'Schredlage nog onvoldoende praktijkrijp'

Ondanks gunstige resultaten uit Amerikaans onderzoek, is adviesbedrijf Valacon terughoudend over het gebruik van Schredlage, een gepatenteerd onderdeel in Claas maïshakselaars.

Deel dit topic

Reacties

avondrood
Mocht je deze maanden al problemen hebben om de kuil koud te houden zou ik zeggen begin er maar niet aan. Volgens mij heeft het ook totaal geen zin om dan de laatste 20 cm. fijner te hakselen.
Petro Pelgrum
Paar weken terug een voorlichter op bezoek gehad uit Duitsland en die zei ook al dat hij veel schredlage kuilen had gezien die warm zijn.
Door middel van proeven in de kuil te nemen kwam hij er op achter dat er minder kg ds per m3 zit.
Ook voer het voerhek zag het er dramatisch uit, veel lange stukken mais
bleven er voor het voerhek liggen.
Farmer_
Heb ergens gelezen dat het in de VS op zijn retour is.
+1
siebes
Petro, moet jou toch aanspreken. Ik voer het ook gemengd, met water erbij en alles wordt perfect opgenomen.
Broei is wel een aandachtspunt. Dat klopt.
Petro Pelgrum
Dus nieuw gemengd voer is exact hetzelfde als restvoer?
Jos1980
Was gisteren op die opendag in zijtaart zag er daar heel netjes uit. Rantsoen alleen mais sinds 5 weken shredlage. Kuil flink zand net iets boven de muren 46 %ds maar kei vast en koel. Hakselen zou iets duurder zijn. Gehaltes gestegen dus benieuwd hoe het zich hier houd als er langer gevoerd wordt.
Nhpaultje
@Jos1980

In Zijtaart is maar een lage kuil.

Ben benieuwd bij boeren die een kuil van 3mtr of hoger hebben. En geen dikke laag zand erop.
Jos1980
Ik ook
Rene Strik
Hier is de kuil 3,70 hoog met banden erop, en dat gaat prima. Ook met het warme weer wat we nu hebben. Wat er al wel geleerd is dat shredlage het beste werkt met een normale haksellengte en 35-37% ds. Droger en langer is vragen om problemen. Het is moeilijk hard te maken wat shredlage precies doet, maar als we naar de mest kijken en de productie lijkt het toch zeker voordeel te hebben. Wij gaan dit jaar iig weer voor shredlage.
westenwind
@Rene Strik jij doet dat in kombinatie met compact voeren rene ?en wat is dan de haksellengte van het gras ?
cs-agrar
Quote Reactie van @Rene Strik:
Hier is de kuil 3,70 hoog met banden erop, en dat gaat prima

Maar wat is je voersnelheid dan?

Hier heeft ook een loonwerker een shredlage unit voor een van zn haksels gekocht, een had daarbij een (gezellige) info avond er over georganiseerd. Sprekers van Claas, Agrifirm en ForFarmers. Maar kon wel uit verhaal opmaken dat je, volgens een onderzoek, 10% meer siloruimte nodig had, vrij vertaald zou dat dan 10% lucht moeten zijn.
Het is meer iets voor grotendeels maisrantsoenen lijkt mij, niet voor grotendeels gras, teveel verlies via broei en schutblad.
Jos1980
Heb je nu meer restvoer dan voorheen en hoe goed eet het jongvee jonger dan een jaar dit spul?
ejb
Nu zijn er in ieder geval een aantal loonwerkers in Salland die naast gangbaar hakselen ook schredlage hakselen aanbieden deze oogst. Ook de loonwerker waar ik klant ben.

Nu heeft deze loonwerker om dichtheid in de kuil te verhogen ook een kuilwals aangeschaft.

Wij hebben de mais in een sleufsilo zitten en broei in de mais hebben wij de laatste jaren geen last van gehad.

