Oogstdag Onstwedder Graav'n

Bekijk de website

Wessinghuizerweg 9, Onstwedde

26 augustus 2017

Toegevoegd door

Beschrijving Oogstdag Onstwedder Graav'n Onstwedde


Onstwedde, 32e Oogstfeest, op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg, 10.00-17.00 uur. Stichting Onstwedder Gaarv'n stelt zich tot doel om bekendheid te geven aan oude, vooral agrarische ambachten en deze in stand te houden. Dit gebeurt door middel van demonstraties en cursussen en door antieke werktuigen in oude ere te bewaren of herstellen. Eens per jaar houden wij een groot Oogstfeest met een oldtimershow. Dit jaar zal dit evenement plaatsvinden op 26 Augustus 2017.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Onstwedder Gaarv'n houdt oude ambachten in stand

Stichting Onstwedder Gaarv'n stelt zich tot doel om bekendheid te geven aan oude, vooral agrarische ambachten en deze in stand te houden. Dit gebeurt door middel van demonstraties en cursussen en door antieke werktuigen in oude ere te bewaren of herstellen. Eens per jaar houden wij een groot Oogstfeest.

Wij verzorgen zo'n zestig keer per jaar demonstraties oude ambachten. Dit gebeurt onder meer op braderie'n en markten, in winkelcentra en in seniorencentra. Ook is er de mogelijkheid om het broodbakken in een oude veldoven te demonstreren. Aanvragen hiervoor dienen minimaal 6 weken van te voren plaatsvinden en het al dan niet komen is tevens afhankelijk van de afstand. Demonstraties vinden niet plaats op zondagen en christelijke feestdagen.

Jaarlijks verzorgen wij cursussen in diverse oude ambachten. Op deze manier worden de ambachten in stand gehouden en blijven er bedreven ambachtslieden bestaan.

Het Oogstfeest wordt gehouden op zaterdag 26 augustus 2017.

Onze uitvalsbasis is de Onstwedder Gaarv'n Ambachtshoeve op het Evenemententerrein in Onstwedde. Daar hebben wij opslagruimte en volop gelegenheid om onze materialen en werktuigen te onderhouden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[



32e Editie van Oogstfeest stichting Onstwedder Gaarv'n op zaterdag 26 augustus 2017.

Grootmoeders tijd herleeft tijdens Oogstfeest Onstwedde

Grootmoeders tijd herleeft elk jaar tijdens het Onstwedder Oogstfeest. Vele oude ambachten zijn er te zien, evenals een groot aantal oldtimers. Verder worden er onder meer een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag gehouden. Het Oogstfeest vindt plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.

Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Erik Bieze van de gemeente Stadskanaal en voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv'n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. ,,Wij hopen weer tussen de vijf- en zesduizend mensen op ons Oogstfeest te mogen verwelkomen, zegt Ten Have.

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen er vele tientallen kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad en handgereedschappen. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, beter bekend als Jopke Nienhoes, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

De formule van het Oogstfeest is een vertrouwde. Zo is er een oogstmarkt met demonstraties van de meest uiteenlopende oude ambachten, bijvoorbeeld een authentieke houtzagerij, enkele dorsmachines en heel veel verschillende handambachten. Deze worden gedemonstreerd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv'n en een collega-oude ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert hoe de was vroeger was. Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van Ambachtelijk Friesland met demonstraties van twee ambachten: porselein schilderen en leer verwerken.

Voor de inwendige mens zijn er de in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept. Kinderen mogen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur. Bezoekers kunnen tijdens het Oogstfeest verder genieten van diverse dranken en spijzen, zoals bruine bonen met spek, snert, warme worst, broodjes beenham, vis en snacks.

Ook is er weer een oldtimershow met auto's, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Hier zijn ook diverse kramen te vinden, waar onderdelen voor de meest uiteenlopende oldtimers aan de man worden gebracht. Tijdens de oldtimershow is er een speciale presentatie met veel achtergrondinformatie over een aantal deelnemende oldtimer-bromfietsen en -motoren

Voor de kinderen zijn er onder meer een ballonnenclown, een kinderbraderie, gratis rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een zweefmolen en optredens van poppentheater en een clown. Nieuw dit jaar is een survivalbaan voor kinderen.

