaar zo'n acht uur per dag in de werkplaats en daarnaast wonen ze ook nog eens onder één dak. Misschien schuilt daar wel het grootste bedrijfsrisico: ruzie. Dat hebben ze gelukkig maar zelden, lachen de broers.

Nieuwsgrazer

Kamerleden willen eerder terug van reces: 'Situatie wordt alleen maar erger'

03-08-2020 - Het aantal coronabesmettingen stijgt tot waarden uit de tijd van de intelligente lockdown, maar politiek Den Haag is ‘vrij onzichtbaar’. De drie linkse partijen willen de Kamer wederom terugroepen van reces.

Nieuwsgrazer

Afschot 6000 wilde zwijnen op de Veluwe, 'ze eten het bos op'

03-08-2020 - Van de ongeveer 7500 wilde zwijnen op de Veluwe worden er de komende tijd 6000 doodgeschoten, zegt Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland. De dieren veroorzaken veel schade aan de omgeving als hun aantal toeneemt.
Elk jaar worden er wilde zwijnen doodgeschoten op de Veluwe. De laatste jaren zijn dat er telkens duizenden. Dat komt doordat wilde zwijnen maar weinig natuurlijke vijanden hebben en er veel voedsel is voor de dieren.
Faunabeheereenheid, landbouwers, Staatsbosbeheer, de Dierenbescherming en andere betrokkenen hebben nauwkeurig gekeken naar de Veluwe en bepaald hoeveel wilde zwijnen er zouden moeten rondlopen in het gebied. "Je wil wel zwijnen zien, maar je bos moet niet worden opgegeten", zegt een woordvoerder van de FBE. Er is volgens hem besloten dat twee wilde zwijnen per honderd hectare gewenst zijn en dat maakt dat er maximaal 1500 wilde zwijnen op de Veluwe mogen rondlopen.
De woordvoerder wijst erop dat wilde zwijnen met hun neus in de bodem van de Veluwe wroeten, op zoek naar eten. "Alle plantjes die nu groeien, worden overhoop gehaald waardoor je hele bosverjonging door wilde zwijnen wordt vernietigd. Je houdt alleen meer bomen over. Geen kleine plantjes betekent geen insecten en dat betekent weer geen zangvogels. Alles zou in disbalans raken."
De wolf
Wilde zwijnen hebben wel een natuurlijke vijand: wolven. En hoewel er daar steeds meer van rondlopen op de Veluwe, eten ze nog onvoldoende wilde zwijnen om het evenwicht te herstellen. "Afschot is noodzakelijk om de populatie in bedwang te houden."
De dieren worden tot 1 april volgend jaar geschoten. De komende tijd moet er al veel gebeuren. Binnen een paar maanden vallen er weer veel eikels en beukennoten, eten waar wilde zwijnen gek op zijn. "Als die vallen, verdwijnen de wilde zwijnen in het bos." Dan zijn ze volgens de woordvoerder niet meer zo makkelijk te vinden.
Tegenstanders van de jacht, zoals de Faunabescherming, zeggen dat er zo veel dieren afgeschoten worden omdat jagers dat graag doen. "Die willen veel schieten, dus die zorgen ervoor dat er veel voedsel in het veld is", zegt een woordvoerder tegen Omroep Gelderland. "De jagers creëren met veel voedsel eigenlijk de jacht voor de volgende jaren."

