Landbouwdag

Bekijk de website

Wilhelminaplein 3a, Hardenberg

29 juli 2017

Toegevoegd door

Beschrijving Landbouwdag Hardenberg

De Landbouwdag 2016 vindt plaats op 29 juli 2017 op de Markt en het Badhuisplein in het centrum van Hardenberg. Deze dag wordt elk jaar gehouden op de laatste zaterdag van juli.


Zaterdag 30 juli 2016 is er weer de jaarlijkse Landbouwdag op de Markt en het Badhuisplein te Hardenberg. De Landbouwdag staat bekend om een grote verscheidenheid aan machines, trekkers, agrarische producten en activiteiten. Tijdens de keuringen showden de deelnemers hun beste fokproducten en de dieren zien er tot in de puntjes verzorgd uit.

Met een ouderwetse paardentram kan men een rondje door de stad maken en er worden veekeuringen gehouden. Ook voor de kinderen is er van alles te doen, zoals zelf een geitje melken en konijnen knuffelen. Verder zijn er kleine zwijntjes, mooie duiven en natuurlijk een springkussen. Bezoekers kunnen zich prima vermaken op deze zaterdag en elkaar ontmoeten op de gezellige terrassen rondom de Markt. Men kan ook struinen bij de leuke marktkramen en hier en daar proeven van heerlijke streekproducten.

Een vast onderdeel van de Landbouwdag is de wedstrijd van de kalveropfokclub Hardenberg-Gramsbergen-Slagharen. Het zal een mooie dag worden, ideaal voor een keuring. Voor de zekerheid wordt er een tent over de ring gezet zodat de kalveren en deelnemers niet nat kunnen worden. Speaker Ard Gunnink legt het belangstellende publiek duidelijk uit waarop men zal jureren. De deelnemers worden verdeeld in junioren en senioren. Zowel de senioren als de junioren strijden om het beste Exterieur, Toilet en Voorbrengen. Dat laatste is voor de junioren erg spannend om met een kalfje alleen door de ring te mogen lopen. Gelukkig krijgen ze hulp van ringmeester Henk Drenten. De jury, bestaande uit Jan de Groot, Nico Rietman, Leo Teunis en Jorrit Veneklaas Slots, krijgen het erg moeilijk. Bij de finale rondes waar de twee beste uit de rubriek steeds aan mee doen zijn de verschillen klein en het niveau hoog. Alle onderdelen worden bij elkaar opgeteld voor het hoogste aantal punten. Ook word er gestreden om de beste bedrijfsgroep en zijn er de vaarzenkeuring, hieraan gaan koeien deelnemen die een keer gekalfd hebben.

Tijdens de landbouwdag, op De Markt en het Badhuisplein (de parkeerplaats voor theater De Voorveghter) komen de volgende onderwerpen aan bod:

* kalver- en koeienkeuring door de kalveropfokclub, de hele dag door keurt de jury kalveren
* infomarkt koeien en kalveren
* oude ambachten
* nieuwe landbouwmachines
* oude trekkers + machines
* agrarische productenmarkt
* verschillende paardenrassen, kuikentjes, zeug met biggen
* kalverschetsen
* paardentram (door centrum – gratis)
* voor de kleintjes kleine huisdieren knuffelhoek

« Terug naar de agenda