Historisch festival.

Bekijk de website

Butzelaarstraat 62, Luttenberg

15 juli 2018

Toegevoegd door

Beschrijving Historisch festival. Luttenberg



“De Laarman” nodigt u uit voor het 22e “Historisch Festival ” in Luttenberg.
Op zondag 15 juli 2018 wordt voor de tweeëntwintigste keer het jaarlijkse
Historisch Festival georganiseerd.

Wij nodigen u uit om deel te nemen aan dit gebeuren dat tot de top drie van Oost-Nederland behoord. U kunt deelnemen met uw oldtimer-tractor, auto, motor, vrachtauto, bromfiets, stationaire motor en oude werktuigen of als handelaar. De Auto’s en de tractoren moeten ten minste 25 jaar oud te zijn.

Bij aankomst tussen 9.00 en 10.00 uur plaatst u uw voertuig op de plaats die u wordt aangewezen. U meldt zich vervolgens met uw bijrijder in de tent bij het secretariaat, daar ontvangt u beide een bewijs van deelname en een stempel, die toegang geeft tot het evenementen terrein en het Museum Tevens krijgt u drie munten. Het aanmelden kan tot uiterlijk 10.30 uur . Daarna is dit niet meer mogelijk.Wij zullen zorgen dat vanaf 8.30 uur de koffie klaar is. Zorg dat u eerst munten hebt. Hebt u een mooie auto of voertuig, die je niet elke dag tegen komt, schrijf u dan in bij de specials. Weet u iemand die iets speciaals heeft staan of gemaakt heeft, verwijs hem dan naar ons evenement en vraag hem ook deel te nemen. Hebt u een oldtimer auto die ouder is dan 25 jaar dan kunt u ook mee doen, dus geef je op door middel van de inschrijf formulier of mail/bel ons. Op het evenementen-terrein worden demonstraties gegeven met oude werktuigen uit het verleden. Hiermee krijgt u een goed beeld van het plattelandsleven van vroeger. Ook zijn er activiteiten waar u als bezoeker of deelnemer aan mee kunt doen. Zoals rogge binden , het gasten van de schoven, behendigheidswedstrijd voor tractoren, enz. Zorgt u ervoor dat uw materiaal verzekerd is, dit in verband met eventuele deelname aan de toertocht (voor vrachtwagens is er geen toertocht) U dient zich tijdens de toertocht aan de geldende verkeersregels te houden. In het museum vindt u een uitgebreide collectie over het plattelandsleven in Salland van vroeger. Er is een ambachtelijke kaarsenmakerij, een authentieke smederij en een timmerwerkplaats. Vanaf 16.30 uur kunt u het aandenken afhalen in de tent en huiswaarts keren, graag niet eerder in verband met betalende bezoekers. Wij vragen hiervoor uw begrip. Ook in 2018 : ....Iets Nieuws !!!!!...... Dit jaar wordt er een braderie georganiseerd. Wat kunt u verwachten. Kraampjes met artikelen die ter plaatse gemaakt zouden kunnen zijn of gemaakt zijn. Denk bijvoorbeeld aan sierraden zoals armbandjes, kettinkjes, vogelhuisjes, borduurwerk enz. Het is in ieder geval de bedoeling dat ieder die iets te koop aanbied deze zelf heeft gemaakt. Geen verkoop als tussenhandel bv. Riemen jurkjes horloges, enz. Het geheel wordt opgeluisterd door mannenkoor “Germania” uit Heeten”, Accordeon groep Voor de kleintjes, is er blik gooien, spel met voetbal punten schieten een springkussen en er wordt geschminkt voor de liefhebbers. enz. enz. Overnachten Voor hen die het wensen is er de mogelijkheid om op vrijdag of op zaterdag al te komen. De overnachting kan indien de ruimte het toelaat op het evenementen terrein plaats vinden.