Nieuwsgrazer

Nog meer Tijd nieuws

Datum Onderwerp Reacties
03-08-2020 ‘Ontspannen in natuur maakte coronacrisis draaglijker’ 0 reacties
31-07-2020 Wisselvallige juli eindigt bloedheet: 'Hitterecord van 1995 gaat er keihard aan' 0 reacties
29-07-2020 Schapen en geiten vaccineren tegen Q-koorts moet voor 1 augustus 2020 0 reacties
27-07-2020 Tractor brand in Vollenhove slaat over naar boerderij 0 reacties
27-07-2020 Zaterdag belooft tropische zomerdag te worden met temperatuur tussen 25 en 30 graden 0 reacties
25-07-2020 Onderzoek naar misstanden slachthuizen gestopt 0 reacties
25-07-2020 NVWA verbiedt slacht in aanloop naar Offerfeest, slachterijen naar de rechter 0 reacties
23-07-2020 Hoe staan de percelen zaaiuien ervoor? 0 reacties
22-07-2020 Brabant moet fouten in windmolenplan A16 rechtzetten 0 reacties
21-07-2020 GGD ontdekt coronahaardjes in West-Brabant en trekt aan de bel: 'Mensen verslappen in coronagedrag’ 0 reacties
20-07-2020 Zoveel Hyundai Kona Electrics zijn er al verkocht 0 reacties
17-07-2020 Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed' 14 reacties
17-07-2020 Regen vertraagt de toevoer op uienmarkt 0 reacties
14-07-2020 Ballonvaarders springen een gat in de lucht, er mag weer gevaren worden 0 reacties
14-07-2020 Tegemoetkomingsregeling flexwerkers twee weken langer open 0 reacties
13-07-2020 Eerste Ierse melkprijs weer boven de 30 cent 0 reacties
11-07-2020 Boeren over protestacties: 'De puzzel past niet meer in Nederland' 0 reacties
10-07-2020 Windmolens en zonnepanelen in 'Duurzame Polder' tussen Den Bosch en Oss een stap dichterbij 0 reacties
09-07-2020 Kun je plezier hebben met een elektrische auto? Column door Robin Lammers 0 reacties
09-07-2020 Picnic groeit als kool: ‘Misschien doen onze melkboerrondjes iets aan eenzaamheid’ 0 reacties
08-07-2020 Gekantelde cementwagen op N2 bij Eindhoven zorgt urenlang voor problemen 0 reacties
08-07-2020 Boetes voor tractoren op Brabantse snelwegen 6 reacties
07-07-2020 Boerenacties: 'Tijd van waarschuwen is voorbij' 0 reacties
05-07-2020 Actievoerende boeren voelen zich niet gehoord: ‘Er breekt een boerenrevolutie uit’ 0 reacties
03-07-2020 Waarom melkveehouders boos zijn over 'eiwitplan' minister Schouten 0 reacties
01-07-2020 Nog dit jaar definitief een klap op verkoop 51 ha Waddenglas 0 reacties
28-06-2020 Bewoner hoort knal en ontsnapt met zijn familie net op tijd aan verwoestende vuurzee in monumentale boerderij 0 reacties
27-06-2020 Onweersbuien met lokaal veel neerslag op komst 0 reacties
26-06-2020 Tsunami lieveheersbeestjes overspoelt onze kust 0 reacties
26-06-2020 Jezelf van ziek naar gezond eten met een plantaardig dieet: soms kan het echt 0 reacties
25-06-2020 2000 liter diesel bespaard door zonnepanelen op dak van vrachtwagen, Vos laat nóg een truck met panelen rijden 0 reacties
25-06-2020 "Vrouwen bloot, handel loopt als een idioot" 0 reacties
24-06-2020 Hitteplan gaat van start vanwege tropische temperaturen 0 reacties
22-06-2020 Hevige buien vragen om grotere buffercapaciteit 0 reacties
22-06-2020 Hevige buien vragen om grotere buffercapaciteit 0 reacties
22-06-2020 Ruim 40% minder antibioticagebruik op 9 jaar tijd 0 reacties
20-06-2020 Liempdenaren verdrietig over vertrek kleurrijke pastoor en maken film over zijn tijd in het dorp 0 reacties
20-06-2020 Q-koorts-patiënten somber over hun besmetting 0 reacties
19-06-2020 Diertransporten onder loep EU-parlementscommissie 0 reacties
18-06-2020 "Biologische teelt is me met de paplepel ingegoten" 0 reacties
17-06-2020 Wolf richtte bloedbaden aan, maar bijna helft van de mensen wil er wel één tegenkomen 0 reacties
17-06-2020 Opnieuw forse regenbuien verwacht, code geel voor vier provincies 0 reacties
17-06-2020 Onderzoek: draagvlak voor wolf in Nederland neemt toe 0 reacties
16-06-2020 Natuurorganisaties: "Windturbines en zonnepanelen passen niet bij natuurdoelen" 0 reacties
16-06-2020 Met één flinke regenbui is de droogte in de Achterhoek nog lang niet verholpen 3 reacties
13-06-2020 Opel Corsa-E blijft gewoon zichzelf 0 reacties
11-06-2020 Horeca stuurt brandbrief naar kabinet: meer gasten en stoppen met 1,5 meter regel 0 reacties
11-06-2020 'Tesla begint massaproductie van elektrische vrachtauto's' 0 reacties
09-06-2020 Stikstof blijft een lastig onderwerp in Brabant, maar de BMF is blij met de adviezen van Remkes 0 reacties
