Maken

Maken nieuws

Moeten wij ons in Nederland zorgen maken om ammoniumnitraat?

05-08-2020 - 2.750 ton van de chemische stof ammoniumnitraat lag er opgeslagen in een graanloods in de Libanese hoofdstad Beiroet. Een enorme hoeveelheid, die leidde tot een explosie met vernietigende gevolgen. Moeten wij ons in Nederland zorgen maken?

Nieuwsgrazer

Broers reviseren accu's van fietsen: 'Zelfs Samsung heeft interesse'

05-08-2020 -

Quote:
"Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."

Tijd om te studeren hadden ze eigenlijk niet meer. Zoveel bestellingen kwamen er binnen. Wat begon als een hobby heeft in een paar jaar tijd een enorme vlucht genomen. De broers Koen, Wout en Stan van KWS Seuren in Beugen hebben inmiddels honderden klanten in binnen- en buitenland en sloten een fijne deal met Samsung voor de accucellen. "We begonnen op een zolderkamer van nog geen 40 vierkante meter," zegt Koen, "en kijk nu: een pand van 1100 meter en 20 man in dienst."
De handigheid hebben ze van hun vader, zeggen de broers. Altijd waren ze al bezig met dingen repareren en vooral kijken hoe iets werkt. Het duurde dan ook niet lang voor iemand ze vroeg om eens te kijken naar de accu van zijn elektrische fiets. Die deed het namelijk niet zo goed meer.
De jongens vonden het wel een leuk klusje. "We moesten zelf van alles opzoeken op internet", vertelt de 23-jarige Wout. Uiteindelijk weten ze in een paar weken tijd onderdelen te bestellen en de accu te reviseren. "Hij kon er meteen twee keer zo ver op fietsen", zegt de drie jaar oudere Koen. Mond-tot-mondreclame deed de rest en voordat ze het wisten was er eigenlijk geen tijd meer om te studeren.
"Best knap hoor, want we zijn handig, maar totaal geen verkopers", zegt Wout. "Stonden we daar een beetje onhandig in een fietsenwinkel te vertellen wat we konden."
Het kwam allemaal goed en ondertussen is KWS Seuren ook een erkend leerbedrijf. Studenten mogen er stagelopen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen er werken. De coronacrisis heeft ze daar nog een beetje bij geholpen, er waren ineens handen genoeg. "Maar die mensen gaan straks weer gewoon naar school dus hebben we ook alweer vacatures moeten plaatsen", zegt Koen.
Het principe is simpel. Elektrische fietsen die vier tot acht jaar oud zijn hebben vaak te maken met accu's die minder goed werken. Je kan er niet meer zo ver op fietsen, of in het ergste geval doet 'ie het helemaal niet meer. Een nieuwe accu is duur. Zie daar het gat in de markt. De broers kunnen in de meeste gevallen de accu reviseren. Voor maar een deel van de kosten van een nieuwe accu.
Wout legt uit dat elke fiets een ander accupakket nodig heeft. "Je kan niet zomaar een setje accucellen in een fiets stoppen, dat moet allemaal heel goed worden uitgezocht en berekend en dat verschilt dus ook per merk en per fiets." De losse accucellen worden door de broers op maat gemaakt en vervolgens aan elkaar gelast met kleine stripjes. Op die pakketjes komt de elektronica van de fiets en dat gaat weer terug in de behuizing.
Het grote voordeel van een nieuw accupakketje is dat de gebruiker vaak meteen een stuk verder kan fietsen op die nieuwe accu. "Soms tot wel twee keer zo ver", zegt Koen. De accucellen worden met de tijd steeds kleiner en lichter. Nog een voordeel van reviseren dus, vinden de broers. "We geven natuurlijk ook garantie, net als in de fietsenwinkel."
Broer Stan (21) laat zijn trots nog even zien. Een Peugeot 106 uit 1996. De donkergroene auto is bijzonder, want één van de paar duizend exemplaren die toen op de markt zijn gebracht. Volledig elektrisch. "Je zou er honderd kilometer mee moeten kunnen rijden en dan moest je hem weer opladen en dat duurde dan zo'n vijf uur", zegt Stan. Dan snap je meteen waarom deze auto nooit een groot succes is geworden...
Stan haalde de oude accu eruit en plaatste er een nieuw accupakket in. "De capaciteit is meer dan verdubbeld. Van 10 naar 30 kilowattuur. Nu kan ik er zo'n 250 kilometer mee rijden voor die weer aan het stopcontact moet."
Daar ligt voor de broers dan ook de toekomst. "Natuurlijk blijven we echt de komende jaren nog heel druk met de fietsaccu's, maar ook die automotive is zeer interessant." In hun loods ook een plug-in hybride Volkswagen. "Daar kan je normaal maar zo'n 30 kilometer elektrisch mee rijden. Dat zijn we nu aan het vergroten naar zo'n 100 kilometer", zegt Stan. "Dan kan je alle korte stukken elektrisch rijden en hoef je voor je woon-werkverkeer nooit te tanken."
Ze zien elkaar zo'n acht uur per dag in de werkplaats en daarnaast wonen ze ook nog eens onder één dak. Misschien schuilt daar wel het grootste bedrijfsrisico: ruzie. Dat hebben ze gelukkig maar zelden, lachen de broers.

