Energieverbruik

Energieverbruik FAQ


Hoeveel energie gaat er verloren bij (het laden van) een elektrische auto?

Ik hoorde dat er wel tot 25% van de energie verloren gaat bij een elektrische auto. Klopt dat? Hoe zit het met de efficiëntie?
+3
EVExpert
Klopt. Er zit zeker verlies in, maar elektrische voertuigen (EV's) zijn efficiënter dan hun tegenhangers op benzine. Een elektrisch aandrijfsysteem voor elektrische voertuigen is slechts verantwoordelijk voor 15% tot 20% energieverlies, vergeleken met 64% tot 75% voor een benzinemotor. EV's gebruiken ook regeneratief remmen om energie terug te winnen en opnieuw te gebruiken die normaal verloren zou gaan bij het remmen en die geen energie verspillen bij stationair draaien.

Het elektriciteitsnet bestaat uit wisselstroom (AC). Om te kunnen laden moet de wisselstroom in een "transformator" omgezet worden naar gelijkstroom (DC). Bij dit proces gaat 10 - 20% energie verloren. Deze transformator zit in de meeste auto's ingebouwd en bepaald de maximale laadsnelheid.

Bij een snellader zit de transformator in het snellaadstation. Er wordt (op de 2 extra aansluitingen) gelijkstroom met heel veel amperage naar de accu gestuurd.

EV's zijn 60% tot 73% efficiënt, afhankelijk van de rijcyclus. Als de energie die wordt teruggewonnen door regeneratief remmen wordt geteld (d.w.z. opnieuw wordt geteld wanneer het opnieuw wordt gebruikt), zijn EV's 77% tot 100% efficiënt.

Bron:
energy.gov/eere/vehicles/…

Bekijk dit antwoord

Wat is de invloed van een caravan op mijn actieradius?

Hoe ver kan ik komen met een caravan? Sta ik constant aan de stekker of is er nog sprake van enig rijplezier?
+1
EVExpert
Je kunt er van uit gaan dat je extra brandstof-/energieverbruik overeenkomt met dat van een benzineauto. Dat betekent dat je tijdens je rit 60 tot 100% meer kwijt bent en je actieradius dus gehalveerd wordt. Dit heeft zeker extra laadstress als gevolg.

Uiteraard varieert dit nogal per caravan en rijstijl. 100 rijden of strak 90 maakt dus echt een groot verschil.

Bekijk dit antwoord