09-06-2020 Kudde koeien op A50 na brand in vrachtwagen: snelweg dicht 0 reacties
04-06-2020 Komende dagen alleen maar wolken, wind en regen 0 reacties
03-06-2020 Wolf in Brabant: gaat hij weer weg of worden het er meer? Dit denken de kenners 0 reacties
29-05-2020 Boer Aad is acht jaar na dramatische logeerweek gelukkig in liefde 0 reacties
29-05-2020 Boer zoekt Vrouw haalt oude koeien uit de sloot 0 reacties
29-05-2020 Stelling: Het is de verantwoordelijkheid van de boer om het vee te beschermen tegen de wolf 0 reacties
26-05-2020 Droogte nekt het binnenland 0 reacties
25-05-2020 Besmette nertsenfokker wil zijn bedrijf in Deurne laten ruimen: 'Het risico is te groot' 0 reacties
25-05-2020 In onze straat sloeg dé wolf toe: ‘Er was een heel bloedspoor, mama.’ 0 reacties
24-05-2020 Gratis wolfwerende netten van provincie alweer op, drie schapenhouders zijn geholpen 0 reacties
23-05-2020 Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks' 0 reacties
22-05-2020 Coronanieuws: totaal sterftecijfer voor het eerst in maanden lager dan normaal 0 reacties
20-05-2020 Door droogte op steeds meer plekken verboden om water uit beken en sloten te halen 0 reacties
20-05-2020 Internationale wetenschappers: pulsvisverbod onnodig 0 reacties
19-05-2020 'Honderd is hetzelfde als nul', Brabanthallen willen versoepeling 100 mensen-maatregel 0 reacties
18-05-2020 Annemiek van Boer zoekt Vrouw houdt mini-reünie met andere boeren (en daar laat Geert zijn laat 'geheime' vriendin tóch zien) 0 reacties
18-05-2020 Meer dierenbeulerij in coronatijd: ‘Soms is het een ravage qua botbreuken’ 0 reacties
16-05-2020 Tientallen schapen doodgebeten in Brabants dorpje: 'Het is gigantisch' 0 reacties
15-05-2020 Compensatieregeling garandeert stop pelsdierkweek 0 reacties
15-05-2020 Compensatieregeling garandeert stop pelsdierkweek 0 reacties
15-05-2020 Bloedbad in schapenweide Hedikhuizen: 'Dit kan ook het werk van een hond zijn' 0 reacties
15-05-2020 Is een vegan ramadan de toekomst? ‘Er komt nog steeds veel vlees op tafel’ 0 reacties
11-05-2020 "Drive-in Boeregoed loopt als een trein" 0 reacties
11-05-2020 Boer Vindt Vrouw: volgens Steffi en Roel een heel mooie laatste aflevering 0 reacties
08-05-2020 Wolvin is zwanger: nieuwe welpen in aantocht op Noord-Veluwe 0 reacties
08-05-2020 Efteling-directeur is blij dat het park weer open kan: 'Maar dit wordt het slechtste jaar ooit' 0 reacties
06-05-2020 LTO: Landbouw Collectief bestaat de facto niet meer 14 reacties
06-05-2020 Erkenning samenwerkingsverbanden in land- en tuinbouw voor onbepaalde tijd verlengd 0 reacties
06-05-2020 Oud-ZLTO-directeur wordt gedeputeerde van landbouw, geen cultuurgedeputeerde meer 0 reacties
04-05-2020 Bastiaan uit Boer zoekt Vrouw laat Milou even links liggen 0 reacties
03-05-2020 286 new holland afstelling naalden 3 reacties
02-05-2020 RIVM-experts: 'We weten nog te weinig om exitstrategie te kunnen bepalen' 0 reacties
01-05-2020 Russische aardappelprijs stijgt door zorgen 0 reacties
30-04-2020 Nieuw provinciebestuur met Forum voor Democratie kwestie van tijd, nu heel CDA samenwerking steunt 2 reacties
23-04-2020 Voedselboxen met lokale producten in trek 0 reacties
22-04-2020 Mannen die auto omgooiden bij stalbezetting Boxtel, krijgen 2 weken de tijd om zich te melden 0 reacties
22-04-2020 Begrip, maar Drentse recreatie verder in de knel 0 reacties
21-04-2020 Landbouw en natuur in Oost- en Zuid-Nederland zuchten onder de droogte 0 reacties
21-04-2020 Vrees telers ongegrond: asperges ook in coronatijden nog altijd het witte goud 0 reacties
21-04-2020 EU-hulp voor landbouw lijkt kwestie van tijd 0 reacties
18-04-2020 Renault focust in China op lichte bedrijfswagens en elektrische auto’s 0 reacties
17-04-2020 “Maak ons voedselsysteem autonomer en veerkrachtiger” 0 reacties
16-04-2020 Vloggende veehouders in Brabant: best lastig, die boerenmarketing 0 reacties
16-04-2020 Vloggende veehouders: best lastig, die boerenmarketing 0 reacties
14-04-2020 Varkensboeren die willen stoppen moeten geduld hebben, stapel aanvragen is te groot 3 reacties
13-04-2020 Grote fabriek voor varkensvlees in VS dicht om uitbraak virus 0 reacties
10-04-2020 De coronapandemie raakt nu ook het Amerikaanse platteland 0 reacties
10-04-2020 Weinig regen, meer verdamping: droogte leidt in natuur tot brandgevaar 0 reacties