Nieuwsgrazer

Misstanden bij slachterij Van Rooi Meat schokken Helmondse politiek

03-08-2020 - Gemeenteraadsleden in Helmond zijn geschrokken van vermeende misstanden bij slachterij Van Rooi Meat in hun stad. Ze maken zich ernstig zorgen over de bedrijfscultuur bij de slachterij. Ook zijn ze verbaasd dat de GGD tot nu toe coronacontroles steeds aankondigde.
“Controleren doe je om te zien of de situatie in de haak is. Zeker als je weet dat dit bedrijf al eens twee weken dicht moest, omdat er zoveel medewerkers het coronavirus bleken te hebben, is het vreemd dat controles worden aangekondigd.” Dat zegt raadslid Martijn Rieter van de oppositiepartij Helder Helmond. “Als je ook leest dat medewerkers worden gedwongen te sjoemelen met hun gezondheidsverklaring, dan maak ik me daar zeer ernstig zorgen over.”

AngstcultuurDe NOS berichtte zondag over misstanden bij de op een na grootste slachterij van het land. Medewerkers vertelden dat ze de afgelopen twee maanden moesten doorwerken terwijl ze coronaklachten hadden. Een aantal van hen stelt dat ze opdracht hebben gekregen om te liegen. Zo zou een leidinggevende hen hebben opgedragen op een gezondheidsverklaring ‘nee’ aan te kruisen bij de vraag of ze klachten hebben. Sommigen kozen er zelf voor de gezondheidsverklaring verkeerd in te vullen, uit angst om hun baan te verliezen.
Bovendien werd duidelijk dat de GGD controles op naleving van coronaregels tot nu toe steeds aankondigde. Na de berichtgeving lieten GGD Brabant-Zuidoost en de Veiligheidsregio weten onaangekondigde controles te gaan uitvoeren.

“Het is goed dat dit is teruggedraaid. Maar ik vraag me echt af waarom eerst überhaupt voor aangekondigde controles gekozen is. Dit bedrijf moest al eens eerder dicht nadat er veel mensen besmet bleken te zijn met het coronavirus. Ik vraag me dan af: waarom blijf je niet gewoon steekproefsgewijs testen? Zo zie je of de situatie verbetert”, zegt Martijn Rieter van Helder Helmond.

'Kwetsbare mensen'Ook Theo Manders van de VVD heeft het nieuws met verbazing vernomen. “Het regent coronaproblemen in de vleesverwerkende industrie. Ik snap wel dat controles soms worden aangekondigd, in de hoop dat het gedrag verandert. Maar hier zijn we al een fase verder. Van Rooi Meat is al eens gesloten. Dan zou ik zeggen: treed sneller en strenger op.”
Volgens GroenLinks-fractievoorzitter Thomas Tuerlings lijkt er sprake van een angstcultuur bij Van Rooi Meat. “Dat is natuurlijk een beetje speculeren, maar het kan toch niet zo zijn dat medewerkers met klachten verplicht worden tóch te werken.” Tuerlings pleit voor strengere controles, mede omdat mensen die er werken veelal arbeidsmigrant zijn. “Zij zijn extra kwetsbaar en verdienen meer bescherming en waardering. Van Rooi heeft echt iets uit te leggen.”