Eveneens nieuw dit jaar is ringsteken met paard en wagen. Verder treedt het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda op en speelt muziekvereniging UDI uit Dwingeloo vrolijke muziek. Paardensportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de naast het feestterrein gelegen manege. Er kan vrij worden gereden. Daarnaast zijn er paardenshows en wordt er een hippische keuring gehouden.

Alle activiteiten vinden op deze dag plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Dit met uitzondering van paardensportactiviteiten, die plaatsvinden in de naast het Evenemententerrein gelegen manege De Driesporen. Het Evenemententerrein is tijdens het Oogstfeest van veraf herkenbaar aan de tractor die op grote hoogte hangt aan een hijskraan.

Bezoekers van het Oogstfeest kunnen hun auto gratis parkeren. Nabij het feestterrein is volop parkeerruimte – ook voor mindervaliden - waar vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

Entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt € 4,00 Kinderen tot en met twaalf jaar mogen er gratis in

------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Het programma van het Oogstfeest

Vanaf 10.00 uur beginnen de volgende activiteiten:

officiële opening door wethouder Erik Bieze van de gemeente Stadskanaal

Groninger Boeren Boeldag met Jaap Nienhuis

braderie en oogstmarkt

demonstraties van vele tientallen oude ambachten door Onstwedder Gaarv'n en Oogstgroep Dwingeloo

grote oldtimershow met honderden oude auto's, tractoren, bromfietsen, motoren, en vrachtwagens

presentatie over oldtimer-bromfietsen en -motorfietsen

machinaal koren dorsen authentieke dorsmachines

bakken van vers brood in een houtgestookte veldoven

live-muziek van accordeonisten, muziekvereniging UDI en duo Wim & Miranda

ringsteken met paard en wagen

paardensport in manege De Driesporen

survivalbaan voor kinderen

optredens van een clown

optredens van poppentheater

kinderbraderie

gratis rondritten met trekker en kar

gratis rondritten met geitenkar

demonstraties boomzagen met een antieke zaagmachine

17.00 uur is het einde van alle festiviteiten
------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Stichting Onstwedder Gaarv'n stelt zich ten doel bekendheid te geven aan en het in stand houden van oude ambachten. Deze doelen worden verwezenlijkt door het geven van demonstraties en het verzorgen van cursussen oude ambachten.

Doordat alle medewerkers van Onstwedder Gaarv'n de demonstraties geheel belangeloos verzorgen, zijn de kosten relatief laag. De medewerkers gaan tijdens de demonstraties gekleed in oude Oost-Groninger klederdracht.

Stichting Onstwedder Gaarv'n demonstreert de volgende oude ambachten: brood bakken in een authentieke veldoven, vlegeldorsen, wannen, waaieren, koren malen, strodokken binden en leggen, karnen, manden vlechten, bijenkorven maken, stoelmatten, spinnen, knoffelen, weven, koperslaan, Fries houtsnijwerk, spintollen, spekdikken bakken, frivolité, kantklossen, klompen maken, straatmuziek maken, bezem binden, koffie branden, dorsvlegels maken, veldsmeden, touwslagen, kalligrafie, glas-in-loodramen maken, wol kaarden, netten boeten, sokkenbreimachnie, vilten, encaustic en hout draaien.

Inlichtingen zijn te verkrijgen bij:

stichting Onstwedder Gaarv'n: de voorzitter, tel. (0599) 331455 of 06-50558966

markt en braderie: de marktmeester, tel. (0599) 332264 of 06-53557529

oldtimer auto's: tel. (0599) 332750

oldtimer motoren en brommers: tel. (0599) 513213

oldtimer tractoren, vrachtwagens en stationaire motoren tel. (0599) 332329

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Oogstdag wordt jaarlijks gehouden op de 4de zaterdag van augustus.







In een authentieke, houtgestookte veldoven (zie foto hierboven) bakken wij op nostalgische wijze broden naar grootmoeders recept, met en zonder rozijnen. Dankzij deze wijze van deegbereiding en bakken hebben onze broden een unieke, bijzondere smaak. Deze zijn deze dag te koop voor € 5,00 op = op!
« Terug naar de agenda