Wat zouden jullie doen? wel of niet proberen?
Petro Pelgrum
@ejb laat een ander dat eerst maar proberen😁.
Als je wil testen moet er eigenlijk 2 kuilen gemaakt worden en 1 kuil met traditioneel hakselaar en de ander met shredlage systeem.
Dan allebei tegelijk laten hakselen op de zelfde percelen en op de kuilen dezelfde aanrijtrekker of shovel.
Anders is het onmogelijk om te meten of shredlage beter is of niet.
spotmelker
Quote Reactie van @Petro Pelgrum:
Wat zouden jullie doen? wel of niet proberen?
Als ik relatief veel maïs zou voeren zou ik het altijd proberen. Gewoon om een eerste indruk op te doen, dus simpel een paar vrachten door de traditionele kuil heen en als het echt werkt kom je dat bij het voeren vanzelf tegen. Niet te ingewikkeld of 'professioneel' gaan onderzoeken op je bedrijf.
Petro Pelgrum
@spotmelker als her beter melkt dan kan t ook aan de maisverteerbaarheid liggen en of een betere graskuil ernaast en dan weet je nog niks. En dan ook nog 100 € per ha meer kwijt.
spotmelker
@Petro Pelgrum Daarom zou ik ook gewoon wat vrachten bij in de traditionele maïskuil doen. Zelfde maïsras, zelfde kuil, zelfde rantsoensamenstelling op moment van voeren, daarvoor hoef je geen hele silo met tig hectares voor apart te houden.
Petro Pelgrum
@spotmelker ehh wat zou dat helpen,?
Kan ik bij de koeien toch geen verschil zien?
spotmelker
@Petro Pelgrum Ik denk dat je m'n bedoeling niet begrijpt. Als je een aantal vrachten shredlage als een nest in je totale verder normaal gehakslede maiskuil hebt kom je die bij het voeren vanzelf een keer tegen. Wellicht merk je dan verschil bij de koeien. Je weet dan wel dat het niet aan andere rantsoenelementen ligt want die zijn op dat moment (naar ik aanneem) hetzelfde. Vergelijk het met een Kerststol, de eerste plakken zijn zonder amandelspijs. Die met werk je iets makkelijker naar binnen. Of de koeien dat van shredlage ook vinden merk je vanzelf of misschien wel het tegenovergestelde.
Petro Pelgrum
@spotmelker Hoe wil je dat doen dan, wij verdelen elke vracht over de hele silo om alles goed aan te rijden?
Met jouw plan krijg je dan een aantal vrachten midden in de silo met een flinke dikke laag die je vervolgens niet goed aan kunt rijden.
Wij beginnen niet achterin de silo te kuilen en dan op hoogte en naar voren.
We bedekken gelijk de hele bodem.
Ook om verschillen van percelen mooi over de hele te krijgen.
spotmelker
@Petro Pelgrum Dat snap ik maar als je beslist een proef zou willen doen met shredlage onder vergelijkbare omstandigheden moet je wat creatief zijn en dat betekent wat extra werk met inkuilen. Je kan bijvoorbeeld de shredlage naast de silo neer kiepen en dan voor het op/aanrijden van een opeenvolgende vracht gewone mais op een vaste plaats in de silo weer een laagje met een shovelbak shredlage aanbrengen en vastrijden zodat er een eitje op de bult komt waar je de gewone mais dan omheen verdeelt. Is wel even een gepruts maar het hoeft ook geen heel groot nest te worden. Past een dergelijk expiriment niet in je logistiek dan kan je het beter laten. Andere optie zou wellicht balen van shredlage maken maar dan heb je een andere conservering dan in de sleufsilo.
Petro Pelgrum
@spotmelker Het was ook niet de bedoeling dat wij het gaan doen.
Ik zie er weinig nut van in.

Maar ik wilde duidelijk maken dat als je Wilt weten of het positief of negatief werkt je toch die proef zou moeten doen die ik voorstelde want anders kun je niet zeggen dat het positief is voor de koeien omdat er veel meer factoren hier afhankelijk kunnen zijn.
spotmelker
@Petro Pelgrum Daar heb je wel gelijk in maar ik denk dat er vrijwel geen praktijkbedrijf is wat zich voor dergelijk omvangrijk onderzoek leent. Als je dan wat weten wil zonder achter de komma te gaan kan je met enige creativiteit vrij eenvoudig wat uitproberen. Persoonlijk herinnert shredlage mij aan de intensieve HPC (Greenland) en ICS (Krone) kneusmachines op/achter grasmaaiers. Ik zie ze nergens meer.
yeti
Mijn loonwerker vraagt 100 euro per ha meer voor shredlage hakselen. Vind ik nogal wat, zeker met meer kans op broei en verschillende meningen over effect.
+1
jvt
Denk dat het zeker bij een hoog aandeel mais in het rantsoen voordelen kan hebben, hier voeren we echter maar klein aandeel mais dus voordeel zal bij ons beperkt of nihil zijn. Loonwerker heeft net nieuwe jd hakselaar aangeschaft, dus keuze is dan ook nog eens heel makkelijk hier,nl. geen keuze..

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's claas en hakselaars geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
25
DEELNEMERS
13
WEERGAVES
19
TREFWOORDEN