U kunt zich ook opgeven via info@delaarman.nl of via onderstaand mail adres

Graag zien wij u zondag 15 juli 2018 om er samen een mooie dag van te maken!

Voor alle activiteiten en informatie van Museum De Laarman, kijkt u op www.delaarman.nl

Met vriendelijke groet,. Secretaris Historisch Festival

Gé Koenjer E-mail: ghakoenjer@hetnet.nl tel. 06-13 47 06 83
GHAKoenjer.1@kpnmail.nl

========================================================================================================================

400 oude trekkers, auto's, oude brommers, aantal historische vrachtwagens en andere oldtimers zijn de ingrediënten voor het Historisch Festival dat elke jaar plaatsvind. in 2018 is dit op zondag 15 juli. Deze dag wordt gepresenteerd bij Sallands Landbouwmuseum Laarman in Luttenberg nabij Raalte. Deze dag wordt weer een historisch schouwspel. Het Luttenbergse festival behoort inmiddels tot de top drie van historische festivals in Noord- en Oost-Nederland.

Rond het middaguur maken de oldtimers een toertocht door de omgeving van Luttenberg. Voor toeschouwers is dit een mooie gelegenheid om de voertuigen uit vervlogen tijden in Salland te bekijken. Daarnaast is een groot aantal oude landbouwwerktuigen uit het museum in het weiland tegenover het museum opgesteld. Hiermee worden diverse demonstraties gegeven, zodat je een beeld krijgt van hoe het er vroeger aan toe ging rond het boeren erf. Misschien komen enkele grote stoommachines en stationaire motoren naar Luttenberg die van ver af aan te horen sissen en pruttelen zijn. Voor de echte liefhebber is dit de dag om het verleden te proeven. Ook zijn er standhouders aanwezig met o.a. diverse onderdelen en gereedschappen voor oldtimers.

Na het succes van vorige jaren is misschien weer een grote boerenveiling. De veiling zal dan om 14.00 uur beginnen, waarbij allerlei attributen van rond het boerenerf worden aangeboden. Ook kunnen alle eigenaren van oude trekkers de trekkracht van hun oldtimer meten.

Ook het ouderwets zagen van grote bomen tot planken of balken vindt weer plaats. De oude smederij en authentieke timmerwerkplaats van het museum zijn de gehele dag toegankelijk en in gebruik. Ook is het museum, gevestigd in een voormalige maalderij de gehele dag geopend . In de gewelven van het museum bevindt zich een ambachtelijke kaarsenmakerij. Erg leuk voor de kinderen om zelf een kaars te maken. Gezellige sfeermuziek en trekharmonicaspelers zorgen voor een gezellige sfeer rondom landbouwmuseum de Laarman.

Op het terrein van het museum zijn ook oude bromfietsen te bekijken en op het terrein tegenover het museum vindt men o.a. auto's, tractoren, landbouwmachines, trucks en enzovoort.

De entreeprijs voor het historisch festival bij Museum De Laarman bedraagt € 5,00 per persoon (inclusief toegang tot het landbouwmuseum). Kinderen onder de 12 jaar onder begeleiding hebben gratis toegang.

Deze zondag is er ook een Roggemaaiersdag in Luttenberg. Dit is op loop afstand van het Historisch festival.

Het mag tegenwoordig simpel lijken, maar het oogsten van het land was vroeger noeste arbeid. Met beperkte machines, vele handen en lange dagen werd vroeger de oogst binnen gehaald. Sallands Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg laat deze oude tijden herleven tijdens de Roggemaaiersdag. Een prachtige kans om de geschiedenis te zien herleven en misschien zelf een handje te helpen

Adres museum:

Sallands Landbouwmuseum Laarman
Butzelaarstraat 60
8105 AR Luttenberg
www.delaarman.nl

Meer informatie GHA Koenjer:
E-mail: ghakoenjer@hetnet.nl of GHAKoenjer.1@kpnmail.nl
Tel: 06-13 47 06 83











« Terug naar de agenda