Van Rooi Meat ontkentDirecteur Marc van Rooi ontkent tegenover de NOS dat het personeel opdracht heeft gekregen om te liegen. Ook stelt hij aan dat coronaregels in het bedrijf altijd even streng worden nageleefd en niet alleen als er een GGD-controle is aangekondigd.
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is maandag bij elkaar gekomen om de situatie bij Van Rooi Meat te bespreken. Later vanmiddag wordt duidelijk welke maatregelen genomen worden.

LEES OOK:
GGD gaat gezondheidschecks controleren bij Van Rooi Meat
'Werknemers van slachterij Van Rooi moesten doorwerken met coronaklachten'
Van Rooi Meat moet twee weken langer dicht blijven, alle medewerkers in quarantaine

Nieuwsgrazer

Nog meer Maken nieuws

Datum Onderwerp Reacties
03-08-2020 'Tienduizenden vissen Oostvaardersplassen dood door trage provincie' 0 reacties
01-08-2020 Gelderland maakt massaal aanspraak op schadevergoeding door vliegveld Lelystad 0 reacties
31-07-2020 Babyzwijntjes op Veluwe achtervolgen auto voor voedsel: ‘Dit is precies waar we bang voor zijn’ 0 reacties
29-07-2020 Bestuurders elektrische auto’s vaker schade 0 reacties
29-07-2020 Minder kalveren en varkens geslacht vanwege coronavirus 0 reacties
29-07-2020 Dierenambulancemedewerkers willen bodycam: 'Bedreigd en geïntimideerd' 0 reacties
28-07-2020 Zandwinplas Amerika wordt mogelijk dertig voetbalvelden groter 0 reacties
27-07-2020 #Coronacreativiteit: rum van suikerbieten 0 reacties
24-07-2020 Australisch kaasmerk Coon verandert naam na racismeverwijten 0 reacties
23-07-2020 Toekomstbeeld FrieslandCampina: de Nederlandse turbokoe zal nóg meer melk geven 12 reacties
23-07-2020 Minder vlees eten: we willen wel, maar waarom lukt het niet? 0 reacties
23-07-2020 Politiebond noemt reacties op agenten in burger 'misselijkmakend' 21 reacties
22-07-2020 Rotterdam opent eerste snellaadstation voor elektrische auto's 0 reacties
20-07-2020 Uitgebroken jonge koeien wandelen kalmpjes op snelweg A28, ‘boetes voor negeren rood kruis’ 0 reacties
17-07-2020 Psychische nood onder boeren: 'Langdurige onzekerheid is voor niemand goed' 14 reacties
17-07-2020 Regen vertraagt de toevoer op uienmarkt 0 reacties
17-07-2020 'Boetes voor onterechte groene claim op product' 0 reacties
16-07-2020 Coronanieuws: 'Veehouderij meest riskante menselijke activiteit voor pandemieën' 0 reacties
15-07-2020 ZLTO blijft ondanks uitspraak rechter hopen op nieuwe afspraken voor veehouders 0 reacties
14-07-2020 Duitse rechter oordeelt dat Tesla-reclame misleidend is 0 reacties
14-07-2020 Miljoenen uit Brussel voor toekomstbestendig drinkwater 0 reacties
13-07-2020 Transport vraagt boeren om acties publieksvriendelijker te maken 23 reacties
12-07-2020 Koeien gered uit riviertje de Tongelreep bij Valkenswaard 0 reacties
11-07-2020 Nederlandse economie krijgt tik, maar in Europa (nog) niet de heftigste 0 reacties
10-07-2020 Windmolens en zonnepanelen in 'Duurzame Polder' tussen Den Bosch en Oss een stap dichterbij 0 reacties
10-07-2020 Dorpen zien kans voor elektrische deelauto: Sleen en Dalen mikken op dit najaar 0 reacties
09-07-2020 Een beetje indruk maken met trekkers? ‘Ach, de ene boer is wat radicaler dan de andere’ 0 reacties
09-07-2020 Kamer: Ontoelaatbaar dat boeren minister Schouten het werken onmogelijk maken 17 reacties
09-07-2020 Zware tijden voor telers suikerbieten 0 reacties
08-07-2020 Melkveehouder Omgo Nieweg over de boerenprotesten: 'De trekkerdemonstraties zijn een schreeuw om aandacht. Maar niet een doel op zich' 0 reacties
08-07-2020 Boeren komen langs bij RTV Oost: "Het moet duidelijk worden waarom we hier staan" 0 reacties
06-07-2020 Run op subsidie elektrisch rijden, pot voor nieuwe auto's al bijna leeg 0 reacties
05-07-2020 Unieke eerste beelden van wolf en aaseters bij gedood hert 0 reacties
05-07-2020 Actievoerende boeren voelen zich niet gehoord: ‘Er breekt een boerenrevolutie uit’ 0 reacties
03-07-2020 Boeren op de trekker naar politiebureaus om aangifte te doen tegen minister Schouten 46 reacties
01-07-2020 Fruitbedrijf Hedel weer doelwit van criminelen: hoe kan het zover komen? 0 reacties
29-06-2020 Verwijderen eendenkroos en nieuw gemaal moeten einde maken aan vissterfte in Vught 0 reacties
27-06-2020 ‘Britten maken zich zorgen, meerderheid wil in EU blijven’ 0 reacties
27-06-2020 Uientelers in Zeeland zetten 'bijenbrood' in om de oogst te beschermen 0 reacties
27-06-2020 Onweersbuien met lokaal veel neerslag op komst 0 reacties
26-06-2020 Kans op onweersbuien met hagel en windstoten (maar misschien ook niet) 0 reacties
25-06-2020 IJzeren plaat als dam in de sloot, water vasthouden in droge tijden is uitdaging voor waterschappen 0 reacties
24-06-2020 Hitteplan van start door tropische temperaturen, zuiden van Nederland warmt als eerste op 0 reacties
24-06-2020 Hitteplan gaat van start vanwege tropische temperaturen 0 reacties
24-06-2020 Kleine ondernemers kunnen helft kosten 1,5 meteraanpassingen vergoed krijgen 0 reacties
23-06-2020 Hittegolf in juni zeldzaam: landelijk én regionaal in Brabant 0 reacties
23-06-2020 Kamer wil brede voeraanpak voor stikstof 4 reacties
23-06-2020 Eerste regionale hittegolf deze week al een feit: 'Deze dinsdag is mooiste dag van de week' 0 reacties
22-06-2020 Schouten is blij: Nederlandse boeren mogen nog eens twee jaar extra mest uitrijden 23 reacties
22-06-2020 Tynaarlo geeft ruim baan aan bloemen, bijen en bomen 0 reacties
22-06-2020 “We moeten bij gewasbescherming af van de kilogrammendiscussie” 0 reacties
21-06-2020 Het wordt snikheet deze week, hittegolf met zelfs 33 graden op de Veluwe 0 reacties
20-06-2020 Liempdenaren verdrietig over vertrek kleurrijke pastoor en maken film over zijn tijd in het dorp 0 reacties
19-06-2020 Zware regenbuien niet het enige waar we ons zorgen om moeten maken 0 reacties
16-06-2020 Onweer op komst, KNMI waarschuwt voor hagel en lokaal veel neerslag 0 reacties
15-06-2020 Brabantse boeren gebruiken in droge jaren onverwacht veel water voor de beregening van hun akkers 0 reacties
15-06-2020 ‘Gemeenten: Rijk moet meer voorlichting geven over 5G’ 0 reacties
14-06-2020 Slachterij Cooymans Den Dungen moet illegale bouwwerken afbreken 0 reacties
13-06-2020 Na protest kan bruine vloot ook gebruik maken van coronaregeling 0 reacties
12-06-2020 Ruim 3 ton subsidie voor verbinden glastuinbouw, onderwijs en bedrijfsleven Westland 0 reacties
11-06-2020 Horeca stuurt brandbrief naar kabinet: meer gasten en stoppen met 1,5 meter regel 0 reacties
11-06-2020 De doener: 'Een bijenhotel kan zo simpel zijn als je zelf wil' 0 reacties
11-06-2020 Geen extra stikstofmaatregelen wegvervoer 1 reactie
10-06-2020 Kamer: laten we sneller stoppen met nertsenhouderij, kooien niet opnieuw vullen 0 reacties
10-06-2020 407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld om snel te stoppen 0 reacties
10-06-2020 407 varkensboeren die meeste stank veroorzaken krijgen geld van rijk om te stoppen 0 reacties
09-06-2020 Stikstof blijft een lastig onderwerp in Brabant, maar de BMF is blij met de adviezen van Remkes 0 reacties
08-06-2020 ‘Vrijwillige uitkoop van boeren is niet voldoende als oplossing voor stikstofprobleem’ 3 reacties
08-06-2020 Rosse grutto en kanoet in gevaar door olielek Siberië: trekvogels gezenderd 0 reacties
08-06-2020 Nederlandse economie in historisch diepe recessie, herstel langzaam 0 reacties
05-06-2020 Audi: e-Tron laadt sneller vanaf het najaar, 800 Volt komt er aan 0 reacties
05-06-2020 Liever zonnepanelen dan windmolens, vindt regio Arnhem-Nijmegen: ‘Maar dat wordt wel duurder’ 0 reacties
05-06-2020 Duitse regering wil laadpalen bij tankstations verplicht maken 0 reacties
05-06-2020 Geheime zaagoperatie in Zuid-Afrika om neushoorns te redden 0 reacties
03-06-2020 Nertsenhouders van wie besmet bedrijf wordt geruimd, mogen niet opnieuw beginnen 0 reacties
29-05-2020 Mtt Tractors verder als H2Trac met waterstoftrekkers 1 reactie
29-05-2020 De paarden van Aniek kunnen eindelijk naar China: 'Een enorme opluchting' 0 reacties
27-05-2020 Boer Geert Jan sart pottenkijkers: ‘Het is vooral leuk als ze schrikken’ 0 reacties
25-05-2020 Alarm rond nertsen in de Peel; brandbrief dierenartsen naar minister Schouten 0 reacties
25-05-2020 ‘Hef onbewaakte overwegen sneller op of beveilig ze beter’ 0 reacties
23-05-2020 Wolvenexpert drukt boeren op het hart schapen te beschermen en 'ze niet aan te bieden als snacks' 0 reacties
22-05-2020 Zorgen om slachterij Vion, veiligheidsregio's vragen minister om hulp 0 reacties
22-05-2020 LTO: "Europese plannen nog ver van realiteit voedselvoorziening" 0 reacties
20-05-2020 Fipronil: Luizenbestrijders aansprakelijk voor schade 0 reacties
20-05-2020 Mensen met huisdieren hoeven zich geen extra zorgen te maken na mogelijke besmetting nerts op mens 0 reacties
20-05-2020 Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen 1 reactie
20-05-2020 Gezonde voeding en bewegen neemt onder jeugd ‘schrikbarend’ af 0 reacties
20-05-2020 Internationale wetenschappers: pulsvisverbod onnodig 0 reacties
15-05-2020 Goed nieuws: Videobellen met alpaca's | Bruinvissen genieten van stilte 0 reacties
15-05-2020 Goed nieuws: Videobellen met alpaca's | Bruinvissen genieten van stilte 0 reacties
13-05-2020 Bruuske boerendiplomaat Marc Calon kon geen vrienden maken 0 reacties
13-05-2020 'Schade melkveebedrijf op zand tot 30.000 euro' 6 reacties
13-05-2020 "Wereldwijd gooien tomatentelers duizenden tonnen productafval per jaar weg" 0 reacties
12-05-2020 Nertsenhouders worden bestookt met anonieme telefoontjes: ‘Ik wens u corona en een hersentumor toe’ 0 reacties
11-05-2020 Boer Vindt Vrouw: volgens Steffi en Roel een heel mooie laatste aflevering 0 reacties
07-05-2020 Geen besmetting met coronavirus bij andere nertsenbedrijven 0 reacties
05-05-2020 Honderden boeren maken met trekkers illegaal statement rond 75 jaar vrijheid 0 reacties

Maken video's